Неможливо отримати страву більш смачне, ніж суп з домашньою локшиною. Які б гарні і привабливі макарони іноземного виробництва ми придбали в магазинах, зробити саме апетитна страва можливе лише з продукту власного приготування.
Класичний рецепт
Домашня локшина для супу дозволить не тільки нагодувати сім’ю смачною і ситною першим блюдом, але і отримати апетитний гарнір до м’ясного страви.
Склад інгредієнтів:
- жовтки від п’яти яєць;
- морква;
- спеції, зелень;
- мука в/с — склянка з гіркою;
- щіпка солі;
- головка цибулі;
- картоплина.
Порядок приготування:
- Для отримання яскраво-жовтою локшини, не разваривающейся в готовому блюді, бажано використовувати домашні (сільські) яйця.
- Поділяємо яйця на складові, жовтки покласти в окрему миску, злегка солимо, ложкою активно перемішуємо. Просіваємо половину позначеного кількості борошна, з’єднуємо її з жовтками, продовжуємо додавати сипучий складу.
- Ліпимо з утвореної маси колобок, робимо заміс дуже тугий і еластичного тіста. Цей відповідальний етап займає не менше 20 хвилин — час, необхідний для правильного розвитку клейковини. Багаторазово розтягуємо грудку, знову його складаємо, руками підкочуємо кулька в одну сторону. Такий прийом називається «обігом тесту». Накриваємо продукт тканиною, залишаємо на півгодини для «відпочинку».
- Далі розгортаємо колобок дуже тонким шаром, щоб він буквально просвічувався. Легше розділити кулю на дві частини, потім інтенсивно попрацювати качалкою.
- Отримані листи повинні трохи (хвилин десять) підсохнути, для чого розвішуємо їх на спинці стільця (на інший обмеженою поверхні).
- Тепер складаємо кола кілька разів, скручуємо трубочку, нарізаємо трохи навскіс тонкі спіральки. Розгортаємо вироби, викладаємо на тарілку.
- Відварюємо курячий або інший м’ясний бульйон, покласти в нього нарізану соломкою моркву, порізану кубиками бульба картоплі, розкришений смужками, цибулю. Приєднуємо бажану кількість солі і перцю.
- Коли продукти стануть м’якими, опускаємо до них приготовлену локшину, доводимо складу до кипіння, відразу вимикаємо вогонь.
- Залишилися макаронні вироби можна відварити окремо, подати як гарнір до м’ясної страви. Для тривалого зберігання повністю просушуємо смужки. Періодично перевертаємо їх. Залишаємо пасту в закритому скляному посуді або в мішечку з натуральної тканини.
Подаємо суп у гарячому вигляді, посипаючи в тарілки нарубану зелень.
Грибне перша страва
Більшість рецептів рідкої їжі має в складі продуктів печериці. Ми приготуємо розкішне блюдо з вешенками, містять дуже важливі для організму вітаміни B і групи A.
Перелік компонентів на сто грамів локшини:
- масло пісне;
- солодка морква;
- цибулина;
- спеції;
- гриби — 400 г;
- пара картоплин;
- бульйон або питна вода — 2 л;
- корінь селери — шматочок не більше 5 см;
- лавр, столова свіжа зелень (використовуємо за уподобанням).
Спосіб приготування:
- Для отримання хорошого супу можна взяти заздалегідь зварений бульйон. Однак перша страва на простий фільтрованій воді буде не менш апетитним, так як гриби заповнять аромат і якості м’ясної основи.
- Домашню локшину готуємо згідно з рекомендаціями класичного рецепту.
- Щоб не помилитися у виборі грибів, віддаємо перевагу екземплярам з м’ясистими капелюшками і характерною глянцевою поверхнею. Добре промиваємо гливи, відрізаємо нижні частини ніжок, поділяємо продукти на невеликі шматочки.
- Влаштовуємо всім овочам «холодний душ», потім їх кришимо: картопля рубаємо кубиками, корінець селери, моркву і цибулю шаткуємо соломкою.
- Опускаємо гриби в киплячий бульйон (воду), відварюємо 15 хвилин. Стежимо за тим, щоб в ємності не відбувалося активного бурління. Додаємо в суп овочеву нарізку, солимо бульйон. Продовжуємо процес до м’якого стану продуктів, потім приєднуємо 100 г домашньої локшини. При бажанні перчимо страву.
Закінчуємо приготування через хвилину після початку нового кипіння. Недовго наполягаємо їжу, подаємо з подрібненою зеленню.
Курячий суп з домашньою локшиною
Це страва з куркою та локшиною, приготовленої по-домашньому, стало для сім’ї одним з найбажаніших страви на обідньому столі. Від ароматного супу з ніжними завитками з тіста не відмовляються навіть малюки, не дуже жалують рідку їжу.
Список продуктів:
- головка цибулі;
- картопля — 3 бульби;
- курка або частини тушки;
- яєчна локшина — 150 г;
- спеції, зелень.
Готується суп-локшина з куркою по-домашньому так:
- Самий смачний курячий суп виходить з сільською, не дуже молодої птиці. Бульйон вариться досить довго, але саме так в ньому утворюються золотисті крупинки, ніжний смак і приємний ароматний.
- Видаляємо пінцетом з шкіри тушки тонкі пір’я і все «пеньки», виймаємо нутрощі, відрізаємо жировик на хвостику, ретельно промиваємо птицю.
- Покласти курку в простору каструлю, наповнюємо посуд 3 літрами очищеної води. Для більшого аромату і кращого кольору бульйону додаємо маленьку цибулину з лушпинням, шматочок моркви і перець горошком. Не забуваємо прибирати пінку, стежити за дотриманням мінімального нагріву їжі.
- Коли м’ясо буде готове, витягаємо з каструлі всі компоненти. Бульйон проціджуємо, викладаємо в нього дрібно нарізані овочі, визначаємо склад перцю і солі.
- Готуємо продукти до м’якості, потім поміщаємо смужки пасти. Закінчуємо процес через хвилину активного кипіння. Додаючи в суп домашню локшину, враховуємо, що через кілька хвилин її обсяг може збільшитися майже вдвічі!
Розливаємо їжу в порційні тарілки, опускаємо в кожну шматочки курячого м’яса, страву посипаємо зеленню. Дуже апетитно, чи не так?
На яловичому бульйоні
Щоб переконатися в тому, що домашня локшина ідеально підходить до будь-м’ясній основі, готуємо бульйон з яловичини.
Перелік компонентів:
- цибулю і солодка морква;
- локшина — 200 г;
- картопля — 3 шт.;
- корінь селери — 7 см;
- яловича грудинка з жирком — 500 г;
- спеції, лавр, зелень.
Етапи приготування:
- Ретельно промиваємо шматок м’яса, ділимо його на великі частини, опускаємо в посуд з водою. Першу киплячу рідину виливаємо, наповнюємо каструлю чистим питним складом, додаємо в бульйон лист лавра, горошини перцю, частина моркви, гілочку зелені. Відварюємо грудинку 1,5 години.
- Дістаємо готове м’ясо, залишаємо його на тарілці, решта використані компоненти викидаємо. Викладаємо попередньо оброблені і нарізані овочі, нарізаний корінь селери, сіль і перець. Готуємо продукти до м’якого стану.
- Поміщаємо домашню локшину, обов’язково перемішуємо склад, варимо ще 2 хвилини.
Нарізаємо остигле м’ясо, додаємо разом із зеленню в тарілки. Суп на яловичому бульйоні вийшов наваристим, запашний, дуже апетитним.
З фрикадельками
Маленькі м’ясні кульки не тільки створюють у страві яскравий смаковий букет, але і роблять суп з домашньою локшиною особливо красивим і апетитним.
Список продуктів:
- грудинка індички і свинини — 100 і 300 м, відповідно;
- рис — 50 г;
- морква;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- спеції, зелень;
- картопля — 2 шт.;
- корінь петрушки — по 5 див.
Особливості приготування:
- Компонентами фарш для фрикадельок можуть стати інші м’ясні продукти. Чисті шматки нарізаємо невеликими частинами, подрібнюємо в домашньому комбайні, додавши одну цибулину. Приправляємо отриману масу перцем і сіллю, додаємо промитий рис. Якщо використовуємо тільки м’ясо птиці (шкірку обов’язково видаляємо), «зміцнюємо» склад яйцем.
- Робимо ретельний заміс фаршу формуємо з нього маленькі кульки, добре прокатуємо кожний між долонями, викладаємо на тарілку.
- Наливаємо в каструлю фільтровану воду або готовий бульйон. Нагріваємо його до кипіння, опускаємо очищені, нарізані невеликими частинами овочі, солимо їжу.
- Коли почнеться нове бурління, викладаємо фрикадельки, акуратно все перемішуємо. Варимо продукти до готовності, потім поміщаємо домашню локшину. Знову перевертаємо лопаткою всю масу, через 3 хвилини вимикаємо вогонь.
Викладаємо в порційні тарілки густу частину супу, заливаємо ароматним бульйоном, посипаємо нарубаною зеленню. Чудове на смак і чудово красиве страва!
Суп з домашньою локшиною та свининою
Представлене страва є своєрідним енергетиком, що дозволяє поповнити організм необхідними калоріями, що особливо важливо в холодну пору року.
Необхідні компоненти:
- масло пісне — 30 г;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- домашня локшина — 120 г;
- невеликі картоплини — 3 шт.;
- морква;
- свинина (бажано з кісточкою) — 1 кг;
- спеції, лавр, зелень.
Методика приготування:
- Опускаємо промите м’ясо в каструлю з трьома літрами питної води. Додаємо одну моркву, неочищену цибулину, лист лавра, горошини перцю, гілочку петрушки.
- Відварюємо свинину до готового стану, отриманий бульйон проціджують, знову кип’ятимо. М’ясо поки залишаємо в іншому посуді.
- Очищаємо овочі, викладаємо в суп кубики картоплі, відразу солимо і перчимо страву. Продовжуємо приготування до м’якості бульб.
- Подрібнюємо очищену цибулину, рубаємо соломкою моркву, смажимо в олії 10 хвилин.
- Тепер акуратно висипаємо в бульйон локшину, приєднуємо золотисті овочі, відставляємо від вогню після хвилинного кипіння.
Подаючи гарячий суп, не забуваємо додати апетитні шматочки свинини і посипати їжу зеленню.
Готуємо в мультиварці
Якщо приготування супу на м’ясному бульйоні займає небагато часу і фізичних зусиль, то кухонний електроприлад мінімізує і ці витрати.
Склад інгредієнтів:
- філе курки — 300 г;
- вода питна — 1,5 мл;
- цибуля-ріпка, морква;
- локшина домашня — 100 г;
- картопля — 2 шт.;
- зелень, спеції.
Технологія приготування:
- Нарізаємо соломкою оброблену курячу грудку, дрібно рубаємо очищені і промиті овочі.
- Поміщаємо продукти в чашу агрегату, заливаємо питною водою, приправляємо складу сіллю і перцем, добре перемішуємо.
- Закриваємо каструлю, встановлюємо програму «Суп», час приготування 40 хвилин. Через 20 хвилин додаємо локшину, ложкою акуратно з’єднуємо її з іншими компонентами їжі, очікуємо завершення роботи приладу.
«Розумний» пристрій видасть звуковий сигнал про закінчення своєї участі в технологічному процесі. Нам залишається скористатися його електронної «люб’язністю», і з задоволенням скуштувати ароматна страва.
Суп з домашньою локшиною по-китайськи
Процес виготовлення традиційної для Піднебесної пасти являє собою якусь магію рухомих рук і тонких макаронних виробів. Захоплююче дійство!
Необхідні продукти:
- мука в/с — 190 г;
- масло пісне;
- сіль (4 г), сода (2 р);
- крохмаль кукурудзяний — 35 г;
- вода очищена — 150 г;
- бульйон курячий — 1 л;
- морква;
- бебі-кукурудза — 15 качанів;
- креветки великі — 15 шт.;
- капуста пекінська (bok choy) — 100 г;
- гриби ченці (150) г, шиїтаке (15 м);
- паростки бамбука — 150 р.
Поетапне приготування:
- З’єднуємо в чаші крохмаль, сіль і просіяне борошно, додаємо розведену водою соду, замішуємо тісто. Легше це зробити в кухонному комбайні, ручна робота займе від 40 до 60 хвилин. Через півгодини безперервного замісу, додаємо 1 ч. л. масла.
- Отримане тісто має стати еластичним, тягнутися, як жуйка. Злегка посипаємо стіл борошном, ліпимо кульки з невелику «ковбаску». Обома руками розтягуємо її в різні сторони, одночасно крутимо зразок скакалки.
- Довгі смужки тіста складаємо навпіл, повторюємо закручувати «нитки» то в одну, то в іншу сторону. Чим довше це робимо, тим більш тонкої і пружною буде локшина.
- Коли тісто перестає розтягуватися, розміщуємо його на столі з борошном, складаємо навпіл, злегка ляскаємо за «мотузочок», знову розтягуємо і перекручуємо вироби, поки не отримаємо дуже тонку пасту. Просушуємо її в підвішеному стані.
- Приступаємо до оформлення супу. Промиваємо овочі та гриби, на шиітаке робимо хрестоподібні надрізи, у ченці прибираємо кінці ніжок. Кукурудзу рубаємо трикутними брусочками, у капусти видаляємо жорстку частину стовбура. Морква шаткуємо кружальцями, дрібно рубаємо паростки бамбука.
- Кип’ятимо в сковороді- ” вок питну воду, відварюємо в ній локшину, потім викладаємо її в глибоку піалу. Очищаємо посуд, вливаємо курячий бульйон, відварюємо 3 хвилини гриби, потім стільки ж часу готуємо креветки.
- Швидко обсмажимо всі овочі до легкого хрускоту, розміщуємо разом з грибами по периметру посуду з локшиною, вливаємо ополоник бульйону.
Завершуємо оформлення супу шматочками бамбука і великими креветками, розташувавши їх на викладеної «гармошкою» локшині.
З помідорами
Це легке в приготуванні, смачна та поживна страва підходить для будь-якого сезону року.
Необхідні продукти:
- бульйон курячий — 2 л;
- цибулю і солодка морква;
- масло вершкове — 20 г;
- зрілі томати черрі — 6 шт.;
- локшина — 100 г;
- спеції, петрушка.
Порядок приготування:
- Відварюємо будь-які частини курки.
- Проціджуємо отриманий бульйон, знову доводимо його до кипіння, опускаємо промиті половинки помідорів. Продовжуємо нагрівання 10 хвилин на тихому вогні.
- Дрібно нарізаємо очищені овочі. Цибулю і моркву смажимо в олії до золотистого відтінку.
- Далі на черзі наша домашня локшина. Для того щоб бульйон в супі вийшов прозорим, викладаємо макаронні вироби в сито з дрібною решіткою, активно її трясемо, звільняючи продукт від надлишків борошна.
- Опускаємо пасту в каструлю з черрі, приєднуємо овочеву нарізку, приправляємо страву сіллю, нагріваємо страва не більше 2 хвилин.
Подаємо ароматний суп з помідорами, посипаючи тарілки з їжею нарубаною зеленню.
Рецепт з перепелиними яйцями
Принцип приготування апетитного страви відрізняється від аналогічних рецептів лише оригінальним оформленням супу.
Склад інгредієнтів:
- масло вершкове;
- локшина домашня — 80 г;
- цибулю і моркву;
- селера — ¼ кореня;
- курча;
- відварені яйця перепелині — 3 шт.;
- лист лавра, сіль, перець, кріп.
Етапи приготування:
- Обробляємо молоду курочку, поділяємо тушку на шматки, відварюємо в 2 л питної води. Для отримання апетитного бульйону поміщаємо в нього невелику моркву і частина кореня селери. Аромат їжі забезпечуємо листом лавра і горошинами перцю. Приправляємо складу сіллю.
- Очищаємо цибулю і коренеплід, дрібно шаткуємо, трохи обсмажуємо в олії.
- Дістаємо з каструлі курчати і інші додані компоненти. Кладемо в бульйон домашню пасту, овочевий склад, очищені і розділені на половинки яйця. При бажанні використовуємо картоплю.
- Додаємо в суп відокремлене від кісток м’ясо птиці і нарубану зелень.
Акуратно все перемішуємо, прогріваємо страву ще три хвилини, після чого подаємо страву до столу.
Молочний суп-лапша
Це ніжне і дуже апетитне рідку страву, знайоме з дитячих років, нині з задоволенням готуємо для наших малюків.
Список продуктів:
- масло вершкове — 30 г;
- вода фільтрована, незбиране молоко — 500 мл;
- локшина домашня — 70 г;
- білий цукор — 50 г;
- щіпка солі.
Технологія приготування:
- Спочатку вливаємо в каструлю питну воду, потім свіже молоко. Викладаємо в отриманий склад звичайний цукор і сіль.
- При появі ознак кипіння, опускаємо локшину, добре все перемішуємо і відварюємо пасту 10 хвилин на слабкому вогні.
Бажано залишити молочний суп на ніч, щоб він настоявся. За цей час тісто на яйцях для локшини добре набубнявіє, просочиться солодким молоком, стане особливо ніжним і смачним.
Дієтичний варіант з селерою
Ніж звичайна їжа відрізняється від дієтичної їжі? У страві, приготованому за другим варіантом, містить мінімум калорій, але присутній максимум корисних складових.
Перелік інгредієнтів:
- імбир, гвоздика (використовуємо за уподобанням);
- лист лавра;
- локшина;
- солодка морква;
- грудка курки або індички — 400 г;
- цибулина;
- корінь селери — 350 г;
- сіль, зелень.
Методика приготування:
- Нарізаємо добре промите м’ясо невеликими частинами, опускаємо в 1,2 л киплячої питної води, відварюємо на слабкому вогні півтори години.
- Очищаємо овочі, дрібно шаткуємо, додаємо в суп разом з перцем, імбиром, гвоздикою і сіллю. Доводимо складу до киплячого стану, опускаємо локшину, нарубану зелень, лист лавра.
- Перемішуємо суп, варимо страву ще три хвилини.
Селера — визнаний фахівцями джерело вітамінів і мінералів. Готуємо страву з чарівним корінцем, худнемо на здоров’я!
Суп з домашньою локшиною на буряковому соку
Приголомшливо смачне, вишукано оформлена страва з ніжною локшиною малинового кольору.
Склад продуктів:
- цибуля-ріпка;
- яйця — 2 шт.;
- бульйон;
- спеції, зелень;
- солодка морква;
- мука в/с — до 300 м;
- буряк з бадиллям — 4 шт.;
- масло оливи — 20 мл
Поетапне приготування:
- Дрібно натираємо очищену буряк, видавлюємо через марлю сік.
- Що б зробити домашню локшину оригінальною, з’єднуємо в чаші свіжі яйця кімнатної температури, ½ ч. л. солі, просіяне борошно. Додаємо 4 яєчні шкаралупи (половинки) бурякового соку, робимо заміс дуже крутого тесту, використовуючи технологію класичного рецепту страви.
- Нарізаємо овочі, в тому числі, стебло коренеплоду, поміщаємо його в каструлю, пасеруємо 10 хвилин у пісному маслі. Заливаємо продукти двома літрами м’ясного бульйону, опускаємо нарубану бадилля, листя лавра. Не забуваємо про перці і солі.
- Відварюємо в підсоленій воді приготовлену локшину, відкидаємо продукт на друшляк.
Викладаємо пасту в тарілку, заливаємо буряковим складом, посипаємо страва нарубаною зеленню.
Як приготувати лагман
Класика середньоазіатської кухні — густий суп з локшини, овочевого міксу і м’яса. Готується страва легко і просто.
Набір компонентів:
- томати, морква, цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- масло оливи;
- аджика — 30 г;
- спеції, улюблена зелень;
- локшина — 600 г;
- жирна яловичина (інше м’ясо) — 700 г;
- томат-паста — 30 р.
Спосіб приготування:
- Нарізаємо очищені овочі: солодку моркву рубаємо кубиками, помідори без шкірки шаткуємо часточками.
- Добре промите м’ясо ріжемо на невеликі частини, обсмажуємо до рожевої скоринки разом з дрібно покришеною цибулею. Далі додаємо шматочки моркви, томат-пасту, помідори, аджику, гострий перець, запашні горошини. Все добре перемішуємо, тушкуємо до 10 хвилин в закритому вигляді.
- Приготовлену локшину нарізаємо довгими смужками, відварюємо не більше хвилини в киплячу, трохи підсоленій воді. Зливаємо рідину, збризкуємо пасту маслом оливи.
Поміщаємо локшину на сервірувальній тарілці, заправляємо густим м’ясним соусом і прикрашаємо лагман нарубаною зеленню.
Сирний суп з курячими сердечками і локшиною
Надзвичайно смачне перше блюдо виходить з курячих сердечок, локшини і ніжного сиру. Не пошкодуєте про зроблений вибір!
Склад інгредієнтів:
- масло пісне;
- бульйон — 2,3 л;
- цибуля-ріпка;
- картопля — 4 шт.;
- спеції, зелень;
- солодка морква;
- сердечка курячі — 500 г;
- локшина — 100 г;
- сир (м’який вершковий) — 120 р.
Порядок приготування:
- Поділяємо сердечка на половинки, добре промиваємо, ретельно видаляючи кров’яні згустки.
- Очищаємо овочі, картоплю нарізаємо кубиками.
- Підсмажуємо подрібнену цибулю і дрібно нашатковану моркву 3 хвилини в гарячому маслі.
- Додаємо в сковороду субпродукти, тушкуємо компоненти страви чверть години, після чого разом з картоплею відправляємо в закипілий і вже підсолений овочевий бульйон. Коли коренеплоди стануть м’якими, приєднуємо розкришений сир і пасту, акуратно перемішуємо складу.
Подаємо гаряче страву до столу, посипаємо нарубаною зеленню.
Суп з домашньою локшиною сьогодні представлений яскравим букетом кулінарних варіацій, здатних задовольнити самі витончені смаки любителів ніжного і ароматного наїдки. Слідкуйте за новинками і кращими рецептами домашнього приготування!