Суп харчо в мультиварці – 5 рецептів

Не секрет, що приготовлені в мультиварці страви виходять значно смачніші, ніж при приготуванні традиційним способом в каструлі. У чому таємниця? Ця диво-машина вміє готувати в режимі «Томління», тобто утримує одну і ту ж не дуже високу температуру тривалий час. Такий температурний режим дає можливість всім продуктам готуватися поступово, не дає їм перетравитися і стати невідомої масою. У кухнях народів світу дуже багато страв, які під час готування томити під кришкою. Традиційний грузинський суп харчо відноситься до таких. У кожної господині є власний рецепт цього густого супу, кожна додає в нього свою родзинку.

Суп-харчо в мультиварці — класичний рецепт

Власне кажучи, складу супу приготованого в мультиварці нічим не відрізняється від того, який варять на плиті, але технології все ж є відмінності. Розглянемо, як приготувати суп харчо в мультиварці за класичною рецептурою.

Продукти:

  • 500 гр. яловичої вирізки;
  • 1 головка цибулі;
  • 200 гр. рисової крупи;
  • 3 волоських горіха;
  • 150 гр. соусу ткемалі (або сацебелі);
  • 1 головка часнику;
  • 1⁄2 ч. л. меленого червоного перцю;
  • 6 горошин чорного перцю;
  • кінза петрушка;
  • сіль.

Хід приготування:

  • М’ясо ретельно промиваємо, видаляємо плівку і жилки, ріжемо шматочками, не більше 2 см завтовшки.
  • Складаємо м’ясо в каструлю, ставимо програму «Суп», виставляємо на 1 годину.
  • Як тільки час готування м’яса закінчиться, проціджуємо бульйон, переливаючи його в окремий посуд, м’ясо виймаємо.
  • Цибулю чистимо, миємо, подрібнюємо. Змащуємо маслом каструлю, висипаємо цибулю, ставимо програму «Смаження», обсмажуємо цибулю до напівготовності (він стане напівпрозорим).
  • Через 5 хв. після початку підсмажування цибулі додаємо до нього м’ясо, смажимо протягом ще 6 хв.
  • Рис промийте кілька разів, кладемо до м’яса, вливаємо бульйон. Ставимо програму «Суп», виставляємо час на півгодини.
  • Поки рис нудиться, чистимо, розрізаємо горіхи і часник, все це висипаємо в суп.
  • На завершення кладемо спеції і соус. Коли встановлений час закінчиться, притрушиваем подрібненою зеленню, даємо постояти хвилин 20, він повинен насититися ароматами всіх інгредієнтів.
Дивіться також:  Рецепт морквяної запіканки в духовці з фото

Щоб приготувати харчо необов’язково використовувати сацебелі або ткемалі, можна обійтися і звичайною томатною пастою. Але тоді смак буде сильно відрізнятися від класики.

Харчо з баранини в мультиварці



Як відомо, харчо готують з пісного м’яса. Якщо з якихось причин вам не подобається телятина, яловичина, можна покласти у нього баранину.

Продукти:

  • 600 гр. баранячої м’якоті;
  • 1 головка цибулі;
  • 2 морквини;
  • чорний перець;
  • сіль;
  • головка часнику;
  • 180 гр. рисової крупи;
  • 4 ст. л. подрібненого волоського горіха;
  • 50 гр. томатної пасти;
  • базилік і петрушка;
  • приправи: для харчо, хмелі сунелі за смаком.

Хід приготування:

  • Якщо м’ясо потрапило з жирком – акуратно обрізаємо її, промиваємо й у програмі «Випічка» обсмажуємо.
  • Поки сало нудитися, чистимо, миємо цибулю і моркву. Цибулю дрібно шаткуємо, морковину тремо на тертку.
  • З мультиварки виловлюємо сальні выжарки, висипаємо туди овочі, тушкуємо з відкритою кришкою до готовності засмажки.
  • У готову засмажку додаємо томатну пасту, перемішуємо, тушкуємо щоб пішла зайва вода.
  • Тим часом готуємо м’ясо. Промиваємо його, ріжемо середніми шматочками, викладаємо в каструлю. Перемішуємо, обсмажуємо 15 хв.
  • Рис добре миємо, висипаємо в чашу. Туди ж відправляємо подрібнені горішки і приправи, добре розмішуємо, смажимо 4 хв.
  • Заливаємо воду до крайньої позначки чаші, ставимо програму «Гасіння», виставляємо час 60 хв.
  • У суп додаємо подрібнену зелень, пропускаємо через чеснокодавку часник. Наполягаємо 20 хв., подаємо до столу, прикрасивши листком базиліка.

Курячий суп-харчо

Є і дієтичний варіант супу харчо, його готують на курці. Для цього годиться будь-яка частина тушки, єдина умова – потрібно зняти шкіру і видалити весь жир.

Продукти:

  • 500 гр. курятини;
  • 200 гр. рисової крупи;
  • 1 цибуля;
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • 2 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 4 ст. л. ткемалі;
  • 1 часникова головка;
  • 5 шт. чорносливу;
  • 1 перець чілі;
  • 150 гр. томатного пюре;
  • 1⁄2 пучка кінзи;
  • сіль, чорний перець, гвоздика, кориця, шафран за смаком.
Дивіться також:  Борщ без капусти – 7 рецептів приготування

Хід приготування:

  • Куряче м’ясо миємо, якщо необхідно, зрізаємо жир і шкіру, нарізаємо середніми шматочками.
  • У каструлю наливаємо воду, кладе туди м’ясо, запускаємо режим «Випічка», час 25-30 хв.
  • Цибулю чистимо, ріжемо. Висипаємо в сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо до золотистого відтінку.
  • Гострий перець миємо, виймаємо насіння, нарізаємо. Чорнослив моєму, подрібнюємо. Все це додаємо в зажарку, перемішуємо, тушкуємо 2 хв.
  • Далі в зажарку кладемо томатне пюре, спеції і подрібнену кінзу. Перемішуємо, тушкуємо на сковороді кілька хвилин, додаємо часник. Готової засмажки даємо постояти 3 хв.
  • Готовий бульйон проціджують.
  • У чашу мультиварки висипаємо промитий рис, курку, заливаємо бульйоном і знову запускаємо режим «Випічка». Коли бульйон закипить, висипаємо в нього зажарку, солимо, перчимо, даємо прокипіти 5 хв, після цього переводимо в програмуу «Підігрів», залишаємо суп півгодини настоюватися.

Класичний європейський рецепт

Мабуть, це самий популярний рецепт харчо в мультиварці, він більш-менш подстроенный під наші стандарти.

Продукти:

  • 600 гр. яловичини;
  • 1 ст. рисової крупи;
  • 5 картоплин;
  • 1 головка часнику;
  • 1 морковина;
  • 1 цибулина;
  • 1 солодкий перець;
  • 2 великих помідора;
  • петрушка і кріп;
  • сіль, приправи, лавр.

Хід приготування:

  • Моєму, просушуємо, нарізаємо м’ясо.
  • Картоплю, моркву, цибулю, перець чистимо, миємо. Картоплю, перець, томати ріжемо кубиками, моркву тремо.
  • В мультиварці ставимо програму «Випічка», виставляємо час на 35 хв. Висипаємо м’ясо, смажимо 20 хв. в маслі.
  • Додаємо подрібнену цибулю, через 5 хв. терту моркву, ще через 5 хв перець і томати. Овочі з м’ясом тушкуємо до завершення програми.
  • Додаємо чисту рисову крупу і підготовлену картоплю.
  • Солимо, перчимо за смаком, кладемо приправи.
  • Заливаємо водою до крайньої позначки. Ставимо програму «Гасіння», виставляємо час на 1,5 години.
  • Після завершення гасіння кладемо порізану зелень, подрібнений часник, наполягаємо 20 хв. в режимі «Підігрів».
Дивіться також:  Гарбузовий суп-пюре з вершками – 8 рецептів приготування

Рецепт приготування по-грузинськи в мультиварці

Це не такий популярний рецепт, але він дуже смачний, так що варто спробувати приготувати.

Продукти:

  • 400 гр. телятини;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 головка часнику;
  • по 1 ч. л. хмеди-сунелі і меленого червоного перцю;
  • 6 горошин чорно перцю;
  • 200 гр. рису;
  • 150 гр. волоських горіхів (очищених);
  • 200 гр. ткемалі;
  • сіль;
  • зелень.

Хід приготування:

  • М’ясо миємо, ріжемо середніми шматочками, складаємо в чашу мультиварки, заливаємо водою. Задаємо режим «Суп» або «Гасіння», задаємо час 60 хв.
  • Готовий бульйон проціджують.
  • Цибулю чистимо, миємо, висипаємо в каструлю, обсмажуємо в рослинному маслі в режимі «Випічка», 5 хв.
  • У цибуля вливаємо бульйон, кладемо м’ясо, рис, горіхи, соус, спеції із сіллю. Виставляємо режим «Гасіння» на 20 хв. Тушкуємо під закритою кришкою.
  • На завершення приготування видавлюємо в мультиварку часник, задаємо режим «Підігрів» на 10 хв.

Особливості приготування в мультиварці: Поларіс, Редмонт

Мультиварка з’явилася в нашому житті відносно недавно, але більшість хазяєчок вже звикли користуватися цією диво-технікою. Вона значно полегшує життя і економить час.

Приготування супу харчо в мультиварці займає набагато менше часу ніж просто в каструлі на газовій плиті, так і страва виходить ароматніше і смачніше. Але моделей мультиварок існує дуже багато, а значить і хитрощів приготування стільки ж.

Наприклад, у процесі готування вибираючи режим відштовхуйтеся від потужності мультиварки. Чим більша потужність, тим менше часу на приготування буде потрібно.

Так як нам потрібно не варити по-швидкому продукти, а томити підбирайте відповідні режими. «Гасіння», «Випічка», «Суп» ідеально для цього підходять.

У процесі готування не забувайте, що рис має властивість розбухати, тому чітко дотримуйтесь зазначені в рецептах пропорції і використовуйте для отмерки мультиварочный склянку.

Прокрутка до верху