Суп пюре з гарбуза – 9 рецептів приготування

Гарбуз вважається королівським овочем і повинна обов’язково бути присутнім в осінньому меню. Рецепти приготування супу-пюре з гарбуза різноманітні і доступні у виконанні навіть молодим недосвідченим господаркам. Страва нескладно і претендує на право вишуканої страви.

Суп-пюре з гарбуза — класичний рецепт

Крем-супи затребувані в ресторанах і часто стають візитними картками шеф-кухарів. Вишукані, ніжні, ароматні вони по праву вважаються кращими для дитячого харчування. Серед дорослих людей також є чимало шанувальників страви. Суп-пюре з гарбуза можна готувати з сиром і вершками, з куркою і креветками, а прекрасним доповненням стане така духмяна спеція як корінь імбиру. Експериментувати просто, особливо, якщо освоїти базовий рецепт теплого осіннього супу.

Для приготування 4 порцій супу знадобиться:

  • Гарбуз без шкірки– 500 г;
  • Морква – 1 шт.;
  • Цибулина– 1 головка;
  • Великий зубчик часнику;
  • Вода, бульйон (овочевий, м’ясний)– 500 мл;
  • Кунжут, насіння гарбуза, очищені – 2 -3 ст. л.;
  • Рослинна олія (краще оливкова) – 2 ст. л.;
  • Топлене або охолоджене вершкове масло – 50 г;
  • Чорний перець, мускатний горіх – 1 ч. л.;
  • Сіль – за смаком.

Кількість спецій можна варіювати за бажанням, додаючи часник, якщо любите гостре, або перець. В іншому краще строго витримувати пропорції, щоб суп не вийшов водянистим і не втратив смаку. Краща посуд для крем-супу з гарбуза – сотейник з товстим дном.

Приступаємо до готування. Для цього гарбуз з морквою очищаємо від шкірки і ріжемо на великий кубик. Цибулю і часник подрібнюємо до дрібного кубика. Тим часом в сотейнику розтоплюється вершкове і оливкове масло. Цибулю і часник страхуються першими – ці прянощі важливо не перепечеться, а лише довести до прозорості (час приготування становить приблизно 3-4 хвилини). Додаємо моркву, мускатний горіх, чорний перець і все ще пассируется приблизно 2 хвилини.

У сотейник вливаємо кілька столових ложок бульйону, продовжуємо готувати до м’якості моркви. Настав час додати головний інгредієнт – гарбуз. Овоч важливо злегка обсмажити, а потім залити рештою бульйону так, щоб він повністю покривав інгредієнти. Даємо супу закипіти, і тушкуємо ще півгодини.

Тепер, коли овочі готові, важливо злити половину рідини в окрему каструльку (залишимо в сотейнику лише овочі і трохи рідини, в якій вони тушкувалися): так буде простіше контролювати консистенцію супу-пюре. Настав час збити овочі заглибним блендером.

Дивіться також:  Рецепт кальмари в клярі з фото

Рідину, що залишилася, додаємо поступово, регулюючи «щільність» супу. В кінці, коли суп буде готовий, можна додати в кожну тарілку насіння гарбуза: тверді і хрусткие насіння дивно добре поєднуються з кремоподібним пюре. Можна присипати суп сиром, подати з часниковими грінками, прикрасити зеленню, словом від душі поекспериментувати. Суп від цього тільки виграє.

Рецепт приготування з куркою

Деякі чоловіки не сприймають супи без м’яса і в цьому є частка справедливості: суп з куркою більш щільний, він краще насичує в холодну пору року. В цьому випадку дуже легко змінити класичний рецепт, якщо бланшувати овочі не в овочевому, а в курячому бульйоні. Курку, з якої готували бульйон, охолодіть, відокремте від кісток і порізати на великі частини.

Овочі точно також перебиваються блендером, а м’ясо додається готовий суп порційно. Є господині, які заздалегідь роблять фрикадельки з курячого філе, потім додають їх у крем-суп з гарбуза. У цьому випадку фрикадельки також варяться окремо в бульйоні, і вже готові розкладають по тарілках. Тоді вдається не заважати смаки гарбуза і м’яса, а дозволити їдцю насолодитися поєднанням окремих самодостатніх інгредієнтів.

Подавати гарбузовий суп пюре можна прямо в гарбузі, яку попередньо вичищають від м’якоті, не порушуючи шкірки. Це не тільки смачно, але стильно і дуже оригінально.

Ніжний крем-суп з вершками

Вершки – той самий компонент, без якого багато людей зовсім не сприймають супи-пюре. Саме вони надають вершковість, за яку страву стало так популярно. Сама консистенція теж змінюється, стає більш гладкою, однорідною, а колір супу набуває красивого перловий перелив.

Все робиться, згідно класичним рецептом. А півсклянки вершків вливають тонкою цівкою в самий останній момент, практично перед подачею.

Дуже важливо знайти потрібну жирність вершків – краще купувати легкі 10%, які ми зазвичай п’ємо з кавою. А ось жирні, які збивають, категорично не підходять: їх краще розбавити кип’яченою водою.

Гарбузовий суп-пюре з картоплею

Крім моркви і гарбуза можна додати в суп такий овоч як картопля: поєднання овочів виходить чудове, гарбузовий суп-пюре виходить ароматний, густий, дуже ситний. В приготуванні немає нічого складного: цілком можна дотримуватися базової рецептури. Додавати картоплю можна разом з морквою: йому потрібно добре розвариться, щоб бульби розвалювалися і легко перетворювалися в пюре.

Дивіться також:  Суп із сочевиці – 10 рецептів простих і смачних

Самий смачний суп виходить з білого картоплі, а от рожевий, а тим більше фіолетовий сорти кшталт «синьоглазка», краще залишити для смаження соломкою. Суп-пюре з гарбузом і картоплею подають зі сметаною, прикрашають зеленню, а перед подачею кладуть невеликі домашні часникові сухарики.

Рецепт для приготування в мультиварці

Суп-пюре легко приготувати в мультиварці: всі інгредієнти закладаються одночасно (крім вершки!) і готуються на режимі «Гасіння» протягом 20 хвилин. Готові овочі перебиваються блендером до кремоподібного стану, а перед подачею вливаються вершки, і суп знову злегка прогрівається.

Деякі господині вважають за краще додати рис, відварений до напівготовності. Крупа додасть нову цікаву нотку, а заодно зробить консистенцію більш в’язкою, цікавою, густий.

З додаванням сиру

Гарбуз, як і морква, містить вітамін Е, який засвоюється краще разом з жирами. У чому для цих цілей в суп часто додаються вершки, молоко, топлене масло. Гурмани дуже люблять варіант з сиром, причому, можна використовувати як твердий пармезан, так і будь-який плавлений.

Готуємо страву, дотримуючись наступні етапи:

  • Тушкуємо овочі до готовності в бульйоні.
  • Додаємо сіль і спеції.
  • Пюрируем овочі в блендері.
  • Додаємо вершки.
  • Трохи прогріваємо суп.
  • Трьом на крупній тертці сир.
  • Постійно помішуючи, додаємо сир в суп: так він розплавиться рівномірно.
  • Даємо страві настоятися 10 хвилин.
  • Розливаємо по тарілках.

Якщо ви раптом бачите, що суп вийшов надто густим і щільним, його легко розбавити кип’яченим молоком, яке додається в суп в теплому вигляді. І ще один нюанс: при бажанні сир не можна розплавляти, а присипати їм у тертому вигляді кожну порцію окремо. У цьому випадку ви вільні вибрати будь-який сорт, включаючи сирний сир сулугуні або бринзу.

З гарбуза і молока

Гарбузовий суп можна сміливо називати інтернаціональною стравою – готують його у різних країнах, на свій смак, змінюючи компоненти. Найбільшою популярністю в Італії користується варіація з рисом, вином і сиром. У Франції не мислять такий суп без селери і томатів, в Узбекистані його готують виключно на молоці.

Великий плюс гарбузово-молочного страви – воно дуже легко засвоюється, а значить однаково добре підходить дітям, літнім людям. Блюдо вважається низькокалорійним, і, якщо не обтяжувати його сиром або сметаною, цілком підходить всім, хто стежить за вагою.

Дивіться також:  Як правильно варити рис для суші

Готуємо страву, дотримуючись рецепту ніжного крем-супу з вершками, але замість вершків, додаємо молоко жирністю 3, 2%, вливаючи його тонкою цівкою в гарячому вигляді. Ретельно розмішуємо суп, домагаючись однорідної консистенції.

Подавати суп правильно з зеленню петрушки і підсушеними тостами. А якщо дотримуватися класичної узбецької варіації, можна додати свіжу кинзу або насіння коріандру, мелені в кам’яній ступці.

Оригінальний спосіб приготування з імбиром

Імбир надає страві пікантну пряність. Деякі кухарі впевнені, що гарбуз і імбир просто створені одне для одного і ніколи не готують гарбузовий крем суп без імбиру.

В суп разом з морквою можна загасити стебло або корінь селери, для додання особливого смаку. Гарбуз в цій версії не нудиться на плиті, а запікається в духовці: так вона набуває легку карамельну нотку, дуже прикрашає страву.

Імбир можна додати сухий, але ще краще – потерти стружку свіжий корінець – приблизно 30-40 грам. Не кладіть імбиру занадто багато: суп може гірчити і буде дуже гострим. А ось вершки в цьому рецепті – зовсім не обов’язковий інгредієнт.

Готуємо незвичайний гарбузовий суп-пюре з креветками

Додавання королівських креветок моментально надає страві статус святкового дорогого частування. Хоча в цілому рецепт не змінюється і базовим завжди можна зробити класичний рецепт.

Відмінностей буде кілька:

  • Замість вершків в суп можна додати злегка підігріте кокосове молоко.
  • Краще заздалегідь очистити креветки, але не чіпати панцир на хвостику.
  • Підсмажити креветки обов’язково. І робити це слід на оливковій олії, додаючи порізаний на три частини зубчик часнику.

Креветки кладуть в суп перед подачею — їх викладають хвостом догори, щоб було зручно їсти морепродукти окремо, не забруднивши руки. Бульйон можна брати будь-який, але ідеально використовувати м’ясний або курячий.

Якщо підвести невеликий підсумок, то гарбуз – універсальний продукт, чудово поєднується як з солодкими компонентами, так і солоними. У крем суп з гарбуза можна додавати форель або гриби, сухофрукти або горіхи, кунжут або насіння гарбуза: все залежить від фантазії кулінара.

Завжди можна пробувати різні спеції: в такі супи кладуть кардамон, паприку, базилік, перець чилі, м’яту, орегано і зіру – варіантів немає межі. Пробуйте готувати смачний корисний овоч, придумуючи власні рецепти.

Прокрутка до верху