Селера можна використовувати не тільки для приготування легких корисних салатів. Дієтологи радять робити його основою першого страви. Суп із селери для схуднення рятує від постійного відчуття голоду і дозволяє позбавлятися від зайвих кілограмів без дискомфорту.
Базовий рецепт
У такий варіант рецепта входить мінімум компонентів. З неї варто починати знайомство з цим дієтичним блюдом. Овочевий бульйон можна варити з лука, моркви або використовувати готовий кубик.
Інгредієнти:
- стебла селери – ½ кіло;
- підсолений овочевий бульйон – 700 – 750 мл;
- прянощі – за смаком;
- нежирні вершки – 1 повний стакан.
Приготування:
- Дуже ретельно промити селера. При необхідності зачистити стебла ножем від щільних частин. Порубати їх шматочками дрібніші.
- Бульйон вилити в каструлю і довести до закипання. Додати в нього шматочки головного інгредієнта.
- Варити майбутній суп близько 35 хвилин. За цей час селера має розм’якнути.
- До отриманої маси влити вершки. Всі складові перебити блендером.
Базовий рецепт супу для схуднення передбачає необхідність остудити готову страву, а потім знову закип’ятити. Тільки після цього можна засипати в нього прянощі і подавати частування до столу.
З цибулею і капустою
Капуста для такого варіанту низькокалорійного супу підійде різна. Можна взяти і білокачанну, і китайську, і кольорову.
Інгредієнти:
- свіжа капуста – 300 г;
- стебла селери – 300 – 350 г;
- овочевий бульйон – 1 стандартний кубик;
- паста з помідорів (густа) – 2 десертні ложки;
- спеції та сіль – за смаком.
Приготування:
- Капуста миється і нарізати невеликими шматочками. Пекінську або білокачанну потрібно дуже тонко нашаткувати і додатково пом’яти руками. Можна вже на цьому етапі всипати до овочу сіль.
- Очистити, вимити цибулю і селеру. Порубати акуратними і приблизно однаковими за розміром кубиками.
- Всі складові відправити разом по містку посуд. Залити достатньою кількістю фільтрованої води. Точний її обсяг залежить від того, наскільки густий суп кулінар планує отримати в результаті. Зазвичай виявляється досить 2 – 2,5 л.
- Селера, цибуля, капуста варяться разом до тих пір, поки добре не розм’якшаться.
- Потім блюдо відправляється кубик бульйону і паста з помідорів.
- Після повторного закипання частування вариться 12 – 14 хвилин.
Спеції і сіль засипаються в каструлю в саму останню чергу.
Наприклад, добре підійде до такого супу каррі або імбир. Ці прянощі здатні прискорювати метаболізм в організмі худне.
Готуємо з сиром
Незважаючи на додавання в суп сиру, калорійність готового страви виходить мінімальної – всього 39 ккал на 1 порцію. При цьому такий додатковий інгредієнт робить смак частування ніжніше і цікавіше.
Інгредієнти:
- цибулина – 1 головка;
- плавлений сир без добавок – 1 шт.;
- свіжий селера – 4 стебла;
- овочевий бульйон – 800 мл;
- будь-яке рослинне масло – 1 десертна ложка;
- сіль і прянощі – за смаком.
Приготування:
- Всі головні компоненти вимити, очистити і порубати акуратними кубиками.
- Відправити суміш з цибулевих шматочків і скибочки селери на сковорідку. Залити сумішшю води і масла. Згасити до розм’якшення.
- Розбавити вміст сковорідки теплим бульйоном і перелити в каструлю. Довести до закипання.
- Останнім ввести в суп сир, порізаний шматочками. Він повинен повністю розплавитися в страві.
Вже готовий суп потрібно посолити за смаком і приправити прянощами. Подавати його смачно з житніми сухариками.
Суп-пюре з стеблового селери для зниження ваги
Інгредієнти:
- свіжий стеблової селера – 300 г;
- сирий картопля – 600 – 650 г;
- часник – 3 середні часточки;
- овочевий бульйон – півлітра;
- кухонна сіль;
- молоко – 1/3 ст.
Приготування:
- Очистити картоплю і стебла селери від усього зайвого. Порізати підготовлені продукти середніми кубиками.
- Злегка обсмажити шматочки на антипригарній сковороді. Вони повинні злегка розм’якнути.
- Хвилин через 7 – 8 всипати до овочів дрібно нарізаний часник. Смажити продукти разом ще пару хвилин.
- Бульйон закип’ятити в каструлі на плиті.
- Перекласти в нього вміст сковорідки і варити до повного розм’якшення продуктів.
- Влити в каструлю молоко (до вже готового блюда) і перебити масу блендером.
Отриманий суп-пюре з стеблового селери подати до обіду гарячим. У середину кожної тарілки висипати по щіпці меленого перцю.
Як зварити перше блюдо з помідорами
Інгредієнти:
- корінь селери – 1 шт.;
- біла капуста – 350 – 400 г;
- цибуля – 3 маленьких головки;
- свіжі помідори – 2 шт.;
- питна вода – 3 л;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Всі заявлені види овочів промити і порізати мініатюрними шматочками. Можна подрібнювати їх довільно, як це зручно кулінару. Деякі господині використовують для цього тертку.
- Залити підготовлені овочі в каструлі водою. Відразу посолити.
- Довести суміш до закипання і варити до розм’якшення всіх компонентів.
- Всипати спеції. Добре підходить до овочевого супу з селерою подрібнений коріандр.
Можна сміливо вживати таке блюдо навіть на самій строгій дієті.
Покрокове приготування з овочами
Інгредієнти:
- селера – 1 шт. корінь і 3 шт. стеблового;
- салатний червоний перець – 4 шт. (невеликих);
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 4 головки;
- китайська капуста – півкіло;
- часник – 3 зубчики;
- зелень і сіль.
Приготування:
- Всі овочі очистити, довільно подрібнити. Капусту найкраще тонко шаткувати, а моркву – крупно терти. Часник досить просто розім’яти.
- Залити продукти водою (2 – 2,5 л).
- Після закипання поварити майбутній дієтичний суп 8 – 10 хвилин, посолити.
- Додати дуже дрібно порізану зелень і варити страву ще хвилин 10.
Зняти частування з плити і за бажанням за допомогою блендера надати йому кремоподібну консистенцію.
Жиросжигающие суп для схуднення з селерою
Інгредієнти:
- свіжа білокачанна капуста — півкіло;
- томати у власному соку – 1 банка;
- селера – 4 черешка;
- цибуля – 2 головки;
- морква – 1 шт.;
- паприка – по половині стручки зеленої та червоної;
- кінза і зелена цибуля – по пів пучка;
- лаврове листя, каррі, орегано, сіль;
- вода – 1,2 л.
Приготування:
- Нашаткувати і розім’яти капусту. Цибулю порізати півкільцями. Разом відправити овочі в каструлю.
- Теркою подрібнити паприку, моркву, селеру. Перемістити їх в каструлю.
- Додати помідори (бажано, несолоне) разом з рідиною з банки.
- Залити все водою, посолити і всипати спеції.
- Під кришкою варити суп 20 хвилин, періодично видаляючи піну.
- Засипати подрібнену промиту зелень.
- Дати страві настоятися чверть години.
Щоб схуднути, потрібно вживати готовий жиросжигающие суп щодня протягом 7 – 15 днів замість звичного вечері.
Одним з головних достоїнств першої страви на основі селери варто назвати мінімальний вміст калорій в будь-якому з його варіантів. Так, у класичному рецепті цей показник дорівнює 37 ккал на 100 г супу. Навіть при додаванні в частування картоплі, сиру і інших компонентів його калорійність збільшується незначно.