Гарбуз вважається королівським овочем і повинна обов’язково бути присутнім в осінньому меню. Рецепти приготування супу-пюре з гарбуза різноманітні і доступні у виконанні навіть молодим недосвідченим господаркам. Страва нескладно і претендує на право вишуканої страви.
Суп-пюре з гарбуза — класичний рецепт
Крем-супи затребувані в ресторанах і часто стають візитними картками шеф-кухарів. Вишукані, ніжні, ароматні вони по праву вважаються кращими для дитячого харчування. Серед дорослих людей також є чимало шанувальників страви. Суп-пюре з гарбуза можна готувати з сиром і вершками, з куркою і креветками, а прекрасним доповненням стане така духмяна спеція як корінь імбиру. Експериментувати просто, особливо, якщо освоїти базовий рецепт теплого осіннього супу.
Для приготування 4 порцій супу знадобиться:
- Гарбуз без шкірки– 500 г;
- Морква – 1 шт.;
- Цибулина– 1 головка;
- Великий зубчик часнику;
- Вода, бульйон (овочевий, м’ясний)– 500 мл;
- Кунжут, насіння гарбуза, очищені – 2 -3 ст. л.;
- Рослинна олія (краще оливкова) – 2 ст. л.;
- Топлене або охолоджене вершкове масло – 50 г;
- Чорний перець, мускатний горіх – 1 ч. л.;
- Сіль – за смаком.
Кількість спецій можна варіювати за бажанням, додаючи часник, якщо любите гостре, або перець. В іншому краще строго витримувати пропорції, щоб суп не вийшов водянистим і не втратив смаку. Краща посуд для крем-супу з гарбуза – сотейник з товстим дном.
Приступаємо до готування. Для цього гарбуз з морквою очищаємо від шкірки і ріжемо на великий кубик. Цибулю і часник подрібнюємо до дрібного кубика. Тим часом в сотейнику розтоплюється вершкове і оливкове масло. Цибулю і часник страхуються першими – ці прянощі важливо не перепечеться, а лише довести до прозорості (час приготування становить приблизно 3-4 хвилини). Додаємо моркву, мускатний горіх, чорний перець і все ще пассируется приблизно 2 хвилини.
У сотейник вливаємо кілька столових ложок бульйону, продовжуємо готувати до м’якості моркви. Настав час додати головний інгредієнт – гарбуз. Овоч важливо злегка обсмажити, а потім залити рештою бульйону так, щоб він повністю покривав інгредієнти. Даємо супу закипіти, і тушкуємо ще півгодини.
Тепер, коли овочі готові, важливо злити половину рідини в окрему каструльку (залишимо в сотейнику лише овочі і трохи рідини, в якій вони тушкувалися): так буде простіше контролювати консистенцію супу-пюре. Настав час збити овочі заглибним блендером.
Рідину, що залишилася, додаємо поступово, регулюючи «щільність» супу. В кінці, коли суп буде готовий, можна додати в кожну тарілку насіння гарбуза: тверді і хрусткие насіння дивно добре поєднуються з кремоподібним пюре. Можна присипати суп сиром, подати з часниковими грінками, прикрасити зеленню, словом від душі поекспериментувати. Суп від цього тільки виграє.
Рецепт приготування з куркою
Деякі чоловіки не сприймають супи без м’яса і в цьому є частка справедливості: суп з куркою більш щільний, він краще насичує в холодну пору року. В цьому випадку дуже легко змінити класичний рецепт, якщо бланшувати овочі не в овочевому, а в курячому бульйоні. Курку, з якої готували бульйон, охолодіть, відокремте від кісток і порізати на великі частини.
Овочі точно також перебиваються блендером, а м’ясо додається готовий суп порційно. Є господині, які заздалегідь роблять фрикадельки з курячого філе, потім додають їх у крем-суп з гарбуза. У цьому випадку фрикадельки також варяться окремо в бульйоні, і вже готові розкладають по тарілках. Тоді вдається не заважати смаки гарбуза і м’яса, а дозволити їдцю насолодитися поєднанням окремих самодостатніх інгредієнтів.
Подавати гарбузовий суп пюре можна прямо в гарбузі, яку попередньо вичищають від м’якоті, не порушуючи шкірки. Це не тільки смачно, але стильно і дуже оригінально.
Ніжний крем-суп з вершками
Вершки – той самий компонент, без якого багато людей зовсім не сприймають супи-пюре. Саме вони надають вершковість, за яку страву стало так популярно. Сама консистенція теж змінюється, стає більш гладкою, однорідною, а колір супу набуває красивого перловий перелив.
Все робиться, згідно класичним рецептом. А півсклянки вершків вливають тонкою цівкою в самий останній момент, практично перед подачею.
Дуже важливо знайти потрібну жирність вершків – краще купувати легкі 10%, які ми зазвичай п’ємо з кавою. А ось жирні, які збивають, категорично не підходять: їх краще розбавити кип’яченою водою.
Гарбузовий суп-пюре з картоплею
Крім моркви і гарбуза можна додати в суп такий овоч як картопля: поєднання овочів виходить чудове, гарбузовий суп-пюре виходить ароматний, густий, дуже ситний. В приготуванні немає нічого складного: цілком можна дотримуватися базової рецептури. Додавати картоплю можна разом з морквою: йому потрібно добре розвариться, щоб бульби розвалювалися і легко перетворювалися в пюре.
Самий смачний суп виходить з білого картоплі, а от рожевий, а тим більше фіолетовий сорти кшталт «синьоглазка», краще залишити для смаження соломкою. Суп-пюре з гарбузом і картоплею подають зі сметаною, прикрашають зеленню, а перед подачею кладуть невеликі домашні часникові сухарики.
Рецепт для приготування в мультиварці
Суп-пюре легко приготувати в мультиварці: всі інгредієнти закладаються одночасно (крім вершки!) і готуються на режимі «Гасіння» протягом 20 хвилин. Готові овочі перебиваються блендером до кремоподібного стану, а перед подачею вливаються вершки, і суп знову злегка прогрівається.
Деякі господині вважають за краще додати рис, відварений до напівготовності. Крупа додасть нову цікаву нотку, а заодно зробить консистенцію більш в’язкою, цікавою, густий.
З додаванням сиру
Гарбуз, як і морква, містить вітамін Е, який засвоюється краще разом з жирами. У чому для цих цілей в суп часто додаються вершки, молоко, топлене масло. Гурмани дуже люблять варіант з сиром, причому, можна використовувати як твердий пармезан, так і будь-який плавлений.
Готуємо страву, дотримуючись наступні етапи:
- Тушкуємо овочі до готовності в бульйоні.
- Додаємо сіль і спеції.
- Пюрируем овочі в блендері.
- Додаємо вершки.
- Трохи прогріваємо суп.
- Трьом на крупній тертці сир.
- Постійно помішуючи, додаємо сир в суп: так він розплавиться рівномірно.
- Даємо страві настоятися 10 хвилин.
- Розливаємо по тарілках.
Якщо ви раптом бачите, що суп вийшов надто густим і щільним, його легко розбавити кип’яченим молоком, яке додається в суп в теплому вигляді. І ще один нюанс: при бажанні сир не можна розплавляти, а присипати їм у тертому вигляді кожну порцію окремо. У цьому випадку ви вільні вибрати будь-який сорт, включаючи сирний сир сулугуні або бринзу.
З гарбуза і молока
Гарбузовий суп можна сміливо називати інтернаціональною стравою – готують його у різних країнах, на свій смак, змінюючи компоненти. Найбільшою популярністю в Італії користується варіація з рисом, вином і сиром. У Франції не мислять такий суп без селери і томатів, в Узбекистані його готують виключно на молоці.
Великий плюс гарбузово-молочного страви – воно дуже легко засвоюється, а значить однаково добре підходить дітям, літнім людям. Блюдо вважається низькокалорійним, і, якщо не обтяжувати його сиром або сметаною, цілком підходить всім, хто стежить за вагою.
Готуємо страву, дотримуючись рецепту ніжного крем-супу з вершками, але замість вершків, додаємо молоко жирністю 3, 2%, вливаючи його тонкою цівкою в гарячому вигляді. Ретельно розмішуємо суп, домагаючись однорідної консистенції.
Подавати суп правильно з зеленню петрушки і підсушеними тостами. А якщо дотримуватися класичної узбецької варіації, можна додати свіжу кинзу або насіння коріандру, мелені в кам’яній ступці.
Оригінальний спосіб приготування з імбиром
Імбир надає страві пікантну пряність. Деякі кухарі впевнені, що гарбуз і імбир просто створені одне для одного і ніколи не готують гарбузовий крем суп без імбиру.
В суп разом з морквою можна загасити стебло або корінь селери, для додання особливого смаку. Гарбуз в цій версії не нудиться на плиті, а запікається в духовці: так вона набуває легку карамельну нотку, дуже прикрашає страву.
Імбир можна додати сухий, але ще краще – потерти стружку свіжий корінець – приблизно 30-40 грам. Не кладіть імбиру занадто багато: суп може гірчити і буде дуже гострим. А ось вершки в цьому рецепті – зовсім не обов’язковий інгредієнт.
Готуємо незвичайний гарбузовий суп-пюре з креветками
Додавання королівських креветок моментально надає страві статус святкового дорогого частування. Хоча в цілому рецепт не змінюється і базовим завжди можна зробити класичний рецепт.
Відмінностей буде кілька:
- Замість вершків в суп можна додати злегка підігріте кокосове молоко.
- Краще заздалегідь очистити креветки, але не чіпати панцир на хвостику.
- Підсмажити креветки обов’язково. І робити це слід на оливковій олії, додаючи порізаний на три частини зубчик часнику.
Креветки кладуть в суп перед подачею — їх викладають хвостом догори, щоб було зручно їсти морепродукти окремо, не забруднивши руки. Бульйон можна брати будь-який, але ідеально використовувати м’ясний або курячий.
Якщо підвести невеликий підсумок, то гарбуз – універсальний продукт, чудово поєднується як з солодкими компонентами, так і солоними. У крем суп з гарбуза можна додавати форель або гриби, сухофрукти або горіхи, кунжут або насіння гарбуза: все залежить від фантазії кулінара.
Завжди можна пробувати різні спеції: в такі супи кладуть кардамон, паприку, базилік, перець чилі, м’яту, орегано і зіру – варіантів немає межі. Пробуйте готувати смачний корисний овоч, придумуючи власні рецепти.