Приготувати перше блюдо з турецького гороху, значить, назавжди полюбити цю апетитну і дуже смачну їжу. Ароматний суп з нуту, отриманий в домашніх умовах, не вимагає великих грошових витрат і знань складних технологічних процесів. Все робиться просто і невибагливо!
Суп з нуту з куркою
Бобова рослина невипадково стало символом Сходу та основою для створення найрізноманітніших страв. Суп з нутом і куркою займає тут одне з перших по затребуваності місць.
Склад інгредієнтів:
- масло оливи;
- цибуля-порей — 2 стебла;
- томати — 3 шт.;
- зубки часнику — 4 шт.;
- картопля — 3 шт.;
- стегна курячі — 5 шт.;
- нут — 500 г;
- морква солодка — 3 шт.;
- коріандр, зіра (в молотом вигляді) — по ½ ч. л.;
- кінза рубана — 3 ст. л.;
- сіль — за смаком.
Оскільки ми використовуємо сушений нут, починати процес отримання супу бажано з вечора замочити горох в злегка підсоленій питній воді. Так радять азіатські майстри від кулінарії.
Спосіб приготування:
- Поміщаємо попередньо промитий горох в просторий посуд, заливаємо фільтрованою водою, рівень якої повинен бути вище продукту приблизно на два пальці. Додаємо ложку солі, прикриваємо ємність (робимо це не зовсім щільно) і залишаємо годин на 9 – 12 в такому стані.
- Набряклий нут відкидаємо на друшляк, ще раз підставляємо під струмінь води, а потім поміщаємо в каструлю. Відварюємо (без солі!) зерно близько 40 хвилин, зливаємо зайву рідину і закриваємо горох, щоб він залишався теплим.
- Заздалегідь оброблені частини курки відварюємо в трьох літрах питної води до готовності. Проціджуємо бульйон, повертаємо в чистий посуд, нагріваємо для прийому інших компонентів підготовки супу з нуту.
- Очищаємо коренеплоди. Морква шаткуємо не дуже дрібними кубиками, картоплю оформляємо трохи крупніше. Цибуля-порей звільняємо від верхнього шару, білу частину рубаємо тонкими кільцями.
- Викладаємо шматочки бульб в гарячий бульйон і відварюємо близько семи хвилин від початку нового кипіння.
- Інші овочі пасеруємо на олії оливи, постійно помішуючи. Вони повинні стати м’якими, але не підсмажений! Азіатська кухня — справа тонка, тому дотримуємося старовинній традиції приготування їжі.
- Додаємо дрібно нарізані томати. Можна використовувати помідори у власному соку, розім’явши їх виделкою і виклавши в сковороду разом з маринадом.
- Через 5 хвилин покласти овочевий склад в бульйон з готовим картоплею, приєднуємо теплий горох, відокремлені від кісток шматочки курки, подрібнений часник, сіль, спеції і прянощі.
Акуратно все перемішуємо, вимикаємо вогонь. Залишаємо суп з нуту на 10 хвилин настоюватися в закритому вигляді. Приголомшливо запашне страва готова!
З яловичиною та помідорами
На пальму першості серед інших гарячих страв, цілком обґрунтовано претендує суп з нутом і яловичиною. У цій страві представлений і чудовий смак і чудовий аромат і апетитний зовнішній вигляд.
Список продуктів:
- масло оливи — 60 мл;
- цибуля ріпчаста — 150 г;
- мангольд (листовий буряк) — 500 г;
- яловичина — 300 г;
- помідори — 500 г;
- нут — 350 г;
- перець (рожевий порошок), а також кайенский — по 10 г;
- лист лавра;
- сіль;
- скибочки хліба — 3 шт.;
- томат-паста — 30 р.
Процес приготування:
- Відварюємо підготовлений нут вже відомим способом.
- Промиваємо листя мангольда, стряхиваем зайву вологу. Ця рослина є родичкою нашої буряків, але в їжу йдуть лише черешки і зелені «вершки». Замочувати їх не можна, щоб листя не втратили свої корисні речовини.
- Ошпарюємо помідори, знімаємо тонку шкірку, поділяємо на 4 часточки. Очищаємо від лушпиння зубки часнику і цибулю, дрібно рубаємо і обсмажуємо в олії оливи до прозорості.
- Готуємо з м’яса бульйон, проціджуємо. Яловичину залишаємо на час в тарілці, прикривши посуд, щоб шматочки не обвітрилися.
- Викладаємо в ароматний відвар ще тепле зерно, додаємо нарізаний смужками мангольд, золотисті овочі, помідори, листя лавра, томат-пасту. Використовуючи кайенский перець, пам’ятаємо, що це надзвичайно гостра приправа, більш пекучий, ніж чилі.
- Додаємо в страва сіль, спеції і прянощі, готуємо страву ще 20 хвилин. В кінці процесу приєднуємо шматочки м’яса.
Зрізаємо з хліба скоринку, поділяємо скибочки на кубики, підсмажуємо в залишився після овочів олії. Посипаємо суп з яловичиною і помідорами хрусткими грінками.
З баранини
Гаряче страву, отримане з цього м’ясного продукту, вважається класикою азіатської кухні. Суп з баранини з нутом представлений у дещо спрощеному варіанті, але рецепт страви максимально наближений до оригіналу.
Необхідні компоненти:
- масло топлене або пісне;
- цибулю-шалот — 1 шт.;
- селера — 3 стебла;
- томат-паста — 40 г;
- бараняча лопатка — 800 г;
- морква;
- зубки часнику — 3 шт.;
- картопля — 3 шт.;
- нут консервований — банку;
- паприка солодка мелена — 40 г;
- коріння сухі (пастернак, селера, петрушка, морква) — 20 г;
- сіль, перець.
Поетапне приготування:
- Відварюємо промиту баранину у двох літрах фільтрованої води, не забуваючи вчасно знімати піну. Відразу покласти до м’яса коріння. На весь процес буде потрібно не менше двох годин нагрівання на слабкому вогні. В кінці приготування трохи солимо бульйон.
- Ну а поки очищаємо і промиваємо картопля, поділяємо бульби на чверті.
- Дрібно шаткуємо цибулю-шалот і стебла селери. Пасеруємо овочі в олії до м’якості, потім приєднуємо дрібно подрібнені зубки часнику і нашатковану моркву. Продовжуємо приготування ще кілька хвилин.
- Проціджуємо бульйон, відварюємо в ньому нарізану картоплю, а також нут, поміщений в каструлю разом з рідиною. Готуємо до м’якості коренеплодів, потім викладаємо томат-пасту, паприку, шматочки м’яса, підсмажені овочі і нарубану кинзу.
Приправляємо суп з баранини і нуту сіллю і перцем, подаємо в порційному посуді.
Суп-пюре з нуту
Сьогодні таке перше блюдо, яке відрізняється густої однорідної консистенції, має величезну кількість шанувальників. Створюємо приголомшливо смачний суп-пюре з нуту.
Перелік компонентів:
- масло пісне;
- цибуля-ріпка і морква — по 150 г;
- томат-пюре — 60 г;
- нут — 200 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сік лимона — 10 мл;
- сіль, зелень, перо цибулі.
Методика приготування:
- Відварюємо до м’якості заздалегідь оброблений нут (промитий, замочений на ніч), відкидаємо його на друшляк.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно рубаємо, обсмажуємо в олії не більше трьох хвилин.
- Кладемо в сковороду нашатковану соломкою моркву, готуємо ще 5 хвилин, потім приєднуємо томат-пасту. Перемішуємо продукти, тушкуємо 3 хвилини, відставляємо від вогню.
- Відварюємо в двох літрах питної води очищений і нарізаний скибочками картопля.
- Далі додаємо ще тепле зерно, склад пасерованих овочів, сіль, зелень, каррі. Щоб не «промахнутися» з бажаної густоти, відбираємо частину бульйону в окрему піалу, іншу масу розбиваємо заглибним блендером.
Приправляємо суп-пюре з нуту соком лимона і нарубаним пір’ям зеленого лука. Подаємо до столу апетитне, яскраве і вишукано оформлена страва.
З фрикадельками
Це дивно смачна страва, що представляє турецьку кухню, бажано приготувати на ситний обід.
Використовувані продукти:
- масло пісне;
- бульйон яловичий — 3 л;
- м’ясний фарш з бажаного складу — 300 г;
- плід солодкого перцю;
- стебло селери;
- картопля — 6 шт.;
- нут-250 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- морква, цибуля — по 1 шт.;
- томат-пюре — 30 г;
- сіль, спеції, прянощі, пучок петрушки.
Технологія приготування:
- Промиваємо заздалегідь замочений нут, викладаємо в каструлю з яловичим бульйоном, відварюємо до м’якості.
- Очищаємо часник, цибулю і селеру. Дрібно нарізаємо овочі і обсмажуємо до прозорості на досить сильному вогні. Постійно перемішуємо склад, щоб нічого в ньому не підгоріло.
- Звільняємо від насіння плід перцю рубаємо м’якоть смужками. Крупно натираємо моркву, подрібнюємо часник і відправляємо нарізку в сковороду до інших компонентів страви. Сюди ж викладаємо томат-пюре, розведене у невеликій кількості питної води.
- Приправляємо страву сіллю і перцем, тушкуємо 10 хвилин на слабкому вогні.
- Поміщаємо тонко нарізану картоплю в ємність з практично готовим горохом і відварюємо бульби до м’якості.
- З’єднуємо фарш з дрібно нашаткованою цибулею, сіллю і перцем. Робимо ретельний заміс маси, оформляємо її у вигляді маленьких кульок.
- Додаємо фрикадельки в суп з нутом і варимо ще 10 хвилин.
Приправляємо блюдо спеціями і прянощами, подаємо до столу.
Готуємо з копченостями
Одна згадка про це вигляді м’ясних продуктів свідчить про те, що зараз ми отримаємо розкішний суп з горохом нут і запаморочливим запахом.
Склад інгредієнтів:
- томат-паста — 30 г;
- олія соняшникова або топлене;
- копченості (бажано реберця) — 600 г;
- нут — 250 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- вино столове — 100 мл;
- морква — 2 шт.;
- томати — 3 шт.;
- стручок перцю солодкого;
- картопля — 300 г;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- щіпка звичайного цукру;
- сіль, зелень, шафран.
Кулінари стверджують, що турецький горох зовсім не обов’язково залишати в рідині тривалий час — досить, мовляв, і 5 годин.
Можливо, в аргументах фахівців присутня логіка, так як продукт завжди візьме лише ту кількість вологи, яке йому необхідно.
Опис рецепту:
- Поміщаємо реберця в каструлю, заливаємо 4 літрами фільтрованої води. Відварюємо копченості 40 хвилин, потім додаємо попередньо замочений і вже набряклий нут. Продовжуємо приготування ще годину.
- Очищаємо овочі, дрібно рубаємо цибулю, крупно натираємо моркву, шаткуємо соломкою перець (без насіння). Пасеруємо на олії підготовлений склад, через 10 хвилин приєднуємо шматочки помідорів, томат-пасту і вино. Тушкуємо ще чверть години.
- Викладаємо в ємність з горохом розділений на брусочки картоплю відварюємо до готовності. Потім додаємо тушковані овочі, подрібнений часник, сіль, спеції і зелень.
Подаємо духмяне страву в гарячому вигляді з грінками або сметаною.
Вегетаріанський суп з нутом
У турецькому горосі міститься понад 80 найменувань корисних речовин, які не руйнуються при будь-якому вигляді термообробки.
Вегетаріанський суп з нутом — найкраще тому підтвердження!
Список продуктів:
- олія оливкова;
- морква — 2 шт.;
- макарони цільнозернові у формі спіральок — 250 г;
- бульйон овочевий — 2,5 л;
- часникові зубки — 3 шт.;
- стебла селери — 4 шт.;
- нут — 150 г;
- лист лавра, сіль, зелень, перець.
Приготування страви:
- Очищаємо і промиваємо всі овочі, дрібно нарізаємо їх, подрібнюємо часник.
- Вливаємо в толстодонную каструлю масло оливи, викладаємо оброблену масу і лист лавра. Підсмажуємо продукти до м’якості, не допускаючи утворення на них коричневого відтінку.
- Заливаємо вміст ємності овочевим бульйоном, нагріваємо до кипіння, потім поміщаємо заздалегідь відварений нут разом з макаронними виробами.
- Продовжуємо приготування апетитних спіральок до напівготовності. Солимо і перчимо страву, вимикаємо вогонь. Хвилин п’ять даємо яству можливість «віддихатися» від усіх виконаних з ним маніпуляцій.
Представляємо першу страву до столу, прикрасивши його нарубаною зеленню.
Наскільки різноманітні відтінки турецького гороху, настільки чудовий суп з нуту. Втім, і будь-яке інше східне страву, приготовлене з цього древнього рослини, своїм горіховим ароматом і приємним післясмаком викликає виключно позитивні емоції.