Молочний вишуканий смак, ніжна текстура — суп з плавленим сиром і куркою нікого не залишить байдужим. Це перше блюдо почали готувати по всій Європі досить давно. Його доповнюють різними овочами, м’ясом, спеціями, іноді використовуючи кілька сортів сиру.
Важливо: суп не потребує багато часу на приготування.
Суп з плавленим сиром і куркою – класичний рецепт
У традиційному варіанті вдало поєднуються пропорції продуктів і способи їх обробки.
Страва готується на основі:
- курячого бульйону – 2,5 л;
- картоплі – 4 бульби;
- курячого м’яса – 400 г;
- плавлених сирків – 2 шт.;
- моркви, цибулі – по 1 шт.;
- зелені, спецій.
Спочатку відварюється м’ясо – філе, філе або будь-яка інша частина туші. Бульйон присолити, додати очищений і дрібно нарізаний картопля. На сковороді, використовуючи суміш вершкового і рослинного масла, робиться піджарка з овочів і вводиться в бульйон. За 10 хвилин до готовності додається тертий сирок (краще брати м’який вершковий), зелень і спеції.
Варіант приготування з грибами
Приготувати смачне, ситне блюдо цілком можливо з доступних продуктів. Суп з куркою грибами і плавленим сиром можна подавати з сухариками, грінками або овочевий нарізкою.
Готується на основі:
- картоплі – близько 5 бульб невеликого розміру;
- м’яких плавлених сирків – 2-3 шт.;
- печериць (можна використовувати будь-які інші гриби) – 400 г;
- курячого філе – 250 г;
- цибулини, морквини – по 1 шт.;
- гілочок кропу і петрушки;
- рослинного жиру;
- солі, перцю декількох видів.
Філе промити, нарізати брусочками, залити водою і відварити до готовності. Після закипання в рідину додаються спеції: перець горошок, лаврове листя і одна гвоздика. Коли бульйон буде готовий, приправи прибрати.
Овочі очистити і нарізати. На сковороді обсмажити цибулю, терту моркву, гриби, порізані пластинами. У готовий бульйон опустити картоплю і відварити протягом 12 хвилин. Слідом відправити піджарку, тертий плавлений сирок. Щоб сирний продукт легше натирався, можна попередньо потримати його в морозильній камері. Коли сирна маса розчиниться, в суп додаються спеції, зелень кропу і петрушки.
З копченою куркою і плавленим сиром
Копчене м’ясо належить до не зовсім корисного, але багатьма улюбленому ласощів. Якщо додати його в перше блюдо в невеликій кількості, воно не принесе шкоди здоров’ю, а смак супу значно поліпшить.
Для приготування смачного молочного страви слід запастися:
- картопля – 4 бульби;
- сиром плавленим вершковим (будь-якої торгової марки) – 1 шт.;
- курячим стегном копченим – 280 м;
- морквою, цибулею;
- кропом;
- сіллю, спеціями (куркума, чорний перець);
- соняшниковою жиром.
Відварити копчене м’ясо у фільтрованій воді. Для насичення смаку бульйону можна додати моркву, цілу головку цибулі в лушпинні, кілька стеблинок зелені. Окремо на сковороді підсмажується цибулю, після моркву до рум’яності.
Очищена картопля нарізати соломкою. Готове м’ясо виймається з каструлі, остуджується, відділяється від кістки і нарізати маленькими кубиками.
У проціджений бульйон опускається картопля, піджарка. Коли картопля буде майже готова, додати в суп, м’ясо, сирок, спеції і зелень. В кінці посолити, настояти і подати, розлив по тарілках.
З додаванням кабачків
Цей суп сподобається дорослим і дітям, тому його сміливо можна готувати на обід, подаючи в якості основного блюда.
Готується страва з:
- м’яса птиці – 250 г;
- води – 1,3 л;
- кабачків – 650 г;
- плавленого сиру – 3 шт.;
- картоплі – 2-3 шт.;
- часнику, цибулі, моркви;
- жиру рослинного;
- солі, чорного перцю.
Філейну частину курки слід відварити в підсоленій воді до готового стану. Дістати м’ясо. Опустити у воду картоплю, порізану кубиками, після закипання ввести кабачки (у молодих плодів шкірку можна не знімати). Посолити, поперчити, варити до готовності овочів.
На сковороді готується піджарка з лука, часнику і моркви, яка вводиться в бульйон після готовності продуктів. Слідом відправляється натертий сир, спеції. Коли суп буде готовий, його можна подрібнити блендером, додати нарізане м’ясо, зелень. Обов’язково після приготування страва настоюється, а потім подається на стіл.
Суп-пюре
Ароматний, з бархатистою текстурою, суп допоможе втамувати голод і при цьому не створить відчуття тяжкості.
Готується він із:
- картоплі – 2-4 шт.;
- курячого м’яса – 180 г;
- моркви, цибулі;
- плавленого сирка – 80 г;
- спецій, вершкового масла.
Філейну частину м’яса нарізати невеликими шматочками. Те ж виконати з картоплею, цибулею і морквою. Скласти все в каструлю, залити водою, додати спеції, відварити до готовності (приблизно 45 хвилин). Заправити сирком, маслом, подрібнити блендером. Закип’ятити, прикрасити зеленню і подати до столу.
З вермішеллю
Використання звичайного сировини і приправ дозволить створити оригінальне кулінарне творіння, приготування якого займе не більше 30 хвилин.
Для цього знадобляться:
- сирки плавлені хорошої якості – 2 шт.;
- жменю вермішелі;
- м’ясної чи курячий бульйон – 1,5 л;
- картопляні бульби – 4 шт.;
- моркву, цибулю;
- олія – соняшникова або вершкове;
- кам’яна сіль, спеції.
У заздалегідь приготовленому бульйоні відварити картоплю. На олії обсмажити подрібнені овочі, додати їх в рідину. Посолити, приправити спеціями. Коли картопля буде готова, додається вермішель і сир. Все перемішується, щедро приправляється зеленню і подається.
Суп з плавленим сиром і курячими фрикадельками
Цей суп має гарний апетитний вигляд, насичений смак і приємний аромат.
Для його приготування варто запастися:
- плавленим сирком;
- м’ясним фаршем – 220 г;
- картоплею – 400 г;
- цибулею білим (кілька штук), морквою;
- спеціями;
- двома видами масла;
- куркумою, лаврушкой, зеленню.
Щоб суп вийшов правильної текстури з відмінним смаком, слід вибрати хороший сир (дешевий сирний продукт не розплавиться) і м’ясний фарш. Починається приготування з бульйону. Для цього вода з лавровим листом і цілим цибулею ставиться на плиту і варять 5-8 хвилин після закипання. Слідом додається картопля.
Окремо на сковороді готуються фрикадельки, сформовані з фаршу, меленого цибулі, солі і спецій. Щоб вони не приставали до рук у процесі формування, необхідно змастити руки водою або соняшниковою олією.
Фрикадельки після обжарювання відправляються до картоплі, разом з пассированным цибулькою і морквою на вершковому маслі. Сир натерти, ввести в бульйон, додати спеції, перемішати. Для красивого золотистого кольору вводиться куркума, все перемішується, прикрашається зеленню і подається в глибокій тарілці.
З сухариками
М’який, бархатистий сирний крем-суп з куркою і сухариками наситить, порадує гарним зовнішнім виглядом і тонким ароматом.
Готуємо на основі:
- разваристой картоплі – кілька коренеплодів;
- моркви;
- курячого філе – 200 г;
- плавленого сирка – 100 г;
- солі, зелені;
- хліба (краще брати той, що приготований з висівок).
Хліб потрібно нарізати акуратними шматочками і висушити його в мультиварці на режимі «Випічка». Якщо немає мультиварки, можна скористатися духовою шафою або сковородою.
Філе відварити в підсоленій воді, дістати, остудити. Картоплю з морквою, нарізати, відварити в бульйоні, додати сирок. Коли сир розплавиться, страву посолити, поперчити, збити блендером. Додати нарізане м’ясо і сухарики, прикрасити зеленню.
Сирно-вершковий суп з кольоровою капустою і зеленню
Для приготування страви слід запастися:
- пташиним м’ясом – 180 г;
- картоплею, морквою, цибулею;
- зеленню кропу, петрушки, пір’ям лука;
- цвітною капустою – 180 г;
- вершковим сирком і маслом.
Філе нарізати і відварити в підсоленій воді разом з цибулею, селерою (за бажанням), лаврушкой. Морквина натирається і змішується з невеликою кількістю рослинного жиру. Цибуля обсмажується на вершковому маслі разом з морквою в каструлю, де буде готуватися страва і заливають процідженим бульйоном. Коли рідина закипить, в неї висипається картопля і через 10 хвилин тертий сирок. Після розплавлення сиру в суп викладається капуста, і він вариться до готовності всіх продуктів. В кінці приправити, посолити, посипати зеленою цибулею, кропом, петрушкою, базиліком, трохи настояти. Окремо можна подати хлібні грінки.