Суп зварений з додаванням м’яса баранини – наваристий, ароматний і смачний. Це блюдо неможливо зіпсувати, завдяки якостям цього корисного м’яса. Суп виходить калорійним і поживним. Для страви підходять кісточки із задньої частини, лопатки або шиї. Якщо хочете прозорий бульйон, то слід використовувати великі шматки. Цінителі баранини рекомендують готувати супчик з м’яса самки. Відрізнити від самця допомагає колір. У самки він темніше і мало жиру. Пахне приємніше, ніж м’ясо самця.
Шурпа: класичний рецепт приготування супу з баранини
Шурпа з м’ясом баранини – інтернаціональне блюдо. Це повноцінна їжа, яка об’єднує в собі перше і друге блюдо на обід. Смачне і поживне. У узбеків є цілющим засобом, так як поєднує в собі баранину, пекучий перець, цибулю. Допомагає позбутися від простудних захворювань. Якщо готують страву на природі, то використовують казан. Щоб відчути всю красу і аромат приправ, зробивши наваристий суп, необхідно довго його готувати.
Інгредієнти:
- Часник – 3 зубки;
- Морква – 2 шт.;
- Баранина – 1 кг;
- Кінза;
- Цибуля – 2 шт.;
- Петрушка;
- Картопля – 4 шт.;
- Сіль;
- Перець чорний.
Приготування:
- Баранину порізати кубиками. Для приготування шурпи використовують м’ясо молодого барана із тазостегнової частини. Головне, щоб шматки нарізаного м’яса були великі;
- Перекласти м’ясо в казан і залити водою. Рідина повинна бути вище м’яса на 2/3. Довести до кипіння;
- Цибулю очистити і додати в суп цілими;
- Пінку постійно видаляти ложкою;
- Готувати півтора години;
- Додати моркву і часник. Варити півгодини;
- Картоплю вибирати слід міцних сортів, яка не розварюється в процесі приготування. Очистити і додати в казан;
- За п’ять хвилин до закінчення приготування насипати зелень і спеції.
Бозбаш: традиційний азербайджанський суп з баранини
Національне блюдо кавказького народу. Готується на бульйоні з баранини і заправляється овочами. Придбав популярність завдяки використанню обов’язкових інгредієнтів: каштанів і турецького гороху (нат, нут). У нас каштани зазвичай замінюють картоплею. У залежності від часу року використовують різні овочі. М’ясо обов’язково обсмажується, перед тим як додати в суп.
Інгредієнти:
- Вода – 5 літрів;
- Перець болгарський – 3 шт.;
- Помідори – 3 шт.;
- Баклажан – 1 шт.;
- Морква – 3 шт.;
- Айва – 2 шт.;
- Кінза – 30 гр.;
- Петрушка – 30 гр.;
- Цибуля зелена – 30 гр.;
- Зіра;
- Шафран;
- Баранина – 700 гр.;
- Горох нут турецька – 120 гр.;
- Коріандр;
- Базилік;
- Картопля – 3 шт.;
- Чебрець;
- Перець чорний;
- Цибуля – 4 шт.;
- Сіль;
- Перець пекучий червоний – 1 стручок.
Приготування:
Як і всі кавказькі страви краще всього готувати суп в казані, але в домашніх умовах підійде чавунна каструля з товстими стінками.
- Горох заздалегідь замочити;
- М’ясо промити;
- У казан налити воду і помістити м’ясо;
- Довести до кипіння;
- Зменшити вогонь і знімати пінку;
- Насипати сіль і перець;
- Одну моркву і цибулину очистити. В бульйон додають не нарізаючи;
- Готувати годину;
- Цибулю нарізати кільцями тонкого розміру;
- Болгарський перець очистити від плодоніжки і насіння, нарізати соломкою;
- Моркву нарізати тонкими смужками;
- З баклажанів зрізати шкірку. Нарізати шматочками;
- Помідори облити окропом, покласти в холодну воду. Зняти шкірку. Порізати на шматочки;
- Очистити картоплю, нарізати великими шматками. Залити водою;
- Айву позбавити від серцевини. Розрізати часточками;
- Коли м’ясо приготується, зняти з вогню. Дістати баранину. Нарізати шматками;
- Коли розсіл охолоне, процідити;
- Показати вимити, просушити;
- На міцному вогні розігріти, додати масло або баранячий жир;
- Перекласти м’ясо і смажити до рум’яної скоринки, регулярно перемішуючи;
- Додати цибулю. Смажити до м’якого стану;
- Перекласти моркву. Тушкувати до готовності;
- Насипати коріандр і зіру по одній щіпці;
- Додати болгарський перець і помідори;
- Тушкувати 15 хвилин;
- У смажену суміш налити бульйон від баранини;
- Злити рідину з гороху і додати його в казан;
- Покласти перець гострий і дочекатися закипання;
- Варити півгодини;
- Посолити. Перекласти айву і картоплю;
- Проварити 20 хвилин. Насипати шафран і базилік;
- Прибрати з вогню. Закрити кришкою. Настояти півгодини.
Суп-харчо з баранини
Цей густий суп з гострим смаком, обов’язково з м’ясом баранини.
Інгредієнти:
- Кориця мелена – 2 гр.;
- Грудинка баранини – 450 гр.;
- Перець чорний мелений – 2 гр.;
- Рис – 50 гр.;
- Цибуля – 2 головки;
- Хмелі-сунелі – 2 гр.;
- Олія соняшникова – 2 ст. ложки;
- Гвоздика – 2 гр.;
- Ткемалі – 2 ст. ложки;
- Томатне пюре – 45 гр.;
- Аджика – 15 гр.;
- Часник – 5 зубків;
- Перець чилі – 7 гр.;
- Кінза – 25 гр.;
- Вода – 150 мл
Приготування:
- Заздалегідь замочити рис;
- Грудинку порізати шматочками. Залити водою і зварити;
- Цибулю дрібно нарізати, посипати свіжомеленим чорним перцем. Перемішувати обов’язково руками;
- Пюре томатів смажити на олії;
- Часник подрібнити. Зелень дрібно порізати. Перемішати;
- У бульйон насипати цибулю з перцем, рис, пюре томатне;
- Варити поки всі продукти не стануть м’якими;
- Перець чилі нарізати кільцями;
- В кінці приготування перекласти соус ткемалі, зелень з часником, хмелі-сунелі, гвоздику, корицю, аджику, перець чилі;
- Після того як закипить, варити п’ять хвилин.
Баранячий суп з локшиною
Для бульйону м’ясо повинно бути з кісточкою. Добре використовувати ребра. З ними суп виходить смачним і наваристим.
Інгредієнти:
- Цибуля – 2 шт.;
- Яйця – 2 шт.;
- Борошно – 150 гр.;
- Баранина – 1,5 кг;
- Морква – 2 шт.
Приготування:
- Баранину відокремити від кісточки. Нарізати маленькими шматочками. Вимити. Разом з кісточками помістити у воду. Варити півтора години;
- Під час приготування бульйону приготувати локшину. Для цього змішати яйця з борошном. Якщо тісто липке, то додати ще борошна. Розкачати дуже тонко. Нарізати на смужки. При розкачування тіста, стіл не варто припудрювати борошном, інакше рідина в супі не буде прозорою;
- Цибуля очистити від шкірки. Нарізати кільцями;
- Моркву натерти на тертці;
- Підсмажити овочі і додати в бульйон;
- Постійно розмішуючи суп, порціями помістити локшину. Варити 10 хвилин.
Суп з бараниною в горщиках
Інгредієнти:
- Перець чорний;
- Баранина – 700 гр.;
- Картопля – 700 гр.;
- Перець горошок;
- Морква – 250 гр.;
- Баклажани – 400 гр.;
- Помідори – 400 гр.4
- Перець болгарський 300 гр.4
- Цибуля – 300 гр.;
- Сіль;
- Чебрець – 2 гр.
Приготування:
- Нашаткувати цибулю;
- Моркву очистити і порізати кружальцями;
- М’ясо нарізати дрібними кубиками. Викласти на дно баранину;
- Зверху покласти шар моркви і цибулі;
- Додати в кожен горщик 4 горошини чорного перцю;
- Залити водою, щоб овочі сховалися в рідині;
- Закрити кришками;
- Помістити в духову шафу;
- Тушкувати півгодини;
- Кубиками нарізати баклажани. Їх можна замінити кабачками;
- Якщо помідори маленькі досить розрізати навпіл. Якщо великі – шматочками;
- У перцю видалити насіння і нарізати шматочками;
- Картоплю очистити від шкірки і нарізати шматочками;
- Додати в кожен горщик картоплю, зверху баклажани, перець. Потім додати помідори і чебрець;
- Залити водою;
- Закрити кришкою. Запікати в духовці годину.
Рецепт готування Лагмана
Для цієї страви підходить баранина без кістки. Готується з використанням спеціальної локшини, при її відсутності можна замінити макаронами або спагетті. Цей суп швидко готується, по часу займе не більше години.
Інгредієнти:
- Філе баранини – 400 гр.;
- Картопля – 4 шт.;
- Селера;
- Спагетті – 500 гр.;
- Кінза;
- Бодян;
- Часник – 5 зубків;
- Морква – 3 шт.;
- Томати – 3 шт.;
- Цибуля – 4 шт.;
- Перець солодкий – 3 шт.;
- Шафран;
- Паста томатна – 75 гр.;
- Олія соняшникова;
- Петрушка;
- Кріп;
- Червоний солодкий перець;
- Кмин;
- Червоний перець гіркий.
Приготування:
- Макарони зварити. Помістити в друшляк, промити;
- Цибулю очистити. Нашаткувати;
- У сковорідці розігріти олію, підсмажити цибулю;
- М’ясо нарізати шматками. Перекласти до цибулі. Смажити сім хвилин, регулярно перемішуючи;
- Моркву почистити. Нарізати шматочками. Перемістити до м’яса. Заправити томатною пастою. Смажити на малому вогні 10 хвилин;
- Перець очистити від насіння. З помідорів зняти шкірку. Порізати кубиками. Щоб страва виглядало красиво варто брати перець різного кольору;
- Перекласти до м’яса. Смажити п’ять хвилин;
- У сковорідку налити дві склянки води;
- Картоплю очистити. Порізати шматочками. Додати до м’яса;
- Додати всі спеції. Від цього соус стане ароматним. Посолити;
- Накрити кришкою і проварити 15 хвилин;
- Зелень дрібно нарізати;
- Часник пропустити через часникодавку;
- Макарони залити соусом, додати часник, посипати зеленню.
Суп з баранини з картоплею
Інгредієнти:
- Сіль;
- Горох нут – 200 гр.;
- Лаврове листя – 4 аркуша;
- Баранина – 1,2 кг;
- Узбецькі спеції;
- Морква – 2 шт.;
- Гострий перець сушений – 2 шт.;
- Картопля – 4 шт.;
- Перець солодкий – 2 шт.;
- Цибуля порей – 70 гр.;
- Часник – 3 зубки;
- Цибуля – 2 шт.;
- Томати – 4 шт.;
- Перець – 3 гр.
Приготування:
- На ніч горох нут залити водою. Вранці рідину злити. Нут промити;
- М’ясо помити і залити водою. Поставити варитися. Постійно знімати піну;
- Насипати горох. Закип’ятити. Поставити на вогонь на мінімум і варити півтора години;
- Зняти шкірку з картоплі. Нарізати шматочками. Покласти в бульйон. Проварити півгодини;
- Моркву очистити і нарізати кружечками;
- Цибулю нарізати смужками;
- Додати в бульйон овочі;
- Перець солодкий очистити від насіння, нарізати кубиками;
- Цибуля порей – кільцями. Помідори – часточками. Додати в суп. Готувати 30 хвилин;
- Часник подрібнити;
- У суп додати лаврушку, спеції, часник, перець гострий. Посолити. Варити 20 хвилин.
Спробуйте всі рецепти і дізнаєтеся який самий смачний суп з баранини.