Такий цікавий супчик здається дивним і дивним іноземцям. Крупа, солоні огірки, свіжі овочі. І тільки російська людина знає, наскільки смачним і апетитним може бути таке поєднання, якщо правильно приготувати суп розсольник. Рецепт класичний з перловкою і деякі інші її варіації опубліковані далі.
Класичний розсольник з перловкою і солоними огірками
Інгредієнти: півкіло будь-якого м’яса на кісточці, 3-4 картоплини, середня морквина і маленька цибулинка, 70-80 г перлової крупи, 3-4 солоних огірка, 2 столові ложки томат-пасти, сіль, приправи, розсіл.
- Крупа промивається і залишають для набухання на кілька годин у холодній воді.
- Бульйон з обраного м’яса вариться до готовності останнього. Сіль і спеції поки не додаються.
- М’ясо відкладається в сторону, а в отриманому бульйоні хвилин 20 крупа вариться.
- З цибулі, моркви і кубиків огірочків готується піджарка. Через 7-8 хвилин до неї додається томат-паста, а потім і трохи води. Разом продукти тушкують трохи менше 10 хвилин.
- У бульйон повертається нарізане шматочками м’ясо, додається вміст сковорідки, бруски картоплі, сіль, спеції. За смаком вливається розсіл.
Вариться супчик до розм’якшення картоплі.
Рецепт приготування з яловичиною
Інгредієнти: півкіло яловичини на кісточці, 4-6 картопляних бульб, 3 солоних огірочка і півсклянки розсолу від них, велика морквина, стакан перловки, ріпчаста цибулина, ароматні трави, сіль.
- Промита крупа залишається для розмокання на всю ніч. Це прискорить приготування супу надалі.
- М’ясо промивається, крупно рубається. З нього близько 1,5 години вариться бульйон.
- За цей час готуються овочі. Подрібнений лук і морква страхуються на жирі. Картопля ріжеться кубиками, огірки – кружечками.
- Нарізані огірочки потрібно залишити в окремій від пасерування сковорідці і відправити в бульйон. Туди ж висипається картопля, підготовлена перловка і залишилися обсмажені овочі.
- Залишається посолити супчик, додати ароматні трави і варити його до готовності всіх складових.
Перед подачею до столу страву вливається огірковий розсіл.
В мультиварці
Інгредієнти: по морквині і цибулині, 2 солоних огірка, 2 л готового курячого бульйону, столова ложка томатної пасти без добавок, 2 ложки перлової крупи, 3 невеликі картоплини, листочок лаврушки, сіль, суміш перців.
- Крупа замочується у воді на всю ніч.
- Спочатку в програмі випічки на жирі обсмажують подрібнений лук і морква. Потім до них додаються терті огірочки і томатна паста. Разом компоненти нудяться ще пару хвилин.
- В чашу «розумної каструлі» виливається бульйон. Додається крупа, лаврове листя, сіль, перчики і кубики картоплі.
- У підходящої для варіння супу програмі частування буде готуватися півгодини.
Якщо в банку з солоними огірками виявився парасольку кропу, то для особливого аромату варто додати в блюдо і його.
З перловкою і говяжьими нирками
Інгредієнти: 320 г яловичих нирок, 3 солоних огірка, 2-3 картопляні бульби, півсклянки огіркового розсолу, морквина, цибулина, 2 столові ложки перловки, корінець селери, сушена зелень, сіль.
- Субпродукт позбавляється від плівок і жиру. Дуже важливо замочити його в холодній воді на 7-8 годин. За цей час необхідно змінити воду не менше 3 разів. В іншому випадку страва може мати неприємний запах. Далі нирки ріжуться скибочками і варяться півгодини.
- Крупа заздалегідь промивається і на 40-45 хвилин залити крутим окропом.
- Огірочки ріжуться кубиками і нудяться 6-7 хвилин на сковорідці. Інші овочі і корінець селери потрібно просто очистити і подрібнити.
- Шматочки нирок перекладаються в нову воду і варяться в ній близько 1,5 години. До них додаються і всі інші підготовлені інгредієнти. Також – сіль, сушена зелень.
- Вариться суп до готовності субпродукту. Після додавання розсолу він доводиться до кипіння.
Подається частування з домашньою сметаною.
На курячому бульйоні
Інгредієнти: куряча грудка з кісточкою, морквина, 40 г перлової крупи, цибулинка, 3-4 невеликих картоплини, 2 солоних огірка, сіль, італійські трави.
- З курки на кісточці вариться бульйон 1-1,5 години. Він відразу трохи підсолювати.
- Перловка заздалегідь замочується в холодній воді на пару годин.
- Хвилин за 20 до закінчення варіння м’яса крупа також відправляється в каструлю.
- Залишається всипати в основу бруски картоплі, кружечки моркви, кубики огірків і попередньо обсмажену на олії цибулю.
- Маса солиться, присипається травками і залишається на вогні до м’якості картоплі.
Супчик готовий нудитися під кришкою на вимкненій плиті ще 15-20 хвилин.
Пісний суп з перловою крупою
Інгредієнти: 110 г перловки, 2 картоплини, цибулина, томат, часточка часнику, великий солоний огірок, морква, сіль, прованські трави.
- Промита крупа замочується хвилин на 40. Після цього вона вариться до напівготовності 20-25 хвилин.
- Подрібнений будь-яким зручним способом цибуля і морква страхуються на пісному маслі. Коли овочі добре підсмажаться, до них додається дрібно нарізаний помідор без шкірки і подрібнений часничок. Разом компоненти готуються ще 5-6 хвилин.
- Вміст сковорідки перекладається до напівготової крупі. Туди ж відправляється сіль, трави, кубики картоплі.
- Подрібнений огірочок всипається в суп вже за кілька хвилин до готовності. Якщо додати його раніше, картопля буде варитися дуже довго.
Подається частування зі сметаною або майонезом.
З додаванням грибів
Інгредієнти: 300 г курятини, солоний огірочок, солоний помідор, 3 столові ложки перловки, 160 г лисичок, овочі (по 2 шт. цибулі, картоплі та моркви), сіль, спеції.
- З курки вариться бульйон. Крупа промивається гарячою водою і відразу відправляється в ту ж каструлю.
- Коли перловка стане майже м’якою, до неї додається подрібнену картоплю, а також зажарка з цибулі, моркви, кубиків огірка і лисичок. Останні попередньо відварюють.
- Залишається додати в суп сіль, спеції, і протертий через сито солоний томат.
Вариться страва до готовності всіх компонентів.
Рецепт від шеф-кухаря Іллі Лазерсона
Інгредієнти: 270 г курячих потрухів, ¾ склянки заздалегідь звареної перловки, 4 картоплини, корінець селери, 1,5 л готового курячого бульйону, цибулина, 2 солоних огірка, сіль, суміш перців.
- Потрухи (шлунки і сердечка) варяться до м’якості і дрібно ріжуться.
- Огірки подрібнюються кубиками і тушкують у невеликій кількості бульйону до м’якості.
- Кубики цибулі і селери страхуються на олії.
- У киплячий бульйон закладають кубики картоплі, перловка, а хвилин через 15 – огірки, нарізані субпродукти, піджарка.
Блюдо солиться, перчится і вариться до розм’якшення картоплі.
Оригінальний рибний суп
Інгредієнти: півкіло супового набору з лосося, 2,5 л фільтрованої води, 4 бульби картоплі, 250 г готової перловки, цибулька, морква, 3 солоних огірка, столова ложка томат-пасти, сіль.
- З риби в солоній воді вариться бульйон. Приблизно через 20 хвилин у нього закладаються бруски картоплі.
- Подрібнені цибуля, морква і огірочки обсмажуються на олії. Потім хвилин 5-6 вони нудяться з пастою.
- Коли картопля буде майже готова, в бульйон відправляється піджарка і крупа. Супчик солиться і вариться ще 7-8 хвилин після закипання.
Готову страву щедро посипається рубаною зеленню.