Простий, швидкий і неймовірно смачний суп з фрикадельками є улюбленим «першим» для багатьох. Варять його як на простій воді, так і м’ясному, рибному або овочевому бульйоні. Для фаршу використовують м’ясо всіх сортів, печінку, рибу і навіть овочі. Все залежить від особистих переваг і наявних у розпорядженні продуктів.
Суп з фрикадельками — покроковий рецепт
Покроковий відео рецепт наочно покаже, як правильно готувати суп з м’ясними фрикадельками на овочевому бульйоні. Приготування не займе багато часу, а результат приведе в захват близьких. Головне – підготуйте всі необхідні продукти і точно дотримуйтесь відео–інструкції.
- 1.5–1.7 л води;
- 2 середні морквини;
- 1 цибулина;
- 1 корінець пастернака;
- 2 великі картоплини;
- сіль, перець горошком, лавровий листок;
- 2 часникових зубки;
- 1 ст. л. вершкового масла.
Для фрикадельок:
- 200 г свинячого фаршу;
- невелика головка цибулі;
- сіль, перець.
Приготування:
Суп з фрикадельками з мультиварці — покроковий рецепт фото
Приготувати суп з фрикадельками в мультиварці ще простіше. Він вийде по–справжньому дієтичним, але в той же час наваристим.
- 200 г курячого філе;
- 1 цибулина;
- 1 невелика морквина;
- 4 картоплини;
- 4 ст. л. сирого рису;
- половинка сирого яйця;
- сіль, лавровий лист.
Приготування:
- Половину цибулини дрібно нарубаєте, моркву натріть крупно, картоплю без шкірки, наріжте довільними шматочками.
- Залийте в каструлю 3.5 л води, встановіть режим «пароварка» і завантажте всі порізані овочі відразу. Після закипання почекайте ще 5 хвилин і засипте ретельно промитий рис.
- Куряче філе разом з другою половинкою цибулини пропустіть через м’ясорубку з дрібною решіткою. Додайте у фарш яйце (можна обійтися без нього), сіль і перець на смак. Добре відбийте його і сформуйте крихітні тюфтельки.
- Через 10 хвилин після закладки рису по одній штучці опустіть в суп фрикадельки, посоліть його за смаком, покладіть лаврушки і варіть ще 30 хвилин в режимі «гасіння» або «суп».
Як приготувати суп з фрикадельками з фаршу
Ніколи не варили суп з фрикадельками і не знаєте всіх тонкощів приготування цієї страви? Не біда! Покрокова інструкція розповість про всі нюанси.
- 300 г чистого без кісток і прожилок м’яса;
- 1 ст. л. манки;
- 3 -4 картоплини;
- 2 невеликі цибулини;
- 1 морквина;
- 2 зубчики часнику;
- лавровий лист, сіль, чорний мелений перець.
Приготування:
- Щоб вийшли особливо ніжні і смачні фрикадельки використовуйте фарш тільки власного приготування. Для цього м’ясо прокрутити на м’ясорубці строго з дрібною решіткою не менше 2–х разів.
- Додайте одну дрібно порубану, натерту на тертці або пропущену через м’ясорубку цибулину.
- Перемішайте, додайте манку, сіль і трохи чорного меленого перчика. До речі, додавати яйце зовсім не обов’язково. По–перше, фрикадельки занадто маленькі, щоб розвалитися, по–друге, яйце зробить їх більш твердими. У третіх, бульйон від яйця злегка помутніє.
- Залиште фарш для набухання манки приблизно на 15-20 хвилин. Після чого добре відбийте його кілька разів зберіть в руки, підніміть і з силою кидати назад у миску).
- Сформуйте вироби розміром від волоського горіха до невеликої вишеньки, укладіть їх на дощечку і відправте в холодильник.
- У каструлю налийте воду або готовий бульйон. Закип’ятіть і опустіть нарізану брусочками картоплю.
- Цибулю і моркву наріжте довільно. За бажанням зажарте до золотистого відтінку на маслі або відразу ж киньте в киплячий суп.
- Як тільки картопля майже звариться, опустіть по одній фрикадельки. (Для більш насиченого смаку вироби можна злегка обсмажити в олії). Важливо: перед закладкою поставте вогонь на мінімум, це дозволить уникнути помутніння бульйону.
- Після закладки м’ясних кульок варіть суп ще 7-10 хвилин. Всі фрикадельки повинні спливти на поверхню.
- В кінці видавіть часник в каструлю і за бажанням додайте будь-яку наявну зелень.
Суп з курячими фрикадельками
Для фрикадельок підходить будь фарш, в тому числі і курячий. Щоб зробити супчик більш ситним можна додати в нього гречку, рис, локшину або вермішель.
- 300 г курячого фаршу;
- 2-3 картоплини;
- головка цибулі;
- морква;
- зубчик часнику;
- трохи зелені;
- олія для смаження;
- сіль, перець.
Приготування:
- Влийте в каструлю 2 л води і поставте її на вогонь.
- Поки вода закипає, почистіть овочі. Картоплю наріжте брусочками, моркву тонкою соломкою, цибулю подрібніть будь-яким способом.
- Як тільки вода закипить, опустіть в неї картоплю.
- Моркву обсмажте на вершковому або рослинному маслі до м’якості і відразу ж перекладіть в киплячий суп.
- У курячий фарш (можна використовувати як готові, так і самостійно перекручений) додайте подрібнену цибулю, посоліть його і поперчіть. Вологими руками скатайте однакового розміру кульки.
- За однією опустіть фрикадельки в каструлю з легко вируючим супом і варіть ще 15 хвилин.
- Часник і зелень дрібненько нарубаєте, присипте крупною сіллю і перцем, акуратно розітріть всі інгредієнти плоскою стороною ножа. Отриманою масою заправте готовий суп.
- Ще через 1-2 хвилини вимкніть вогонь і дайте страві трохи постояти.
Суп з фрикадельками і рисом
Рисовий суп з фрикадельками виходить ситним і наваристим. Фарш, так само як і рис можна використовувати будь-який. В якості основи можна взяти бульйон.
- 1/2 склянки рису;
- 2.5–3 л води;
- 600 г фаршу;
- 4-5 картоплин;
- морквина;
- пара головок цибулі;
- щіпка каррі або куркуми;
- сіль;
- для смаження масло.
Приготування:
- Фарш посоліть і поперчіть, додайте одну подрібнену цибулину, добре відбийте і мокрими руками сформуйте невеликі фрикадельки.
- Воду або бульйон закип’ятіть.
- Помийте рис у декількох водах, картопля очистіть від шкірки і наріжте брусочками.
- Завантажте підготовлений рис і картоплю і варіть після закипання близько 10-15 хвилин.
- Другу цибулину і моркву почистіть, наріжте довільно і швиденько обсмажте в олії до м’якості та легкого золотинки.
- Перекладіть зажарку в слабо киплячий суп, туди ж відправте по одній штучці фрикадельки.
- Через 10 хвилин досоліть за смаком, додайте щіпку приправи і вимкніть вогонь.
Рецепт супу з фрикадельками і вермішеллю
Для любителів макаронних виробів більше підійде суп з фрикадельками і вермішеллю. Готувати його просто і швидко.
- 300 г м’ясного фаршу;
- яйце сире;
- 2 ст. л. панірувальних сухарів;
- 100 г тонкої вермішелі;
- 2-3 картоплини;
- по одній морквині і цибулині;
- на смак сіль, перець та інші приправи.
Приготування:
- У фарш з будь-якого м’яса додайте яйце і сухарі. Ретельно вимісіть і відбийте.
- Регулярно змочуючи руки у воді, зліпити невеликі фрикадельки.
- Поставте грітися воду на вогонь. В цей час почистіть овочі. Наріжте картоплю кубиками (за розміром фрикадельок), цибуля – чверть кільцями, моркву – соломкою.
- У киплячу воду відправте картопля, моркву і цибулю обсмажте на олії. (При бажанні, всі овочі можна завантажувати в сирому вигляді, суп при цьому вийде більш пісним і дієтичним).
- Через 10 хвилин після закладання картоплі викладіть зажарку і підготовлені раніше фрикадельки.
- Ще через 10 хвилин додайте тонку вермишельку, посоліть за смаком і після повторного закипання вимкніть вогонь.
- Дайте супу настоятися протягом не менше 10-15 хвилин, щоб вермішель «дійшла», але не переварити.
Смачний сирний суп з фрикадельками — детальний рецепт
Сирний суп з фрикадельками виходить дуже незвичайним на вигляд, але дуже апетитним на смак. Для його приготування до основного переліку продуктів додадуться лише два плавлених сирка суворо хорошої якості.
- 400 г м’яса (свинина, яловичина);
- 5-6 картоплини;
- цибулина середня;
- невелика морквина;
- 3 л води;
- олія для обсмажування;
- перець, сіль, лаврове листя;
- 2 плавлених сирка.
Приготування:
- М’ясо прокрутити на м’ясорубці, додати у фарш сіль і відбийте його. Мокрими руками наліпити невеликі однакові за розміром кульки.
- Поставте на вогонь каструлю з водою, а як тільки вона закипить, трохи посоліть і опустіть нарізаний довільними шматочками картоплю.
- У сковороді прогрійте масло (вершкове або рослинне за бажанням). Викладіть нарізану чверть кільцями цибулю і крупно натерту моркву.
- Обсмажте овочі до появи золотистого кольору. Потім викладіть в сковороду фрикадельки і, дуже акуратно і не надто часто помішуючи, злегка обсмажте їх протягом 5 хвилин.
- Викладіть вміст сковороди в каструлю, де вариться картопля.
- Сирки поріжте невеликими кубиками і надішліть туди ж. Добре перемішайте, щоб сир швидше розійшовся. Досоліть і приправте за смаком.
- Варіть ще 10-15 хвилин, в кінці не забудьте дістати лавровий лист.
Як зварити картопляний суп з фрикадельками
Картопляний суп зовсім необов’язково варити на м’ясному бульйоні. Досить кинути в нього фрикадельки і ефект буде той же, а часу піде в кілька разів менше.
- 500 г свинячого фаршу;
- 3 ст. л. панірувальних сухарів;
- 5-6 картоплин;
- велика морквина;
- середня цибулина;
- пара лаврових листків;
- сіль і перець.
Приготування:
- У готовий свинячий фарш додайте панірувальні сухарі, трохи солі і перець. Перемішайте і зліпіть фрикадельки середнього розміру.
- Закип’ятіть воду (близько 3–х літрів). Опустіть в каструлю нарізану кубиками картоплю.
- Моркву і цибулю очистіть, наріжте довільно. Обсмажте до легкої золотинки в рослинному маслі або сирими відправте в суп.
- Після чергового закипання опустіть м’ясні кульки. Обережно перемішайте, щоб не пошкодити їх і продовжуйте варити ще 15-20 хвилин.
- Приблизно за 5 хвилин до закінчення процесу обов’язково киньте в киплячий супчик лаврушку.
Суп з фрикадельками для дітей — дуже корисний покроковий рецепт
Якщо ви вирішили зварити суп з фрикадельками для маленького (до року) дитини, допоможе наступний рецепт, який пропонує робити кульки з відварного, а не сирого м’яса. Краще всього використовувати телятину або індичку.
- 650 мл води;
- 100 г м’яса;
- морквина середня;
- 2 картоплини;
- пара перепелиних яєць;
- невелика цибулина.
Приготування:
- Налийте в каструлю довільну кількість води. Як тільки вона закипить, опустіть шматочок добре помытого м’яса. Доведіть до кипіння і варіть на малому вогні близько 40-50 хвилин.
- Відварне м’ясо перекладіть на тарілку і дайте трохи охолонути. Бульйон можете використовувати для приготування «дорослих» страв.
- В чисту каструльку влийте воду для супу. Після закипання опустіть соломку моркви і дрібно посічену ріпчасту цибулю.
- Через 10 хвилин додайте картоплю, порізану невеликими брусочками. Продовжуйте варити ще 10-15 хвилин.
- В цей час подрібніть відварне м’ясо блендером. Додайте перепелині яйця, трошки солі. Перемішайте, зліпити невеликі фрикадельки.
- Як тільки картопля повністю звариться, закиньте фрикадельки і доведіть до кипіння на невеликому вогні.
- Після того, як вироби спливуть, посоліть і поперчіть супчик і варіть ще максимум пару хвилин.
- У вже готовий суп опустіть лаврушку, накрийте кришкою і витримайте в такому стані пару хвилин. Після чого лавровий лист обов’язково викиньте.
Рецепт — суп з рибними фрикадельками
Незвичайний рибний суп з фрикадельками знову таки з риби доведеться по душі всім домочадцям. А варити його не мало не складніше звичайного. Для варіння можна взяти як звичайну воду, так і вже готовий рибний або овочевий бульйон.
- 2.5 л води;
- 3-4 картоплини;
- середня головка цибулі;
- морква невелика;
- пучок кропу;
- лавровий лист;
- сіль.
Для рибного фаршу:
- 400 г філе риби;
- 3.5 ст. л. панірувальних сухарів;
- 1 яйце;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Філе риби (краще взяти минтай, хек, кету або лосось) перекрутіть на м’ясорубці або подрібніть блендером. Додайте сіль, спеції, дрібні сухарі і яйце. Перемішайте в однорідну масу, злегка відбийте і вологими руками сформуйте невеликі кульки.
- У каструлі закип’ятіть воду, присолите її і перезавантажте порізаний скибочками картоплю і лавровий лист.
- Ще через 3-5 хвилин повільно киплячий бульйон опустите рибні кульки і варити все разом близько 15 хвилин.
- Моркву з цибулею почистіть і наріжте тонкою соломкою. Обсмажте овочі на олії до легкої золотинки або ж відразу завантажте в сирому вигляді, кому як більше подобається.
- Через 5 хвилин повільного бурління додайте сіль, перець і дрібно порубаний кріп. Ще через пару хвилин вимкніть газ і дайте супу настоятися не менше 15 хвилин.
Томатний суп з фрикадельками
Оригінальний томатний суп з фрикадельками влітку краще всього готувати зі свіжих помідорів. Взимку свіжі томати можна замінити 2-3 ст. л. томатної пасти.
- 2 л води;
- 5 середніх помідорів;
- 300 г м’ясного фаршу;
- 3-4 картоплини;
- 2 середні головки цибулі;
- 4 зубчики часнику;
- 1 яйце;
- 2-3 шматочка вчорашнього хліба;
- молоко;
- сіль, зелень, перець мелений.
Приготування:
- Шматочки вчорашнього хліба (без скоринки) залийте холодним молоком і залиште на 5-10 хвилин.
- Одну головку цибулі подрібніть ножем або блендером.
- Додайте її разом з віджатим хлібом і яйцем в м’ясний фарш, Посоліть його і добре відбийте. Зліпити кульки завбільшки з волоський горіх.
- Киплячу в каструлі воду посоліть і завантажте картоплю, порізану брусочками або кубиками. Ще через п’ять хвилин опустіть фрикадельки.
- Другу цибулину довільно нарубаєте і обсмажте до м’якості на олії. (В зимовому варіанті супу додайте до цибулі томатну пасту, додайте трохи бульйону і протушкувати під кришкою 5-10 хвилин.) Перекладіть зажарку в суп.
- З помідорів зніміть шкірку і натріть м’якоть на крупній тертці або подрібніть блендером. Так само поступите з часником і зеленню.
- Викладіть подрібнені продукти в суп (картопля вже повинна бути повністю готовою, інакше вона залишиться твердою) і варити все разом ще 10-15 хвилин.
Овочевий суп з фрикадельками
Влітку завжди хочеться чого–небудь особливо легкого й корисного, але не менш смачного і ситного. Краще всього для літньої пори підійде суп з овочами і м’ясними фрикадельками. В зимовому варіанті страви можна використовувати заморожені овочі.
- 300 г м’ясного фаршу;
- 100 г цвітної капусти;
- 100 г брокколі;
- 3 ст. л. зеленого горошку;
- пара картоплин;
- головка цибулі;
- середня морквина;
- масло для засмажки;
- спеції та сіль;
- 3 л води.
Приготування:
- Наріжте картоплю товстою соломкою, цибулю – чверть кільцями, моркву – тонкими часточками.
- Закип’ятіть воду, злегка присолите її і опустіть підготовлені овочі.
- М’ясний фарш посоліть, відбийте і сформуйте з нього кульки невеликого розміру.
- Через 15 хвилин після завантаження овочів опустіть по одній штучці всі фрикадельки.
- Підготуйте цвітну капусту і брокколі, розділивши їх на невеликі суцвіття.
- Як тільки суп з фрикадельками прокипить 5-7 хвилин, завантажте обидва види капусти і зелений горошок.
- Через 10-15 хвилин слабкого кипіння досоліть гаряче блюдо за смаком і приправте улюбленими спеціями.
- Ще через 5-6 хвилин вимкніть вогонь.