Суп квасолевий готується як з сушеної квасолі, так і консервованої продукції. У рецептах немає нічого складного, і з приготуванням впорається навіть новачок. Підготовка продуктів займе не більш 20-ти хвилин, якщо не рахувати час вимочування квасолі. Як правильно вимочити квасоля, щоб вона добре розварилася, а також які варіанти поєднання продуктів в квасоляному супі можна використовувати, читайте нижче.
Як вибирати і замочувати квасоля для супу?
При купівлі квасолі у фасованих упаковках, обов’язково звертайте увагу на її цілісність та наявність порошкоподібної крихти — якщо є дірочки в зернах і крихта, значить, квасоля підточена жучками.
В залежності від сорту квасоля може швидко розварюватися або довго. У першому випадку її можна вимочити протягом години, змінивши воду 1 – рази. У другому — мінімум 4 години, змінюючи воду хоча б раз на годину. Деякі господині вимочують квасоля, залишаючи її в холодній воді на всю ніч.
Вимочування необхідно для видалення білка з бобових культур, які створює сприятливу, кисле середовище для бактерій. Тому воду потрібно міняти кілька разів, щоб змити кислоту і варилася квасоля добре. Досвідчені кулінари рекомендують додавати кілька щіпок соди під час вимочування для погашення кислотності, якщо немає можливості часто змінювати воду. Перед приготуванням квасолю потрібно обов’язково змити, щоб змити залишки соди.
Класичний квасолевий суп — покроковий рецепт
Квасолевий суп з червоної квасолі виходить яскравим, ситним, ароматним.
Для цієї страви необхідний наступний список продуктів:
- квасоля — 500 гр;
- картопля — 3 великих бульби;
- морква — 2 одиниці;
- цибуля — 1 одиниця;
- лавровий лист — 1;
- пір’я цибулі — 30 гр;
- петрушка — 3 гілочки;
- сіль, перець — за смаком;
- трохи олії.
Квасоля промиваємо кілька разів, замочуємо на 4 години в холодній воді. Потім відварюємо протягом півгодини, засікаючи час після закипання води. Солимо за смаком, кладемо лаврушку.
Овочі чистимо. Картоплю ріжемо кубиком і додаємо до квасолі. Варимо з чверть години.
Морква ріжемо соломкою, а цибулю — дрібними кубиками. Робимо з них засмажку. Викладаємо в суп, варимо ще хвилин десять, не забуваємо приправити.
Тим часом рубаємо зелень і додаємо в суп. Через кілька хвилин вимикаємо, даємо настоятися з чверть години і подаємо до столу.
На замітку. При бажанні можна змішати різні види квасолі — червону, чорну, білу.
З м’ясом
Поживний суп з м’ясом і квасолею, безсумнівно, оцінять всі чоловіки.
Супчик зігріє і наситить в зимовий сезон будь-якого, а готується він з наступних продуктів:
- червона квасоля — 250 гр;
- картопля — 3-4 одиниці;
- цибуля — 2 маленьких;
- морква — 1 середня;
- вода — 2 л;
- свинина — 500 гр;
- часник — 3 зубчики;
- лаврушка — 1 аркуш;
- сіль і перець.
Замочену квасолю ставимо варитися, додавши лаврушку, посолити. Поки вода закипає, обполіскуємо м’ясну вирізку і нарізаємо його невеликими скибочками. Через 30-45 хвилин після закипання викладаємо м’ясо до квасолі, варимо ще півгодини.
Тим часом овочі чистимо і подрібнюємо. З моркви, часнику та цибулі робимо пасеровку.
Картоплю ріжемо не дуже крупно, додаємо в суп, варимо ще 15 хвилин, після викладаємо зажарку, через 5 хвилин вимикаємо. Подаємо з нарізаною свіжою зеленню.
Простий варіант в мультиварці
Приготувати суп квасолевий в мультиварці не складе праці.
Готується перша страва з наступних продуктів:
- квасоля — 150 гр;
- картопля — 450 гр;
- цибуля і морква — по 1;
- зелень;
- томат-паста — 1,5 стіл. л.;
- пост. масло — ложка;
- курка — 400 гр;
- часник — пара зубків;
- перець-горошок;
- сіль.
Підготувати на програмі «Смаження» пасеровку протягом 4-х хвилин. Влити гарячу воду, викласти вимочену квасолю, нарізану картоплю, курку (рекомендується використовувати філе, нарізане шматочками), посолити, додати перець. Готувати в режимі «Суп» протягом півтора годин. За 10 хвилин до кінця готування покласти пасту, лаврушку і видавити часник.
Суп з білої квасолі з грибами і беконом
- біла квасоля — 1 склянка;
- морква — 1 середня;
- цибуля — 1 маленький;
- вода — 2,5-3 л;
- корінь петрушки — 1 маленький;
- печериці — 300 гр;
- варено-копчений бекон — 120-150 г;
- лаврушка — 1 аркуш;
- сіль, перець, куркума (щіпка).
Готуємо квасолю. Поки вона вимочується, моєму грибочки і ріжемо їх кубиками. Чистимо цибулю ріжемо невеликими кубиками й обсмажуємо в олії кілька хвилин. Потім додаємо до нього гриби. Смажимо до тих пір, поки рідина з грибів не випарується повністю.
Тим часом трьом моркву на крупну тертку, обсмажуємо в маслі окремо від інших складових. Ставимо кип’ятитися воду, кладемо в неї вимитий корінець і лаврушку. Після закипання варимо близько півгодини. Потім виймаємо корінець.
Бекон ріжемо тоненькими пластинками і смажимо на олії до рум’янцю. У воду викладаємо промиту квасолю і варимо хвилин 40. Далі додаємо картоплю, очищений і нарізаний кубиками, через третину години — зажарку, бекон і гриби.
Рецепт по-тосканськи
- часник — 5 зубочки;
- цибулина — 1 невелика;
- квасоля консервована — 3 банки;
- олія оливки. — 2 стіл. л.;
- крас. перець в пластівцях — 1 чайн. л.;
- орегано — 2 чайн. л.;
- сухе біле вино — ¾ чашки;
- томати консерв. в шматочках — 1 банка;
- бульйон або вода — 6 чашок;
- капуста кале — 1 пучок;
- базилік — пара гілочок;
- слив. олія — 4 стіл. л.;
- креветки очищені — 650 гр;
- петрушка свіжа. — 5-7 гілочок;
- сир пармезан — 150-200 гр.
Для приготування рекомендується використовувати сотейник або каструлю з товстим дном. У розігрітому олив. олії обсмажити протягом декількох хвилин подрібнені цибуля та часник. Потім викласти пасту, спеції і готувати ще пару хвилин, помішуючи лопаткою. Додати вино, готувати на повільному вогні, поки не випарується половина рідини. Викласти томати і перемішати.
Квасоля промити від соку, викласти в зажарку. Додати воду або бульйон, гарненько все перемішати і готувати під кришкою протягом 20-25 хвилин. Посолити і поперчити за смаком.
В окремій сковорідці, поки готується суп, підготувати креветки: обсмажити на вершковому маслі рубану зелень і креветки, трохи посолити. Щоб креветки були готові, достатньо 4-5 хвилин. Залишити в стороні.
Капусту промити, нарвати дрібними шматочками, нарізати базилік. Все перекласти в суп, перемішати і продовжити готувати ще кілька хвилин.
Суп розкласти в супниці, зверху викласти креветки і присипати сиром.
Суп з білої квасолі з копченою ковбасою
Суп з білої квасолі з ароматом і присмаком копченостей — це цікавий варіант на заміну солянки.
Рекомендуємо спробувати:
- 250 гр квасолі;
- 300 гр копченої грудинки;
- 300 гр копчених ковбасок;
- половина качана пекінської капусти;
- пара часникових зубчиків;
- 1 ч. л. паприки;
- сіль, перець.
Квасоля вимочити, перед варінням промити.
Ковбаски нарізати кружками, грудинку — кубиком. Капусту нашаткувати.
Квасолю відварити протягом 40-ка хвилин, додати капусту, через третину години — ковбаски, спеції, тертий часник. Готувати ще 15 хвилин. Перед подачею присипати зеленню.
З консервованою квасолею на курячому бульйоні
Приготувати квасолевий суп можна на заздалегідь підготовленому курячому бульйоні. Для приготування можна вибрати один з перерахованих вище рецептів, але при цьому замість води використовувати бульйон. Супчик виходить ароматним, досить легке, але при цьому ситним.