Назва цієї страви знайоме практично всім. У суп додають рис, яловичину, заправляють кінзою і волоським горіхом – це обов’язкова умова. Можна експериментувати з м’ясом, замінюючи яловичину на інший вид. У результаті кожен раз будете отримувати новий смак знайомого страви.
Класичний рецепт супу-харчо в домашніх умовах
За класичним рецептом харчо готується без картоплі і моркви і обов’язково з яловичини.
Інгредієнти:
- Хмелі-сунелі – 3 ч. ложки;
- Яловичина – 750 гр.;
- Паприка – 1 ч. ложка;
- Цибуля – 3 цибулини;
- Червоний перець гострий;
- Рис – 7 ст. ложок;
- Чорний перець – 15 горошин;
- Горіх волоський – 130 гр.;
- Базилік – 20 гр.;
- Часник – 7 зубків;
- Кінза – 20 гр.;
- Соус ткемалі – 8 ч. ложок;
- Паста томатна – 3 ч. ложки;
- Сіль;
- Петрушка – 20 гр.;
- Лаврове листя – 3 аркуша.
Приготування:
- Щоб бульйон вийшов такий, як треба: наваристий і густий, використовуйте м’ясо з кісткою, для цього добре підійде грудинка.
- Промити. Нарізати шматками.
- Взяти каструлю, обсяг якої не менше чотирьох літрів. Укласти м’ясо. Залити водою. Наливати слід до самого верху. Варитися бульйон буде довго і за цей час зайва рідина випарується.
- Якщо не хочете, щоб утворилися пластівці в бульйоні, знімайте всю піну, яка з’являється під час кипіння.
- Цибулю почистити. Нарізати. Повинні бути тонкі смужки.
- Через дві години дістати м’ясо. Взяти марлю. Скласти щоб вийшло три шари. Процідити бульйон. Це треба зробити обов’язково, адже під час варіння можуть відокремитися дрібні кісточки. Завдяки марлі вийде чистий бульйон.
- Помістити цибулю в рідину. Смажити не треба.
- Коли м’ясо охололо, прибрати кістки. Мяско нарізати. Відправити в бульйон.
- Проварити майже годину.
- Рис промити кілька разів. Замочити у воді. Завдяки цій крупі виходить навариста консистенція супу.
- Влити соус, томатну пасту. Вкинути гострий перчик. Проварити п’ять хвилин.
- Гострий перець додавайте обережно. Кожен сорт має свою гостроту.
- У горіхів прибрати перегородки і можливий сміття. Подрібнити.
- Зняти лушпиння з часнику. Качалкою розчавити.
- Змішати з горіхами. Розтерти.
- Взяти ступку і розмолоти перець.
- Засипати в суп рис.
- Проварити вісім хвилин.
- Засипати масу з горіхів, паприку і сунелі. Підсолити.
- Зелень нашаткувати. Помістити в рідину.
- Закинути лаврушку. Розмішати.
- Поварити кілька хвилин. Прибрати з плити. Дати настоятися.
Традиційний спосіб по-грузинськи
Справжні грузини відповідально підходять до процесу, щоб приготувати суп харчо, йде не менше двох годин часу.
Інгредієнти:
- Петрушка – 10 гр.;
- Гострий перець – стручок;
- Яловичина грудинка – 450 гр.;
- Ткемалі – 0,5 гуртки;
- Суміш перцю;
- Довгозернистий рис – 60 гр.;
- Коріандр;
- Морква – 100 гр.;
- Хмелі – сунелі;
- Цибуля – 2 шт.;
- Кріп – 10 гр.;
- Волоський горіх – 90 гр.;
- Часник – 5 зубків;
- Кінза – 10 гр.
Приготування:
- У традиційному способі використовують грудинку. Можна замінити м’ясом на мозкової кістки, завдяки цьому бульйон вийде ніжніше.
- У ємність скласти м’ясо. Налити воду. Варити дві години.
- Дістати яловичину. Зняти м’ясо з кісточки. Нарізати. Відправити в бульйон.
- Моркву очистити. Нарізати соломкою.
- З лука прибрати лушпиння. Нашаткувати. Повинні вийти пластинки з тонкого розміру.
- Коли бульйон закипів, влити соус. Розмішати.
- Після закипання вкинути овочі.
- Нагріти сковороду. Горішки підсмажити. Масло наливати не треба.
- Дістати. Охолодити. Подрібнити.
- Взяти тертку дрібного помелу. Натерти часник.
- Перемішати з горіхами.
- Після того як бульйон прокипел півгодини. Додати рисову крупу.
- Через вісім хвилин засипати часникову суміш.
- Проварити чверть години.
- Помістіть залишилися приправи.
- Через п’ять хвилин засипати нашатковану зелень.
- Через дві хвилини зняти з вогню. Настояти чверть години.
На бульйоні з баранини
Якщо набрид жирний бульйон від яловичини, то замініть цей вид м’яса на баранину. В результаті отримаєте насичений і ніжний смак страви.
Інгредієнти:
- Петрушка;
- Аджика – 1 ч. ложка;
- Грудинка бараняча – 550 гр.;
- Перець чилі – стручок;
- Цибуля – 1 шт.;
- Хмелі-сунелі;
- Рис – 0,5 склянки;
- Паста томатна – 1 ч. ложка;
- Ткемалі – 2 ч. ложки;
- Часник – 5 зубків;
- Кінза;
- Перець;
- Сіль.
Приготування:
- Уздовж ребра розрізати м’ясо. Обсмажити.
- Закинути в каструлю. Налити воду.
- Цибулю нашаткувати. Поперчити. Покласти в миску, розім’яти руками.
- Проварити баранину годину.
- Рис промити. Всипати в бульйон і покласти томатну пасту. Додати цибулю.
- Проварюють півгодини.
- Часник порубати.
- Покласти аджику, ткемалі, часник, кінзу, хмелі-сунелі, петрушку.
- Через п’ять хвилин зняти з плити. Закинути гострий перець. Подавати через чверть години.
Домашній суп-харчо з яловичини
Рецепт приготування супу харчо в домашніх умовах дозволяє зробити даний наваристое блюдо, не поступається за смаковими якостями ресторанному.
Інгредієнти:
- Перець – 5 горошин;
- Яловичина – 480 гр.;
- Петрушка;
- Рис – 180 гр.;
- Кріп;
- Сацабели соус – 140 гр.;
- Горіхи – 120 гр.;
- Кінза;
- Часник – 4 зубки;
- Цибуля – 170 гр.;
- Перець червоний – стручок.
Приготування:
- Мяско нарізати. Повинні бути шматки середнього розміру.
- Взяти трьох літрову каструлю. Помістити м’ясо. До верху налити воду. Варити півтори години.
- Піну регулярно прибирати, інакше з’являться пластівці піни і зіпсують смак страви.
- Нарізати дрібно цибулька.
- У блендер помістити горіхи. Подрібнити.
- У сковорідку викласти цибулю. Засмажити.
- Крупу промити. Всипати в бульйон.
- Через вісім хвилин покласти цибулю, горішки, перець, соус і сіль. Перешкодити.
- Часник розчавити. Покласти в суп. Прибрати каструлю на стіл. Кришку не відкривати. Залишити на півгодини.
Рецепт приготування з курки
Якщо дуже хочеться гостренького супчика, а час на приготування хочеться витратити трохи менше, то замініть яловичину на курочку. Це дієтичне м’ясо зробить суп не таким жирним.
Інгредієнти:
- Перець гострий – стручок;
- Курячі ніжки – 350 гр.;
- Лаврове листя – 3 аркуша;
- Сіль;
- Горіхи волоські – 120 гр.;
- Кінза – 20 гр.;
- Коріандр;
- Помідор – 6 шт;
- Перець;
- Рис – 100 гр.;
- Хмелі-сунелі;
- Цибуля -1 цибулина;
- Часник – 5 зубків;
- Петрушка – 20 гр.
Приготування:
- Головний секрет вдалого харчо з рисом – це правильний бульйон, який обов’язково повинен бути наваристим. З курки такої складно отримати. Тому спочатку необхідно підсмажити ніжки, поки вони не стануть золотистими. Це посилить смакові якості. Помістити в каструлю. Залити водою. Проварити.
- Через годину дістати ніжки. Охолодити. Зняти м’ясо. Нарізати. Відправити назад.
- Рис промити. Закинути в бульйон.
- З лука прибрати шкірку. Нашаткувати.
- Часник очистити. Розчавити качалкою.
- Підсмажити два овоча.
- Обдати окропом помідори. Зняти шкірку. Нарізати. Отримані шматочки відправити в каструлю.
- Горіхи перебрати. Викинути перегородки і сміття. Подрібнити.
- Пересипати в каструлю.
- Через вісім хвилин вкинути лаврушку.
- Підсолити. Додати спеції.
- Зелень подрібнити. Закинути в суп. Через пару хвилин прибрати на столі.
З рисом в мультиварці
Спростити приготування супу допоможе мультиварка. З цим приладом вам не треба постійно стояти над каструлею і стежити щоб не пригоріло.
Інгредієнти:
- Окіст копчений – 500 гр.;
- Перець;
- Цибуля – 1 цибулина;
- Олія соняшникова;
- Хмелі-сунелі – 1 ч. ложка;
- Паста томатна – 4 ч. ложки;
- Часник – 5 зубків;
- Сіль;
- Рис – 1 мультистакан.
Приготування:
- Окіст нарізати. Повинні вийти дрібні шматки.
- Цибулю очистити. Нашаткувати.
- У чашу налити олію. Покласти цибулю і окіст.
- Виставити півгодини на режимі «випічка».
- Залити томатну пасту. Додати рубаний часник, сіль, хмелі-сунелі, перець.
- Рис промити. Засипати в чашу. Виставити на годину при режимі «гасіння».
Зі свинячими реберцями
Цікавий рецепт приготування з свинини.
Інгредієнти:
- Коріандр;
- Ребра свинячі – 750 гр.;
- Петрушка;
- Лавровий лист – 2 аркуша;
- Соус ткемалі;
- Цибуля – 5 цибулин;
- Часник;
- Хмелі-сунелі;
- Рис – 0,5 склянки;
- Горіх волоський – 0,5 склянки;
- Корінь петрушки;
- Кінза.
Приготування:
- Розрізати вздовж ребер свинину.
- Укласти в каструлю, заливши водою.
- Через півтори години дістати м’ясо. Відокремити від кістки. Нарізати.
- Промити крупу.
- Покласти в бульйон разом з м’ясом.
- Корінь натерти. Закинути в рідину.
- Цибулю нашаткувати. Закинути в суп.
- Горіхи подрібнити.
- Перекласти до решти продуктів.
- Додати залишилися інгредієнти.
- Проварюють півгодини. Посипати нашаткованої зеленню.
Як приготувати суп-харчо в казані на вогнищі?
Коли вирушаєте на пікнік, здивуйте друзів приготувавши на багатті дивовижний суп кавказької кухні.
Інгредієнти:
- Лавровий Лист – 5 шт.;
- Ребра баранячі – 1000 гр.;
- Перець гострий – 1 ч. ложка;
- Хмелі-сунелі – 2 ч. ложки;
- Рис шліфований – 170 гр.;
- Кінза – 50 гр.;
- Перець солодкий – 2 ч. ложки;
- Горіх волоський – 120 гр.;
- Томати – 550 гр.;
- Петрушка – 50 гр.;
- Сіль;
- Часник – 5 зубчиків;
- Цибуля – 420 гр.;
- Паста томатна – 120 гр.;
- Лимон – 1 шт.;
- Уцхо-сунелі – 2 ч. ложки.
Приготування:
- Розпалити багаття. Закріпити казанок.
- Ребра нарізати уздовж.
- Покласти в казанок.
- Налити чотири літри води.
- Варити годину.
- Відразу ж промити рис і замочити на час варіння м’яса.
- Цибулю почистити.
- Нарізати, повинні вийти кільця.
- Покласти на сковороду цибулю. Залити бульйоном. Помістити лаврушки і пасту. Протушкувати до м’якого стану овоча.
- Засипати крупу в казанок.
- Помідори обдати окропом. Зняти шкірку.
- Нарізати. Викласти в миску.
- Очистити часник, покласти помідори.
- Нашаткувати зелень. Надіслати до томатів.
- Подрібнити горіхи. Покласти в миску.
- Все висипати спеції у томати.
- Вичавити сік з цитруса на продукти. Замісити руками.
- Вкрити. Прибрати подалі від сонця.
- Через дві години після початку варіння, налити води до початкового рівня. Підсолити. Покласти цибулю.
- Через пару хвилин викласти помідори зі спеціями. Закип’ятити. Зняти з вогню.