Сочевичний суп ідеально підходить для зими та міжсезоння. Він не тільки добре втамовує голод, але ще й зігріває. Крім того, у страві міститься безліч корисних мікроелементів, фолієва кислота, клітковина, вітаміни. Підкажуть, як готується суп із сочевиці, рецепти. Просто і смачно зробити його допоможуть запропоновані нижче варіанти.
Суп із сочевиці – класичний рецепт
Класичний рецепт сочевичного супу прийшов до нас з Туреччини. Саме тому у нього так багато спецій (по щіпці червоного і чорного меленого перцю, куркуми, кмину). А також: 1 чашка червоної сочевиці, 6 склянок м’ясного або овочевого бульйону, по 1 штуці моркви і цибулі, 20 г вершкового масла.
- Бобові попередньо замочуються на ніч.
- Овочі пережариваются на будь-якому вигляді жиру.
- Злити рідину, де варилася сочевиця. Перекласти плоди в сковороду до пассированному цибулі і моркви. Посолити, посипати сумішшю спецій.
- На маленькому вогні інгредієнти готуються до м’якості сочевиці.
- Прямо у каструлі або сотейнику суп збити в пюре, застосувавши блендер. Після цього розбавити бульйоном.
- В кінці додати шматочок вершкового масла, ретельно розмішавши його.
Зверху зігріваючий суп-пюре з сочевиці злегка посипається меленою паприкою.
Рецепт приготування з куркою
Сочевиця в супі вдало поєднується з курятиною. Таке частування вийде дієтичним, якщо не пасерувати овочі, а додати їх у свіжому вигляді. З продуктів буде потрібно: 400 г курячих стегенець, півсклянки бобових, 4 бульби картоплі середніх розмірів, по одній морквині і цибулині, 3 часникового зубчики, пару листочків лаврушки, щіпку куркуми, половинку лимона, олія, сіль. Щоб приготувати суп із сочевиці з куркою, слід виконати наступні дії.
- Сочевицю промити і варити після закипання близько 30 хвилин.
- Стегенця опустити в гарячу підсолену воду і зварити бульйон.
- Дрібні кубики овочів, разом з часником злегка пасерувати на олії.
- У готовий бульйон додаються мініатюрні картопляні кубики, після чого компоненти варяться разом ще 12-15 хвилин.
- Курятина, виловлена з супу, відділяється від кісток і повертається назад в каструлю.
- У бульйон висипається варена сочевиця і зажарка.
- Як тільки рідина закипить, в неї відправляється куркума, сіль, лаврові листочки. Через 5-7 хвилин блюдо буде готово.
Подається частування гарячим з скибочками лимона.
З м’ясом і картоплею
Цей рецепт був популярний ще на Русі. Цей суп чудово вгамовує голод і готувався для працівників, що працюють у полі. Сьогодні він здатний наситити сучасного чоловіка. Крім сочевиці (130 м) і м’якоті свинини (480 м), знадобиться: 1 штуки томатів, цибулі та моркви, 4-5 часникових зубков, кілька невеликих картоплин, сіль, перець, жир.
- Зварити м’ясо на середньому вогні протягом години.
- Овочі промити, почистити і порізати невеликими кубиками.
- Сочевицю замочити в прохолодній воді.
- На будь-якому вигляді жиру обсмажити цибулю і моркву, потім до них додати часник і томат. З помідора краще попередньо зняти шкірку. Разом інгредієнти тушкуються на повільному вогні 6-8 хвилин.
- М’ясо кришиться кубиками середнього розміру і поміщається знову в каструлю. Сюди ж додаються всі інгредієнти.
- Блюдо нудитися під кришкою до готовності картоплі.
Подається суп з сочевицею і картоплею до обіду, прикрашений свіжою гілочкою петрушки.
Вегетаріанський суп із сочевиці
Вегетаріанці можуть побалувати себе легким сочевичним супом. Найскладніше в рецепті – підготувати зелені боби. Їх потрібно заздалегідь добре промити і позбавити від лушпиння. Склад продуктів: 250 г зеленої сочевиці, по 1 шт. селери, цибулі, моркви і часникових зубков, по дрібці куркуми і чорного перцю, сіль, лимон.
- Овочі миють, чистяться і ріжуться мініатюрними кубиками. Часник можна подрібнити слайсами або пропустити через часникодавку.
- Прямо на дні каструлі овочі гарненько пассеруются на жирі.
- Сочевиця обдается окропом, змішується з перцем, куркумою, після чого додається до піджарки.
- Залишилось залити продукти водою і готувати вегетаріанський суп із зеленої сочевиці 25 хвилин, прикривши кришкою.
Кожна порція страви, перед подачею, сбрызгивается лимонним соком.
Рецепт приготування зеленого супу
Зелений суп із сочевиці підходить навіть для пізнього вечері. Це дієтичне блюдо, яке не створює тяжкості в шлунку. До його складу входить: 230 г зеленої сочевиці, по 1 штуці цукіні, цибулі, селери, 2 картоплини, сіль, спеції, топлене масло.
- Сочевиця вариться близько 35 хвилин на середньому вогні. Після закипання води з її поверхні обов’язково потрібно зняти піну. Солити бобові на цьому етапі не можна.
- Цибуля пассируется на топленому маслі до золотистого відтінку.
- У сковороду до вже размягченному овочу всипається подрібнений селера і цукіні. Після чого продукти ще готуються 10 хвилин.
- Коли сочевиця не стане м’якою, можна надсилати до неї всі інші інгредієнти – зажарку, картоплю, нарізану кубиками, сіль, вибрані спеції.
- Вариться страва до м’якого стану картоплі.
Подається зелений супчик з подрібненою зеленню.
Суп з червоної сочевиці
Особливо смачним виходить червоний сочевичний суп з томатною пастою. Для його приготування використовується: 190 г бобових червоного кольору,2 бульби картоплі, 60 г томатної пасти без добавок, середня цибулина, по дрібці червоного і чорного перцю, лимон, сіль, олія.
- Червона сочевиця ретельно промивається, змінивши кілька разів воду, і залишається в рідині на 20 хвилин.
- В розпеченому маслі сковороди готується піджарка з подрібненої цибулі.
- До размягчившемуся овочу додається томатний соус, разом продукти тушкують ще пару хвилин.
- У киплячу рідину додається піджарка і сочевиця.
- Через 25 хвилин засипається в ємність натертий на крупній тертці картопля, сіль, спеції.
- Суп вариться до готовності картоплі.
- Ще гарячим страва перетворюється на пюре блендером.
При подачі кожна порція супу прикрашається лимонним скибочкою. За бажанням можна прикрасити подрібненою петрушкою.
Традиційний турецький сочевичний суп-пюре
Оригінальний турецький червоний суп містить в собі незвичайні на перший погляд інгредієнти. Наприклад, свіжу м’яту (пара гілочок) і кмин (0,5 ч. л.). Крім цих продуктів, потрібно: по 1 шт. моркви і цибулі, трохи більше літра овочевого бульйону, 1 ст. червоної сочевиці, 1 ст. л. борошна, по щіпці меленої паприки, сушеного чебрецю і солі, 2 ст. л. томатної пасти.
- Прямо у каструлі подрібнену цибулю з морквою пассируется в жирі. Коли овочі стануть м’якими, до них додається томатна маса, спеції, борошно і мелкорубленая м’ята. Продукти нудяться ще пару хвилин.
- У ємність до решти інгредієнтів всипається добре промита сочевиця і додається вода.
- Як тільки суп закипить, його можна посолити.
- Далі вариться страва до тих пір, поки сочевиця повністю не розвариться, і воно не загусне.
Перед подачею обговорюване страва перетворюється на пюре. В кожну окрему тарілку насипається трохи меленої паприки і вичавлюється сік лимона, які зверху заливаються супом.
Готуємо з копченостями
Для приготування супу з сочевиці з м’ясом краще всього використовувати копчені свинячі реберця. А, крім них: 5-6 картоплин, 2 ст. червоної сочевиці, цибулю і моркву для засмажки, масло, сіль, суміш перців.
- М’ясна складова ділиться на реберця, заливається водою і варять 1,5 години.
- Коли м’якоть почне легко відставати від кістки, воно відокремлюється від ребер, нарізається і повертається в каструлю.
- Картопля подрібнюється брусками і додається в бульйон.
- Цибуля і морква злегка пассеруются на розтопленому жирі.
- Сочевиця добре промивається холодною водою, замочується в рідині на 10-15 хвилин, після чого відправляється в суп.
- Залишилося всипати в каструлю цибульно-морквяну зажарку, сіль, перець і варити до м’якості бобових та картоплі.
Перед подачею до обіду суп повинен настоятися під кришкою не менше 20 хвилин.
В мультиварці
Мультиварка полегшить завдання господині при приготуванні сочевичного супу. Краще всього використовувати червоні боби (1 ст.), а також: 800 г свинячих ребер, 3 картоплини, по морквині і цибулині, 2,5 л. очищеної води, сіль, суміш спецій для юшки.
- З реберець, розділених по одному, у підсоленій воді вариться бульйон. Для цього вибирається режим «Гасіння» або «Суп» на 90 хвилин.
- Через годину можна додавати все дрібно нашатковані овочі. В обговорюваний суп варто відправляти сирі цибулю і моркву, а не засмажку.
- Залишилося всипати в блюдо приправи. Відмінно поєднуються з обговорюваним супом прованські трави, каррі, паприка.
- Через 5-7 хвилин після овочів в чашу мультиварки закладається заздалегідь промита сочевиця.
Готову страву присаливается за смаком.
Крем-суп з жовтою сочевиці – покроковий рецепт
Сочевичний суп з бобових жовтого кольору виходить не тільки смачним, але також дуже апетитним на вигляд. Крім 200 г сочевиці, для його приготування використовується: морква, цибулина, 3 картоплини, 2 томата, 4 часникового зубчики, пара лаврових листів, сіль, олія.
- Сочевиця промивається, заливається водою і кип’ятити. Відразу після появи перших бульбашок в каструлю додаються подрібнені часникові зубки і лаврові листочки. Варяться продукти близько півгодини при постійному помішуванні.
- На маслі з цибулі і моркви готується піджарка. У масу додаються натерті на крупній тертці разом з шкіркою помідори. Разом інгредієнти тушкуються 12-14 хвилин.
- У бульйон покласти томатну заправку і картоплю, порізану кубиками.
- Блюдо солиться і вариться приблизно півгодини.
- Залишилося перетворити його в пюре, застосувавши блендер (лаврушку потрібно попередньо дістати і викинути).
Суп відмінно поєднується з часниковими грінками.