Суп з галушками – це одна з найкращих страв на обід. І навіть якщо ви не дуже любите перше, то обов’язково хоча б раз приготуйте його.
Класичний суп з галушками на яловичому бульйоні
Найпростіший і найпоширеніший варіант приготування.
Необхідні продукти:
- приправи на свій смак;
- 500 грам яловичини;
- моркву і цибулина;
- тісто для галушок;
- ложка томатної пасти;
- три картоплини.
Процес приготування:
- М’ясо ділимо на кілька середніх шматків, заливаємо водою і залишаємо його варитися на 60 хвилин, постійно прибираючи піну. Коли закипить, можна додати приправи.
- В цей час подрібнюємо на кубики картоплю і викладаємо її до бульйону, коли пройде зазначений час.
- Моркву натираємо на тертці, цибулю перетворюємо в квадратики, все це обсмажуємо на сковороді до м’якості і додаємо до супу.
- Залишилося тільки відщипнути від тесту невеликі шматочки, покласти їх в каструлю і варити до повної готовності близько п’яти хвилин.
Рецепт приготування з куркою
Курячий суп з галушками більш легкий, але не менш насичений варіант для обіду.
Необхідні продукти:
- 300 грам картоплі;
- цибулина і морквина;
- близько 400 грам курки;
- приправи на свій смак;
- тісто для галушок.
Процес приготування:
- М’ясо можна відразу нарізати на шматочки, залити водою і поставити на вогонь, де воно буде готуватися близько 40 хвилин. Не забувайте прибирати піну, інакше рідина буде каламутною.
- Через це час, туди ж додаємо картоплю, порізану на кубики, і будь-які спеції на свій смак.
- Моркву натираємо, цибулю перетворюємо на квадратики і все відправляємо на сковороду. Після завершення смаження всі викладаємо до бульйону.
- З тіста для галушок формуємо невеликі шматочки і кожен кладемо в каструлю. Варимо пару хвилин, вимикаємо вогонь і даємо страві постояти п’ять хвилин перед подачею.
Суп з фрикадельками і галушками
Такий супчик виходить шалено смачним, а м’ясо — ніжним, за рахунок варіння.
Необхідні продукти:
- дві цибулини і морквина;
- 300 грам фаршу;
- тісто для галушок;
- приправи за своїм смаком;
- три картоплини.
Процес приготування:
- Ставимо на плиту воду в каструлі і доводимо до кипіння. В цей час перемішуємо фарш зі спеціями і кубиками цибулі, формуємо невеликі фрикадельки і опускаємо їх у киплячу воду.
- Через 10 хвилин додаємо до них нарізану картоплю і даємо йому поваритися деякий час.
- Подрібнену цибулю і моркву засмажуємо до м’якості і відправляємо в суп, коли картопля буде майже м’яким.
- За пару хвилин до готовності опускаємо в бульйон шматочки тіста, тримаємо ще дві хвилини, даємо настоятися і суп можна подавати.
Пісний варіант на манці
Зробити суп менш калорійним і підходящим для поста можна, якщо приготувати галушки на манці.
Необхідні продукти:
- моркву і цибулю;
- стакан манки;
- приправи на свій смак;
- чотири картоплини.
Процес приготування:
- Ставимо каструлю з водою закипати. За цей час нарізаємо картоплю, відправляємо варитися і додаємо спеції.
- Тепер подрібнюємо інші овочі і обсмажуємо їх на сковороді до гарного кольору.
- Беремо трохи гарячого овочевого бульйону і заливаємо їм манку. Тепер її можна поставити на плиту і довести масу до стану тесту.
- Викласти до супу спочатку овочі, а ще через кілька хвилин, невеликі шматочки тіста, які стануть манними галушками.
- Доводимо до готовності ще пару хвилин і знімаємо.
З сирними галушками
Суп з сирними галушками по цьому рецепту виходить ніжним, а самі шматочки тіста просто тануть у роті.
Необхідні продукти:
- приправи на свій смак;
- одна морквина;
- три картоплини;
- дві ложки сметани;
- ложка крохмалю;
- 80 грам сиру і стільки ж олії;
- близько 100 грам борошна.
Процес приготування:
- Картоплю і моркву перетворюємо на тонкі смужки, викладаємо в киплячу воду і заправляємо спеціями за своїм бажанням.
- Поки триває цей процес, потрібно зробити галушки. Для цього змішуємо сметану з попередньо розм’якшеним маслом, борошном, крохмалем і натертим сиром. За смаком можна додати перець і сіль.
- Додаємо в каструлю невеликі шматочки з отриманої маси, коли овочі будуть м’якими.
- Тримаємо суп на вогні ще не більше трьох хвилин, після чого даємо йому трохи постояти. Подавати таке перше страву бажано з зеленню.
В мультиварці
Для приготування можна використовувати м’ясо або ж зробити супчик на звичайній воді.
Необхідні продукти:
- 300 грам будь-якого м’яса;
- тісто для галушок;
- чотири картоплі;
- приправи на свій смак;
- по одній морквині і цибулині.
Процес приготування:
- Вибране м’ясо викладаємо в миску, додаємо води, включаємо прилад на режим «Гасіння» і встановлюємо час на півтори години. Через цей час м’ясо прибираємо.
- Після цього додаємо всі інші подрібнені овочі, тримаємо їх в режимі «Суп» 30 хвилин, викладаємо спеції і галушки.
- Якщо ви використовуєте курку, то можна відразу завантажити всі інгредієнти, нарізані на шматочки, без галушок, але з приправами. Залишилося тільки залити їх водою і включити «Тушкування» на годину. А за 5 хвилин до закінчення роботи приладу викласти і невеликі шматочки тіста.
Овочевий суп з галушками для дітей
Зазвичай дітей важко змусити їсти першу страву, але такий суп їм обов’язково сподобається.
Необхідні продукти:
- дві картоплі;
- один солодкий перець;
- цибулина і морквина;
- зелень за смаком і приправи;
- тісто для галушок.
Процес приготування:
- Подрібнюємо картоплю на невеликі квадратики. Бажано все різати як можна дрібніше.
- Ставимо воду закипати, після чого додаємо в неї трохи спецій і картоплю варимо близько 10 хвилин.
- Поки триває цей процес, дуже дрібно нарізаємо цибулю з морквою і злегка обсмажуємо їх, але без олії. Зате можна покласти трохи вершкового.
- Викладаємо овочі до картоплі і залишаємо суп ще на деякий час на плиті.
- Коли всі овочі стануть м’якими, додаємо галушки, варимо їх не більше двох хвилин і знімаємо суп з плити. Даємо йому постояти ще п’ять хвилин, приправляємо зеленню і відправляємо на стіл до маленьких привередам.
Ситне горохове блюдо на обід
Мало хто знає, що можна зробити і гороховий суп з галушками. І повірте, це дуже ситне блюдо.
Необхідні продукти:
- приправи за своїм смаком;
- склянка гороху половинками;
- тісто для галушок;
- три картоплини;
- цибулю і моркву по одній штуці.
Процес приготування:
- Горох промиваємо, заливаємо холодною водою і даємо йому постояти близько двох годин. Після цього викладаємо в каструлю і ставимо варитися на середньому вогні.
- Приблизно через 15 хвилин, коли він почне ставати більш м’яким, потрібно викласти до нього спочатку нарізану картоплю, а потім і обсмажену цибулю з морквою.
- Залишилося приправити суп спеціями на свій смак і дати йому трохи поваритися. Додати галушки невеликого розміру і готувати страву ще 10 хвилин. Вимкнути плиту і залишити супчик ще на півгодини, щоб горох повністю став м’яким.
Як зробити галушки для супу?
Зробити галушки для супу можна різними способами, але найкращим вважається класичний варіант.
Необхідні продукти:
- яйце;
- 8 великих ложок борошна;
- сіль за смаком;
- 120 мілілітрів молока.
Процес приготування:
- З’єднуємо яйце з невеликою кількістю солі і перемішуємо.
- Потім вливаємо туди молоко і всипаємо борошно. Маса не повинна бути твердою. У результаті виходить тісто консистенції дуже густої сметани. Тільки в цьому випадку галушки будуть м’якими. Тісто береться ложками, наповнюючи їх приблизно на половину.