Не секрет, що приготовлені в мультиварці страви виходять значно смачніші, ніж при приготуванні традиційним способом в каструлі. У чому таємниця? Ця диво-машина вміє готувати в режимі «Томління», тобто утримує одну і ту ж не дуже високу температуру тривалий час. Такий температурний режим дає можливість всім продуктам готуватися поступово, не дає їм перетравитися і стати невідомої масою. У кухнях народів світу дуже багато страв, які під час готування томити під кришкою. Традиційний грузинський суп харчо відноситься до таких. У кожної господині є власний рецепт цього густого супу, кожна додає в нього свою родзинку.
Суп-харчо в мультиварці — класичний рецепт
Власне кажучи, складу супу приготованого в мультиварці нічим не відрізняється від того, який варять на плиті, але технології все ж є відмінності. Розглянемо, як приготувати суп харчо в мультиварці за класичною рецептурою.
Продукти:
- 500 гр. яловичої вирізки;
- 1 головка цибулі;
- 200 гр. рисової крупи;
- 3 волоських горіха;
- 150 гр. соусу ткемалі (або сацебелі);
- 1 головка часнику;
- 1⁄2 ч. л. меленого червоного перцю;
- 6 горошин чорного перцю;
- кінза петрушка;
- сіль.
Хід приготування:
- М’ясо ретельно промиваємо, видаляємо плівку і жилки, ріжемо шматочками, не більше 2 см завтовшки.
- Складаємо м’ясо в каструлю, ставимо програму «Суп», виставляємо на 1 годину.
- Як тільки час готування м’яса закінчиться, проціджуємо бульйон, переливаючи його в окремий посуд, м’ясо виймаємо.
- Цибулю чистимо, миємо, подрібнюємо. Змащуємо маслом каструлю, висипаємо цибулю, ставимо програму «Смаження», обсмажуємо цибулю до напівготовності (він стане напівпрозорим).
- Через 5 хв. після початку підсмажування цибулі додаємо до нього м’ясо, смажимо протягом ще 6 хв.
- Рис промийте кілька разів, кладемо до м’яса, вливаємо бульйон. Ставимо програму «Суп», виставляємо час на півгодини.
- Поки рис нудиться, чистимо, розрізаємо горіхи і часник, все це висипаємо в суп.
- На завершення кладемо спеції і соус. Коли встановлений час закінчиться, притрушиваем подрібненою зеленню, даємо постояти хвилин 20, він повинен насититися ароматами всіх інгредієнтів.
Щоб приготувати харчо необов’язково використовувати сацебелі або ткемалі, можна обійтися і звичайною томатною пастою. Але тоді смак буде сильно відрізнятися від класики.
Харчо з баранини в мультиварці
Як відомо, харчо готують з пісного м’яса. Якщо з якихось причин вам не подобається телятина, яловичина, можна покласти у нього баранину.
Продукти:
- 600 гр. баранячої м’якоті;
- 1 головка цибулі;
- 2 морквини;
- чорний перець;
- сіль;
- головка часнику;
- 180 гр. рисової крупи;
- 4 ст. л. подрібненого волоського горіха;
- 50 гр. томатної пасти;
- базилік і петрушка;
- приправи: для харчо, хмелі сунелі за смаком.
Хід приготування:
- Якщо м’ясо потрапило з жирком – акуратно обрізаємо її, промиваємо й у програмі «Випічка» обсмажуємо.
- Поки сало нудитися, чистимо, миємо цибулю і моркву. Цибулю дрібно шаткуємо, морковину тремо на тертку.
- З мультиварки виловлюємо сальні выжарки, висипаємо туди овочі, тушкуємо з відкритою кришкою до готовності засмажки.
- У готову засмажку додаємо томатну пасту, перемішуємо, тушкуємо щоб пішла зайва вода.
- Тим часом готуємо м’ясо. Промиваємо його, ріжемо середніми шматочками, викладаємо в каструлю. Перемішуємо, обсмажуємо 15 хв.
- Рис добре миємо, висипаємо в чашу. Туди ж відправляємо подрібнені горішки і приправи, добре розмішуємо, смажимо 4 хв.
- Заливаємо воду до крайньої позначки чаші, ставимо програму «Гасіння», виставляємо час 60 хв.
- У суп додаємо подрібнену зелень, пропускаємо через чеснокодавку часник. Наполягаємо 20 хв., подаємо до столу, прикрасивши листком базиліка.
Курячий суп-харчо
Є і дієтичний варіант супу харчо, його готують на курці. Для цього годиться будь-яка частина тушки, єдина умова – потрібно зняти шкіру і видалити весь жир.
Продукти:
- 500 гр. курятини;
- 200 гр. рисової крупи;
- 1 цибуля;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 2 ч. л. хмелі-сунелі;
- 4 ст. л. ткемалі;
- 1 часникова головка;
- 5 шт. чорносливу;
- 1 перець чілі;
- 150 гр. томатного пюре;
- 1⁄2 пучка кінзи;
- сіль, чорний перець, гвоздика, кориця, шафран за смаком.
Хід приготування:
- Куряче м’ясо миємо, якщо необхідно, зрізаємо жир і шкіру, нарізаємо середніми шматочками.
- У каструлю наливаємо воду, кладе туди м’ясо, запускаємо режим «Випічка», час 25-30 хв.
- Цибулю чистимо, ріжемо. Висипаємо в сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо до золотистого відтінку.
- Гострий перець миємо, виймаємо насіння, нарізаємо. Чорнослив моєму, подрібнюємо. Все це додаємо в зажарку, перемішуємо, тушкуємо 2 хв.
- Далі в зажарку кладемо томатне пюре, спеції і подрібнену кінзу. Перемішуємо, тушкуємо на сковороді кілька хвилин, додаємо часник. Готової засмажки даємо постояти 3 хв.
- Готовий бульйон проціджують.
- У чашу мультиварки висипаємо промитий рис, курку, заливаємо бульйоном і знову запускаємо режим «Випічка». Коли бульйон закипить, висипаємо в нього зажарку, солимо, перчимо, даємо прокипіти 5 хв, після цього переводимо в програмуу «Підігрів», залишаємо суп півгодини настоюватися.
Класичний європейський рецепт
Мабуть, це самий популярний рецепт харчо в мультиварці, він більш-менш подстроенный під наші стандарти.
Продукти:
- 600 гр. яловичини;
- 1 ст. рисової крупи;
- 5 картоплин;
- 1 головка часнику;
- 1 морковина;
- 1 цибулина;
- 1 солодкий перець;
- 2 великих помідора;
- петрушка і кріп;
- сіль, приправи, лавр.
Хід приготування:
- Моєму, просушуємо, нарізаємо м’ясо.
- Картоплю, моркву, цибулю, перець чистимо, миємо. Картоплю, перець, томати ріжемо кубиками, моркву тремо.
- В мультиварці ставимо програму «Випічка», виставляємо час на 35 хв. Висипаємо м’ясо, смажимо 20 хв. в маслі.
- Додаємо подрібнену цибулю, через 5 хв. терту моркву, ще через 5 хв перець і томати. Овочі з м’ясом тушкуємо до завершення програми.
- Додаємо чисту рисову крупу і підготовлену картоплю.
- Солимо, перчимо за смаком, кладемо приправи.
- Заливаємо водою до крайньої позначки. Ставимо програму «Гасіння», виставляємо час на 1,5 години.
- Після завершення гасіння кладемо порізану зелень, подрібнений часник, наполягаємо 20 хв. в режимі «Підігрів».
Рецепт приготування по-грузинськи в мультиварці
Це не такий популярний рецепт, але він дуже смачний, так що варто спробувати приготувати.
Продукти:
- 400 гр. телятини;
- 1 головка цибулі;
- 1 головка часнику;
- по 1 ч. л. хмеди-сунелі і меленого червоного перцю;
- 6 горошин чорно перцю;
- 200 гр. рису;
- 150 гр. волоських горіхів (очищених);
- 200 гр. ткемалі;
- сіль;
- зелень.
Хід приготування:
- М’ясо миємо, ріжемо середніми шматочками, складаємо в чашу мультиварки, заливаємо водою. Задаємо режим «Суп» або «Гасіння», задаємо час 60 хв.
- Готовий бульйон проціджують.
- Цибулю чистимо, миємо, висипаємо в каструлю, обсмажуємо в рослинному маслі в режимі «Випічка», 5 хв.
- У цибуля вливаємо бульйон, кладемо м’ясо, рис, горіхи, соус, спеції із сіллю. Виставляємо режим «Гасіння» на 20 хв. Тушкуємо під закритою кришкою.
- На завершення приготування видавлюємо в мультиварку часник, задаємо режим «Підігрів» на 10 хв.
Особливості приготування в мультиварці: Поларіс, Редмонт
Мультиварка з’явилася в нашому житті відносно недавно, але більшість хазяєчок вже звикли користуватися цією диво-технікою. Вона значно полегшує життя і економить час.
Приготування супу харчо в мультиварці займає набагато менше часу ніж просто в каструлі на газовій плиті, так і страва виходить ароматніше і смачніше. Але моделей мультиварок існує дуже багато, а значить і хитрощів приготування стільки ж.
Наприклад, у процесі готування вибираючи режим відштовхуйтеся від потужності мультиварки. Чим більша потужність, тим менше часу на приготування буде потрібно.
Так як нам потрібно не варити по-швидкому продукти, а томити підбирайте відповідні режими. «Гасіння», «Випічка», «Суп» ідеально для цього підходять.
У процесі готування не забувайте, що рис має властивість розбухати, тому чітко дотримуйтесь зазначені в рецептах пропорції і використовуйте для отмерки мультиварочный склянку.