Гарбуз – дуже смачний корисний овоч, який можна назвати універсальним. З нього готуються сотні різноманітних страв – і на перше, і на друге, і на десерт. Особливо смачними виходять супи з гарбуза.
Суп-пюре з гарбуза з вершками
Склад продуктів: морква, стакан курячого бульйону, велика сіль, склянка нежирний вершків, 2 картоплини, півкіло свіжої або мороженої гарбуза, 60-70 г сиру, свіжий часник, цибулина.
- Головний овоч миється, позбавляється від насіння і шкірки, дрібно ріжеться. Цибуля шинкуется півкільцями. Овочі, що залишилися подрібнюються довільно середніми шматочками.
- У каструлі з товстим дном на розігрітому жирі смажиться цибуля з розчавленим часником. Кількість останнього вибирається на смак.
- Потім в ємність перекладається морквина. Разом інгредієнти нудяться до розм’якшення.
- Залишилося додати гарбуз і картоплю. Відразу після цього компоненти заливаються бульйоном, солятся. Можна додати будь-які ароматні трави.
- На повільному вогні під кришкою всі овочі в бульйоні тушкуються 15-17 хвилин.
- Отримана маса подрібнюється заглибним блендером. Вона повинна перетворитися на пюре.
- Після додавання вершків і тертого сиру блюдо залишається на плиті до того, як останній розплавиться.
Подавати суп-пюре з гарбуза з вершками гостям можна з очищеним гарбузовим насінням.
На м’ясному бульйоні
Склад продуктів: 2 стебла селери, 320 г гарбузової м’якоті, цибулина, 380 г свинини на кісточці, 2-4 картоплини, свіжий часник за смаком, щіпка чилі і солі.
- М’ясо на кості добре промивається водою. Далі його обов’язково потрібно обсушити паперовим рушником і обсмажити до появи легкої скоринки на розігрітому маслі. Поряд з підготовлюваною свининою розкладаються великі шматочки часнику і цибулі. Останні повинні обуглиться і просочитися маслом.
- Вміст сковорідки перекладається в солоний окріп (близько 2 літрів) разом з крупно порізаною селерою і перцем. При помірному бурління маса вариться близько півгодини.
- Далі в бульйон поміщаються бруски картоплі і варка триває до розм’якшення овочів.
- Залишилося додати в суп злегка обсмажені кубики м’якоті гарбуза. Потім блюдо залишається на вогні ще на 8-9 хвилин. При необхідності воно досаливается.
- З бульйону витягується вся гуща. Рідину проціджують. Часник, цибуля, картопля і гарбуз пюрируются і викладаються назад. У каструлю повертається і м’ясо, порізане шматочками. Селера викидається. Він потрібен лише для аромату частування.
Подається суп на м’ясному бульйоні з великою кількістю подрібненою зеленню.
Апетитний гарбузовий суп з креветками
Склад продуктів: півкіло гарбуза, велика сіль, 1 морква, 340 г креветок, свіжий часник за смаком, 170 мл жирних вершків, жменя гарбузового насіння, 3 великі ложки тертого пармезану, суміш перців, масло оливи.
- Гарбуз чиститься від усього зайвого. Залишається тільки м’якоть, яку потрібно нарізати невеликими шматочками і відправити варити.
- У ємність до гарбузі викладається дрібно нарізаної кружечками моркву, сіль, суміш перців. Разом овочі варяться до повного розм’якшення.
- В цей час морепродукти очищаються від панцирів, позбавляються від голів і кишкової вінки на хвості. Далі вони крупно ріжуться і обсмажують на добре розігрітому олії оливи. Відразу ж до креветок варто викласти роздавлений часник і додати трохи солі.
- Овочі в каструлі пюрируются. Для цього можна використовувати не тільки занурювальний блендер, але і звичайну толкушку для картоплі. Якщо суп вийшов густуватим, можна розбавити його окропом до потрібної консистенції.
- Останніми в блюдо вливаються вершки. Після цього його потрібно пару хвилин прогріти, але не доводити до кипіння.
Подається гостям такий суп-пюре з гарбуза з смаженими креветками, гарбузовим насінням і тертим пармезаном.
З куркою та картоплею
Склад продуктів: 230 г курятини (на кістці), 240 г свіжої м’якоті гарбуза, велика цибулина, 2 шт. моркви і картоплі, велика сіль, будь-які спеції, 3-4 стебла кропу.
- Курка відправляється варитися з 1 цибулиною, морквою і крупно порізаною стеблами кропу.
- З решти овочів (цибулі та моркви) готується піджарка.
- У готовий бульйон викладаються кубики гарбуза і картоплі, цибулю і стебла кропу викидаються. Коли нові овочі розм’якшиться, маса знімається з вогню і пюрируется. До неї додається піджарка і спеції.
- М’ясо виймають з бульйону, знімається з кісточок, рветься на волокна і повертається назад.
Суп з гарбуза з куркою повністю готовий. Подається він до столу з жирними вершками.
У горщиках
Склад продуктів: 2 великі ложки локшини, 2-3 картоплини, півкіло курячих ніжок, 160 г м’якоті гарбуза, половинка цибулини, морква, сіль, приправи.
- Картопля чиститься, миється, нарізається кубиками і відварюється до напівготовності у воді з будь-якими приправами і курячими ніжками. Можна використовувати листочки лаврушки, горошини гіркого перцю або будь-які інші. Обов’язково додається сіль.
- Гарбуз чиститься від усього зайвого, ріжеться невеликими шматочками і разом з подрібненою будь-яким зручним способом морквою розкладається по горщикам в рівних порціях.
- Зверху розподіляються дрібні кубики цибулі.
- Далі розкладається зварену картоплю, суха локшина і зняте з кісток готове куряче м’ясо.
- Гуща заливається бульйоном.
- До краю ємкості повинно залишатися пару сантиметрів, щоб при кипінні суп не витікав назовні.
Страва буде нудитися в духовці під кришкою при середній температурі близько 50 хвилин.
З фрикадельками
Склад продуктів: середня гарбуз, 5-7 часникових зубчиків, суміш сушеного розмарину, чебрецю і кольорових перців, склянка жирних вершків, півкілограма курячого філе, дрібна сіль, ріпчаста цибулина.
- Гарбуз миють, крупно ріжеться разом з шкіркою, посипається сіллю, приправами і відправляється запікатися в духовку до розм’якшення.
- Від шкірки акуратно відділяється м’якоть, викладається в каструлю, пюрируется і нагрівається на повільному вогні. При необхідності можна додати до овочевої маси трохи окропу.
- Фарш пропускається через м’ясорубку з часником і цибулею, солиться. З нього формуються мініатюрні фрикадельки, які слід обсмажити до рум’яності на будь-якому розігрітому жирі. Вони повинні бути повністю готовими.
- В овочеве пюре виливаються вершки, при необхідності додається додаткова порція солі. Маса доводиться до кипіння і відразу знімається з вогню.
- У гарячий суп перекладаються ж гарячі м’ясні кульки.
Нехай частування настоїться кілька хвилин, після закінчення яких їм можна пригощати домашніх. Якщо потрібно прикрасити страву, варто використовувати для цього подрібнену зелень.
Ніжний рецепт з сиром
Склад продуктів: 2-3 часникового зубчики, 170 г плавленого сиру, середня морква, велика сіль, підлогу-літра курячого бульйону, 420 г м’якоті гарбуза, ріпчаста цибулина, гранульований часник, сухий чилі.
- Гарбуз ріжеться нетовстими пластами і викласти на застелений пергаментом деко. Її потрібно запікати до м’якості в добре розігрітій духовці. На весь процес піде близько 25 хвилин.
- Для супу варто вибрати каструлю з товстим дном. В ній розігрівається будь-який жир. Краще всього, вершкове масло. На ньому обсмажується крупно терта морква з подрібненим будь-яким зручним способом цибулею. Сюди відразу ж додається гранульований часник. Разом овочі обсмажуються до розм’якшення і рум’яності.
- У каструлю перекладається запечена гарбуз, приправа, додається сіль. Виливається бульйон. Суміш пюрируется.
- Отриманий крем-суп з гарбуза повторно доводять до кипіння. У гарячу масу викладається нарізаний шматочками плавлений сир.
Після ретельного перемішування частування подається до столу з часниковими саморобними сухариками.
Суп-пюре з гарбуза в мультиварці
Склад продуктів: пів-літра міцного м’ясного бульйону, півкіло гарбуза, 230 г картопляних бульб, цибуля-порей (2 шт.), велика морквина, 3-5 часникових зубчиків, велика сіль, суміш перців.
- У програмі, призначеної для випічки, розігрівається будь-яке масло. На ньому обсмажується очищений часник.
- Далі в ємність викладаються очищені і крупно нарізані інші овочі. У тій же програмі вони обсмажуються 8-9 хвилин.
- Пристрій переводиться в режим гасіння, вміст ємності заливається половиною бульйону і готується близько години.
- Коли всі овочі варяться, їх треба добре розім’яти товкачиком.
- Поступово в масу додається бульйон, що залишився, поки блюдо не придбає бажану консистенцію.
- Додається сіль, перець.
Подається частування гарячим зі свіжоспеченим домашнім хлібом.
Пряне перше блюдо з імбиром
Склад продуктів: 780 г очищеної м’якоті гарбуза, гранульований часник, велика цибулина, 700 мл фільтрованої води, 2-4 см кореня імбиру, невеликий шматочок перцю чилі, дрібку меленої кориці, сіль.
- У каструлі розігрівається будь-яке масло, на якому обсмажуються крупно нарізаний часник і цибулю до появи характерного аромату.
- Зверху висипаються великі кубики м’якоті гарбуза. Через 3-4 хвилини в ємність виливається вода. Вона не повинна повністю покривати овочі. В процесі томління потрібну кількість рідини дасть сама гарбуз.
- Коли всі овочі розм’якшаться, до них відправляється сіль, шматочки перцю, дрібно тертий корінь імбиру і кориці. Ще через 6-7 хвилин варіння каструля знімається з вогню і залишають настоюватися під кришкою 10-12 хвилин.
- Залишиться лише пюрировать масу і при необхідності досолити.
Подається частування гостям зі сметаною і меленим чорним перцем.
Оригінальний суп в гарбузі
Склад продуктів: 2 середні гарбуза і одна велика, 430 мл курячого бульйону, велика сіль, половина склянки дуже жирних вершків, щіпка мускатного горіха, 1/3 склянки кленового сиропу.
- В духовку, прогріту до середньої температури, цілком відправляються середні гарбуза. Їх потрібно викласти на деко, застелене пергаментом, і запікати до тих пір, поки овочі не розм’якшиться і злегка не зморщаться.
- З остиглих плодів витягується вся м’якоть і перекладається в каструлю. Зверху виливається кленовий сироп, бульйон, додається сіль. Маса вариться 3-4 хвилини, після чого подрібнюється заглибним блендером до стану однорідного пюре.
- Додаються вершки і мускатний горіх. Суміш знову пюрируется до гладкості.
Суп розігрівається, виливається в видовбаний гарбуз (без м’якоті) і одразу подається до столу.