Стручкова квасоля – 10 рецептів і страв

Спаржева квасоля містить в собі величезну кількість корисних речовин. Наприклад, фолієву кислоту, магній, залізо і звичайно білок, що надає силу. Цей продукт можна використовувати для приготування численних страв-салатів, супів, гарнірів. Кращі рецепти зі стручковою квасолею підібрані і публікуються далі.

Салат із стручкової квасолі

Склад продуктів: 370 г стручкової квасолі, 1 ст. ложка яблучного оцту, половина великого солодкого болгарського перцю, 240 г маринованої червоної квасолі, фіолетова цибулина, 4 ст. ложки олії, сіль, цукор.

  • Стручкова квасоля вариться в солоній воді 4-5 хвилин. Далі вона викладається на друшляк.
  • Коли продукт охолоне і з нього стече зайва рідина, можна пересипати квасоля в салатник.
  • Сюди ж додається цибуля, різаний кубиками, і довільно подрібнений солодкий перець. Особливо ефектно в такий закуски виглядає жовтий овоч.
  • У салат засипається маринована квасоля без розсолу.
  • Інгредієнти солятся за смаком і заправляють соусом з оцту, олії та цукру.

Подається салат із стручкової квасолі до столу відразу після виконання.

Рецепт приготування супу

Склад продуктів: 320 г курятини, великий помідор, 2 л фільтрованої води, морква, 130 г спаржевої квасолі, цибулина, сіль, 3-4 картоплини, часник за смаком.

  • М’ясо ріжеться невеликими скибочками і опускається в солону воду. З нього близько півгодини вариться бульйон. До нього додаються і бруски картоплі.
  • Терта морква, кубики цибулі і шматочки томату прямо з шкіркою обсмажуються на пісному маслі до м’якості. В овочеву суміш можна додавати будь-які приправи за смаком. Сюди ж викладається і роздавлений часник.
  • У бульйон викладається нарізана брусочками квасоля і піджарка зі сковороди. Суп солиться.
  • Разом інгредієнти варяться ще 12-14 хвилин.

Подається суп зі стручковою квасолею з порцією подрібненої свіжої зелені.

Стручкова квасоля з яйцем

Склад продуктів: 670 г стручкової квасолі, 2 великих яйця, сіль, 2 великі ложки соку лайма чи лимона, суміш перців.

  • Квасоля чиститься, промивається проточною водою, після чого ріжеться короткими шматочками і вариться в солоній воді 7-9 хвилин. Частину відвару потрібно зберегти.
  • Сирі яйця збиваються з соком цитрусового, сумішшю мелених перчиком і сіллю. Сюди ж вливається трохи відвару, що залишився.
  • Отримана суміш виливається на сковорідку, до неї додається готову квасолю.
  • На сильному вогні при частому помішуванні страва готується ще близько хвилини.
Дивіться також:  Салат з маринованими печерицями – 8 смачних рецептів

Вийшла стручкова квасоля з яйцем і подається як самостійне блюдо і як гарнір.

Брокколі з квасолею — корисно і смачно

Склад продуктів: половина лимона, півкіло брокколі, 2-3 часникового зубчики, 230 г спаржевої квасолі, оливкову олію, 2 середні моркви, половина пучка свіжої петрушки, сіль.

  • Першим ділом капуста миється і розбирається на суцвіття. Далі вона вариться в окропі 7-8 хвилин. Рідину потрібно відразу посолити.
  • В окремому посуді до готовності вариться моркву і квасолю.
  • Всі овочі перекладаються на друшляк і обдають крижаною водою. Зеленим компонентам це дозволить зберегти свій яскравий насичений колір.
  • Квасоля позбавляється від хвостиків і ріжеться на 4-5 частин. Морква подрібнюється соломкою.
  • У сковороді розігрівається оливкова олія. У нього викладається подрібнений часник. Як тільки з’явиться пікантний аромат, можна викладає в масло подрібнені овочі і додавати сіль. Вони смажаться 3-4 хвилини при частому помішуванні.

Вийшло блюдо викласти порційно, сбрызгивается лимонним соком і присипається рубаною зеленню.

Гостра страва з замороженої квасолі

Склад продуктів: по 2 великі ложки томат-пасти і рафінованої олії, 420 г замороженої квасолі (стручкової), 5-6 зубків часнику, половина гострого червоного перцю, 2 моркви, 2 великі ложки гострого кетчупу, біла цибулина, сіль, щіпка коріандру.

  • Квасоля розморожується під струменем холодної води, ріжеться на частини. Морквина крупно треться. Цибуля мельчится кубиками.
  • Всі інгредієнти з’єднуються в окремому посуді.
  • До них додається масло, приправа, роздавлений часник, сіль і дуже дрібно нарізаний червоний перець.
  • Маса відправляється тушкуватися у чаші «розумної каструлі» на 30-40 хвилин.

За 8-9 хвилин до готовності у страву додається кетчуп.

Як загасити з грибами?

Склад продуктів: 230 г стручкової квасолі, велика червона цибулина, 170 г печериць, 2 великі ложки домашньої аджики, сіль, будь-які спеції. Як смачно приготувати стручкову квасоля з грибами, покроково описано далі.

Дивіться також:  Салат з індичкою – 10 найбільш смачних рецептів

  • Якщо квасоля заморожена, то вона опускається на кілька хвилин у холодну воду.
  • Цибулина ріжеться півкільцями, гриби – товстими пластинами.
  • На розігрітому жирі на сковороді до м’якості готується цибулю. Далі до нього викладаються гриби. Маса солиться, приправляється обраними спеціями.
  • У сковорідці продукти нудяться до тих пір, поки не випарується виділилася рідина з грибів.
  • Далі можна додати квасолю і аджику.

Під закритою кришкою страва буде тушкуватися до бажаної консистенції.

По-грузинськи

Склад продуктів: велика цибулина, 3 свіжих томата, 5-6 часникових зубков, 320 г стручкової квасолі, 2 великих яйця, по кілька листочків петрушки і кінзи, жменю ядер волоських горіхів, сіль.

  • Квасоля вариться до готовності в солоній воді.
  • Цибулю, нарізану дрібними кубиками, смажиться до рум’яного кольору на будь-якому жирі. У сковорідку до нього вливається трохи відвару з каструлі і викладається квасоля.
  • Разом продукти тушкують 6-7 хвилин на повільному вогні.
  • Далі сюди ж додається роздавлений часник, рубана зелень, збиті яйця, сіль.
  • Після перемішування сковорода залишається на плиті ще 30 сек., після чого відразу знімається з вогню і накривається кришкою.

Через 8-9 хвилин блюдо можна розкладати порційно і посипати рубаними горіхами.

Теплий салат з куркою і стручкової квасолею

Склад продуктів: півкіло стручкової квасолі, ріпчаста цибулина, сіль, 60 мл кип’яченої води і стільки ж бальзамічного оцту, 2 солодких болгарських перцю (жовтий і червоний), 280 г курячого філе, сушений кріп, оливкова олія.

  • Квасоля відпускається в солоний окріп всього на 2-2,5 хвилини. Вона повинна при цьому залишитися твердуватою. Далі квасоля відкидається на друшляк.
  • Курятина дрібно ріжеться, обсмажується до рум’яності на оливковій олії і забирається на окрему тарілку.
  • На жирі, що залишився готуються брусочки кольорового перцю з полуколечками лука.
  • Сюди ж поміщається стручкова квасоля.
  • До вже готових компонентів додається курка, щоб вона підігрілася.
  • Вміст сковорідки перекладається в салатник.
Дивіться також:  Салат з капусти з морквою — 9 смачних рецептів приготування

Частування заправляється соусом з гарячої води, оцту, сушеного кропу і солі.

На гарнір

Склад продуктів: кіло зеленої стручкової квасолі, 3-4 великі ложки вершкового масла, оливкове масло, сіль, щіпка пластівців червоного перцю, 2-3 зубки часнику, 1 велика ложка цедри лимона.

  • Бобові миються і позбавляються від хвостиків. При необхідності їх можна також дрібно нарізати. Далі квасоля вариться 2-2,5 хвилини в солоному окропі і відразу ж переводиться в миску з дуже холодною водою або льодом. Це необхідно для збереження яскравого кольору продукту.
  • У сковороду відразу відправляється вершкове, і трохи оливкової олії. Туди ж висипається дрібно нарізаний часник і пластівці перцю. Компоненти обсмажуються буквально кілька секунд, після чого до них додаються бобові компоненти.
  • Через 5-6 хвилин можна висипати на сковорідку сіль і подрібнену цедру.

Готовий гарнір подається гарячим з рибою, птицею, м’ясом і будь-якими овочами.

Лобіо — покроковий рецепт

Склад продуктів: 120 г стручкової квасолі, 2 томата, 110 г ядер волоських горіхів, сіль, половина стручка зеленого гострого перцю, фіолетова цибулина, 3-5 часникових зубчиків, по 30 г свіжої м’яти, кінзи, базиліка.

  • Горіхи подрібнюються і блендері до крихти.
  • Квасоля миється, кожен стручок ріжеться на 3-4 частини, після чого вариться в солоному окропі близько чверті години.
  • Помідори звільняються від шкірки і дрібно ріжуться.
  • Тонкі кільця цибулі смажаться до рум’яності в розігрітому маслі. Сюди ж додаються томати, подрібнений перець і часник.
  • Разом овочі тушатся 3-4 хвилини.
  • Далі до них перекладається квасоля.
  • Через 10-12 хвилин блюдо буде повністю готове.
  • Залишиться досолити його, присипати горіхами і рубаною зеленню.

Подається лобіо гарячим зі свіжими пшеничними коржами.

Прокрутка до верху