Суп з квашеними огірками – 7 рецептів приготування

Рідкісний людина відмовиться поласувати солоними огірочками, якщо ця заготовка знайшлася в холодильнику. Їх їдять вприкуску з основними стравами, а також додають у салати. Але можна приготувати суп з квашеними огірками, і в цій рубриці ми розглянемо 7 популярних рецептів.

Суп розсольник з перловкою і солоними огірками

Всього кілька солоних огірочків допоможуть перетворити звичайний суп з перловою крупою під смачний суп. Для приготування страви вам знадобляться такі продукти:

  • м’ясна кісточка;
  • кілька картоплин;
  • стакан перлової крупи;
  • морква;
  • головка цибулі;
  • пара солоних огірків;
  • зелень;
  • сіль і приправи.


Як приготувати суп з перловкою і солоними огірками:

  • Крупу промиваємо, викладаємо в миску і замочуємо. Зробити це краще на ніч, бо як перловке потрібно не менше 6 годин, щоб вона стала придатною для відварювання.
  • Варимо бульйон м’ясний кісточки, додавши в каструлю сіль і приправи. Це може бути мелений перець, паприка, лаврове листя тощо. Пінку потрібно регулярно знімати, щоб суп не вийшов каламутним.
  • Закладаємо в каструлю перловку і продовжуємо готувати, регулярно помішуючи суміш, щоб крупа не пригоріла до дна.
  • Ріжемо картоплю і закладаємо в суп.
  • Робимо засмажку з моркви і цибулі, а потім відправляємо в каструлю.
  • За кілька хвилин до готовності додаємо солоні огірки і зелень, даємо закипіти, після чого знімаємо з плити.

Рада. Щоб надати супу пікантний присмак, можна долити в бульйон розсіл з огірків.

Готуємо з рисом

Любителі гострого прийдуть в захват від супу з рисом і солоними огірками. Для цієї страви потрібні наступні продукти:

  • 500 г м’яса або птиці;
  • кілька картоплин;
  • склянку рису;
  • кілька солоних огірків;
  • цибулина;
  • зубці часнику;
  • морква;
  • солодкий болгарський перець;
  • кілька помідорів або томатна паста;
  • порошковий пекучий перець;
  • пучок зелені, краще взяти ароматну, наприклад, кінзу;
  • сіль.


Як зробити першу страву:

  • Закладаємо м’ясної шматок в посуд, насипаємо сіль із приправами, варимо бульйон.
  • Очищаємо картоплю, і коли м’ясо буде готове, кладемо її в суп, а шматок свинини, яловичини або птиці витягаємо і розбираємо на волокна.
  • Готуємо зажарку з цибулі, часнику, моркви і болгарського перцю, а коли овочі стануть м’якими, додаємо порізані помідори або томатну пасту.
  • Посипаємо суміш гострим перцем і тушкуємо.
  • Коли картопля дійде до стадії напівготовності, закладаємо в суп рис і проварюємо не більше 5 хвилин.
  • Вводимо в блюдо зажарку, порізане на шматки м’ясо, подрібнену зелень, огірки, чекаємо закипання і через пару хвилин знімаємо з вогню.
Дивіться також:  Рецепт грибного супу з плавленим сиром

Подають таке блюдо гарячим зі сметаною і білим хлібом.

З ковбасою

З ковбасою і солоними огірками можна приготувати перше блюдо, нагадує збірну солянку. Для цього знадобляться такі продукти:

  • м’ясний бульйон;
  • будь-яка ковбаса (можна брати варену, копчену або ж зробити асорті);
  • 1-2 картоплини;
  • цибулина;
  • морква;
  • солоні огірки;
  • томатна паста;
  • зелень;
  • сіль і приправи.


Як готувати страву:

  • Ставимо бульйон на плиту, чекаємо закипання і додаємо в каструлю нарізану картоплю.
  • Пасеруємо подрібнену цибулю і терту моркву, а потім додаємо томатну пасту і тримаємо на вогні ще недовго.
  • Ріжемо ковбасу і вводимо в бульйон, солимо страву за смаком і чекаємо, поки воно закипить.
  • Кладемо зажарку, солоні огірки і зелень, тушкуємо суп на плиті ще 5-7 хвилин.

Рада. При подачі до столу варто покласти в таку страву сметану, скибочка лимона і кілька оливок або маслин без кісточок.

Гороховий суп з квашеними огірками і м’ясом

У класичному варіанті гороховий суп готують з копченим м’ясом. Найчастіше це свинячі ребра, але можна взяти і інше. А оскільки таке блюдо виходить дуже наваристим і жирним, знизити його нудотність допоможуть солоні огірки. Для підготовки знадобиться:

  • копчене м’ясо;
  • склянка гороху дробленого;
  • 2-3 картоплини;
  • цибулина;
  • морква;
  • кілька зубчиків часнику;
  • солоні огірки;
  • зелень;
  • сіль і приправи.


Готуємо суп гороховий:

  • Поміщаємо подрібнений горох в глибоку миску, заливаємо водою і даємо постояти хоча б годину.
  • Відварюємо копчене м’ясо, а потім викладаємо його з каструлі на тарілку.
  • Насипаємо в бульйон горох, додаємо сіль і спеції, варимо до м’якості.
  • Готуємо зажарку з цибулі, часнику і моркви, чистимо і ріжемо картоплю, подрібнюємо огірки.
  • Вводимо в блюдо нарізані картопляні бульби, варимо, поки вони не будуть готові.
  • Додаємо зажарку, солоні огірки і зелень, тушкуємо страву на плиті ще кілька хвилин.
Дивіться також:  Борщ без м’яса – 7 смачних рецептів приготування

Подаючи суп на стіл, копчене м’ясо ставлять на окремій тарілці. Але можна попередньо порізати його і покласти потроху в кожну порцію.

Перше блюдо з рибою

Додавши солоні огірки і вершковий сир, можна зробити зі звичайного рибного супу дуже смачне перше блюдо. Для цього знадобляться такі продукти:

  • тушка риби або філе;
  • кілька картоплин;
  • цибулина;
  • морквина;
  • солоні огірки;
  • коробочка вершкового плавленого сиру;
  • кріп;
  • сіль і рибні приправи.


Як готувати суп:

  • Розбираємо тушку на шматки, а якщо це філе, ріжемо невеликими шматочками і відварюємо. Піни буде багато, тому потрібно регулярно її знімати.
  • Коли пінні пластівці перестануть виділятися, кладемо в суп порізану картоплю, засипаємо сіль і приправи.
  • Робимо засмажку з цибулі і моркви, ріжемо солоні огірки і кріп.
  • Коли картопля буде майже готова, вводимо плавлений сир і ретельно перемішуємо вміст каструлі.
  • Додаємо зажарку, солоні огірки і кріп, варимо блюдо, поки сир повністю не розчиниться.

Важливо! Солоні огірки слід додавати в суп, коли картопля буде майже готова. Якщо зробити це раніше, вона так і залишиться жорсткою.

Технологія приготування з грибами

Щоб блюдо вийшло пряним і гострим, для його приготування слід брати мариновані гриби. У процесі роботи знадобляться такі продукти:

  • курятина;
  • кілька картоплин;
  • цибулина;
  • морквина;
  • 3-4 солоних огірків;
  • 150-200 г маринованих грибів;
  • зелень;
  • сіль і спеції.


Як зробити першу страву:

  • Розрізаємо курятину на маленькі шматочки, закладаємо в каструлю і даємо закипіти.
  • Шаткуємо картоплю, і коли птах перестане виділяти піну, кладемо в каструлю, посипавши бульйон сіллю і спеціями.
  • Готуємо зажарку з цибулі і моркви, нарізаємо огірки, гриби, проціджуємо від маринаду.
  • Після розм’якшення картопляних шматочків додаємо в блюдо цибулю і моркву, нарізані огірки і гриби, чекаємо закипання.
  • Посипаємо суп зеленню і тримаємо на вогні ще кілька хвилин, а потім знімаємо з конфорки.
Дивіться також:  Суп з червоної риби – 8 рецептів смачного рибного супу

Тим, хто не любить надто гострі і пряні страви, варто замінити мариновані гриби свіжими.

Квасолевий суп з квашеними огірками

Однією з найпопулярніших бобових культур, яку часто використовують для приготування супів, є квасоля. Можна брати як білої, так і червоної: за смаковими якостями вони не особливо відрізняються. Для приготування першої страви знадобляться такі продукти:

  • м’ясний бульйон;
  • склянка квасолі;
  • 2-3 картоплини;
  • головка цибулі;
  • морква;
  • зубчики часнику (за бажанням);
  • кілька солоних огірків;
  • 2-3 столових ложки сметани;
  • зелень;
  • сіль і приправи.


Як готувати квасолевий суп:

  • Замочуємо квасолю на півтори години в холодній воді, а потім відварюємо до напівготовності в м’ясному бульйоні.
  • Кладемо в суп нарізану картоплю, сіль і приправи, продовжуємо варити.
  • Обсмажуємо на сковороді подрібнені зубчики часнику, цибулину і морквину.
  • Ріжемо солоні огірки і зелень.
  • Коли картопля буде готовий, додаємо зажарку.
  • Вводимо в блюдо огірки і зелень, кладемо сметану, перемішуємо і тримаємо на вогні ще недовго.

На замітку. Сметану можна замінити томатною пастою, яку слід додавати не в кінці приготування, а викладати в сковороду з пассерующимися овочами.


Солоні огірочки — це інгредієнти, які дозволяють готувати по-новому звичні страви. Випробувавши наведені варіанти, кожна господиня знайде саме той рецепт, згідно з яким суп вийде таким, як подобається.

Прокрутка до верху