Наваристий і ароматний суп-харчо з курки є гордістю грузинської кухні. Він дуже смачний, ситний, тому напевно припаде до смаку навіть самому вередливому гурману. Особливо актуально готувати його в холодну пору року, адже таке блюдо відмінно зігріває, завдяки своїй пікантної гостроти.
Кожному кулінару, вирішив досконало освоїти рецепт ароматної ситного грузинського супу, потрібно запам’ятати основні особливості його приготування:
- Бульйон завжди вариться окремо від заправки.
- Суп спочатку готується на сильному вогні, а потім деякий час настоюється в каструлі перед подачею до столу.
- При розкладанні страви в миску першим ділом відправляються основні його компоненти, і тільки потім вони заливаються бульйоном.
- Обов’язковою складовою супу є особлива заправка тклапі, яка готується з сливового пюре, але її також допускається замінювати соусом ткемалі або гранатовим соком (більш доступними для покупців інгредієнтами).
Ці правила слід використовувати при варінні харчо по будь-якому обраному рецептом. А варіантів приготування цієї страви сьогодні відомо величезна кількість.
Як приготувати суп-харчо з курки?
Згідно класичним рецептом такого супу, при його приготуванні потрібно використовувати яловичину. Навіть назва страви в перекладі означає «Яловичий суп». Але сучасні господині все частіше застосовують при варінні пряного грузинського супу курку. Це дозволяє зробити його більш легким і дієтичним, а крім того, значно заощадити сімейний бюджет. Для самого простого рецепту супу-харчо з курки з рисом потрібно взяти: 0,4 кг філе птиці, 0,5 ст. білого рису, пару цибулин, стручок гострого перцю, 2 ст. л. томатної пасти або кетчупу, 3-5 зубчиків часнику (можна замінити на гранульований продукти), невеликий пучок свіжої кінзи, а також по 1 ст. л. тклапі (або його замінників) і хмелі-сунелі, рослинна олія для смаження.
- Першим ділом м’ясо нарізати на невеликі шматочки і відправляється в каструлю з киплячою водою. Рідина повинна повністю покривати філе.
- Поки вариться курка, можна підготувати інші інгредієнти. У глибокій каструлі змішуються всі подрібнені овочі, зелень і спеції. До них відправляється томатна маса і невелику кількість соняшникової олії. Суміш готується пару хвилин на сильному вогні.
- Далі ароматна маса овочів і спецій відправляється до м’яса. В цю ж каструлю додається рис. Залишилося суп посолити і залишити варитися близько 10-15 хвилин на сильному вогні.
Готовий суп-харчо з курки завжди вживається обжігающе гарячим. Поліпшити його смак допоможе сметана і подрібнена зелень.
Харчо з куркою без рису
Якщо домашні не люблять супи з рисом, то цей інгредієнт легко вдасться замінити перловою крупою і картоплею. Для приготування такого варіанту страви потрібно взяти: 0,5 кг курячого філе, 0,5 ст. перловки, пару картоплин, 1-2 помідора, 3-4 зубчики часнику, 1-2 ст. л. домашньої аджики, а також оливкова чи будь-яке інше масло.
- Першим ділом курка нарізається на маленькі шматочки і варять до напівготовності, після чого в каструлю з киплячим бульйоном відправляється подрібнену картоплю і ретельно промита перловка.
- У сковороді на невеликій кількості оливкової або соняшникової олії обсмажується подрібнений часник, цибулю, м’якоть помідорів і аджика. На цьому етапі можна додати засмажку для супу будь-які спеції.
- Овочі з приправами викладаються в каструлю, після чого страва солиться і вариться до повної готовності перлової крупи.
Перед подачею до столу суп повинен настоятися не менше 20 хвилин.
З волоськими горіхами
Нерідко при приготуванні харчо використовуються волоські горіхи. Вони додають страві пікантності і ситності. Для такого варіанту грузинського супу необхідно підготувати: курячу тушку приблизно на 1 кг., 0,4 кг. очищених від шкаралупи волоських горіхів, 1 середню цибулину, кілька зубчиків часнику (за смаком), 2 ст. л. томатної пасти, 0,5 ч. л. насіння пажитника, а також коріандр і мелений перець.
- Тушка птиці очищається від шкіри і обробляється на шматки. Далі вона заливається 2 літрами води і відправляється на вогонь.
- У сковороді готується зажарка з смаженої цибулі, подрібненого часнику, пропущених через часникодавку волоських горіхів, пажитника, томатної пасти і приправ.
- Поки овочі і спеції смажаться, куряча тушка витягується з бульйону. М’ясо відділяється від кісток і повертається назад в каструлю.
- До курки відправляється зажарка, після чого суп можна вимикати і залишати настоюватися.
Харчо, в якому немає рису, картоплі і перлової крупи, відмінно поєднується з саморобними грінками. Вони можуть бути як з чорного, так і з білого хліба.
З додаванням чорносливу
Харчо з чорносливом – це страва для любителів незвичайних супів. Відразу варто відзначити, що воно не виходить солодким. Для його приготування потрібно взяти: не менше 0,5 кг курки (підійдуть стегна, крила і будь-які інші частини), 0,5 ст. чорносливу і така ж кількість білого рису, 2 ст. л. томатної пасти або кетчупу, головка часнику (можна зменшувати його кількість за смаком, мелений перець та інші приправи.
- Першим ділом вариться бульйон з курки, після чого м’ясо відділяється від кісток і відправляється назад в каструлю.
- Поки готується птах, нарізати невеликими шматочками чорнослив, подрібнюється цибулю і часник. Всі ці інгредієнти викладаються в сковороду і обсмажують на рослинному маслі. Залишилося додати до них томатну пасту і ретельно перемішати.
- Бульйон і м’ясо з’єднуються з засмажкою, до них додається рис, сіль і вибрані спеції. Коли крупа звариться, можна вимкнути вогонь і залишати суп настоюватися на 30 хвилин.
Харчо з чорносливом можна доповнити сметаною, вершками або нежирним майонезом. Але суп виходить смачним і запашним і без будь-яких додаткових добавок.
Дієтичний рецепт з курячою грудкою
В цілому рецепт з курячою грудкою виходить схожим на всі попередні варіанти. Тільки замість філе або цілої курки в ньому буде використовуватися виключно грудка птиці (1 шт). Крім неї, потрібно взяти 0,5 ст. білого рису, цибулина, 3-4 зубчики часнику, сушену петрушку, чорний перець (мелений), сушений базилік хмелі-сунелі, а також по 3 ст. л. томатної пасти і соусу ткемалі. Це самий простий і швидкий рецепт обговорюваного грузинського супу з птахом.
- Грудка відварюється до напівготовності, після чого до неї додається рис.
- Коли крупа стане м’якою, можна додавати в каструлю цибулю, часник, підготовлені соуси і приправи.
- В останню чергу харчо посипається сушеної петрушкою.
Готовий суп виходить дуже легким і дієтичним. Адже в ньому використовується тільки грудка птиці, а всі інші інгредієнти не обсмажуються.
Як смачно приготувати суп-харчо з курки в мультиварці?
Значно заощадити час і при цьому порадувати всю сім’ю смачною ситним обідом кожній господині допоможе мультиварка. Як варити суп-харчо з курки таким способом, розказано далі. Неважливо, яка модель пристрою виявиться під рукою у кулінара, головне, щоб в ній були режими «Випічка» і «Гасіння». Для харчо в мультиварці буде потрібно: 0,5 курячого м’яса, 1 цибулина, 1-2 моркви, 1/3 ст. білого рису, 2 картоплини, 2 ст. л. томатної пасти або кетчупу, будь-яке рослинне масло, часник і спеції за смаком.
- Спочатку ретельно готуються всі продукти: м’ясо і картоплю нарізати на шматочки, цибулю подрібнюється, рис промивається і замочується в гарячій воді, а морква треться на крупній тертці.
- У чашу мультиварки наливають невелику кількість рослинної олії, потім туди викладається м’ясо і включається режим «Випічка». Курка буде готуватися таким чином 25 хвилин.
- Далі в ємність відправляється цибулю і моркву. Продукти готуються в тому ж режимі 15 хвилин.
- В останню чергу в чашу мультиварки викладаються скибочки картоплі, спеції, і всі інгредієнти покриваються водою. У режимі «Гасіння» суп буде готуватися 1,5 години.
Подрібнений часник додається в тарілку безпосередньо перед подачею. Також можна доповнити гарячий суп сметаною або густими вершками.
Незалежно від того, який рецепт харчо вибере господиня, важливо постаратися підібрати для нього тільки самі свіжі якісні продукти. При правильному приготуванні таке блюдо напевно стане одним з улюблених серед всіх членів сім’ї.