Суп фо бо – одне з найбільш відомих світових страв з таємничим смаком і неперевершеним ароматом. Якщо хочете вразити близьких кулінарними знаннями, то саме час приготувати суп, який завоював серця гурманів.
В’єтнамський суп Фо Бо — класичний рецепт
Класичний варіант в’єтнамської супу Фо бо з яловичиною виходить ароматною і дуже смачною.
Інгредієнти:
- спеції фо (аніс, кориця, гвоздика);
- імбир – 25 г;
- сіль;
- кінза;
- соус – 25 р тайський рибний;
- грудинка – 850 г яловича;
- базилік;
- воловий хвіст – 550 г;
- лайм;
- мозкова кісточка – 1 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- пастернак – 1 шт.;
- перець халапеньо – 1 шт.
Приготування:
- Промити хвіст і кістки. Залити водою. Проварити чверть години. Злити рідину. М’ясо промити. Залити водою. Додати грудинку. Відварити. Буде потрібно годину.
- Нарізати цибулю. Порубати імбир. Присипати спеціями. Перемішати. Помістити у форму. Запекти в духовій шафі чверть години. Відправити в бульйон. Проварити. Буде потрібно годину.
- Залити рибний соус в бульйон. Додати пастернак. Розмішати. Продовжувати варити півгодини.
- Філе з овочами дістати. Бульйон з кісточкою і хвостом варити ще дві години. Яловичину загорнути в плівку і покласти в холодильник.
- Бульйон процідити. Підсолити, присипати перцем. Зняти з хвоста м’ясо. Розкласти в тарілки. Охолоджене м’ясо нарізати великими шматками. Відправити в тарілку. Присипати перцем. Додати порізану зелень. Викласти шматочки лайма. Залити бульйоном.
З додаванням рисової локшини
Якщо хочете отримати справжній в’єтнамський суп, то не слід замінювати локшину іншим видом макаронних виробів.
Інгредієнти:
- часник – 6 зубчиків;
- кістки яловичі – 1600 м;
- соус соєвий;
- яловича вирізка – 1500 г;
- кінза;
- рисова локшина – 750 г;
- салат (листя);
- вода – 3600 мл;
- лайм;
- петрушка;
- гострий перець – 0,5 шт.;
- цибуля – 5 цибулин;
- соєві паростки – 420 р.
Приготування:
- У воду помістити м’ясні продукти. Порубати цибулю, відправити в рідину. Нарізати гострий перець, додати до цибулі. Проварити півтори години. Процідити. Нарізати м’ясо на шматки. Повернути в бульйон. Кістки викинути.
- Влити соєвий соус. Приправити спеціями. Порубати часникові зубки. Відправити в рідину. Помістити соєві паростки.
- Локшину помістити на кілька секунд у вируючу рідина. Промити водою. Порубати зелень.
- Викласти в піали локшину. Посипати зеленню. Покласти порізані шматки лайма. Влити бульйон з м’ясом.
З куркою
Ця варіація більш легка і швидка в приготуванні. Бульйон виходить насиченим і без жиру.
Інгредієнти:
- імбир – шматочок;
- зелень;
- курка – тушка;
- чилі – 0,5 шт.;
- лайм;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- кориця – 3 г;
- гвоздика – 2 зірочки;
- соус соєвий.
Приготування:
- Залити водою тушку. Рідина повинна тільки покрити курку. Цибулю розрізати. Отримані чотири частини помістити в рідину. Моркву нарізати на шайби. Помістити до птаха. Проварити. Потрібно півгодини. Щоб бульйон залишився світлим, необхідно регулярно знімати пінку і жир, який утворюється на поверхні.
- Нарізати перець. Відправити в бульйон. Імбир нарізати. Отримані кільця разом з корицею і гвоздикою відправити до курки. Відварити. Буде потрібно годину.
- Дістати тушку. Остудити. Видалити кістки. Нарізати м’ясо і розкласти по тарілках.
- Процідити бульйон. Можна використовувати для цієї мети сито. Присолити. Влити соєвий соус. Всипати корицю. Перемішати.
- Залити в тарілки бульйон. Присипати не шкодуючи зеленню. Нарізати лайм. Додати порційно.
З рибними кульками
Для юшки підходить будь-який вид риби. Щоб фарш було простіше приготувати, використовуйте сорт з малим вмістом кісточок.
Інгредієнти:
- цибуля зелена;
- риба – 2100 м;
- лимон – 1 шт.;
- сіль;
- локшина рисова – 210 г;
- масло;
- соус соєвий;
- яйце – 1 шт. сире;
- цибуля – 2 шт.;
- перець чилі – 1 стручок.
Приготування:
- Видалити кісточки з тушок. Зрізані кістки, голови, плавники і хребти помістити в ємність. Залити водою. Нарізати цибулю. Відправити в рідину. Помістити перець. Відварити годину. Процідити бульйон. Змішати з соєвим соусом.
- Включити м’ясорубку. Помістити рибну м’якоть. Подрібнити. Присолити. Влити яйце. Перемішати. Скачати фрикадельки. У сковорідку влити олію. Обсмажити кульки.
- Окремо закип’ятити воду. Помістити локшину. Потримати 15 секунд. Дістати. Промити.
- У кожну тарілку викласти кульки. Додати локшину. Присипати посіченою зеленню. Нарізати лимон. Викласти скибочки порційно. Залити рибним бульйоном.
З морепродуктами
Цю юшку їдять рано вранці. Використовувати можна креветки, мідії, восьминоги або кальмарів.
Інгредієнти:
- імбир – шматочок;
- морепродукти – 450 г;
- морква – 1 шт.;
- гвоздика – 1 шт.;
- цибуля зелена;
- часник – 2 зубки;
- перець – 5 горошин;
- лимон – 1 шт.;
- перець чилі;
- цибуля – 1 шт.;
- локшина рисова – 160 г;
- кінза.
Етапи дій:
- Послідовно: нашаткувати цибулю, порубати морква, імбир подрібнити. Залити водою. Помістити панцир з креветок. Проварюють півгодини. Процідити.
- У чистий бульйон покласти морепродукти. Закинути горошини перцю. Нарізати стручок, помістити з гвоздикою в рідину. Проварити.
- Зварити локшину.
- Розмістити в тарілках. Додати морепродукти. Процідити бульйон. Залити в тарілки, посоливши.
- Порубати зелень. Нашаткувати часникові зубки. Порізати лимон. Розкласти порційно по тарілках.
З рисом і пророщеної квасолею
Локшину можна замінити рисовими зернами. Краще використовувати довгу крупу. Щоб проростити боби, необхідно заздалегідь залити їх водою і потримати пару днів, щоб з’явилися паростки.
Інгредієнти:
- м’ята;
- яловичина – 950 г;
- лимон;
- квасоля – 120 г пророщена;
- цибуля зелена;
- кориця;
- рис – 160 г;
- перець горошок;
- цибуля – 2 шт.;
- лавр – 1 аркуш;
- імбир – 20 г;
- перець чилі.
Етапи дій:
- Помістити у воду м’ясо. Закинути цілком цибулю, попередньо очищений. Додати горошини перцю. Закинути імбир. Проварити три години. Помістити лавр. Процідити бульйон. Охолодити м’ясної компонент.
- В окремій ємності проварити рисові зерна. Промити. Рідину злити. Розкласти по піалах.
- Порізати перець. Покласти в бульйон. Посолити. Розмішати. Нарізати яловиче м’ясо. Викласти до рису. Додати квасолю.
- Порубати зелень. Відправити в піали. Прикрасити листочками м’яти. Присипати корицею. Нарізати лимон. Розкласти. Залити бульйоном.
Калорійність і харчова цінність супу Фо Бо
Зразкове середнє значення харчової цінності білків становить 4 г на 100 г, жирів – 1 г, вуглеводів – 4 р. Калорійність супу фо бо не висока незважаючи на велику кількість білків і становить 34 ккал.
Поради
- Щоб бульйон залишався світлим, він не повинен сильно кипіти.
- Щоб блюдо вийшло смачніше й пахучіше, перед тим як додати лимонні шматочки і зелень, можна обім’яти їх руками.
- Локшину не обов’язково відварювати. Досить залити окропом і настояти три хвилини. Обмити холодною водою і дати стекти зайвої рідини.
- Якщо бульйон залити соєвим соусом, то сіль можна не додавати. Від цього блюдо стане смачніше, а соус додасть бульйону насичений темний колір.