Здорове харчування обов’язково має включати в щоденний раціон гарячі рідкі страви, наприклад, овочеві супи. Суп-пюре овочевий можна приготувати по «бабусиним» рецептом, або створити неповторний шедевр, який задовольнить смакові рецептори, наповнить організм корисними речовинами і енергією, не додавши зайвого жиру.
Традиційний овочевий суп-пюре
Класичний суп-пюре готується з таких інгредієнтів:
- 3 шт. картоплі;
- 1,5 літра овочевого бульйону;
- цибулини;
- моркви;
- чверть качана капусти білоголової;
- солі;
- олів. масла – 20 мл
Нарізану кубиками цибулю, підсмажуємо на маслі в каструлі з товстим дном. Вливаємо бульйон і доводимо до кипіння. Нарізаємо інші овочі, все зсипаємо в киплячий бульйон. Близько 20 хвилин суп готується на слабкому вогні, поки не будуть готові всі продукти. Додаємо бажані приправи, солимо. У блендері збиваємо складові і подаємо з гілочкою кропу.
Простий рецепт для схуднення
Овочевий суп-пюре для схуднення краще приготувати вдома. В магазинах можна знайти супові концентрати для схуднення, які скорочують час готовності і мають низьку калорійність, але при цьому в їх складі міститься безліч канцерогенів.
Для домашнього супу знадобиться:
- селера (корінь) – 400 г;
- капуста – 300 г;
- горошок свіжий зелений – 4 ст. л.;
- морква;
- сіль;
- цибулина;
- болгарський перець.
Овочі промити, почистити, подрібнити, помістити в каструлю, додати воду, варити до готовності. Перед тим як вимкнути вогонь, солимо, приправляємо спеціями. Суп у блендері можна довести до стану пюре.
Рада! Для того щоб суп-пюре не вийшов дуже рідким рекомендується приготувати пюре з проварених овочів, а потім додавати бульйон, поки не буде досягнута потрібна консистенція.
З куркою і овочами
Цей суп-пюре з куркою крім відмінних смакових якостей відмінно втамовує відчуття голоду.
Необхідний склад продуктів:
- куряча грудка – 800 г;
- цибуля;
- трохи петрушки, селери (корінь), цибулі-порею, пастернака;
- морква;
- картопля – 5 бульб;
- перець, сіль.
Готуємо курячий бульйон. Відварне м’ясо слід подрібнити і повернути в бульйон. Помиті і довільно подрібнені зелень, овочі відправляємо слідом за куркою. Як тільки картопля буде готовий, суп слід приправити перцем і посолити, пюрировать і проварити ще близько 3 хвилин.
Варимо з кабачків, цвітної капусти і картоплі
Поєднання овочевого міксу наповнить організм своєю поживною цінністю.
Ніжний суп готується з переліку продуктів:
- 500 г кабачків (молодих);
- 500 г суцвіть цвітної капусти;
- води – 4,5 л;
- картоплі – 3 бульби;
- 150 г моркви;
- ростить. масла;
- лука – 150 г;
- приправ, солі.
Цибулю і кабачки нарізаємо кубиками, капусту ділимо на суцвіття, моркву ріжемо смужками. Обсмажуємо цибулю в каструлі, додаємо моркву, смажимо ще 5 хвилин. Викладаємо всі заготовлені овочі, приправляємо, солимо, додаємо воду. Через 20 хвилин суп готовий. Весь вміст каструлі пюрируем і насолоджуємося стравою.
Ніжний овочевий суп-пюре з вершками
Додавання вершків надає будь-якій страві ніжності і м’якості. Овочевий суп-пюре з вершками виходить ароматним і добре насичує у холодний сезон.
- 3 картоплини;
- вершки – 75 мл;
- 2 моркви;
- молодий кабачок;
- 1 пучок петрушки;
- сіль;
- 1 стіл. л. олії оливи.
У закипілу воду відправляємо підготовлені кубики кабачка, моркви, картоплі. Коли овочі будуть готові, суп слід посолити, влити вершки, додати олив. масло і улюблені спеції. Готовий суп перед подачею пюрируем блендером і посипаємо рубаною петрушкою.
З брокколі
Суп з брокколі дуже корисний для маленьких дітей, причому вони з задоволенням його з’їдять без капризів.
Продукти для приготування:
- свіже брокколі – 0,5 кг;
- 2 бульби картоплі;
- 20% вершки – 0,2 мл;
- 1 цибулина;
- сіль, перець.
Суцвіття брокколі промити, залити холодною підсоленою водою і залишити на 10-15 хвилин для усунення шкідників. Потім ще раз промити. Картопля подрібнюємо на невеликі кубики. Кип’ятимо літр води, опускаємо в неї картоплю. Зменшуємо інтенсивність вогню, варимо до розм’якшення. Нашатковану цибулю, смажимо до золотистого кольору на сковороді, додаємо в суп. В кінці додаємо брокколі. Супчик готовий пюрируем за допомогою заглибного блендера. Додаємо вершки, перемішуємо і проварюємо до появи перших пухирців.
Гарбузовий крем-суп з сухариками
Даний крем-суп має привабливий жовтогарячий колір, ніжну консистенцію, приголомшливий смак.
Підготуємо необхідні інгредієнти:
- 300 г м’якоті гарбуза;
- картопля – 2 бульби;
- трохи свіжого тертого імбиру (близько 3 м);
- 1 г порошкового імбиру;
- 80 мл молока;
- раст. масло – 25 г;
- цибулина;
- перець, сіль;
- 500 мл води;
- куркума;
- багет;
- пара зубчиків часнику.
Нашатковану цибулю трохи підсмажити на олії. Гарбуз, картоплю рубаємо кубиками і з’єднайте з цибулею. Вливаємо в овочі закипілу воду, підсолюємо і залишаємо під кришкою хвилин на 20. Посипаємо овочі куркумою і імбиром. Зливаємо бульйон в окрему ємність, овочі відправляємо в блендер і подрібнюємо. Об’єднуємо пюре з бульйоном і додаємо молоко. Грінки з багета підсмажуємо на олії, натираємо часником, посипаємо крупною сіллю, перед подачею можна прикрасити гілочкою петрушки.
Цибулевий суп-пюре по-французьки
Щоб приготувати традиційну і улюблене блюдо витончених французів нам буде потрібно:
- головний компонент страви – цибуля (350 р);
- 0,7 л бульйону (м’ясний, овочевий);
- часник – 2 зубчики;
- біле вино – 150 мл;
- слив. масло – 50 г;
- перець, сіль;
- сир – 70 г;
- 1 багет;
- борошно – 1 ч. л.
Цибулю ріжемо півкільцями, тушкуємо на повільному вогні в олії. Золотистий колір цибулі є сигналом до додавання розчавленого часнику. Через 5 хвилин додаємо борошно і перемішуємо. Далі заливаємо бульйон, добре перемішуємо, додаємо біле вино. Супчик підсолити і продовжити варити ще півгодини під закритою кришкою. Французи воліють цибулевий суп поєднувати з грінками. Багет нарізаємо шматочками по 2 сантиметри і підсушуємо в тостері. Суп перелити в жароміцну каструлю, розкласти по поверхні грінки, на які насипати тертий сир. У такому вигляді страву ставимо в духовку під гриль, щоб сир розплавився (8-10 хвилин достатньо). Подавати суп відразу, прикрасивши дрібно порубаним зеленою цибулькою.
З плавленим сиром
Супи з плавленим сирком виходять з ідеальною кремовою структурою і ніжним вершковим смаком.
Склад інгредієнтів:
- 2 картоплі;
- 0,7 л води;
- перець, сіль;
- морква – 1 шт.;
- половинка цукіні;
- плавлений сир – 200 г;
- цибулина – 1 шт.;
- сухий орегано або інші спеції;
- рослинне масло – 3 ст. л.;
- свіжий кріп – пучок.
У каструлі підсмажуємо шінкованной цибулю. Інші овочі ріжемо кубиками, відправляємо до цибулі, заливаємо підсоленою водою, варимо до готовності на слабкому вогні. Готові овочі доводимо до стану пюре в блендері. Отриману масу знову ставимо на слабкий вогонь, додаємо тертий на крупній тертці плавлений сир, приправляємо спеціями. Доводимо до кипіння, помішуючи. Знову пропустити суп через блендер. Під час подачі крем-суп прикрашається рубаною зеленню.
В мультиварці
Мультиварка – чудовий помічник на кухні, який не вимагає постійного контролю страви під час приготування. Досить помістити у форму необхідні продукти, виставити програму, час і насолоджуватися результатом.
Приготуємо в мультиварці сирний суп:
- 5 бульб картоплі;
- 100 г твердого сиру;
- бульйонний кубик – 1 шт.;
- 1 цибулина;
- перець, сіль;
- свіжа зелень;
- 2 моркви;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- 200 мл жирних вершків;
- вода – 1,5 л.
Цибулю шаткуємо, морква перетираємо за допомогою терки, нарізаємо картоплю невеликим кубиком. Сир теж потерти. На дно чаші мультиварки наливаємо олив. масло і в програмі «Смаження» трохи підсмажуємо моркву, цибулю близько 10 хвилин. Викладаємо в піджарку картоплю, заливаємо водою, сюди ж кидаємо бульйонний кубик, сіль, перець, переводимо мультиварку в режим «Гасіння» або «Суп». Час приготування становить 40 хвилин. За 5 хвилин до завершення програми в суп додається сир і вершки. По завершенні приготування, слід переключити мультиварку на програму «Підігрів» і залишити хвилин на 10. Завершальним етапом приготування супу є його переробка в блендері до однорідності.
Пісний варіант з грибами
Грибний суп – легке пісне блюдо. Однаково смачним вийде суп, як з лісових грибів, так і з печериць, куплених в супермаркеті.
- 400 г грибів;
- 2 цибулини;
- 4 картоплини;
- пост. масло;
- сіль, перець.
Картопля варимо до готовності. Нашатковану цибулю, смажимо, додаємо дрібно порізані скибочками гриби. Продовжуємо смажити і помішувати до їх готовності. З картоплі зливаємо воду, але склянку бульйону залишаємо. З’єднуємо картоплю і гриби, солимо, перчимо і пюрируем в блендері. У разі густої консистенції супу, слід потроху додавати картопляний бульйон до отримання необхідної насиченості.
Томатний суп-пюре – покроково
Томатний суп-пюре в холодну пору року допоможе зігрітися, а влітку – холодний суп чудово освіжає.
Список необхідних продуктів:
- паста томатна – 40 г;
- 1,5 кг помідорів;
- 1 морквина;
- часник – 3 зубки;
- слив. масло;
- 40 мл кукурудзяної олії;
- 2 цибулини;
- сіль;
- 1 л овочевого бульйону.
Морква, часник, цибулю ріжемо невеликими шматочками. Щоб помідори легко очистилися від шкірки, їх слід попередньо обдати окропом. Сотейник з високими бортиками змащуємо оливковою і вершковим маслом. Обсмажуємо цибулю, часник і моркву. Вливаємо бульйон, додаємо пасту, розмішуючи. Плоди томатів порізати половинками або четвертинки (залежно від розмірів) і теж відправляємо в бульйон. Закрити сотейник кришкою і протягом півгодини тушкуємо на слабкому вогні. Після закінчення цього часу трохи захололий суп доводимо до однорідності за допомогою блендера. Повертаємо підсолений суп на повільний вогонь ще на кілька хвилин. Блюдо готове.
Морквяний крем-суп з коріандром
Корисному морквяного супу можна додати нотку пікантності шляхом додавання спецій, наприклад, коріандру.
Отже, які продукти знадобляться?
- 1 кг свіжої моркви;
- бульйон (мясний, овочевий) – 1,5 л;
- 2 цибулини;
- 50 г слив. масла;
- мускатний горіх – ½ ч. л.;
- ½ Ч. л. коріандру (насіння і порошок);
- перець, сіль;
- порошковий імбир – ½ ч. л.
У каструлі обсмажуємо на олії кружечки моркви і цибульні півкільця. Приправляємо спеціями – імбир, мускатний горіх, коріандр. Трохи тушкуємо, заливаємо підсоленим бульйоном. Коли морква буде готова, доводимо суп до стану пюре блендером. Знову доводимо до кипіння і вливаємо вершки.