Ще недавно суп з морепродуктів вважався делікатесним стравою, подавався мініатюрними порціями в елітних ресторанах. Сьогодні ця смачна їжа стала доступна всім. А проблему вибору кращого рецепту приготування ми залишаємо за вами!
Класичний суп з морепродуктів
Що таке класичний суп з морепродуктів? Це, насамперед, вишукана простота приготування, насиченість і поживність їжі. Це давні принципи японської кухні, в якій дари підводного світу набули практично культове значення.
Склад інгредієнтів:
- цукіні і дайкон — по 40 г;
- паста місо — 4 ст. л.;
- соус «Цую» (за смаком);
- гриби шимиджи і шиїтаке — по 10 г;
- порошок дасі — 2 ч. л.;
- сушені водорості — 20 г;
- філе лосося — 150 г;
- китайський салат — 5 м;
- сир «Тофу» — 150 г;
- перо цибулі пучок;
- спеції шичими;
- цибулина.
Спосіб приготування:
- Основу японської супу становить бульйон місо. Для його отримання на 2 години замочуємо сухі водорості, щоб вони набубнявіли, потім нарізаємо їх короткою соломкою.
- Вливаємо в каструлю 600 мл фільтрованої води, нагріваємо її до кипіння, додаємо порошок дасі. Перемішуємо рідину до однорідності, зменшуємо вогонь.
- Нарізаємо шматочками сир. Пасту місо розводимо ополоником бульйону, отриману суміш додаємо в суп. Ретельно перемішуємо склад, відразу знижуємо нагрівання до мінімуму. Приєднуємо шматочки Тофу, водорості, порції нарізаного кубиками лосося. Через 3 хвилини закінчуємо приготування.
- Наливаємо бульйон місо в піали, покласти шматочки риби, гриби, а також овочі: нарізаний зелений лук, дайкон, салат, цукіні.
Приправляємо суп з морепродуктів соусом Цую, прикрашаємо свіжою кінзою.
З вершковим смаком
Готуємо ніжний вершковий суп з морепродуктів. Приємний смак і апетитний оформлення зробило блюдо частим гостем на нашому столі.
Перелік компонентів:
- креветки (у тому числі кілька великих особин) і мідії — по 150 г;
- картопля — 4 шт.;
- масло оливи;
- свіжі вершки — 180 мл;
- вино (бажано сухе або напівсолодке) — 200 мл;
- цибуля-порей — 1 шт.;
- сіль, кріп.
Порядок приготування:
- Овочі промиваємо і очищаємо. Картоплю нарізаємо невеликими кубиками, світлу частину цибулі-порею рубаємо кільцями. Пасеруємо продукти в сотейнику з маслом оливи на мінімальному вогні. Приправляємо складу дрібкою солі.
- Коли овочі придбають золотистий відтінок, вливаємо до 200 мл питної води. Нагріваємо продукти до кипіння, приєднуємо картоплю відварюємо до готовності.
- Поміщаємо вміст каструлі в чашу блендера, розбиваємо до стану пюре, перекладаємо його в окремий посуд. Сюди ж вливаємо вершки і вино, продовжуємо приготування.
- Розморожені морепродукти добре промиваємо, очищаємо, швидко обсмажуємо в олії до рожевого кольору. При бажанні подрібнюємо мідії і креветки кухонним приладом або викладаємо цілими в суп. Очікуємо нового кипіння, вимикаємо вогонь.
Розливаємо страва з глибоким піали, прикрашаємо заздалегідь відвареними великими креветками, листочками базиліку, іншою зеленню.
Сирне перша страва
Сирний суп з морепродуктів можна визнати найпопулярнішим блюдом за простотою приготування, доступності використовуваних компонентів їжі, вишуканості її зовнішнього вигляду.
Необхідні інгредієнти:
- креветки в панцирі — 350 г;
- сир плавлений — 240 г;
- картопля — до 400 м;
- лист лавра, горошини перцю, сік чверті лимона;
- маслини без кісточок — 6 шт.;
- приправи та спеції (карі, імбир, тертий мускатний горіх, куркума);
- зелень.
Етапи приготування:
- Відварюємо очищену картоплю до м’якого стану в трохи підсоленій питній воді. Зливаємо більшу частину рідини, розбиваємо бульби заглибним блендером, розбавляємо пюре залишеним відваром. Додаємо стружку дрібно натертого сиру, ще раз заважаємо складу кухонним апаратом.
- Опускаємо розморожені і промиті креветки в киплячу воду. Додаємо трохи солі, лист лавра, кілька горошин перцю, сік, вичавлений з чверті маленького лимона. Відварюємо продукти не більше 3 хвилин від початку нового кипіння. Переварені ракоподібні стануть жорсткі і несмачні. Завжди враховуємо це правило!
- Очищаємо, креветки від панцирів (кілька особин залишаємо для прикраси), крупно нарізаємо рибне м’ясо, опускаємо в суп. Приєднуємо частина тертого горішок, подрібнений імбир, щіпку каррі. Кип’ятимо складу, через хвилину вимикаємо вогонь.
Розливаємо сирне перше блюдо в піали, прикрашаємо великими креветками, маслинами, гілочками петрушки.
Тайський суп «Том Ям»
Дуже цікавий варіант супу з морепродуктів. Страва має настільки виражений смак, що запам’ятовується з першої ложки і на все життя!
Список продуктів:
- галангал (корінь багаторічної рослини);
- цибулина;
- лемонграс (пряна трава з ароматом лимона);
- плід лайма;
- креветки — 300 г;
- соус рибний — до 100 мл;
- зубки часнику — 2 шт.;
- гливи — 450 г;
- кінза, стручок чилі.
Процес приготування:
- Опускаємо, заморожені креветки на 5 хвилин в окріп, дістаємо, видаляємо зі спинок сині жилки (кишечник), викладаємо на тарілку. Панцирі повертаємо назад, готуємо ще хвилин десять.
- Відбиваємо кулінарним молотком лемонграс. Дрібно кришимо очищені від лушпиння цибулю і зубки часнику. Галангал шаткуємо невеликими скибочками. Капелюшки грибів рвемо руками на шматочки довільної форми.
- Обсмажуємо в олії цибулю і часник, отриманий склад розбиваємо в чаші блендера. Проціджуємо рибний бульйон, покласти в нього галангал, листя лайма, нарізаний лемонграс. Відварюємо компоненти супу до 10 хвилин.
- Додаємо в страва рибний соус. Ні в якому разі не міняємо його на соєвий продукт. Смак страви стане зовсім іншим! Приєднуємо гливи, готуємо ще 5 хвилин, потім видавлюємо сік лайма.
- Тепер завантажуємо «втомлені» від очікування креветки, посипаємо їжу великою кількістю порізаної кінзи. Пробуємо бульйон на сіль і перець.
Суп том ям має настільки яскравими харчовими відтінками, що залишився від них післясмак відчувається ще багато годин.
Як приготувати юшку з морепродуктів
Це блюдо колись придумали марсельські рибалки. Поступово проста вуха з морепродуктів знайшла таку ж світову популярність, як французький багет, крем-брюле або круасан.
Набір компонентів:
- гребінці морські — 70 г;
- кальмари — 250 г;
- масло оливи — 40 мл;
- мідії очищені — 300 г;
- томати — 3 шт.;
- картопля — 4 шт.;
- філе риб (на вибір) — 1 кг;
- великі креветки — 270 г;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- часникові зубки — до 5 шт.;
- сік лимона;
- дрібна риба — 300 г;
- солодка морква;
- шафран, лист лавра, зелень.
Технологія приготування:
- Традиційна марсельська вуха готувалася без картоплі, тому нарізану часточками коренеплід використовуємо за вподобанням.
- Очищаємо, потрошимо і добре промиваємо набір дрібної риби, заливаємо її соком лимона, залишаємо на чверть години. Відокремлені хвости, голови і плавники поміщаємо в киплячу питну воду, відварюємо 20 хвилин, потім виймаємо і викидаємо.
- Рибне філе, як і інші морепродукти, дрібно нарізаємо, додаємо в проціджений бульйон, готуємо 10 хвилин. Витягаємо шматки з каструлі, залишаємо в тарілці, рідкий склад їжі знову пропускаємо через сито.
- Нарізаємо кружечками очищену моркву і цибулю. Подрібнюємо зубки часнику, помідори шаткуємо невеликими шматочками. Пасеруємо овочі до м’якого стану, викладаємо в чистий посуд для приготування юшки, додавши шафран, лист лавра, картоплю (за бажанням).
- Заливаємо компоненти супу рибною юшкою, відварюємо продукти до готовності, залишаємо страва хвилин на 20 настоюватися.
Дістаємо шматочки філе з каструлі, викладаємо порції в сервірувальні тарілки, додаємо бульйон, посипаємо нарубаною зеленню. Ароматна юшка з морепродуктів готова!
З морського коктейлю
Існують різні варіації приготування перших страв з морепродуктів. Підбираємо бажаний складу асорті і з задоволенням створюємо апетитний рибний супчик.
Перелік інгредієнтів:
- цибуля-ріпка — 120 г;
- масло оливи — 50 мл;
- корінь петрушки (5 см), стебло селери — 230 г;
- картопля — 250 г;
- томат-паста — 220 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- перець чилі;
- коктейль з морепродуктів — 1 кг;
- солодка морква — 100 г;
- лист лавра, шафран;
- томати черрі — 5 шт.;
- вино (бажано сухе) — 120 мл;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Для отримання смачного і насиченого супу використовуємо морський коктейль, який включає різні види риб: пангасиусов, креветок, кальмарів, мідій, тілапії, маленьких восьминогів, інших мешканців підводних глибин, в достатку присутніх на прилавках магазинів.
- Вливаємо в емальовану каструлю 2 л фільтрованої води, опускаємо промиту цибулину з лушпинням, очищену моркву, корінець петрушки, стебло селери.
- Відварюємо овочі до 45 хвилин, потім бульйон проціджуємо, вкладаємо нарізану часточками картоплю, готуємо до м’якого стану.
- Дрібно рубаємо цибулю, коріння петрушки і селери, зубки часнику, перець чилі (хвостик і видаляємо насіння). Пасеруємо овочі до прозорості на олії оливи. Додаємо асорті з морепродуктів, розрізані на половинки томати черрі, щіпку шафрану. Вливаємо вино, солимо їжу, тушкуємо 10 хвилин.
- Викладаємо вміст сковороди в посуд з готовим картоплею, варимо ще 5 хвилин.
На фініші даємо страви час настоятися.
Викладаємо в порційну тарілку густу частину їжі, потім заливаємо запашний бульйон. Такий східний етикет подачі першого страви!
Томатний суп з морепродуктами
Ця страва являє собою італійську варіацію на тему рибного супу, якого в традиційній кухні країни ніколи не було. Смачна «задумка» талановитих кухарів втілилася в розкішну їжу!
Необхідні продукти:
- овочевий бульйон — 700 мл;
- коньяк — 20 мл;
- орегано — 2 ст. л.;
- масло (вершкове і оливкове) — по 50 г;
- філе білої риби (на смак) — 350 г;
- помідори — 5 шт.;
- креветки в очищеному вигляді — 450 г;
- свіжі вершки (жирність 35%) — 200 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сіль, суміш перців.
Особливості приготування:
- Промиваємо філе риби, відварюємо чверть години з додаванням солі, після чого дістаємо продукт, поділяємо на великі шматки, залишаємо в окремому посуді.
- Тушкуємо в сотейнику на олії оливи очищені від шкірки, нарізані часточками помідори. Додаємо подрібнений часник разом з орегано, заливаємо продукти бульйоном, варимо 15 хвилин під кришкою на тихому вогні. Готову основу супу розбиваємо блендером до стану пюре.
- Обсмажуємо розморожені і промиті креветки до 3 хвилин у вершковому жирі, додаємо коньяк. Після початку кипіння недовго прогріваємо продукти, відправляємо в сотейник до основи страви. Сюди ж додаємо вершки, приправляємо їжу сіллю і перцем, через 2 хвилини вимикаємо вогонь.
Томатний суп розливаємо по тарілках, додаємо шматочки риби, прикрашаємо їжу нарубаною зеленню.
З кокосовим молоком
Тайський варіант отримання супу полюбився за простоту приготування, можливість використання продуктів, близьких нам по смаку й аромату.
Склад інгредієнтів:
- лайм або лимон — ½ плода;
- креветки — 150 г;
- печериці — 200 г;
- філе курки — 1 шт.;
- морква;
- молоко кокосів — 450 мл;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- стручок чилі;
- корінь імбиру — до 5 см;
- кінза, сіль, петрушка.
Приготування страви:
- Промите куряче філе нарізаємо шматочками до 2 см, кладемо в каструлю, заливаємо 1,5 л фільтрованої води. Нагріваємо до кипіння, пінку обов’язково видаляємо.
- Очищаємо овочі, шаткуємо соломкою моркву, дрібно рубаємо цибулю, опускаємо продукти в бульйон.
- Гриби поділяємо на тонкі слайсы, відправляємо до інших компонентів супу після початку нового кипіння. Приправляємо їжу сіллю, додаємо нарізаний стручок чилі (хвостик і видаляємо насіння), натертий шматочок кореня імбиру. Продовжуємо приготування ще 15 хвилин.
- Тепер прийшов час кокосового молока. Вливаємо в каструлю з їжею, приєднуємо сік лайма, трохи цедри з цитрусового плоду, опускаємо креветки. Відварюємо страва не більше хвилини, приправляємо зеленню, залишаємо на плиті настоюватися.
Неможливо передати словами той букет вражень, який отримуємо від супу з кокосовим молоком. Це потрібно їсти, відчуваючи всі харчові відтінки сполучених в страві компонентів.
Суп з морепродуктів — це той випадок, коли мода на екзотичні кулінарні шедеври забезпечила наші організми необхідними речовинами і мікроелементами. Користуємося дарами морів і океанів, поки існує така можливість!