Суфле із сиру — це страва французької кухні, відоме вже протягом кількох століть. Ніжний десерт швидко став популярний на своїй батьківщині, а потім його навчилися робити і в інших країнах. У цій рубриці ми розглянемо різні способи приготування сирного суфле, які не складе ніяких труднощів виконати самостійно.
Суфле з сиру в духовці
Перевага цієї страви полягає в тому, що воно складається з продуктів, які легко засвоюються організмом, і десерт не представляє небезпеки для фігури.
Щоб приготувати суфле в духовці, знадобиться взяти такі продукти:
- пачку сиру;
- яйце;
- 30 – 40 г сметани;
- 50 г манки;
- трохи вершкового масла.
- цукор за смаком і щіпку солі.
Готуємо десерт:
- Відокремлюємо жовтки від білків, останні змішуємо з сіллю і прибираємо в холодильник.
- Розминаємо сирну масу виделкою або перетираємо через сито. Потім перекладаємо її в чашу блендера, додаємо цукор, манку, ретельно збиваємо.
- Залишаємо масу з сиру на 30 – 40 хвилин, щоб манка могла розбухнути, а в цей час збиваємо яєчні білки в щільну піну.
- З’єднуємо яєчну масу з сиром, перемішуємо і викладаємо в змащену вершковим маслом форму.
Запікати сирне суфле потрібно в розігрітій духовці протягом 15 – 25 хвилин.
Готуємо в мультиварці
Використовуючи мультиварку, можна приготувати чудове повітряне суфле на сирній основі.
Для страви знадобляться такі продукти:
- 2 пачки сиру;
- 4 яйця;
- кілька столових ложок сметани;
- 2 – 3 столові ложки борошна;
- цукровий пісок;
- ваніль для аромату.
Як готувати суфле з сиру в мультиварці:
- Відокремлюємо білки від жовтків, останні ховаємо на середню полицю холодильника.
- Сир пропускаємо через м’ясорубку, змішати з жовтками, сметаною і борошном, додаємо ванілін.
- Збиваємо білки віночком або міксером, поки не утворюється міцна щільна піна, а потім вводимо їх в основну масу і знову розмішуємо.
- Перекладаємо тісто в змащену жиром чашу і встановлюємо режим випічки на одну годину.
Увага! Після завершення роботи приладу не потрібно поспішати і відкривати кришку відразу ж. Краще почекати близько півгодини – тоді суфле не опаде.
Сирне суфле в мікрохвильовці
Просто й швидко можна приготувати сирно-яблучне суфле в мікрохвильовій печі, використовуючи маленькі порційні формочки.
Знадобиться взяти такі продукти:
- 2 пачки сиру;
- яйце;
- яблуко;
- цукор;
- корицю.
Як зробити швидкий десерт в мікрохвильовці:
- Перетираємо сир в ситі так, щоб не залишилося грудочок.
- Збиваємо яйце з цукровим піском, а потім змішуємо з сиром.
- Подрібнюємо на дрібній тертці яблуко, вводимо в підготовлену масу, додаємо корицю і перемішуємо.
- Розкладаємо суміш по формочках, залишаючи приблизно чверть вільного місця, а потім розставляємо ємності в мікрохвильовку і вмикаємо максимальну потужність на 8 – 12 хвилин (залежить від типу приладу).
Рада. Щоб десерт вийшов особливо ніжним, між формочками потрібно помістити невелику чашку, наповнену водою, і прикрити ємності спеціальним ковпаком для мікрохвильовки.
Дієтичний рецепт в пароварці
Щоб зробити дієтичне суфле із сиру, потрібно знежирений продукт, а готувати цей десерт краще з використанням пароварки.
У процесі роботи знадобляться:
- пачка сиру нульової жирності;
- яйце;
- 110 – 120 мл молока;
- півтори столові ложки манки;
- цукор або мед за смаком.
Як готувати дієтичне блюдо в пароварці:
- Замочуємо манку в молоці і даємо їй розбухнути.
- Розтираємо сир до стану пасти з допомогою сита.
- Відокремлюємо білок яйця, збиваємо його в міцну піну і ховаємо в холодильник.
- Змішуємо сир з яєчним жовтком, молоком і манкою, додаємо цукор або мед, а в останню чергу вводимо білок і ретельно перемішуємо масу.
- Розкладаємо суфле в невеликі форми, встановлюємо їх усередині приладу і готуємо протягом півгодини.
Остиглий десерт можна прикрасити часточками фруктів або ягід у свіжому і консервованому вигляді.
З желатином і фруктами
Обов’язково піддавати десерт термічній обробці, можна зробити суфле із сиру з желатином, тоді випікати його не потрібно.
Для приготування знадобиться:
- 2 пачки сиру будь-якої жирності;
- 120 – 140 г сметани;
- будь-які фрукти;
- півтори столових ложки желатину;
- цукровий пісок і ваніль.
Готуємо ніжне суфле з желатином і фруктами:
- Поміщаємо сир в чашу блендера, кладемо сметану, подрібнені фрукти і цукор. Включаємо прилад.
- Наливаємо в каструлю трохи води, кладемо желатин і гріємо на повільному вогні, поки він не розчиниться, постійно помішуючи. Кип’ятити суміш можна, досить довести до однорідності.
- Вводимо розчинений желатин в сирну масу, додаємо ваніль і знову включаємо блендер. Склад вийде рідким, але це не страшно, згодом він придбає потрібну консистенцію.
- Розливаємо суфле по формочках і ховаємо в холодильник.
Аналогічним способом можна приготувати торт-суфле «Сніжок» з печивом. Для цього потрібно прямокутна або квадратна глибока форма. На дно посуду потрібно укласти шар печива «Пряжене молоко» (звичайного або з додаванням какао), а потім залити його сирною масою. Можна зробити й кілька таких шарів, після чого прибрати десерт в холодильник.
Варіант з чорною смородиною
Використовуючи духовку або мікрохвильову піч можна приготувати смачне ягідне суфле із сиру.
Для цього знадобляться такі продукти:
- 2 пачки сиру;
- ягоди смородини (свіжі або заморожені);
- 3 яйця;
- столова ложка крохмалю;
- цукор і ванілін.
Готуємо суфле з сиру і чорної смородини:
- Розтираємо сир через сито, додаємо яйця, цукор і ванілін, сиплемо крохмаль і вимішуємо.
- Вводимо ягоди смородини, після чого знову обережно перемішуємо масу лопаткою.
- Розкладаємо суміш у формочки і відправляємо їх у духовку або мікрохвильову піч. Час запікання залежить від розміру ємностей.
Увага! У процесі охолодження десерт трохи опаде, але це не говорить про помилки у приготуванні, так і повинно бути.
Десерт з бананами
Поживним і смачним виходить десерт, якщо додати в нього банани.
Для приготування знадобляться такі продукти:
- пачка сиру;
- невеликий банан;
- яйце;
- 30 г манки;
- столова ложка сметани.
- цукровий пісок за смаком.
Робимо банановий десерт:
- Змішуємо манку зі сметаною і залишаємо для набухання.
- Перетираємо сир через сито, дрібно ріжемо банани.
- З’єднуємо підготовлені компоненти, додаємо яйце, цукор і ретельно вимішуємо масу.
- Викладаємо суміш у форму і відправляємо в духовку.
Блюдо запікається швидко, його можна виймати вже через чверть години.
Шоколадно-сирне суфле
Це ще один варіант приготування сирного суфле без випікання.
Для роботи знадобляться такі продукти:
- пачка сиру;
- 5 столових ложок сметани;
- 30 – 40 г какао-порошку;
- 20 г желатину;
- цукор і ваніль за смаком.
Як робити шоколадно-сирне суфле:
- Викладаємо сир і сметану в блендер, насипаємо цукор, какао та ваніль. Включаємо прилад.
- Розтоплюємо желатин на плиті з невеликою кількістю води, а потім вводимо його в сирну суміш і знову запускаємо блендер.
- Розливаємо масу по формах і відправляємо в холодильник.
При подачі можна прикрасити це блюдо тертим шоколадом або подрібненими горіхами.