Суп Том-ям — 6 рецептів в домашніх умовах

Пікантний суп Том-ям, напевно, зацікавить усіх шанувальників оригінальної азіатської кухні. Сьогодні його можна спробувати в будь-якому ресторані Таїланду або приготувати вдома самостійно. Необхідні екзотичні складові вдасться придбати в тематичних інтернет-магазинах.

Тайський суп Том-ям — класичний рецепт

Склад продуктів: 330 мл молока кокоса, 70 мл міцного бульйону з курки, 7-8 листочків лайма, 70 г вершкового масла, 20 г креветочной соусу, півлітра фільтрованої води, щіпка сушеного лемонграсу, 120 г очищених креветок, 25 г кореня галангала, по 80-90 г морських гребінців і кальмарів, 8-9 шт. черрі, 2 лайма, 30 г спеціальної приправи, 6-7 пір’я зеленої цибулі.

  • На першому етапі готується база для частування. Для цього в каструлю наливається молоко кокоса, бульйон, соус (креветочний) і очищена негазована вода. Ємність відправляється на плиту. При появі перших бульбашок на поверхні вогонь під каструлею зменшується і маса залишається чекати, поки готуються інші компоненти.
  • У сковорідці на вершковому маслі обсмажують порвані руками листочки лайма, сушений лемонграс і дрібно нарізаний корінець.
  • Через кілька хвилин до них викладаються всі розморожені морепродукти. Їх потрібно смажити, поки креветки не змінять колір.
  • У сковорідку відправляються половинки чері і подрібнений зелений лук.
  • Ще через пару хвилин вливається бульйон з першого кроку, вичавлюється сік лаймів і додається спеціальна приправа.

Інгредієнти прогріваються разом і суп можна подавати до столу.

Рецепт приготування з морепродуктами

Склад продуктів: півкіло асорті з морепродуктів, біла цибулина, 3 часникові часточки, 4 м’ясистих томату, 8-9 листя лимонника, 90 г глив, 3 стебла лемонграсу, 30 г кореня галангала, дрібна сіль, суміш перців, цибуля шалот (1 шт.), 3 перчика чилі, 25 г кореня імбиру.

  • Для гострої заправки дрібно ріжеться часник, перець чилі, цибуля шалот і корінь імбиру. Інгредієнти обсмажуються 3-4 хвилини на сковороді з невеликою кількістю розігрітого масла, після чого розминаються в ступці. Таку пасту можна придбати готової в тематичному магазині. Правда, в цьому випадку в її складі обов’язково виявиться підсилювач смаку.
  • Коріння галангала потрібно помити і прожарити 1 хвилину над полум’ям конфорки. Стебла лемонграсу позбавляються від верхньої зеленої частини.
  • Морепродукти очищаються від усього зайвого, миють і дрібно ріжуться. Гриби мельчатся смужками, а цибулю і помідори – довільно.
  • У каструлю з водою відправляються всі інгредієнти з другого і четвертого кроку і варяться на слабкому вогні, поки цибуля не розм’якшиться.
  • Далі в ємність закладаються підготовлені морепродукти і гостра паста. Суп доводиться до кипіння, солиться, перчится і відразу вимикається.
Дивіться також:  Готуємо французьке соус тартар

Подається Том-ям з креветками та іншими морепродуктами гарячим і прикрашеним скибочками лайма.

Суп Том-ям з куркою – покроково

Склад продуктів: 380 мл молока кокоса, 220 г курятини (філе) і креветок, 2 великих перцю чилі, 2 див кореня імбиру, цедра цілого лайма чи лимона і 2 ст. ложки його соку, 1 ст. ложка цукру-піску, 4-5 часникових зубчиків.

  • Для приготування гострої добавки часник шинкуется тонкими слайсами, а перець чилі – мініатюрними кільцями.
  • У глибокій сковороді на олії спочатку обсмажується часник до рум’яного кольору. Потім він готується пару хвилин вже разом з чилі. Сюди ж додається цукор, подрібнена цедра і тертий корінь імбиру.
  • З креветок і курятини вариться бульйон. На морепродуктах потрібно залишити голови і панцирі — це зробить бульйон більш наваристим.
  • Курятина і креветки викладаються з бульйону. Півлітра рідини з’єднується з кокосовим молоком в окремому посуді.
  • Туди ж додається сік лимона, очищені креветки, дрібні шматочки курки і гостра паста. Ще через пару хвилин варіння суп буде повністю готовий.

Прикрашається Том-ям з куркою подрібненою зеленню.

Вегетаріанський Том-ям

Склад продуктів: по великій ложці тертої моркви, кубиків томату, подрібненого тофу і білої цибулі, 2 див кореня імбиру, по 60 г зерен солодкої кукурудзи, цвітної капусти і броколі, 5-6 листочків лемонграсу, листя каффір лайма, 320 мл фільтрованої води, по великій ложці темного і світлого соєвого соусу, 1 ч. л. коричневого цукру, стільки ж чилі пасти і соку лайма, по великій ложці кокосового молока і меленого коріандру.

  • Вода доводиться в глибокій сковороді до кипіння. У неї відправляється тертий імбир, зелень лемонграсу і лист лайма, а також всі подрібнені овочі, кукурудза і тофу.
  • Після повторного закипання води в сковорідку відправляється цукор і два види соєвого соусу.
  • Маса гаситься 3-4 хвилини, після чого в неї закладаються залишилися інгредієнти. За смаком можна додати ще й половину зубчики розчавленого часнику.
  • Частування прогрівається пару хвилин, після чого подається до столу.
Дивіться також:  Суп розсольник з перловкою | Покроковий рецепт

Вегетаріанський тайський суп Том-ям прикрашається будь рубаною свіжої зеленню.

Оригінальний суп з вершковими нотками

Склад продуктів: півлітра жирних вершків, 2 томата, 430 г великих очищених креветок, біла цибулина, 320 г печериць, 2 ст. ложки пасти чилі, великий лайм, половина пучка петрушки, сіль за смаком, основа – 2 л води з вареними рослинними компонентами (3 стеблинки лемонграсу і 25 г кореня галангала).

  • Вода ставиться на вогонь. Коли вона закипить, каструлю можна відразу засипати очищені і нарізані кубиками гриби.
  • Дрібно рубається цибулю, помідори мельчатся середніми шматочками.
  • Креветки розрізаються навпіл, після чого вони разом з підготовленими овочами відправляються в бульйон.
  • Через 5-6 хвилин у майбутній суп вливається сік з цілого лайма, додається сіль і паста чилі.
  • Залишилось залити в каструлю вершки і довести її вміст до повторного закипання.

Подається частування гарячим з рубаною зеленню.

Тайський суп з використанням готової пасти Том-Ям

Склад продуктів: 1,8 л бульйону з курки, 40 г свіжої зелені кінзи, 2 лайма або лимона, перчик чилі, 90 г готової пасти, 180 мл молока кокоса, 30 г рибного соусу (готового), 210 г глив, 8 г цукру-піску, 1 ст. ложка сушеного лемонграсу, 3-4 листочка лайма, півкіло очищених креветок, 40 г кореня імбиру.

  • Бульйон з курки доводиться до закипання. До нього вирушає лемонграс та порізані листя лайма, а також тертий імбир. Компоненти варяться 3-4 хвилини.
  • У майбутній суп вводиться паста, цукор-пісок і рибний соус. Інгредієнти добре перемішуються.
  • Ще через пару хвилин в бульйон відправляються дрібно нарізані гриби, тонкі кільця перцю, а також креветки.
  • Після появи чергових бульбашок на поверхні бульйону в каструлю вливається молоко кокоса.
  • Залишилося додати сік двох лимонів і рубану зелень.
Дивіться також:  Бозбаш з яловичини – 6 рецептів, як приготувати кавказький суп

Як тільки суп знову закипить, каструля знімається з плити і частування розливається порційно.

Що являє собою набір для супу Том-ям?

Щоб значно спростити для себе процес приготування обговорюваного супу, можна буде придбати готовий набір продуктів для нього. Тоді кулінару не доведеться бродити по магазинах у пошуках потрібних інгредієнтів. Як правило такі товари продаються в тематичних крамницях з екзотичними тайськими продуктами.

Склад наборів в різних магазинах злегка відрізняється. Але в нього обов’язково входить корінь галангала і листя каффір-лайма. Крім того, серед інгредієнтів виявляється перець чилі і лемонграс. В якості додаткових інгредієнтів в такому наборі буває кінза, паростки бамбука і спеціальна приправа для гострого супу.

Чим замінити лемонграс в супі?

Обов’язковий інгредієнт обговорюваного тайського супу — лемонграс. Якщо відшукати його в продажу не вдалося, то такий компонент легко можна замінити, наприклад, лимонною травою, подрібненої шкірки лайма або навіть звичайного лимона. Останні точно вдасться відшукати в будь-якому супермаркеті.

Прокрутка до верху