Пшенична крупа – популярний, недорогий і корисний злак, багатий різноманітними вітамінами і ідеально підходить для харчування дорослих і дітей. З нього роблять каші, гарніри, биточки, запіканки і використовують для приготування перших страв. Існує безліч рецептів супу з пшоном, кожен з яких відрізняється неповторним смаком, яскравим ароматом і високою поживною цінністю.
Скільки вариться пшоно в супі
Щоб пшеничний суп вийшов смачним, необхідно правильно підготувати крупу перед варінням.
Спочатку просо потрібно перебрати і ретельно промити проточною водою. Потім його слід замочити в рідині на сім годин – від цього крупа трохи набухне і приготується швидше. Якщо на всі ці маніпуляції немає часу, можна просто засипати її на кілька хвилин в окріп, після чого сполоснути холодною водою.
Зазвичай господинь цікавить, скільки варити пшоно в супі, і на якому етапі приготування його краще класти в каструлю, оскільки страва з розвареної крупою набуває більш ніжний і приємний смак.
Зазвичай пшонка вариться близько тридцяти хвилин, у зв’язку з цим досвідчені кухарі рекомендують засипати її початку, а потім поступово додавати інші компоненти і спеції.
Рибний суп з пшоном і картоплею
Пшенична крупа чудово поєднується з будь-яким сортом риби, тому юшка з додаванням цього злаку виходить особливо ароматною і наваристою. Для страви краще підібрати матове пшоно яскраво-жовтого кольору і використовувати свіжу рибу з мінімальною кількістю кісток.
Необхідні інгредієнти:
- скумбрія (охолоджена) – 1,3 кг;
- просо – 120 г;
- п’ять картоплин;
- велика цибулина;
- один болгарський перець;
- морквина;
- велика сіль, улюблені спеції – на смак;
- кріп і петрушка – 7 гілочок.
Готуємо:
- Рибу очистити, випатрати, позбутися від плавників і голови. Потім ретельно промити і нарізати на середні шматки.
- Помістити скумбрію в каструлю, залити водою (2,5 л) і варити при слабкому кипінні десять хвилин, не забуваючи знімати пінку з бульйону.
- Готову рибу вийняти з каструлі, остудити і відокремити філе від кісток. Бульйон поцедить через сито.
- Пшонку помістити в друшляк і гарненько помити під краном з водою.
- Картоплю почистити і нарізати прямокутними брусочками.
- Проціджений бульйон поставити на плиту, довести до кипіння, після чого закласти в нього картоплю, засипати пшоно і варити на середньому вогні чверть години.
- Цибуля позбавити від лушпиння, потім нашаткувати його півкільцями. Моркву помити і покришити дрібними кубиками. Перець нарізати невеликими смужками.
- Потім помістити овочі на сковорідку з олією і, періодично розмішуючи, смажити до м’якості.
- Тепер покласти обжарку в суп і через сім хвилин додати варену рибу.
- Готувати страву ще п’ять хвилин, потім посолити, закинути спеції, рубану зелень і вимкнути конфорку.
Апетитна вуха готова! Її слід настояти чверть години в закритому посуді, а потім запропонувати спробувати. Рибний суп з пшоном і картоплею добре поєднується із зерновим хлібом і улюбленими соліннями.
На курячому бульйоні
Для домашнього обіду відмінно підійде ситний суп-пюре з пшенкой і овочами на бульйоні з курки. Завдяки присутності сиру, частування має ніжний смак з вершковими нотками, а запашні приправи і зелень надають страві вишуканість і свіжість.
Необхідні інгредієнти:
- м’ясо курки – 0,8 кг;
- три картоплини:
- пшенична крупа – 70 г;
- два плавлених вершкових сирка;
- морква – 75 г;
- цибуля – головка;
- курячий бульйон – 2,3 л;
- петрушка, лаврове листя, приправи, морська сіль – за смаком.
Готуємо:
- Курку промити і розділити на шматочки, потім помістити їх в каструлю з маслом і обсмажити до світло-коричневої скоринки.
- Цибулину і моркву почистити, нашаткувати квадратиками і додати до м’яса. Смажити продукти разом вісім хвилин, після чого налити бульйон (250 мл) і покласти подрібнену петрушку.
- Через кілька хвилин закласти в каструлю нарізаний скибочками картопля, насипати пшоно і додати решту бульйону.
- Нарізати кубиками сирки, потім покласти їх в блендер, розбавити невеликою кількістю води і гарненько розтерти.
- Коли овочі і пшоно зваряться, закинути в суп сіль, листочки лавра і приправи. Після цього залити сирну суміш, добре перемішати і через хвилину вимкнути піч.
Суп-пюре з пшеничного крупою рекомендується подавати через двадцять хвилин після приготування. Кожну тарілку з частуванням бажано прикрасити шматочками петрушки.
Селянський суп
Рецепт цього супу допоможе швидко і просто зробити чудове блюдо, яке сподобається всім присутнім за сімейним столом. Для нього знадобиться мінімальний набір продуктів, а отриманий результат обов’язково обрадує спокусливим ароматом і насиченим смаком.
Необхідні інгредієнти:
- свинина – 0,25 кг;
- пшоно – 60 г;
- картопля – 0,3 кг;
- білокачанна капуста – 220 г;
- цибуля – 70 г;
- вода – 3,2 л;
- одна морквина;
- сіль, листя лавра, базилік, перець, куркума – скільки знадобиться.
Готуємо:
- Моркву і цибулю очистити, нашаткувати брусками і покласти на гарячу сковорідку з олією. Смажити овочі на максимальному вогні до золотисто-коричневого кольору.
- М’ясо вимити і порізати на квадратні шматочки. Потім додати в сковороду з обсмаженням і тушкувати близько шести хвилин.
- Розігріти воду в каструлі і покласти в неї м’ясо з овочами. Після чого прикрити кришкою і продовжувати готувати.
- Пшоно добре промити, потім залити на три хвилини окропом, після чого засипати в каструлю.
- Капусту нашаткувати соломкою і теж закинути в суп.
- Тепер очистити картоплю, порізати великими квадратиками і відправити до інших компонентів.
- Варити суп ще п’ятнадцять хвилин, в самому кінці присолити, закинути листочки лавра, перець і спеції. Через три хвилини відставити каструлю з вогню.
Селянський суп розлити по глибоких тарілках і посипати рубаним зеленим луком. До нього бажано запропонувати нарізку з огірків і помідорів.
Суп-куліш з пшоном
Український суп куліш можна без проблем приготувати в домашніх умовах. Блюдо виходить апетитним, смачним і досить густим, поему цілком підійде як на обід, так і на вечерю.
Необхідні інгредієнти:
- телятина з кісточкою – 0,7 кг;
- головка цибулі;
- пшенична крупа – 90 г;
- картопля – 4 шт.;
- середня морквина;
- вершковий жир – 45 г;
- п’ять горошин перцю;
- сіль – скільки потрібно.
Готуємо:
- З м’яса зварити бульйон (3 л), потім процідити його, а м’ясо відокремити від кісток і нарізати шматочками.
- Пшоно промити, опустити в прохолодну воду і залишити на чверть години. Потім злити рідину.
- Моркву порізати невеликими кубиками і підсмажити на смальці або вершковому маслі.
- Цибулину нашаткувати довгими шматочками, додати до моркви, трохи присолити і заправити білим перцем.
- У розігрітий бульйон насипати крупу, закип’ятити і варити шість хвилин. Потім закинути картоплю і готувати, поки продукти не стануть м’якими.
- Після цього викласти в каструлю тушковані овочі, потім додати м’ясні шматочки, посолити, покласти перець і варити ще п’ять хвилин.
Готовий суп заправити подрібненою зеленню і подавати порційно. Частування буде добре гармоніювати з квашеною капустою або малосольними огірками.
Готуємо з грибами
Чудовий супчик з пшоном та грибами варто спробувати всім прихильникам здорового харчування.
Для такої страви чудово підійдуть печериці, а щоб отримати більш яскравий аромат, рекомендується варити його з додаванням лісових дарів.
Необхідні інгредієнти:
- гриби – 0,23 кг;
- головка цибулі;
- просо – 100 г;
- борошно – 20 г;
- вода – 1 л;
- молоко (2,5%) – 120 мл;
- кінза, сіль – на свій смак.
Готуємо:
- Почистити і вимити цибулину, потім нарізати її довгими скибочками.
- Гриби добре промити і нашаткувати пластинами. Після, з’єднати їх з цибулею, покласти в каструлю і тушкувати на вершковому жирі шість хвилин, регулярно помішуючи складу.
- Налити в ємність з обсмаженими продуктами воду. Після чого додати пшеничну крупу і присолити.
- Варити суп протягом сорока хвилин, періодично видаляючи піну.
- Потім з’єднати борошно з молоком і ретельно перемішати до однорідності. Отриману суміш акуратно влити в суп і готувати ще двадцять хвилин до загустіння.
Гаряче частування розлити по тарілках і присипати нарізаною кінзою. До нього слід запропонувати підсмажені тости або грінки з сиром.
Перше страву з фрикадельками
Цей рецепт пшеничного супу оцінять всі любителі м’ясних страв. Його можна швидко і смачно зробити в мультиварці, що значно заощадить час зайнятим господиням.
Необхідні інгредієнти:
- яловичий фарш – 0,35 кг;
- куряче яйце;
- пшонка – 90 г;
- морква – 85 м;
- картопля – 3 шт.;
- невелика цибулина;
- мелений перець і дрібна сіль – по 4 р.
Готуємо:
- Моркву почистити і нарізати середньої соломкою. З цибулі і картоплі зрізати шкірку і покришити плоди кубиками.
- Просо кілька разів промити водою.
- Фарш посолити, заправити перцем, додати сире яйце і інтенсивно розмішати. Після цього виліпити з нього маленькі кульки.
- У чашу електропечі налити олію, засипати моркву з цибулею, вибрати функцію «Смаження» і готувати десять хвилин.
- Коли продукти придбають золотистий відтінок, додати фрикадельки і смажити ще п’ять хвилин в цьому ж режимі.
- Потім залити в каструлю воду, покласти картоплю і пшоно, потім перемішати і посолити.
- Закрити прилад кришкою, виставити опцію «Суп» і варити 60 хвилин.
Після приготування страву перелити в красиву супницю і поставити на стіл. Апетитне частування відновити витрачену енергію і подарує багато позитивних емоцій під час трапези.
Польовий суп з пшоном
Суп польовий з пшоном відрізняється щільною консистенцією, тому для нього вибирають продукти, які особливо добре поєднуються між собою.
Приголомшливе блюдо виходить на бульйоні з свинячих реберець з додаванням картоплі, якісного пшона і стиглих овочів.
Необхідні інгредієнти:
- свинячі ребра (копчені) – 1,3 кг;
- пекучий перець – 6 м;
- п’ять картоплин;
- цибуля (великий) – 1 шт.;
- три часточки часнику;
- один болгарський перець (жовтий);
- крупа – 0,15 кг;
- три середніх помідора;
- морква – 110 р.
Готуємо:
- Всі овочі очистити, добре вимити і покришити великими кубиками.
- У сотейник покласти порізану цибулю, болгарський перець і моркву, закинути трохи вершкового масла і смажити до світло-коричневого кольору.
- Потім додати нарізані помідори і тушкувати дванадцять хвилин, не забуваючи перемішувати продукти.
- Реберця розділити на частини, покласти в об’ємну каструлю, зверху викласти томатну обжарку, потім насипати промите пшоно.
- Залити всі компоненти водою, посолити, закинути дрібно нарізаний гострий перець, часник, приправи і варити до готовності крупи.
Польовий суп з пшоном слід подавати свіжим і гарячим. Страва буде набагато смачніше, якщо його вживати зі сметаною і зеленню. Приємного апетиту!