Якщо ваші домочадці стали без колишньої полювання їсти перші страви на м’ясі, значить, прийшов час трохи змінити меню. Наприклад, порадувати сімейство «екзотикою», зваривши пару раз суп з кільки в томатному соусі.
Суп з кільки в томатному соусі – базовий рецепт
Найвідомішим є класичний рецепт супу з консервованою рибою і рисом, знадобляться:
- кілька в томаті – стандартна банку;
- картопля – два коренеплоду;
- морква і цибуля – по одній штуці;
- рисова крупа – відміряємо від 50 до 80 мл в мірній склянці;
- сіль – зорієнтуємося по смаку;
- зелень (наприклад, кріп);
- рафінована рослинна олія – для засмажки.
Готуємо овочі – вимиваємо і чистимо. Картоплю ножем перетворюємо в акуратні брусочки, дрібно кришимо цибульну голівку, морква пропускаємо через тертку з боку найбільших осередків.
Обсмажуємо на сковороді морквяно-цибулевий складу, поки не доб’ємося золотавості.
Ставимо на плиту 3-літрову каструлю з водою. Поки вона гріється, промиваємо рис. Як тільки вода закипить, насамперед туди відправимо крупу.
Через одну-дві хвилини можна кидати в ємність картоплю. Тепер доведеться дочекатися, коли вміст завирує вдруге, заправимо цибульно-морквяної засмажкою.
Через п’ять хвилин прийде черга кільки. Щоб не зіпсувати смак страви, купуйте консерви вищої якості. Відправляємо вміст банки в каструлю і варимо ще якийсь час, поки до потрібної кондиції не дійде рис.
За пару хвилин до того, як вимкнути нагрів, підсолимо суп і приправимо дрібно порізаною кропом. Подамо з хрусткими житніми гріночками.
Як смачно зварити з вермішеллю
Якщо замість рису скористатися, наприклад, вермішеллю, вийде не менш смачно і набагато швидше.
Чим запастися, щоб приготувати страву?
- Консервами «Кільки в томатному соусі» – однією банкою;
- вермішеллю (можна взяти спагетті) – жменя;
- картоплею – двома бульбами;
- цибулиною;
- рослинним маслом (краще без запаху) – для засмажки;
- сіллю і приправами – відповідно з власним смаком.
Чекаємо, коли завирує вода в каструлі, кидаємо картоплю. Звичайно, вона вже підготовлена належним чином – вимита і порізана.
Коли овоч звариться наполовину, відправляємо вермішель. Якщо вона довга, можна поламати руками.
Тим часом дрібно шаткуємо цибулю на сковорідці з олією доводимо до приємної золотавості. Його теж відправляємо в каструлю, коли картопля і вермішель будуть практично готові.
Після цибулі поміщаємо кільку, підсолюємо і приправляємо. Чому? Так що душа забажає – перцем, лавровим листом.
Суп з консервів «Кілька в томатному соусі» з гречкою
В принципі, рисову крупу, яка береться для супу з базовим рецептом, можна замінити будь-який інший. Наприклад, дуже добре виходить він з гречкою.
Такий суп готується з:
- рибних консервів – візьмемо одну банку;
- моркви і ріпчастої цибулі – під однієї штуки;
- картоплі – трьох коренеплодів достатньо;
- гречаної крупи – 1/3 склянки;
- вершкового масла – не більше 50 м;
- сметани (не занадто жирної) – у відповідності з власним смаком;
- солі, зелені;
- часнику – візьмемо один невеликий зубчик.
Моркву і цибулю обробляємо з допомогою великої терки. Потім їх треба спасерувати на вершковому маслі. Поки цибульно-морквяна суміш доходить, відкриваємо кільку. Якщо рибки цілі, їх доведеться розім’яти виделкою. І разом з томатним соусом відправити в сковороду.
У закипілу в каструлі воду кидаємо гречку, картоплю (її заздалегідь нарізаємо брусками або невеликими кубиками). Як тільки побачимо, що крупа і картопля зварилися, додаємо до них вміст сковорідки (пасеровані овочі з кількою).
Заключний крок – за дві хвилини до остаточної готовності підсолюємо, приправляємо часником і зеленню. Сметану кладуть у тарілки.
Варіант приготування з капустою
З консервованої кільки можна приготувати своєрідний рибний борщ, якщо додати до інгредієнтів капусту.
На 5-літрову каструлю знадобляться продукти:
- консерви – баночка;
- суповий набір (можна брати будь-яке м’ясо – птицю, кролика, свинину чи яловичину, але цілком можна обійтися без нього);
- білокачанна капуста – середнього розміру голівки;
- буряк;
- цибулина;
- часник – не менше трьох зубков;
- лаврове листя – таку ж кількість;
- чорний перець – шести-семи «бусін» достатньо;
- сіль;
- зелень (петрушка і зелений лук обов’язково) – на власний смак;
- квасоля – стакан;
- сметана — з розрахунку столової ложки в тарілку.
Оскільки ми готуємо борщ з кількою в томатному соусі і використовуємо всі вміст баночки, соус, в тому числі, окремо томатна паста не потрібно.
Якщо вирішили брати м’ясної компонент, відварюємо з нього бульйон. Якщо ні – доводимо до кипіння воду. У неї (або бульйон з м’яса) кидаємо картопляні кубики і квасоля, заздалегідь замочену.
Капусту шаткуємо. Як тільки рідина почне кипіти, кидаємо овочі.
Нехай все деякий час повариться, а поки споруджуємо звичайну зажарку – натерті моркву, буряк, перетворену на маленькі кубики цибулю, відправляємо в сковороду з гарячим рослинним маслом. Потім все це перебазируем в каструлю. Ще один варіант – замість засмажки додати в бульйон порізані свіжі овочі.
Нехай вариться до пори, поки не будуть готові квасоля і капуста. Після чого настає черга відправити в каструлю консервовану кільку. Хвилина-друга, і можна буде підсолити, заправити зеленню і часником.
Щоб смак придбав бездоганність, накриваємо каструлю кришкою – нехай настоїться. А потім подаємо до столу зі сметаною і чорним хлібом.
Рибний суп з консервованої кільки з перловкою
Любителів страв з перловкою не так вже й багато. Але ось в супі з кількою в томаті вона дуже хороша.
Готуємо набір продуктів:
- рибні консерви «Кілька в томатному соусі» – 300-грамову банку;
- морква – один коренеплід;
- цибулина – достатньо одного;
- свіжі помідори – 2 шт.;
- перлова крупа – стакан, попередньо замочений;
- вода – не менше 2,5 літра;
- чорний перець – на свій смак або мелений, або кілька горошин;
- сіль і зелень – скільки захочеться.
У каструлю з забурлившей водою додаємо перловку. Нехай повариться від п’яти до семи хвилин.
За цей час нарізаємо заготовлені помідори і цибулину: перші кубиками побільше, другу – дрібніші. А морква пропускаємо через крупну тертку. Все це відразу відправляємо в бульйон. Потрібно дочекатися, поки овочі помягчеют, на що піде від п’яти до семи хвилин. У цей час можна відкрити консерви розім’яти з допомогою виделки рибу.
Потім вміст банки, разом з соусом, вигрібаємо в каструлю. В самому кінці підсолюємо, додаємо в суп зелень.
Готуємо в мультиварці
Непогано використовувати для приготування рибного супу мультиварку. Цей агрегат надає страві насичений смак і ніжну консистенцію. Ну, а про те, що він здатний зберігати в продуктах майже всі корисні речовини, всі і так знають.
Нам знадобиться:
- картопля – 400 грамів;
- капуста – 300 грамів;
- моркву і цибулю – не менше 100 грамів кожного;
- паста з помідорів – хоча б 70 грамів;
- чорний і запашний перець (горошком) – п’ять штук першого та три другого;
- лаврушка – пара середніх листочків;
- зелень – за смаком;
- сіль (краще підійде йодована) – на свій смак;
- банку кільки в томаті – стандартний обсяг.
Спочатку готуємо овочі. Все нарізаємо як можна дрібніше (така обробка забезпечить супу бархатисту структуру).
Всі поміщаємо в мультічашу. Заливаємо закипілої водою. На 60 хвилин встановити функцію «Гасіння».
Через півгодини всипаємо всі приправи, а також додаємо томатну пасту (перед цим її трохи розвести в суповом відварі).
Риба відправляється в мультічашу в кінці. Тепер можна закрити кришку і чекати закінчення процесу.
За яким рецептом ви будете варити суп з кільки в томаті – вибір за вами. Однак пам’ятайте, що консервовану рибу завжди відправляють в каструлю останньої: вона дуже м’яка, і якщо буде довго варитися, розпадеться на дрібні шматочки. Крім овочів і крупи ви нічого не відчуєте.
Контролюйте кількість доданих спецій і солі: їх достатньо в консервах.