Перші страви вважаються основою повноцінного харчування людини, вони урізноманітнюють їжу, добре засвоюються організмом. Ситний, смачний суп з баранини з насиченим пряним ароматом припаде до смаку усій родині. Всім відомий апетитний суп харчо з баранини. У нашій добірці представлені перевірені рецепти на будь-який смак.
Суп Шурпа з баранини – класичний рецепт
Приділіть достатньо часу готуванні супу, і результат перевершить всі очікування.
Вам знадобиться:
- один великий помідор;
- одна морквина;
- п’ять зубчиків часнику;
- баранина – 0,7 кг;
- три лаврових листа;
- цибуля – 2 шт.;
- мелений чорний перець;
- три бульби картоплі;
- сіль;
- один болгарський перець;
- цукор – 4 гр;
- гвоздика і хмелі-сунелі;
- зелень для прикраси.
Як приготувати суп з баранячого м’яса:
- Шматки баранини промиваємо під краном. Завантажуємо в каструлю і заливаємо водою.
- Всі овочі очищаємо від шкірки і лушпиння, прибираємо з перцю насіння і перегородки.
- Як тільки рідина в каструлі з м’ясом закипить, кидаємо туди цибулину, часникові зубчики і моркву в цілісному вигляді. Не забувайте прибирати з’являються пінні пластівці.
- Варимо ще 2 години.
- Дістаємо з каструлі баранину, видаляємо кістки, м’якоть ріжемо на шматочки, повертаємо назад в суп.
- Коли морква стане м’якою, шаткуємо її тонкими кружечками.
- Розм’якшений цибулю з часником перетираємо з допомогою сита в однорідну масу і викладаємо назад в каструлю.
- Вибираємо червоний солодкий перець і рубаємо його великими шматочками.
- Ту ж процедуру проробляємо з картоплею. Готуємо ще 12 хвилин.
- Після цього закидаємо в суп великі кубики помідора, викладаємо томатну пасту, цукор і сіль, інші прянощі і варимо до м’якості овочів ще хвилин 15.
- Готовий суп залишаємо настоювати 10 хвилин, і наливаємо в піали. При бажанні можете посипати посічену свіжу зелень.
Ситна горохова перша страва
Список продуктів:
- вода – 2,5 л;
- горох – 190 гр;
- лавровий лист – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- баранина (реберця) – 0,4 кг;
- приправа до смаку;
- цибулина – 1 шт.;
- картопляні бульби – 3 шт.;
- сіль за смаком
Варіант приготування страви:
- Ребра опускаємо в каструлю з водою і варимо їх 2 години на маленькій потужності плити.
- Заздалегідь на ніч замочіть горох. Якщо ви забули про цей крок, залийте горох водою зараз, коли м’ясо тільки почало готуватися.
- Овочі позбавити від шкірки і помити.
- Як тільки час мине, прибираємо баранину з каструлі. Натомість завантажуємо горох, кубики картоплі і лавровий лист.
- Подрібнений до стану дрібної крихти моркву і цибулю підсмажити на сковороді до появи золотистого відтінку.
- Піджарку виливаємо в каструлю, насипаємо сіль, прянощі.
- Ребра перебираємо і при необхідності розрізаємо на порційні шматочки.
- Варимо страва ще 5 хвилин. Тепер можна розливати його по тарілках, додаючи м’ясні шматочки.
Суп Піті з баранини
Насичене ароматне блюдо за східним рецептом. Обов’язково спробуйте!
Склад рецепта:
- одна ягода аличі;
- бараняче м’ясо – 0,25 кг;
- сіль за смаком;
- один бульба картоплі;
- нут – 22 гр;
- жир з курдюка – 30 гр;
- мелений чорний перець за смаком;
- дрібка сушеної м’яти;
- чверть цибулини.
Покрокова інструкція:
- Баранячий нут (або горох) замочуємо у воді і залишаємо на всю ніч.
- Баранину ріжемо на порційні шматки.
- Цибулю очищаємо від шкірки і відрізаємо четвертинку.
- Суп Піті ми готуємо не в каструлі, а в горщиках.
- Викладаємо в нього шматочки баранини. Бажано, щоб були використані і грудинка, і ніжка, і реберця. Всього потроху. Так страва вийде в міру жирним і буде мати насичений смак.
- Слідом кидаємо аличу і цибулю.
- Заливаємо водою до країв і доводимо до кипіння на плиті.
- З вируючої рідини видаляємо пінну масу, зменшуємо вогонь.
- Насипати дві щіпки солі і продовжуємо тушкувати 3 години.
- Після цього завантажуємо в горщик нут і нехай блюдо нудитися на маленькому вогні 5 годин.
- За 20 хвилин до закінчення готування Піті кладемо бульба картоплі.
- Для особливого смаку можна зробити настій шафрану і вилити в суп.
- Посипати товченої сушеної м’ятою.
- Подати в горщиках, поруч поставити глибоку тарілку.
В мультиварці
Список інгредієнтів:
- дві цибулини;
- соняшникова олія – 15 мл;
- баранина – 0,8 кг;
- свіжа зелень за смаком;
- один солодкий перець;
- сім картоплин;
- одна морква;
- два помідори.
Готуємо суп покроково:
- Помытое і очищене від плівок м’ясо нарізати на шматочки.
- Всі овочі очистити від бруду і видаляємо шкірку.
- Болгарський перець шаткуємо кубиками, картоплю – на четвертинки, моркву – кільцями.
- Завантажуємо баранину в мультиварку, вибираємо на панелі кухонного приладу програму «Смаження» і обсмажуємо шматочки в соняшниковій олії до рум’яності.
- Кидаємо кружечки моркви і готуємо ще 3 хвилини.
- Слідом кришимо болгарський перець.
- Помідори обробляємо на тертці і вийшла томатну масу виллємо до овочів.
- Кип’ятіть 2 хвилини.
- Картоплини висипаємо в каструлю разом з цільними почищеними цибулинами.
- Додайте сіль, перець і інші спеції на ваш смак. Заливаємо трьома літрами води і готуємо страву в режимі «Гасіння» 90 хвилин.
З квасолею
Що потрібно взяти:
- одна морква;
- п’ять горошин чорного перцю;
- петрушка свіжа-за смаком;
- одна цибулина;
- два помідора;
- сіль за смаком;
- консервована квасоля – 2 банки;
- два болгарських перцю;
- баранячі реберця – 0,5 кг;
- зелена цибуля – 3 стрілки;
- два лаврових листа;
- кмин, кумін, коріандр – за смаком.
Покрокове приготування:
- Готуємо наваристий бульйон. Для цього реберця покласти в каструлю і налити трьома літрами фільтрованої води.
- Чекаємо, поки бульйон закипить, знімаємо сіру пінну масу.
- Цибулину позбавляємо від лушпиння і цілком кладемо в бульйон. Слідом насипаємо перець, сіль і додаємо лаврушку. Готуємо 1,5-2 години.
- Як тільки м’ясо стане м’яким, дістаємо його з посуду.
- Почищену і промиту моркву шаткуємо кружальцями, перець – соломкою.
- Помідори занурити в окріп зняти з них тонку шкірку.
- З квасолі зливаємо рідину.
- Подрібнити ножем помиту свіжу зелень. Прибрати з бульйону цибулю і лавровий лист.
- Завантажуємо на місце м’яса морквину і варимо 10 хвилин.
- Залишилося покришити перець, шматочки помідорів і додати квасолю.
- Готуємо суп ще 5 хвилин і чудово смачну страву готове.
- Насипаємо свіжу зелень в тарілочки з супом і подаємо до столу.
Суп з баранини з локшиною
Такий суп готується просто, в його складі найпростіші інгредієнти.
Компоненти рецепту:
- бараняче м’ясо на кістці;
- паста томатна – 40 гр;
- локшина – 0,2 кг;
- картопля – 3 шт.;
- сіль за смаком;
- одна цибулина;
- один помідор;
- мелений перець за смаком.
Алгоритм дій:
- Баранину варимо в каструлі, поки вона не стане м’якою. Виймаємо з бульйону, остуджуємо.
- Дрібно посічену цибулю пасерувати на сковороді до рум’яності. Після цього додаємо кубики помідори і томатну пасту. Готуємо ще 3 хвилини.
- У бульйон покришити картопляні кубики, шматочки м’яса, відокремлені від кісток і піджарку. Варимо 15 хвилин.
- Кидаємо в суп локшину, насипаємо перець, сіль і готуємо ще 5 хвилин. Простий і смачний супчик готовий.
Скільки варити баранину для супу
Основний час готування займає варіння м’яса. Багато хто не люблять готувати супи з бараниною, воно, то не доваривается, то швидко стає занадто м’яким.
Середній час варіння баранини – 1,5-2 години. Швидкість готування залежить від віку баранчика і виду м’яса. М’ясо молодої тварини буде готовий швидше, ніж старого, а грудинка вариться швидше, ніж ноги та ребер.