Що таке суп кімчі? Це гостре перше блюдо, приготоване на основі кислої капусти кімчі. Сьогодні це справжній делікатес – смачний, в міру гострий і насичений. Приготувати такий суп зовсім не складно. А якщо вам не вдалося роздобути корейську капусту, то можна взяти свіжий овоч і пасту кімчі.
Суп Кімчі – опис страви і правильний склад
Суп «Кімчі» – це одне з сотень страв азіатської кухні. Правда, його походження і зараз продовжують заперечувати між собою Японія та Корея. Суп названий саме так тому, що в його приготуванні використовується однойменний соус. Але їм присмачують та інші страви, тому суп називають не просто «кімчі», а додають до цього слова різні приставки, в залежності від того, які використані добавки.
Основними інгредієнтами, які входять до складу супу кімчі, є соєвий соус і морські водорості.
Варять страву на будь-якому бульйоні і навіть просто на воді. Варіантів тут багато і чіткої рецептури немає.
За смаком для нас таке блюдо незвично, але при цьому воно дуже апетитне і корисне. До речі, жителі Японії не представляють свій сніданок без гарячого страви, як ми не уявляємо собі ранок без чашечки кави. Вони вважають, що легкий супчик на сніданок – запорука міцного здоров’я і довголіття. І дійсно, суп кімчі благотворно впливає на систему травлення, стимулює роботу мозку, покращує пам’ять і зміцнює імунітет. Його називають справжнім еліксиром молодості, а науковий журнал Health включив суп кимчи в список «Найбільш здорова їжа в світі». Утриматися від вживання такої страви варто тільки людям з виразкою шлунка.
Суп кімчі подають гарячим у широких чашках-супницах. Спочатку потрібно маленькими ковтками випити рідину, а потім паличками дістати інші інгредієнти.
Корейська суп Кімчі за традиційним рецептом
Корейська кухня вважається однією з найкорисніших у світі, завдяки використанню великої кількості свіжих овочів і зелені. В останні час страви корейської кухні завоювали наші серця, адже вони відрізняються яскравим і незвичайним смаком.
Інгредієнти:
- 650 г свинини;
- китайська капуста (качан);
- четвертинка ріпчастої цибулі і кілька пір’їн зеленого;
- дві ложки перцю чилі;
- упаковка сиру тофу;
- 20 г пасти кімчі;
- 65 мл соєвої приправи;
- часник, пару щіпок чорного перцю.
Спосіб приготування:
- Незважаючи на великий список інгредієнтів, зварити суп кімчі досить просто. Першим ділом поріжемо м’ясо тонкими смужками, так само дрібно покрошим цибулю і капусту.
- Беремо сотейник з товстим дном, вливаємо в нього дві ложки масла, кладемо пасту кимчи і тушкуємо продукти пару хвилин. Потім вливаємо соус, кладемо пару часточок пряного овоча і приправляємо все чорним перцем.
- Вливаємо пару стаканів води і чекаємо, поки вміст сотейника почне кипіти. Після цього закладаємо м’ясо і через пару хвилин відправляємо до нього капусту і цибулю.
- Як тільки м’ясо буде готове, кладемо брусочки соєвого сиру і чилі. Перемішуємо склад, тушкуємо пару хвилин під закритою кришкою і гасимо вогонь.
- Готовий суп подаємо з зеленим цибулею.
З сушеними водоростями і яйцем
Ще один варіант приготування супу кімчі передбачає додавання яєць. Суп вариться швидко, легко, а гостроту ви можете регулювати за своїм смаком.
Інгредієнти:
- 120 г м’яса птиці;
- два сирих яйця;
- 15 г сухих водоростей (готових);
- ложка пасти кімчі;
- за смаком сушений імбир, часник і перець.
Спосіб приготування:
- М’ясо птиці ріжемо брусочками і з маслом йдіть в сотейник. Злегка підсмажуємо.
- Потім кладемо пасту, тушкуємо продукти пару хвилин, ллємо закипяченную воду і відварюємо до м’якості м’яса.
- Яйця розбиваємо в піалу, збиваємо виделкою і тоненькою цівкою вливаємо їх у суп. Тут важливо блискавично все перемішати, щоб в готовому супі не плавали яєчні пластівці.
- Готову страву розливаємо по тарілках, кладемо соломки сухих, вже готових до вживання морських водоростей.
Готуємо з пекінською капустою
Ситний і поживний суп кімчі можна зварити на будь-якому бульйоні.
Для нашого рецепта візьмемо свинину, а також додамо до неї пекінську капусту фунчозу.
Інгредієнти:
- 160 г свининою м’якоті;
- 35 р фунчозы;
- 160 г китайського салату;
- шість плодів черрі;
- цибулю білий і зелений;
- 15 г соусу кімчі.
Спосіб приготування:
- Свинину нарізаємо невеликими брусочками і обсмажуємо в невеликій кількості олії.
- Цибулю дрібно кришимо і відправляємо до м’яса. Потім кладемо четвертинки черрі.
- Поки овочі тушатся, локшину заливаємо прохолодною водою і залишаємо на 10 хвилин.
- Тепер кладемо нашатковану капусту, пасту і локшину. Заливаємо продукти половиною літра води і доводимо страву до готовності.
Подаємо з подрібненою зеленою цибулею. При бажанні можна приправити суп соєвого приправою.
Суп Кімчі зі свинячої корейкою
Наступний рецепт супу кімчі передбачає використання грибів шиітаке. Такий гриб східні жителі обожнюють за його смакові якості і використовують у приготуванні найрізноманітніших страв.
Інгредієнти:
- 650 г м’ясної корейки;
- 55 г грибів шиітаке;
- 220 г китайського салату;
- четвертинка цибулини;
- упаковка сиру тофу;
- чотири зубчики часнику;
- дві ч. ложки пасти кімчі;
- чотири ч. ложки соєвої приправи;
- три ложки чорного та гострого перцю
- зелену цибулю.
Спосіб приготування:
- Корейку ріжемо смужками, кладемо в сотейник і злегка обсмажуємо на олії. Після, кладемо гострий соус і протушкуйте продукти пару хвилин.
- Вливаємо китайський соус, кладемо перець і пропущені через прес часникові зубки. Перемішуємо.
- Додаємо нашатковану капусту, нарізані гриби і цибулю. Ллємо воду і варимо суп до повної готовності м’яса.
- У самому кінці приготування кладемо кубики соєвого сиру і подрібнені пір’я зеленої цибулі.
Оригінальна рецептура з анчоусами
З анчоусами можна зварити оригінальний суп кімчі. Виходить страва з вельми незвичайним смаком, який обов’язково оцінять ваші гості.
Інгредієнти:
- 155 г свининою м’якоті;
- 120 г сиру тофу;
- три пластини сухих водоростей;
- шість од. сухих анчоусів;
- цибулина;
- 120 г капусти кімчі;
- 55 г грибів шиітаке;
- два часникового зубчики;
- перець чилі;
- 15 г кореня імбиру.
Як приготувати суп кімчі:
- У каструлю наливаємо ⅔ літра води, кладемо анчоуси і відварюємо їх протягом години.
- М’ясо ріжемо брусочками, змішуємо з подрібненим імбиром, пряним овочем і перцем. Маринуємо півгодини.
- Бульйон з-під анчоусів проціджуємо, а саму рибу викидаємо.
- Цибулю, гриби і чилі ріжемо смужками. На підігрітому маслі спочатку обсмажуємо м’ясо, потім кладемо до нього гриби і нашатковану капусту. Вливаємо бульйон і варимо складу до м’якості м’яса
- Як тільки свинина буде готова, кладемо цибулю білий і зелений, чилі і сир тофу. Тушкуємо суп пару хвилин і вимикаємо вогонь.
З болгарським перцем і фунчозой
Пропонуємо ще один густий, в міру гострий і поживний суп кимчи з болгарським перцем і фунчозой.
Інгредієнти:
- 320 г свинячої м’якоті;
- четвертинка болгарського перцю;
- 25 г фунчозы;
- 320 г капусти кімчі;
- цибулина;
- четвертинка чилі;
- часточка часнику;
- пір’я цибулі.
Спосіб приготування:
- М’ясо і капусту ріжемо квадратиками. Перець солодкий і чилі, а також цибулину намагаємося нарізати тонкими смужками.
- У каструлі з товстим дном розігріваємо масло й обсмажуємо м’ясо разом з капустою. Через десять хвилин закладаємо два види цибулі, вливаємо півлітра води, а краще бульйон, і кладемо солодкий перець.
- Потім закладаємо фунчозу і варимо суп п’ять хвилин.
- Готову страву розливаємо по тарілках, в кожну кладемо шматочок перцю чилі, трохи рубленого пряного овоча і пір’ячко цибулі.
Ось і все, тепер ви знаєте, чим смачним побалувати своїх близьких і гостей. Правда, такий гострий суп не варто давати дітям, щоб не нашкодити їх поки недосконалого травному тракту. Зате іншим домашнім таке блюдо зі східним акцентом точно припаде до душі.