Що можна зробити з несвіжим хлібом, щоб його з’їли швидше, ніж тільки що спечений? Приготувати сухарики в духовці. Це проста, але дуже варіативна закуска, яку можна приготувати з білого або житнього хліба, здобної булочки або батона, використовуючи різні приправи і спеції.
Сухарики в духовці з чорного хліба
У чорному хлібі міститься достатньо вологи, тому технологія приготування сухарів їх нього має деякі відмінності від сушіння білого хліба. Щоб надати готовому продукту більш цікавий і насичений смак, скибочки хліба обов’язково посолити і задобрити приправами на свій смак.
Список необхідних продуктів:
- 700 г чорного хліба;
- сіль і спеції.
Рецепт приготування сухарів покроково:
- З буханця житнього хліба зрізати скоринки. Далі м’якоть нарізати тонкою соломкою, яку розкласти на деко, посолити і притрусити спеції (паприка, пряні трави, перець та інше).
- Духовку розігріти до максимуму, поставити в неї деко з хлібом, а температуру зменшити до 60 градусів. Залишивши дверцята відчиненими, щоб волога могла спокійно виходити, сушити сухарі дві години.
Як приготувати з білого хліба?
Сухарики з білого хліба не тільки благотворно впливають на травну систему, але і виходять дуже смачними, в особливості, якщо готувати їх з «Гірчичного» або «Молочного» хліба.
З інгредієнтів буде використовуватися тільки:
- 1 буханець хліба або батон.
Черговість дій:
- Хліб нарізати кубиками, межі яких не більш 10 мм, викласти на сухий нічим не змащений лист для випікання. Свіжий м’який хліб дуже важко акуратно подрібнити маленькими скибочками, оскільки він сильно кришиться. Такого не станеться з продуктом, який був випечений 2-3 тому.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів і сушимо хліб 5-10 хвилин, періодично відкриваючи дверцята і перемішуючи вміст. Так сухарики рівномірно підсохнути, а волога, яка буде випаровуватися під час сушіння, зможе вийти.
Домашні сухарики в духовці з часником
Часникові сухарики можна готувати з будь-якого хліба, але особливо смачними вони виходять з чорного з заправкою на ароматному соняшниковій олії.
Для такого варіанту закуски потрібно:
- 250 г чорного хліба;
- 45-60 мл соняшникової олії;
- 10-16 г часнику;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- У соняшникове масло видавити через прес часник, додати сіль і перець. Гарненько перемішати заправку і дати їй настоятися кілька хвилин.
- Чорний хліб (з шкіркою або попередньо зрізавши її) подрібнити соломкою або кубиками. Далі обваляти хлібні кубики (соломку) в часникової заправки і перекласти на деко.
- Розігрів завчасно духовку до 200 градусів, запікати в ній сухарики до 10 хвилин. До вживання продукт буде готовий після повного остигання.
Простий рецепт з сіллю
Приготувати домашні сухарики з сіллю може виявитися набагато простіше і швидше, ніж йти за ними в магазин.
Та й коштувати таке задоволення буде менше, адже на гору хрустких хлібних скибочок потрібно всього лише буханець хліба, сіль і трохи рослинного масла:
- 700 г вчорашнього хліба;
- сіль і рослинне масло за смаком.
Послідовність приготування:
- Хліб нарізати невеликими шматочками, розкласти в один шар на застеленому пергаментом або змащеному олією деку. Скибочки повинні знаходитися на деякій відстані один від одного.
- Збризнути зверху рослинним маслом, посолити за смаком. Запекти при 180 градусах протягом 7-10 хвилин в залежності від розмірів хлібних заготовок.
Солодкі сухарики з батона
Сухарики можуть бути не тільки інгредієнтом салату, заміною хліба до перших страв або закускою до пива.
Вони можуть стати солодким доповненням до чаю, якщо для приготування використовувати білий батон або вчорашню булочку:
- 1 батон або здобна булка;
- 50 мл вершків 10% жирності;
- 100 г цукру.
Алгоритм дій:
- Батон нарізати тонкими скибочками. Вершки налити в чашку, а цукор висипати в плоску тарілку.
- Кулінарну кисть вмочити в вершки і з одного боку змочити нею скибочку батона, потім хліб зволоженою стороною обмокнуть в цукор, зайві кристалики обтрусити.
- Розкласти підготовлені скибочки на застелений пергаментом деко цукрових стороною вгору і відправити в духовку (160°С) до рум’яної скоринки. Сухарі з батона готові.
Готуємо гостру закуску до пива
Щоб буханець хліба, куплену кілька днів тому, перетворити у смачну гостру закуску до пива, потрібно взяти:
- 500-600 г білого хліба;
- 30 мл рослинного масла;
- 30 мл кетчупу «Чилі»;
- 5-6 г часнику;
- 4 г солі;
- спеції, сухі трави за смаком.
Технологія приготування:
- Нарізану невеликими шматочками хліб підсушити в духовці до хрусткої скоринки. Під час сушіння треба перемішати шматочки, щоб вони рівномірно подсушились з усіх боків.
- В щільний поліетиленовий пакет відправити масло, кетчуп, пропущений через прес часник, сіль і спеції. Всипати підсушений хліб, перемішати, добре надувши пакет і інтенсивно струшуючи його.
- При необхідності, якщо сухарики занадто розм’якли від заправки, їх можна ще пару хвилин потримати в духовці, або поставити в вимкнену остигаючу духовку з відчиненими дверцятами.
Сухарики для салату «Цезар»
Крутони – скибочки підсушеного білого хліба без скоринок з тонким часниковим ароматом. Це незмінний інгредієнт популярного салату «Цезар».
Щоб приготувати сухарики за всіма правилами, потрібно:
- 500 г білого хліба;
- 50 мл оливкової олії;
- 50 мл топленого вершкового масла;
- 5 г гранульованого часнику;
- 5 г дрібної солі.
Як зробити сухарики для «Цезаря»:
- З буханця хліба тонко зрізати скоринки, м’якоть подрібнити кубиками зі стороною приблизно 1 див. хліб Перекласти в глибоку миску.
- Змішати розтоплене вершкове і оливкове масло. Третина цієї суміші влити до хлібними кубиками, додати часник і перемішати. Масло, влити ще в два прийоми, після кожного старанно перемішуючи масу.
- Розподілити хліб на аркуші для випічки і відправити на чверть години в духовку, розігріту до 200 градусів.
- Потім перемішати їх і ще п’ять хвилин запікати. Після цього дістати з духовки, посипати сіллю і перемішати. Остиглі сухарики зберігати в герметичному контейнері, щоб зберегти часниковий аромат.
Варіант з пряними травами
Пряний аромат трав надає збудливу дію на організм. Для приготування можна використовувати готові суміші сухих трав («Хмелі-сунелі» або «Прованські трави»), а можна самостійно змішати базилік, майоран, чебрець та інші.
Для сухарів з пряними травами слід підготувати:
- 500 г хліба;
- 45-60 мл рослинного масла;
- 20-30 р пряних трав;
- сіль за смаком.
Хід роботи:
- Ріжемо хліб на більш дрібні фрагменти, які потрібно змішати з маслом. Роль олії в цьому рецепті – приклеїти шматочки пряних трав до хлібним шматочках. З найменшими витратами масла це можна зробити, просто наливаючи трохи масла на руки і перемішуючи руками подрібнений хліб.
- Промаслений хлібець присипати пряними травами і присолити. Ще раз все перемішати і підсушити в духовці до півгодини, залежно від розмірів скибочок при 180 градусах.
Гірчичні сухарики в духовці
З гострим своєрідним смаком виходять сухарики з черствого хліба з використанням гірчичної заправки. Для цього рецепта слід використовувати готову гірчицю, а не порошок.
Перелік продуктів, які знадобляться:
- 500 г хліба;
- 50 г гірчиці;
- 45 мл рослинного масла;
- 4 г солі.
Запікаємо в духовці наступним чином:
- Підготувати хлібні скибочки, подрібнивши буханець невеликими шматочками будь-якої форми. Приготувати заправку, змішавши гірчицю, олію і сіль.
- Невеликі порції нарізаного хліба швидко вмочати з усіх сторін в заправку, щоб вони не встигли розкиснути, і викладати на лист для запікання.
- Деко з хлібом відправити в розігріту духовку, поки скибочки не підсохнуть і не придбають красиву скоринку. Дати сухарикам охолонути і можна приступати до дегустації.
Сирні сухарики
Щоб похрумтіти смачними сирними грінками, потрібні всього два інгредієнти – будь-який несолодкий білий хліб, твердий або напівтвердий сир, який буде добре плавитися. Чим пахучіше буде молочний продукт, тим смачніше вийде сухарики. Ідеально підійде «Пармезан», але можна взяти і інший вид сиру.
Співвідношення інгредієнтів:
- 500 г білого хліба;
- 50 г твердого сиру.
Хід роботи:
- Духовку включити на розігрів, встановивши температуру в межах 180-190 градусів, і не гаючи часу зайнятися підготовкою продуктів.
- Хліб нарізати однаковими кубиками невеликого розміру, сир на середній тертці перетворити в стружку.
- Лист для випічки застелити пергаментом. В один шар на ньому розкласти хлібні скибочки, які потім посипати зверху сиром. Відправити все в духовку на 20-25 хвилин до зарум’янювання.
Готуємо з «Кириешки»
Домашні сухарики за цим рецептом практично не відрізняються від магазинних «Кириешек», але використання натуральних спецій робить продукт корисніше магазинного аналога.
На велику порцію домашніх «Кириешек» взяти:
- 500-700 г черствого (2-3 дні) хліба;
- 60-70 мл рослинного масла без запаху;
- 5-7 г паприки;
- 4 г солі;
- 3 г чорного меленого перцю.
Як приготувати:
- Рослинна олія змішати з сіллю і спеціями. Ті, кому додаткові гострі відчуття без потреби, можуть використовувати тільки паприку.
- Хліб подрібнити соломкою або кубиками бажаного розміру, висипати в ємність з маслом і швидко перемішати, щоб кожен бік майбутнього сухарика отримав свою порцію масла і спецій.
- Після цього хлібні скибочки викласти одним шаром на деко і запекти при 180-200 градусах до золотистого відтінку і легкої скоринки.
Житні сухарики до пінному напою
Такі сухарики можна часто зустріти в меню пивних барів. І в них завжди в надлишку червоний мелений перець. Така хитрість допомагає багаторазово збільшувати продажі пінного напою, а готуючи цю закуску в домашніх умовах завжди можна відрегулювати кількість спецій на свій розсуд.
Рецепт житніх сухариків включає в себе:
- 600 г житнього хліба;
- 60 мл рослинного масла;
- 60 мл соєвого соусу;
- 2-3 г червоного меленого перцю;
- 3-4 г солі.
Спосіб приготування:
- З хліба зрізати скоринку і нарізати тонкою і короткої соломкою. Відправити підготовлений хліб на деко в духовку, щоб трохи підсушитися. Соломка має підсохнути, але не повністю висохнути.
- З’єднати масло, соус, сіль і перець, щоб вийшла гостра заправка. Гарячий підсушений хлібець висипати в миску з заправкою і швидко перемішати. Дати сухарикам трохи насититися ароматами заправки і охолонути (10-15 хвилин).