Капуста брокколі – продукт, який багато господинь незаслужено виключають з меню своєї родини. Правильно приготовлений овоч має приголомшливий яскравий смак, а, крім того, він може похвалитися унікальним корисним складом. Особливо ніжним і апетитним виходить суп з брокколі.
Суп-пюре з брокколі — класичний рецепт
Склад продуктів: 370 г капуста брокколі, 6 г мускатного горіха в молотом вигляді, вершкове або топлене масло, 80 мл вершків середньої жирності, дрібна біла цибулина, сіль.
- Цибулю дрібно кришиться і прямо у каструлі смажиться на вершковому (топленому) олії. Важливо не перепечеться його, інакше готову страву буде гірчити.
- Капуста розбирається на суцвіття, промивається проточною водою.
- Далі брокколі висипається до смаженій цибулі разом з сіллю і спеціями. Можна використовувати мелений перець.
- У ємність додається склянку окропу.
- Суп готується 15 хвилин на середньому вогні.
- Залишається перебити інгредієнти блендером, залити вершками, перемішати і підігріти. Головне, не доводити до закипання.
Смачно подавати суп-пюре з брокколі з шматочками засмаженої до рум’яності грудинки.
З додаванням кольорової капусти
Склад продуктів: 170 г капусти двох видів, 3 картоплини, середня морква, дрібна сіль, 80 мл нежирних вершків, половинка великої білої цибулини, 800 мл курячого бульйону, 40 г вершкового масла, спеції.
- Бульйон виливається в каструлю і нагрівається на плиті. Коли рідина закипить, в неї поміщаються суцвіття двох видів капусти. Якщо господиню бентежить гіркуватий присмак кольорового овоча, його попередньо можна відварити в окремому посуді протягом 3-4 хвилин.
- З капустою варитися відправляються і картопляні кубики.
- Овочі, що залишилися довільно подрібнюються і зажариваются до апетитної рум’яності на вершковому маслі.
- Коли вміст каструлі розм’якшиться, у нього перекладається піджарка, сіль, спеції.
- Маса пюрируется, доводиться до кипіння, після чого розвести вершками.
Подається суп-пюре з брокколі та цвітної капусти до столу з саморобними чи магазинними часниковими грінками.
Суп з брокколі з куркою
Склад продуктів: велика куряча грудка, півкіло капусти, цибуля-ріпка, сіль, половина пучка свіжого кропу, 2 шт. моркви, 60 г вершкового масла, 2 картоплини мелений запашний перець.
- В 2 л води до готовності відварюється курятина. В процесі обов’язково потрібно знімати пінні пластівці з поверхні рідини.
- Готове м’ясо виймають і дрібно ріжеться.
- Далі курятина і довільно подрібнені овочі (цибуля/морква) разом обсмажуються на розтопленому вершковому маслі.
- Готова піджарка разом з брусками картоплі відправляється в бульйон. Основа супу з брокколі і куркою солиться, перчится.
- Коли бульйон закипить, в нього викладаються суцвіття капусти.
- Страва вариться 10-15 хвилин після закипання.
Готову страву посипається подрібненим кропом.
Сирний суп з овочами
Склад продуктів: 2 курячих стегенця, 2-3 картоплини, 330 г броколі, цибулина, половина склянки замороженого зеленого горщика, велика морква, свіжа зелень, половина солодкого болгарського перцю, 230 г плавленого сиру, 2 ст. л. просіяного борошна, лавровий лист, сіль.
- Подрібнені солодкий перець, морква і цибуля смажаться до м’якості. Потім до овочів висипається борошно, півсклянки гарячої води, вони накриваються кришкою і тушкують 15-17 хвилин.
- З курятини вариться бульйон. Коли м’ясо буде готове, воно знімається з кісток і повертається назад в каструлю, до нього висипаються шматочки картоплі.
- Коли останній розм’якшиться, можна додавати сир, піджарку, заморожений горошок, суцвіття брокколі. У каструлю відправляється лаврове листя, сіль.
Сирний суп з брокколі вариться ще 10-12 хвилин і відразу подається до столу. Порції прикрашаються великою кількістю подрібненої свіжої зелені.
Ніжний суп-пюре з вершками
Склад продуктів: 1,8 л овочевого або курячого бульйону, півкіло капусти, спеції за смаком, 2-3 картоплини, сіль, цибулина, свіжий часник, стакан жирний вершків.
- Картопля і цибуля ріжеться шматочками середнього розміру, заливаються підсоленим бульйоном і відправляються варитися до м’якості.
- Далі в каструлю викладаються суцвіття брокколі.
- Ще через 10 хвилин можна додавати спеції, вершки.
- Вариться 15-17 хвилин до повної готовності.
- Готовий суп подрібнюється заглибним блендером. Далі в нього вливаються вершки.
- Маса підігрівається, але не доводиться до кипіння.
Суп-пюре з брокколі з вершками подається до столу з розчавленим часником, який розкладається по тарілках.
Дієтичний варіант супу
Склад продуктів: 90 мл нежирного молока, 320 г капусти, сіль, картоплина, літр води, цибуля-ріпка, 80 г легкого плавленого сиру.
- Всі використовувані овочі миють, ріжуться великими шматками, заливаються підсоленою водою і відправляються варитися до м’якості.
- Гуща витягується з бульйону, перекладається в блендер і подрібнюється. В рідина виливається молоко, додається сир.
- Коли сирний компонент розтопиться, можна повертати овочеве пюре.
Якщо страва вийде занадто рідким, можна всипати в нього 1-1,5 ст. л. просіяного борошна і поварити ще пару хвилин.
Смачний суп з брокколі і грибами
Склад продуктів: качан капусти, 320 г будь-яких грибів (простіше всього використовувати печериці), зубок часнику, олія оливи, 3 ст. л. соку лайма чи лимона, пучок свіжої петрушки, сіль.
- У закипілу солону воду відправляються суцвіття брокколі. Вони варяться до розм’якшення всього кілька хвилин, щоб зберегти всі цінні речовини.
- Подрібнені гриби з часником обсмажують на оливковій олії.
- До готової капусті виливається сік цитрусового. Якщо вона недостатньо розварилася, можна скористатися заглибним блендером.
- Подається суп гарячим.
У кожну порцію викладається трохи грибної піджарки і подрібнена петрушка.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Склад продуктів: 230 курячої грудки, півкіло суцвіть брокколі, за середньої морквині і цибулині, 170 г плавленого сиру і 2/3 ст. нежирних вершків, сіль, сушена петрушка і мелена солодка паприка.
- З курятини в підсоленій воді вариться бульйон.
- З рідини витягується м’ясо, після чого в неї відварюються до м’якості суцвіття капусти. На це піде кілька хвилин.
- Довільні шматочки цибулі і моркви обсмажують на вершковому або соняшниковій олії.
- Спочатку в блендері подрібнюється курка. Потім – витягнута з бульйону брокколі і піджарка.
- М’ясна і овочева гуща перекладається в каструлю.
- Залишилося додати сіль, всі приправи, вершки і сир. Маса нагрівається до розчинення останнього.
Готове частування розливається по суповым тарілочках і подається з гострими сухариками.
Крем-суп з плавленим сиром
Склад продуктів: сирок «Дружба» або інший аналогічний продукт, 380 г капусти, півлітра вершків середньої жирності, кухонна сіль, 60 г блакитного сиру, ароматні трави.
- Брокколі, розібрана на суцвіття, вариться у солоному окропі 3-4 хвилини.
- З ємності зливається вода, замість неї додаються вершки. Вміст каструлі солиться і пюрируется заглибним блендером.
- У каструлю додається два види сиру, спеції.
- Маса доводиться до кипіння і вариться ще 7-8 хвилин.
Готовий крем-суп з брокколі розливається по тарілках і подається з білими сухариками.
Спосіб готування для самих маленьких
Склад продуктів: 2 курячі грудки, 3 картоплини, сіль, помідор, 180 г броколі, цибулина, половина моркви.
- Курятина заливається водою. Після 2-3 хвилин кипіння з неї зливається первинний відвар. Для дитячого харчування рекомендується використовувати вторинний бульйон. Далі м’ясо заливають свіжою водою і варять до готовності.
- У готовий бульйон закладаються невеликі шматочки картоплі і кружечки моркви. Коли ці інгредієнти в процесі варіння розм’якшаться, до них висипаються суцвіття капусти, шматочки помідорів без шкірки і цибулю. Щоб легко зняти з помідорів шкірку, потрібно попередньо обдати їх окропом.
- Разом компоненти варяться ще 10-12 хвилин.
- Далі м’ясо ріжеться, або розбирається на волокна і повертається в каструлю.
- Маса подрібнюється блендером до пюреобразного стану.
- При необхідності досаливается.
- Подається супчик гарячим з шматочками підсушеного житнього хліба.
У дитячому страві не варто використовувати будь-які спеції. Смак готового частування і без того вийде досить яскравим і цікавим.
Незвичайний суп з брокколі і креветок
Склад продуктів: 730 г капусти, біла цибулина, сіль, свіжий часник за смаком шматочок вершкового масла, 8-9 тигрових креветок, літр курячого бульйону, повний стакан вершків середньої жирності, дрібку меленого мускатного горіха.
- Суцвіття брокколі варяться в окропі всього пару хвилин, після чого перекладаються на друшляк і обдають крижаною водою. Це необхідно, щоб капуста зберегла свій яскравий насичений колір.
- У сковороді розтоплюється вершкове масло, на якому обсмажуються подрібнену цибулю і часник. Через 3-4 хвилини сюди ж вливається половина бульйону, додається брокколі. Маса гаситься 6-7 хвилин на середньому вогні.
- Креветки очищаються від усього зайвого. З них знімаються панцирі, зрізаються голови. Далі вони варяться 4 хвилини в киплячій солоній воді.
- Вміст сковороди пюрируется.
- Маса переливається в сковороду, до неї додається залишився бульйон, вершки, сіль, спеції.
- Суп добре прогрівається, але не доводиться до кипіння.
Готову страву розливається по порційним піали. У кожну порцію додається по 2-3 заздалегідь відварені креветки. Подається блюдо гарячим з хрусткими крутонами. За смаком можна також посипати його тертим напівтверді сиром.