Суп «Харчо» класичний – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Суп «Харчо» – ця популярна страва кавказької кухні, яка завдяки своїй оригінальності та неперевершеному смаку, набула популярності у всьому світі. Ця страва відрізняється від інших супів своєю густотою та насиченим пряним смаком з нотками гостроти. Особливу пікантність супчику надає велика кількість свіжої зелені і багато часнику. А головною «родзинкою» виступають такі компоненти, як подрібнені волоські горіхи та грузинський соус «Ткемалі». Тому, якщо вам подобаються незвичайні поєднання інгредієнтів, густа текстура та наваристий бульйон з овочами, заправкою та рисом, то обов’язково спробуйте харчо, і ви залишитеся під цілковитим гастрономічним враженням!

Суп харчо в домашніх умовах – класичний рецепт приготування

Суп харчо в домашніх умовах – це грузинський наваристий суп, який підкорить усіх любителів пікантних страв та всього незвичайного. У складі цієї грузинської страви ви зустрінете такі нетрадиційні компоненти, як яловичі реберця, волоські горіхи та насичений соус ткемалі.

Інгредієнти:

на – 8 порції

  • Яловичі ребра – 900 г.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Помідори – 200 гр.
  • Паприка – 1 ч.л.
  • Приправа «Хмели-Сунели» – 1 ст.л.
  • Аджика – 1 ч.л.
  • Ткемали – 2 ст.л.
  • Вода – 2 л.
  • Рис білий – 100 гр.
  • грецький горіх – 25 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Зелень – 25 гр.
  • Цукор-пісок – 1 щіпка
  • Олія – ​​для смаження

Процес приготування:

Як приготувати суп харчо в домашніх умовах за класичним рецептом? Яловичі ребра зачищаємо від плівок, промиваємо і насухо промокуємо паперовими серветками. Обсмажуємо до утворення характерної скоринки з усіх боків на олії.

Рум’яні реберця заливаємо водою і ставимо на вогонь, видаляємо шумівкою піну і закидаємо очищену голівку цибулі та сіль.

Також приправляємо бульйон горошинами перцю та проварюємо близько години, нещільно прикривши кришкою. Готову яловичину перекладаємо у тарілку.

Бульйон проціджуємо через дрібне сито, м’ясо розбираємо по волокнах і повертаємо у каструлю.

Томати надрізаємо хрест-навхрест і занурюємо в окріп на кілька хвилин, потім видаляємо шкірку. Дрібно рубаємо другу цибулину та помідори.

У сковороду вливаємо олію і нагріваємо 2-3 хвилини, пасеруємо цибулю і висипаємо томати, прогріваємо ще пару хвилин і вводимо паприку, хмелі-сунелі, аджику і добре перемішуємо.

Далі змішуємо засмажку з цукром та соусом ткемалі помішуючи, прогріваємо ще 2 хвилини.

У гарячий бульйон висипаємо промиту крупу, доводимо до кипіння та варимо протягом 10 хвилин.

Для заправки підсушуємо на сухій сковороді рубані волоські горіхи, з’єднуємо подрібнену зелень та часник, пропущений через прес.

Пряну суміш висипаємо в суп, засікаємо ще 5 хвилин.

Всипаємо ароматні горіхи.

Через 2 хвилини висипаємо часникову суміш із зеленню та перемішуємо.

Закидаємо лавр і вимикаємо нагрівання, залишаємо під кришкою на 15 хвилин. Класичний суп “Харчо” готовий! Смачного!

Харчо по-грузинськи з рисом

Харчо по-грузинськи з рисом – це перша страва, на готування якої піде не менше двох годин, тому що необхідно як слід виварити яловичину, для отримання міцного бульйону. А додавши крупу, прянощі та соус, страва насичується яскравим смаком та чарівним ароматом.

Час приготування – 2 год. 10 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 4 зуби.
  • Рис – 6 ст.л.
  • Морква – 1 шт.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Соус ткемали – 0,5 ст.
  • Кінза – 5 гілочок.
  • Горіхи грецькі – 1 жменя.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Вода – 3 л.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину заливаємо водою і проварюємо на середньому вогні разом із лавровим листом 90 хвилин.

Крок 2. Відварене м’ясо нарізаємо та повертаємо в каструлю.

Крок 3. Коренеплоди очищаємо та промиваємо водою, дрібні кубиками ріжемо цибулю та часник, трьом на тертці моркву.

Крок 4. Паралельно в сковороді нагріваємо олію і злегка підрум’янюємо на ній цибулю.

Крок 5. У бульйон викладаємо пасеровану цибулю, соус ткемалі, моркву, рис і варимо протягом 10 хвилин.

Крок 6. Підсушені горіхи пробиваємо у блендері та з’єднуємо з часником.

Крок 7. Отриману суміш висипаємо в суп, проварюємо ще 15 хвилин.

Крок 8. Приправляємо харчо кинзою та приправами, через три хвилини прибираємо з конфорки та наполягаємо під кришкою 15 хвилин. Готуйте та отримуйте задоволення!

Дивіться також:  Юшка з червоної риби – 7 смачних рецептів

Класичний харчо з яловичиною, рисом та картоплею

Класичний харчо з яловичиною, рисом і картоплею – це ситна і поживна страва, подавши яку до столу під час обіду, ви позбавите себе від приготування другої страви, тому що порція такого супу, надовго позбавить всіх дегустаторів від голоду. Спробуйте дивовижне поєднання компонентів!

Час приготування – 1 год. 45 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5 л.

Інгредієнти:

  • Яловичі ребра – 500 г.
  • Картопля – 500 гр.
  • Сіль за смаком
  • Вода –3,5 л.
  • Перець запашний горошок -7 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Рис – 180 грн.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Сік томатний – 2 ст.
  • Зелень – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Ребра відварюємо протягом години, солимо, перчимо і приправляємо горошинами перцю та лавром, продовжуємо теплову обробку доти, доки м’якоть не відійде від кісточок.

Крок 2. У наваристий бульйон засипаємо невеликі скибочки почищеної картоплі.

Крок 3. У киплячий склад висипаємо ретельно промитий рис.

Крок 4. Тим часом розігріваємо рослинну олію і пасеруємо терту морквину та нарізку цибулі.

Крок 5. До розм’якшених овочів втручаємо пасту з протертих томатів.

Крок 6. Через пару хвилин заливаємо вміст сковороди томатним соком і томимо суміш 8-10 хвилин. М’ясо відокремлюємо від кісток і висипаємо яловичину назад у каструлю.

Крок 7. До готової картопля з рисом перекладаємо засмажку, варимо ще 5 хвилин і при необхідності досолюємо.

Крок 8. Харчо розливаємо по тарілках, прикрашаємо зеленню та дегустуємо. Смачного!

Харчо зі свинини в домашніх умовах

Харчо зі свинини в домашніх умовах – це грузинська перша страва, скуштувавши якусь раз, забути вже просто неможливо! Весь секрет страви полягає у неперевершеному горіховому ароматі, густій ​​текстурі та міцному бульйоні, який чудово поєднує у собі всі інгредієнти.

Час приготування – 1 год. 10 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • М’якуш свинини – 400 гр.
  • Рис – 5 ст.л.
  • Ядро волоського горіха – 0,5 ст.
  • Картопля – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 4 зуби.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Паста томатная – 3 ст.л.
  • Петрушка – 5 гілочок.
  • Корінь петрушки – 50 грн.
  • Суміш перців горошком – 0,5 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ч.л.
  • Вода – 2 л.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Промите м’ясо ріжемо невеликими скибочками і укладаємо в каструлю.

Крок 2. До свинини висипаємо суміш перців, сіль та корінь петрушки – заливаємо водою та варимо 40-45 хвилин, потім викидаємо коріння.

Крок 3. Волоські горіхи підсушуємо на сухій сковороді і пробиваємо в блендері у крупну крихту.

Крок 4. Овочі очищаємо, промиваємо та нарізаємо кубиками невеликого розміру.

Крок 5. На розпеченій рослинній олії трохи підрум’янюємо цибулю з морквою.

Крок 6. Змішуємо золотисті овочі з хмелі-сунелі, томатною пастою та ополоником бульйону – гасимо 5 хвилин.

Крок 7. У бульйон відправляємо овочі в соусі, картоплю, горіхи та рис – томимо на вогні трохи нижче середнього 10 хвилин.

Крок 8. Доповнюємо страву подрібненою зеленню з часником та сіллю. Через 5 хвилин вимикаємо полум’я та залишаємо харчо під кришкою на 15 хвилин. До столу подаємо у гарячому вигляді та насолоджуємося. Смачного!

Справжнє харчо з баранини з рисом

Справжнє харчо з баранини з рисом – це традиційна страва Грузії, яка багато років тому набула популярності по всьому світу, завдяки своєму яскравому та незвичайному смаку, що отримується через оригінальне поєднання прянощів, м’яса та волоських горіхів з кинзою.

Час приготування – 1 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Баранина – 500 гр.
  • Рис – 100 грн.
  • Соус ткемали – 80 гр.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горіх грецький – 100 гр.
  • Хмели-сунели – 1 ст.л.
  • Перець червоний мелений – 1 ч.л.
  • Паста томатная – 60 гр.
  • Кінза – 40 гр.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Дивіться також:  Юшка з голови сьомги – 5 рецептів приготування

Крок 1. Зачищену та промиту баранину довільно ріжемо і, заливши водою, томимо на повільному вогні до готовності, знімаючи всю пінку. Якщо жир є, зрізаємо та прибираємо убік.

Крок 2. Курдюк або жир розтоплюємо та обсмажуємо на ньому терту моркву та кубики цибулі до розм’якшення.

Крок 3. До засмаження додаємо кубики солодкого перцю, соус ткемалі та пасту з томатів – перемішуємо та вимикаємо нагрівання.

Крок 4. Горіхи дрібно рубаємо ножем, подрібнюємо промиту та обсушену кінзу.

Крок 5. Баранину виймаємо з бульйону та нарізаємо, повертаємо у проціджений бульйон разом із рисом. Проварюємо 10 хвилин і вводимо засмажку, горіхи, хмелі-сунелі, перець, сіль, кінзу.

Крок 6. Стомлюємо суп ще 5-7 хвилин і прибираємо з конфорки, накриваємо кришкою і даємо трохи настоятися.

Крок 7. Розливаємо харчо по супницях і негайно знімаємо пробу. Смачного!

Харчо з рисом та томатною пастою

Харчо з рисом і томатною пастою, зварений на копченій курочці – це вишукана перша страва, скуштувавши якусь раз, ви запам’ятаєте на все життя! Для того щоб страва вийшла насиченою і ароматною, дуже важливо додати щедру кількість спецій та свіжої зелені.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Курка копчена – 250 гр.
  • Рис – 50 грн.
  • Морквина – 1 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Часник – 1 головка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Паста томатная – 3 ст.л.
  • Петрушка рубленая – 1 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Базилік фіолетовий для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо все необхідне: очищаємо та ополіскуємо коренеплоди, промиваємо крупу.

Крок 2. Дрібно нарізаємо цибулю та часник, кубиками нарізаємо томати та моркву.

Крок 3. Ріжемо на шматочки або розбираємо по волокнах копчене м’ясо.

Крок 4. У сотейнику прогріваємо рослинну олію і підрум’янюємо скибочки моркви та цибулі.

Крок 5. Зажарку змішуємо з помідорами та томатною пастою, обсмажуємо ще 5 хвилин.

Крок 6. Додаємо м’ясо та крупу, заливаємо водою і томимо на середньому вогні 15 хвилин.

Крок 7. Приправляємо страву рубаним часником, меленим перцем та сіллю – перемішуємо і через 5 хвилин прибираємо з конфорки.

Крок 8. Розливаємо суп по тарілках, прикрашаємо порції листочками свіжого фіолетового базиліка та насолоджуємось. Смачного!

Домашнє харчо з курки

Домашнє харчо з курки – це не зовсім оригінальний варіант приготування кавказького супу, проте, замінюючи м’ясо птицею, страва не втрачає своєї автентичності та колоритності. Такий рецепт найкраще підійде для тих, хто віддає перевагу легким і нежирним бульйонам.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Рис – 2 ст.л.
  • Купка куряча – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 головка
  • Томатний порошок – 120 гр.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ч.л.
  • Кінза – 40 гр.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Вода – 1,3 л.
  • Сіль – 0,3 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 0,3 ч. л.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Грудку відварюємо до готовності, крупу промиваємо до прозорості води.

Крок 2. Виймаємо курку з бульйону, засипаємо рис і проварюємо на повільному вогні під кришкою 20 хвилин.

Крок 3. У воді томатний порошок розводимо до консистенції пасти.

Крок 4. Дрібні шматочки цибулі підрум’янюємо на олії і змішуємо з томатною сумішшю і невеликою кількістю бульйону, гасимо на повільному полум’ї під кришкою.

Крок 5. Тим часом подрібнюємо м’ясо та висипаємо в бульйон до рису.

Крок 6. У момент, коли крупа зварилася засмажку, викладаємо в суп, всипаємо сіль, кінзу, лаврушку, хмелі-сунелі, подрібнений часник і мелений перець, активно перемішуємо.

Крок 7. Першу страву сервіруємо і запрошуємо до столу. Смачного!

Грузинське харчо з волоськими горіхами

Грузинське харчо з волоськими горіхами – це ситний та густий суп, який обов’язково впишеться в раціон усіх любителів пряних та гострих страв з оригінальним смаком та яскравим ароматом. Крім м’яса та горіхів, нам також будуть потрібні такі продукти, як овочі, рис і, звичайно ж, кінза.

Час приготування – 2 год.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 7-8.

Інгредієнти:

  • Грудинка яловича з реберцями – 700 гр.
  • Рис – 200 грн.
  • Бульйон яловичий – 1 ст.
  • Горіхи грецькі мелені – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Кінза – 15 гр.
  • Соус ткемалі – до смаку
  • Хміль-сунелі – до смаку.
  • Аджика – до смаку.
  • Зелень – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Масло вершкове – для смаження.
Дивіться також:  Чанахи в горщиках – 7 рецептів приготування

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед варимо бульйон із яловичини, ретельно промиваємо рис, томати ріжемо на кубики і пробиваємо в блендері зелень із часником.

Крок 2. Головку цибулі очищаємо і нарізаємо півкільцями чи кубиками.

Крок 3. Відварене м’ясо остудити і розбирати на шматочки, відокремлюючи м’якоть від кісток і жил.

Крок 4. Часник із зеленню змішуємо з горіхами, прокрученими через м’ясорубку.

Крок 5. На вершковому маслі підрум’янюємо цибулю і додаємо яловичину, а також томати з аджикою, вливаємо бульйон яловичий і тушкуємо під кришкою близько 10 хвилин.

Крок 6. Рис висипаємо в каструлю і проварюємо 10 хвилин, потім засипаємо м’ясо і доводимо до кипіння. Додаємо хмелі-сунелі та соус ткемалі з кинзою, томимо до готовності крупи і засипаємо часниково-горіхову пасту. Солимо та перчимо, орієнтуючись на свій смак, і залишаємо під кришкою на 15 хвилин.

Крок 7. Апетитний харчо подаємо до столу, не чекаючи остигання і трапезуємо. Смачного!

Класичне харчо з соусом ткемалі

Класичне харчо з соусом ткемалі – це візитна картка Грузії, яку можна запросто відтворити на власній кухні, використовуючи виключно ті продукти, які є вдома або продаються у найближчому супермаркеті. Пориньте в цей смачний і пряний рецепт, і ви не пошкодуєте, тому що це неймовірно смачно!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Рис – 200 грн.
  • Соус ткемали – 70 гр.
  • Паста томатная – 50 гр.
  • Вода – 2 л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. М’якуш яловичини ріжемо на невеликі скибочки і висипаємо в каструлю, варимо 30-40 хвилин, заливши водою.

Крок 2. Рис добре промиваємо і замочуємо в прохолодній воді на 20 хвилин.

Крок 3. Ріпчасту цибулю «звільняємо» від лушпиння і подрібнюємо.

Крок 4. Пасеруємо овочеву нарізку на олії до світло-коричневого відтінку.

Крок 5. Підрум’яне цибуля об’єднуємо з кількома столовими ложками бульйону і пастою з томатів, злегка випарюємо рідину.

Крок 6. Крупу і засмажку відправляємо в киплячий бульйон і перемішуємо.

Крок 7. За пару хвилин до готовності, доповнюємо харчо соусом ткемалі, часником, сіллю та пряними спеціями.

Крок 8. Страву розливаємо по піалах і приступаємо до трапези. Смачного!

Суп харчо з перловкою

Суп харчо з перловкою – це зовсім новий погляд на традиційний суп кавказький, який зазвичай варять з використанням рису. Однак замінивши одну крупою іншою, смакові характеристики супу не погіршуються, а лише змінюються. Тому, якщо ви любите експерименти, то цей рецепт безперечно для вас!

Час приготування – 1 год. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Баранина – 500 гр.
  • Морквина – 2 шт.
  • Перловка – 1 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Петрушка – 20 гр.
  • Часник – до смаку
  • Сіль за смаком.
  • Перець червоний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Бараніну розрубуємо на шматки і підрум’янюємо на розпеченій олії.

Крок 2. Обсмажене м’ясо заливаємо водою та варимо на помірному полум’ї.

Крок 3. У киплячий бульйон закидаємо скибочки картоплі.

Крок 4. Додаємо подрібнену цибулю (1 шт.) та брусочки моркви (1 шт.).

Крок 5. Коренеплоди, що залишилися, подрібнюємо і пасеруємо на рослинній олії до м’якості, з’єднуємо з часником, пропущеним через прес і томатною пастою, перчимо.

Крок 6. Гасимо засмажку 7-9 хвилин і відправляємо в суп.

Крок 7. Засипаємо перловку та готуємо на повільному вогні до готовності крупи.

Крок 8. Перед подачею прикрашаємо зеленню та приправляємо. Смачного!

Прокрутка до верху