Пікантний суп Том-ям, напевно, зацікавить усіх шанувальників оригінальної азіатської кухні. Сьогодні його можна спробувати в будь-якому ресторані Таїланду або приготувати вдома самостійно. Необхідні екзотичні складові вдасться придбати в тематичних інтернет-магазинах.
Тайський суп Том-ям — класичний рецепт
Склад продуктів: 330 мл молока кокоса, 70 мл міцного бульйону з курки, 7-8 листочків лайма, 70 г вершкового масла, 20 г креветочной соусу, півлітра фільтрованої води, щіпка сушеного лемонграсу, 120 г очищених креветок, 25 г кореня галангала, по 80-90 г морських гребінців і кальмарів, 8-9 шт. черрі, 2 лайма, 30 г спеціальної приправи, 6-7 пір’я зеленої цибулі.
- На першому етапі готується база для частування. Для цього в каструлю наливається молоко кокоса, бульйон, соус (креветочний) і очищена негазована вода. Ємність відправляється на плиту. При появі перших бульбашок на поверхні вогонь під каструлею зменшується і маса залишається чекати, поки готуються інші компоненти.
- У сковорідці на вершковому маслі обсмажують порвані руками листочки лайма, сушений лемонграс і дрібно нарізаний корінець.
- Через кілька хвилин до них викладаються всі розморожені морепродукти. Їх потрібно смажити, поки креветки не змінять колір.
- У сковорідку відправляються половинки чері і подрібнений зелений лук.
- Ще через пару хвилин вливається бульйон з першого кроку, вичавлюється сік лаймів і додається спеціальна приправа.
Інгредієнти прогріваються разом і суп можна подавати до столу.
Рецепт приготування з морепродуктами
Склад продуктів: півкіло асорті з морепродуктів, біла цибулина, 3 часникові часточки, 4 м’ясистих томату, 8-9 листя лимонника, 90 г глив, 3 стебла лемонграсу, 30 г кореня галангала, дрібна сіль, суміш перців, цибуля шалот (1 шт.), 3 перчика чилі, 25 г кореня імбиру.
- Для гострої заправки дрібно ріжеться часник, перець чилі, цибуля шалот і корінь імбиру. Інгредієнти обсмажуються 3-4 хвилини на сковороді з невеликою кількістю розігрітого масла, після чого розминаються в ступці. Таку пасту можна придбати готової в тематичному магазині. Правда, в цьому випадку в її складі обов’язково виявиться підсилювач смаку.
- Коріння галангала потрібно помити і прожарити 1 хвилину над полум’ям конфорки. Стебла лемонграсу позбавляються від верхньої зеленої частини.
- Морепродукти очищаються від усього зайвого, миють і дрібно ріжуться. Гриби мельчатся смужками, а цибулю і помідори – довільно.
- У каструлю з водою відправляються всі інгредієнти з другого і четвертого кроку і варяться на слабкому вогні, поки цибуля не розм’якшиться.
- Далі в ємність закладаються підготовлені морепродукти і гостра паста. Суп доводиться до кипіння, солиться, перчится і відразу вимикається.
Подається Том-ям з креветками та іншими морепродуктами гарячим і прикрашеним скибочками лайма.
Суп Том-ям з куркою – покроково
Склад продуктів: 380 мл молока кокоса, 220 г курятини (філе) і креветок, 2 великих перцю чилі, 2 див кореня імбиру, цедра цілого лайма чи лимона і 2 ст. ложки його соку, 1 ст. ложка цукру-піску, 4-5 часникових зубчиків.
- Для приготування гострої добавки часник шинкуется тонкими слайсами, а перець чилі – мініатюрними кільцями.
- У глибокій сковороді на олії спочатку обсмажується часник до рум’яного кольору. Потім він готується пару хвилин вже разом з чилі. Сюди ж додається цукор, подрібнена цедра і тертий корінь імбиру.
- З креветок і курятини вариться бульйон. На морепродуктах потрібно залишити голови і панцирі — це зробить бульйон більш наваристим.
- Курятина і креветки викладаються з бульйону. Півлітра рідини з’єднується з кокосовим молоком в окремому посуді.
- Туди ж додається сік лимона, очищені креветки, дрібні шматочки курки і гостра паста. Ще через пару хвилин варіння суп буде повністю готовий.
Прикрашається Том-ям з куркою подрібненою зеленню.
Вегетаріанський Том-ям
Склад продуктів: по великій ложці тертої моркви, кубиків томату, подрібненого тофу і білої цибулі, 2 див кореня імбиру, по 60 г зерен солодкої кукурудзи, цвітної капусти і броколі, 5-6 листочків лемонграсу, листя каффір лайма, 320 мл фільтрованої води, по великій ложці темного і світлого соєвого соусу, 1 ч. л. коричневого цукру, стільки ж чилі пасти і соку лайма, по великій ложці кокосового молока і меленого коріандру.
- Вода доводиться в глибокій сковороді до кипіння. У неї відправляється тертий імбир, зелень лемонграсу і лист лайма, а також всі подрібнені овочі, кукурудза і тофу.
- Після повторного закипання води в сковорідку відправляється цукор і два види соєвого соусу.
- Маса гаситься 3-4 хвилини, після чого в неї закладаються залишилися інгредієнти. За смаком можна додати ще й половину зубчики розчавленого часнику.
- Частування прогрівається пару хвилин, після чого подається до столу.
Вегетаріанський тайський суп Том-ям прикрашається будь рубаною свіжої зеленню.
Оригінальний суп з вершковими нотками
Склад продуктів: півлітра жирних вершків, 2 томата, 430 г великих очищених креветок, біла цибулина, 320 г печериць, 2 ст. ложки пасти чилі, великий лайм, половина пучка петрушки, сіль за смаком, основа – 2 л води з вареними рослинними компонентами (3 стеблинки лемонграсу і 25 г кореня галангала).
- Вода ставиться на вогонь. Коли вона закипить, каструлю можна відразу засипати очищені і нарізані кубиками гриби.
- Дрібно рубається цибулю, помідори мельчатся середніми шматочками.
- Креветки розрізаються навпіл, після чого вони разом з підготовленими овочами відправляються в бульйон.
- Через 5-6 хвилин у майбутній суп вливається сік з цілого лайма, додається сіль і паста чилі.
- Залишилось залити в каструлю вершки і довести її вміст до повторного закипання.
Подається частування гарячим з рубаною зеленню.
Тайський суп з використанням готової пасти Том-Ям
Склад продуктів: 1,8 л бульйону з курки, 40 г свіжої зелені кінзи, 2 лайма або лимона, перчик чилі, 90 г готової пасти, 180 мл молока кокоса, 30 г рибного соусу (готового), 210 г глив, 8 г цукру-піску, 1 ст. ложка сушеного лемонграсу, 3-4 листочка лайма, півкіло очищених креветок, 40 г кореня імбиру.
- Бульйон з курки доводиться до закипання. До нього вирушає лемонграс та порізані листя лайма, а також тертий імбир. Компоненти варяться 3-4 хвилини.
- У майбутній суп вводиться паста, цукор-пісок і рибний соус. Інгредієнти добре перемішуються.
- Ще через пару хвилин в бульйон відправляються дрібно нарізані гриби, тонкі кільця перцю, а також креветки.
- Після появи чергових бульбашок на поверхні бульйону в каструлю вливається молоко кокоса.
- Залишилося додати сік двох лимонів і рубану зелень.
Як тільки суп знову закипить, каструля знімається з плити і частування розливається порційно.
Що являє собою набір для супу Том-ям?
Щоб значно спростити для себе процес приготування обговорюваного супу, можна буде придбати готовий набір продуктів для нього. Тоді кулінару не доведеться бродити по магазинах у пошуках потрібних інгредієнтів. Як правило такі товари продаються в тематичних крамницях з екзотичними тайськими продуктами.
Склад наборів в різних магазинах злегка відрізняється. Але в нього обов’язково входить корінь галангала і листя каффір-лайма. Крім того, серед інгредієнтів виявляється перець чилі і лемонграс. В якості додаткових інгредієнтів в такому наборі буває кінза, паростки бамбука і спеціальна приправа для гострого супу.
Чим замінити лемонграс в супі?
Обов’язковий інгредієнт обговорюваного тайського супу — лемонграс. Якщо відшукати його в продажу не вдалося, то такий компонент легко можна замінити, наприклад, лимонною травою, подрібненої шкірки лайма або навіть звичайного лимона. Останні точно вдасться відшукати в будь-якому супермаркеті.