Численні супи з рисом допоможуть урізноманітнити звичне домашнє меню. Більшість таких страв дозволяється пробувати навіть самим маленьким членам сім’ї — дітям старше 1 року. Для приготування супу підійдуть будь-які сорти крупи.
Суп з рисом — простий рецепт на м’ясному бульйоні
Склад продуктів: велика картоплина, 130 г свинини, половинка моркви і болгарського перцю, ½ л фільтрованої води, сіль, 1 ст. л. білого довгого рису.
- М’ясо позбавляється від жиру, нарізають невеликими шматочками і відправляється варитися. Обов’язково знімати з поверхні рідини пінку.
- Хвилин через 15-17 в ємність приймає промита крупа і готується на сильному вогні 8-9 хвилин. Потім нагрів плити зменшується.
- Далі в бульйон відправляються всі заявлені в рецепті овочі — очищені і нарізані невеликими шматочками.
- Суп вариться до м’якості картоплі, солиться.
Можна додати в блюдо будь-які спеції, а також сушену зелень.
З додаванням картоплі і м’яса
Склад продуктів: шматок свинини на 350-400 г, 4-5 ст. л. білого рису, зелень свіжої петрушки, сіль, 130 г картоплі, сушені овочі для супу.
- У каструлю з киплячою водою викладаються невеликі шматочки м’яса. Як тільки рідина закипить, з його поверхні знімається піна. Якщо цього не зробити, не вдасться домогтися прозорості бульйону.
- Через 20-25 хвилин варіння в каструлю додаються картопляні кубики, промитий рис, сіль і сушені овочі.
- Ще через півгодини суп з рисом, картоплею та м’ясом буде повністю готовий.
Подається перша страва порційно зі свіжою петрушкою.
Наваристий курячий суп з рисом
Склад продуктів: 4-5 крил, 2 томата, 230 г картоплі, половина склянки білого рису, середня морква, ріпчаста цибулина, 3 л очищеної води, сіль.
- З крил вариться бульйон. Далі з них знімається м’ясо і повертається у воду, а кісточки викидаються.
- Овочі (цибуля і морква) дрібно ріжуться і пассеруются на будь-якому маслі — вони повинні стати золотистими.
- Картопля ріжеться соломкою і відправляється в бульйон. Коли овоч розм’якшиться, приблизно за 6-7 хвилин до готовності страви, у нього висипається промита крупа і шматочки помідорів разом з шкіркою.
Смачно подавати курячий суп з рисом разом зі сметаною і грінками.
З фрикадельками
Склад продуктів: 420 г змішаного фаршу, 2 шт. цибулі-ріпки, морквина, 4-5 картоплин, велике яйце, половина склянки круглого рису, кухонна сіль, мелений перчик.
- Подрібнені овочі, крім картоплі, обсмажують на розігрітому маслі до готовності.
- Крупа перебирається від зіпсованих зерен, промивається до чистої води і разом з соломкою картоплі відправляється варитися в солоній воді.
- Хвилин через 15 у бульйон можна додати фрикадельки. Вони ліпляться з фаршу, змішаного з сіллю, яйцем і перцем. Кульки повинні вийти розміром з волоський горіх.
- Фрикадельки відправляються в каструлю разом з обсмаженими овочами.
Ще через 15-17 хвилин суп з фрикадельками і рисом буде повністю готовий.
Суп-харчо
Склад продуктів: 430 г яловичини на кістці, 4 ст. л. білого рису, 3 шт. цибулі-ріпки, 3-4 помідора, головка часнику, сіль, суміш свіжої зелені (кінзи, кропу, петрушки).
- Яловичина вариться 100-120 хвилин. Можна додати в бульйон лаврушки і чорний перець горошком для аромату. Готову рідину проціджують і повертається в каструлю.
- М’ясо знімається з кістки, дрібно нарізається і обсмажується разом з кубиками цибулі. Коли інгредієнти зарум’яняться, до них виливається трохи бульйону з каструлі. Маса гаситься 8-9 хвилин.
- Після додавання шматочків помідорів без шкірки тушкування триває ще стільки ж часу.
- Проціджений бульйон доводять до кипіння і до нього перекладається вміст сковорідки. У майбутній суп всипається промитий рис, додається сіль. Можна одразу викласти роздавлений часник і подрібнену свежею зелень.
Через пару хвилин варіння суп-харчо з яловичини з рисом вимикається, накривається кришкою і залишають настоюватися хвилин на 20.
Томатний суп з крупою
Склад продуктів: велике куряче філе, морква, 2-3 картоплини, цибулина, 3 ст. л. білого рису, 2 ст. л. пасти з томатів, 2 л очищеної води, кам’яна сіль.
- Філе заливається холодною водою і варять до готовності.
- Хвилин через 17 до курятині викладається промитий рис і картопляні кубики. Компоненти варяться до м’якості овочів.
- На розігрітій олії обсмажуються залишилися подрібнені овочі. Потім до них додається паста з томатів і приготування триває ще пару хвилин. Маса солиться і перекладається в бульйон.
Суп вариться до готовності і подається до обіду гарячим зі свіжим кропом.
Рибне перше блюдо з рисом
Склад продуктів: велика картоплина, по 1 шт. цибулі, моркви, середній молодий кабачок, 330 г хека, 90 г пропареної крупи, сіль, лаврові листочки.
- Риба чиститься від всього зайвого (голови, плавників, хвоста, луски), після чого ріжеться шматками і відправляється варитися з сіллю і листочками лаврушки.
- Хвилин через 10-12 в каструлю можна переміщати всі очищені і дрібно нарізані овочі. Якщо немає необхідності рахувати калорії, цибулю і моркву можна попередньо обсмажити на вершковому маслі.
- Коли овочі будуть майже готові, суп висипається промитий рис.
Ще через 10-12 хвилин варіння можна розливати частування порційно і подавати до обіду.
Молочний рисовий суп
Склад продуктів: 330 мл цільного коров’ячого молока і стільки ж фільтрованої води, 2 ст. л. цукру, ½ ч. л. дрібної солі, шматок жирного масла.
- Молоко з водою, доводиться до кипіння, в нього висипається сіль і цукор. Сухі компоненти повинні повністю розчинитися в рідині.
- Далі в молоко всипається крупа, промита до чистої води. Після цього суп вариться 15-17 хвилин.
- Якщо консистенція частування вийде занадто густий, можна розбавити її гарячим молоком.
У готовий молочний суп з рисом додається вершкове масло за смаком.
Класичний розсольник
Склад продуктів: трохи менше півкіло яловичини на кістці, 2 великих морквини, цибуля-ріпка (2 шт.), сіль, 280 г бочкових огірків, гранульований часник, 2 ст. л. білого рису, пара картоплин, шматочок вершкового масла, половина склянки розсолу від огірків.
- Яловичина вариться з 1 морквою і цибулею 110-120 хвилин. Можна відразу посолити бульйон. Цибулю потрібно в декількох місцях проколоти ножем і тільки після цього відправити в каструлю.
- Готовий бульйон проціджують. М’ясо знімається з кісток, останні викидаються.
- Кубики лука залишився, соломка сирої моркви і солоних огірків обсмажують на вершковому маслі. Потім додаємо подрібнене м’ясо, розсіл, і всі компоненти кілька хвилин сумують разом. Можна відразу посолити їх і присипати часником.
- У бульйон відправляється промитий рис і кубики картоплі.
- Хвилин через 6-7 в нього можна додати піджарку
Суп відразу вимикається, накривається кришкою і залишають настоюватися.
Грибний суп
Склад продуктів: 4 л бульйону з курки, половина склянки довгого рису, 280 г свіжих грибів, 4 шт. картоплі, томатів, по 1 шт. цибулі-ріпки, моркви і солодкого перцю, 2 великих яйця, щіпка шафрану в порошку, 2 ч. л. гострої аджики, кухонна сіль.
- Свіжі гриби нарізати середніми шматочками і злегка обсмажують на розігрітому маслі.
- Окремо смажаться інші подрібнені овочі, присипані сіллю і шафраном. Помідори попередньо позбавляються від шкірки.
- До засмажки викладаються гриби і плита відразу вимикається.
- Соломка картоплі відправляється варитися до м’якості. Разом з нею в каструлю засипається промитий рис.
- Коли картопля буде готовий на половину, в майбутній суп додається зажарка, сіль і аджика.
- Через 8-9 хвилин страва тонкою цівкою вливаються збиті яйця.
Залишилося довести частування до кипіння і можна розливати його по тарілках.
Пісний суп
Склад продуктів: півкіло картоплі, по 2 шт. цибулі і моркви, 3-4 зубки часнику, 3 ст. л. білого рису, сіль, жменя замороженого зеленого горошку, будь-які спеції.
- У каструлю відправляється варитися соломка картоплі і промитий до чистої води рис.
- Коли обидва продукту дійдуть до напівготовності, до них додається зажарка, приготовлена з подрібненого часнику, моркви і цибулі.
- Вміст сковорідки відправляється в майбутній суп разом із зеленим горошком. Попередньо розморожувати його не потрібно.
- Залишилося проварити перше блюдо пару хвилин і присмачити спеціями.
Подається суп до столу зі свіжою зеленню і домашнім хлібом.