Білокачанна капуста завжди є в запасі у кожної господині. З цього універсального овоча готується безліч смачних страв. В першу чергу це різноманітні супи з капустою. Їх список набагато ширший, ніж звичний борщ або щі.
Суп зі свіжої капусти — простий рецепт з картоплею
Склад продуктів: півкіло свинини, 2 моркви, 4 картоплини, жменя свіжого зеленого горошку, сіль, 420 г капусти, шматочок вершкового масла.
- З м’яса вариться бульйон, після чого воно нарізати невеликими шматочками.
- Картопля відправляється до свинини приблизно через 15 хвилин після закипання води.
- На вершковому маслі смажиться терта морква і кубики цибулі.
- Піджарка перекладається до вже майже готової картоплі разом з дрібно нашаткованої капусти.
- Залишилося всипати зелений горошок та сіль.
До повної готовності суп зі свіжої капусти буде варитися ще 8-9 хвилин.
В мультиварці
Склад продуктів: по 1 шт. цибулі-ріпки і моркви, 4-5 картоплини, 370 г свинячих реберець, 230 г білокачанної капусти, сіль, половина солодкого болгарського перцю, 2 часникового зубчики, 3 л гарячої води очищеної, приправи, 2 ст. л. білого рису.
- Реберця обсмажуються у відповідній програмі пристрою 15-17 хвилин. Потім до них висипаються шматочки моркви і цибулі. Приготування м’яса разом з овочами триває ще стільки ж часу.
- У чашу висипається промитий рис, додається порізана кубиками картопля. Інгредієнти посипаються приправами і сіллю.
- Після заливання в чашу гарячої води маса нудиться в програмі «Гасіння» 40-45 хвилин.
- Потім у каструлю додаються брусочки солодкого перцю, подрібнений часник і тонка соломка капусти.
- На 15-17 хвилин виставляється програма «Випічка». Важко точно сказати, скільки вариться капуста в мультиварці. Час залежить від товщини соломки, і того, молодий чи овоч використовується. При необхідності можна додати ще кілька хвилин на приготування страви.
Супчик готовий розливається по тарілках і присипається свіжомеленим перцем.
Готуємо з квашеної капусти з м’ясом
Склад продуктів: 310 г свинини, по 1 шт. моркви і цибулі, 170 г квашеної капусти, 2 дрібні картоплини, сіль, сушені трави.
- М’ясо вариться в солоній воді. Через 20-30 хвилин після закипання в бульйон висипаються бруски сирої картоплі.
- З цибулі і моркви готується рум’яна піджарка.
- Якщо квашена капуста довга, її соломка спочатку розрізається на 2-3 частини і тільки після цього відправляється в сковороду до овочів. Разом інгредієнти нудяться 3-4 хвилини.
- Готове м’ясо ріжеться невеликими шматочками і повертається в бульйон. Сюди ж додається сіль, піджарка і сушені трави.
Суп з квашеної капусти з м’ясом буде варитися ще 5-6 хвилин, після чого його можна подавати до столу з домашньою сметаною.
З морської капусти
Склад продуктів: 2 л будь-якого бульйону, 270 г консервованої морської капусти, середня морква, 3 картоплини, половина банки консервованого горошку, 3 варених перепелиних яйця, ріпчаста цибулина, кам’яна сіль.
- Бульйон доводять до кипіння, в нього засипають всі зазначені в рецепті подрібнені овочі. Вариться суміш до готовності картоплі.
- З горошку і капусти зливається маринад. Інгредієнти переміщуються в суп.
- Туди ж всипати терті яйця, сіль за смаком.
- Разом компоненти варяться 8-9 хвилин.
Перед подачею до обіду суп з морської капусти повинен добре настоятися.
Класичні щі
Склад продуктів: 520-620 г яловичини на кісточці, 330 г квашеної капусти, по 1 шт. моркви і цибулі, 3-4 невеликих картоплини, сіль, суміш перців.
- Щоб зварити щі смачно, насамперед потрібно зайнятися бульйоном. М’ясо промивається, закладається в каструлю, заливають холодною водою і вариться 80-90 хвилин. Потім яловичина витягується з бульйону, дрібно нарізається і повертається.
- Овочі чистяться, дрібно ріжуться і відправляються у вже готовий бульйон. Капуста попередньо злегка віджимається.
- Майбутній суп солиться, перчится і варять 10-12 хвилин.
Каструля знімається з плити і настоюється 15-17 хвилин.
Суп з кольоровою капустою і куркою
Склад продуктів: 2,5 л очищеної води, 3-4 курячі крильця, 2 картоплини, ріпчаста цибулина, 230 г цвітної капусти, 1 ст. л. овочевої приправи, половина пучка зеленого цибулі, сіль.
- Бруски картоплі з крильцями відправляються варитися до готовності. Хвилин через 20 курятина витягується з каструлі, з кісток оббирати м’ясо і повертається в бульйон.
- З цибулі і моркви готується рум’яна обсмажування. Потім до неї висипаються невеликі сирі капустяні суцвіття. Компоненти перемішуються і обсмажуються 5-6 хвилин.
- Вміст сковорідки викладається до курятині. Додається сіль і приправа.
- Частування вариться ще 10-12 хвилин.
Подається суп з кольоровою капустою і куркою, прикрашеним дрібно нарізаною зеленою цибулею.
З брюссельською капустою
Склад продуктів: 360 г брюссельської капусти, 420 г картоплі, по 130 г солодкого перцю, корінь селери, моркви, цибулі-ріпки, 1,5 л очищеної води, свіжий часник, сіль.
- Корінь селери без шкірки треться на тертці. Також обробляється і морква. Цибулю і перець рубається кубиком.
- Всі разом овочі викладаються в добре розігріту сковороду з олією. Вони повинні злегка підрум’янитися і дати аромат.
- У воду занурюються бруски картоплі. Коли овоч розм’якшиться, до нього викладається капуста. Кочаники можна розрізати навпіл.
- Через 7-8 хвилин варіння додається піджарка, сіль, роздавлений часник.
Ще хвилин через 10 томління на повільному вогні суп буде повністю готовий.
З пекінської капусти
Склад продуктів: півкіло пекінської капусти, 1 л овочевого бульйону, 8 шт. сушених томатів (в олії), сушений часник, щіпка куркуми, 1 ст. л. соку лимона, сіль.
- Капуста промивається, з неї підуть геть зіпсовані листочки. Далі качан розрізається на 2 половини і позбавляється від щільної нижній частині.
- Прямо у каструлі з капусти робиться обсмажування. Готується вона на ложці олії від помідорів.
- Овоч присипається сіллю, часником.
- Коли капуста розм’якне і зарум’яниться, до неї викладаються нарізані томати, висипається куркума. Вливається бульйон.
- Суп доводиться до кипіння і вариться пару хвилин.
У готове блюдо вливається сік цитрусового і при необхідності додається ще сіль.
Суп-пюре з брокколі та цвітної капусти
Склад продуктів: 230 г замороженої броколі, 160 г свіжої цвітної капусти, 3 середніх картоплини, невелика морквина, половина великого цибулі-ріпки, 1 л курячого бульйону, 80 мл среднежирных вершків, 40 г вершкового масла, сіль, мелений чорний перчик. Як смачно приготувати суп-пюре з брокколі та цвітної капусти, розповідається далі.
- Бульйон відправляється на плиту і доводиться до кипіння.
- В цей час на вершковому маслі обсмажують відразу всі очищені і подрібнені овочі. Головне, не допускати пригорання компонентів.
- Коли овочі вберуть масло, вони викладаються в киплячий бульйон і варяться ще 12 хвилин.
- Обидва види капусти розбираються на суцвіття. Кольорова відварюється 2-3 хвилини в окремій каструлі, щоб позбавити її від специфічного присмаку. Далі підготовлені головні компоненти переходять у бульйон.
- Через 7-8 хвилин варіння складові супу пюрируются, солятся, перчатся.
Залишилося влити в суп-пюре з брокколі та цвітної капусти вершки і прогріти його пару хвилин при частому помішуванні.
Апетитна капустяна солянка з грибами
Склад продуктів: 380 г свіжих опеньків, по 280 г квашеної і свіжої капусти, по 1 шт. цибулі-ріпки і моркви, 70 г пасти з томатів, сіль, щіпка цукру.
- Опеньки чистяться і варяться півгодини.
- Стільки ж відварюється в окропі і квашена капуста.
- Всі подрібнені овочі і дрібно нарізані гриби обсмажуються разом 8-9 хвилин. Далі до них викладається паста з томатів, цукор.
- Через 10-12 хвилин гасіння інгредієнти перекладаються в каструлю з грибним відваром.
- До нього вирушає дрібно нашаткована свіжа і квашена капуста відварена.
Суп доводиться до кипіння, вариться 7-8 хвилин, після чого солиться, вимикається і залишають настоюватися приблизно на півгодини під кришкою.
Капусняк з м’ясом — ситний обід
Склад продуктів: півкіло свинини, 2 часникового зубчики, 4 картоплини, 2 шт. цибулі і моркви, 270 г квашеної капусти, півсклянки пшона, по 2 ст. л. борошна і пасти з томатів, сіль, будь-які спеції.
- Зі свинини варять бульйон. Хвилин через 20 після закипання в рідину висипаються половинки картоплі. Коли м’ясо буде повністю готове, воно витягується з каструлі, дрібно ріжеться і повертається. Туди ж викладається і промите пшоно.
- Картопля дістається з бульйону, розминається в пюре і відправляється назад.
- Зажарка готується з часнику, моркви і цибулі. До вже рум’яним овочів викладається паста з томатів, спеції, борошно.
- Ще через 5-6 хвилин можна відправляти масу в бульйон разом з капустою.
- Хвилин через 10 суп вимикається і настоюється.
Якщо хочеться зберегти капусту хрусткою, то після її додавання каструля відразу знімається з вогню.
Варіант приготування супу на зиму в банках
Склад продуктів: кіло капусти, півкіло моркви, солодкого перцю і помідорів, 330 г цибулі, 80 мл рафінованої олії, 1 ст. л. оцтової есенції і солі, 3 ст. л. цукрового піску.
- Спочатку на половині рафінованої олії обсмажується цибуля. Потім до нього додається морквина.
- Через 5-6 хвилин смаження в сковороду додаються шматочки перцю і помідорів без шкірки.
- Капуста дрібно шинкуется і викладається в каструлю. Зверху виливається масло, що залишилося, а також вміст сковороди разом з жиром.
- Після перемішування до інгредієнтів всипається цукор і сіль. Залишилося проварити овочі 6 хвилин після закипання, додати оцет, тушкувати ще 2 хвилини і розкласти по простерилизованным банкам.
Отримані заготовки дозволяє швидко і просто приготувати ароматний ситний супчик взимку.