Суп із сочевиці з куркою гідний зайняти перше місце в кулінарному рейтингу всіх, хто любить наваристі, але разом з тим легкі перші страви. Ароматний, корисний, простий у приготуванні він підходить для дієтичного раціону, дитячого меню, за рахунок значної кількості смачного м’яса, напевно припаде до смаку чоловікам. Як правильно приготувати суп, щоб він годував й танув у роті?
Суп із сочевиці з куркою — традиційний рецепт
Сочевицю багато господинь недооцінюють: в наших краях вона вважається незвичній крупою і варять її досить рідко. Однак, ця бобова культура дуже смачна, корисна, дуже зручна в готуванні: на відміну від гороху, крупа не вимагає замочування, готується дуже швидко і не викликає бродіння, характерного для гороху.
Варіацій приготування супу з сочевиці існує дуже багато і різні країни давно перетворили сочевицю в національні страви. У суп можна додавати свіжі томати, базилік, замість курки використовувати шматочки яловичини, словом, постійно фантазувати і змінювати смак. Але, для першого знайомства з сочевицею досить освоїти базовий рецепт, який простий і включає всього кілька інгредієнтів.
Для супу знадобиться (з розрахунку на 4 літри води):
- Одна невелика курка, розібраний на частини – 1, 2 кг.
- Морква – 1 шт. (середньої величини).
- Ріпчаста цибуля – 1 шт. (невелика головка).
- Соняшникова олія – 2 ст. л.
- Чечевичная крупа – 200 гр.
- Картопля – 3 середніх бульби (600 гр.)
Як приготувати суп із сочевиці з куркою? Для початку поставте курячий бульйон. У кожної господині свої секрети приготування м’ясного відвару, однак, самий ароматний виходить, якщо разом з м’ясом в воду додавати очищений ріпчасту цибулю, моркву і сухий корінь петрушки (в кінці варіння коренеплоди слід вийняти і викинути). Поки бульйон вариться, готуємо заправку. Сочевицю промиємо водою, овочі – цибуля і морква натремо на крупній тертці, картопля наріжемо акуратними кубиками.
Тепер настав час зробити засмажку з цибулі і моркви – вона додасть супу красивий відтінок, а смак страви придбає насиченість. Як тільки бульйон буде готовий, варто вийняти все м’ясо і поставити охолоджуватися. Доведіть бульйон до кипіння і покладіть крупу, картоплю, засмажку. Варити суп до готовності овочів на середньому вогні 10-15 хвилин. Готовий сочевичний суп подавайте з шматочками вареного м’яса без кісточок, зеленню і – при бажанні – ложкою нежирної сметани.
Обережно! Перетравлювати сочевицю не варто – насіння правильно проварених бобових не повинні «розповзатися» у кашу. Вони повинні бути пружними і лопатися у роті, перетворюючись в ніжний, злегка вершковий крем.
Рецепт приготування в мультиварці
Суп з мультиварки виходить більш ловлення, нагадуючи юшки з російської печі. В ідеалі потрібно заздалегідь зварити в приладі курку, а коли буде потрібно, заправити його, додавши картопля, сочевицю і овочі (пропорції дотримуйтесь такі ж, як у базовому рецепті), поставити варитися на режим «суп».
Самі зайняті господині можуть піти іншим шляхом і «запустити» всі інгредієнти одночасно, включаючи і шматочки курки. Такий суп втратить прозорість, зате буде густим і наваристим. Головне, що за ним не потрібно стежити, сміливо займаючись своїми справами.
Візьміть на замітку! Сочевиця славиться високим вмістом заліза. Якщо хочете, щоб це цінна речовина пішло на користь, запам’ятайте правило: залізо найкраще засвоюється разом зі свіжими овочами. А значить, на додаток до чечевичному супу з куркою буде правильно подавати його з салатом зі свіжих сезонних овочів, приправлених якісним рослинним маслом.
Суп з сочевицею і копченою куркою
Копчена курка і сочевиця чудово поєднуються ці компоненти доповнюють один одного, підкреслюючи смак один одного. Головне, щоб копченості не перебивали інші компоненти, а лише додали супу пікантний чорносливове відтінок. Домогтися цього просто, якщо строго витримувати пропорції.
Для супу буде достатнім придбати (вибирайте щось одне!):
- Копчені спинки птиці (3 шт.)
- Крильця (4 шт.).
- Стегна (2 шт.)
- Окорочок (1 шт.)
- Грудка (1 шт.)
Буває, що продаються копчені набори, що складаються з різних частин курки. У цьому випадку беріть лише частина набору, уважно відбираючи нежирні шматочки для супу: надмірна кількість копченостей зробить суп важким – подавати такий суп дітям не варто.
Готувати суп просто, спираючись на базовий рецепт. Однак, варто врахувати, що варити бульйон на копченому м’ясі доведеться трохи довше – його важливо томити на повільному вогні, щоб м’ясо буквально «сповзав» з кісточок.
Пом’якшити яскраво-виражений аромат копченості дуже просто, якщо змішати копченості з шматочками свіжої птиці. Як доповнення, можна додати в обжарку столову ложку томатної пасти – так юшка придбає красивий відтінок і ледь виражену кислинку.
Рецепт приготування з зеленої сочевиці
Зелена сочевиця дуже цінується в Європі, де з неї готують салати, гарніри, варять легкі дієтичні супи. Курячий суп з цих насіння виходить дуже яскравий, нагадуючи про літо в зимові дні, а пряний смак прекрасно насичує, дарує відчуття тепла.
Гурмани вважають, що найкраще варити суп на бульйоні з грудки або стегенця. Втім, сочевиця сама по собі ситна, але ви вільні вибирати кількість м’яса на свій розсуд.
Покроковий рецепт приготування:
- Приготуємо бульйон з курки.
- Промиємо в декількох водах зелену сочевицю.
- Дрібно поріжемо морква, цибуля-порей, зелень.
- Почистимо великий бульба картоплі.
- У киплячий бульйон опустити овочі, а потім і крупу і зваримо суп на повільному вогні.
У Франції суп із зеленої сочевиці з куркою завжди приправляють дрібкою мускатного горіха і орегано (материнкою), а подають зі скибочками підсушеного багета з дижонской гірчицею. Ви можете скорегувати рецепт на свій смак, але пам’ятайте: класти звичний нам лавровий лист в суп не варто: «лаврушка» додасть гіркоти і переб’є всі інші спеції, так що суп втратить свою вишуканість.
Як приготувати суп з червоної сочевиці на курячому бульйоні?
Червона сочевиця – найбільш калорійна з усіх сортів сочевиці. Харчова цінність на 100 гр. сухий крупи в ній становить 318 ккал., і супи виходять більш поживними. В іншому вона мало відрізняється від насіння інших сортів: точно також не вимагає замочування і практично не розварюється під час приготування.
Перші страви з червоною сочевицею на курячому бульйоні можна готувати за базовим рецептом, але буде правильно доповнити його свіжими, консервованими помідорами або томатною пастою. В кінці обов’язково видавіть в готовий суп зубчик часнику – він вийде дуже «чоловічим», пряним і ароматним.
Маленька хитрість! Всі, хто стежить за вагою, можуть істотно знизити калорійність готового страви. Ради всього два. Перший – варіть суп на бульйоні з курячого філе без шкіри або чистого філе. Другий — не робіть традиційну обжарку, додайте в суп сирі цибулю і моркву. Суп не програє в смаку і придбає яскравий аромат, якщо додати великий пучок свіжої петрушки або кропу перед подачею.
Які ще інгредієнти добре поєднуються з сочевицею:
- Базилік.
- Чебрець (чебрець).
- Рис (їм можна час від часу замінювати картопля).
Варіюючи кількість насіння, завжди можна робити суп гущі чи легше в залежності від потреб близьких. А ще, при бажанні, можна взагалі відмовитися від м’ясних складових: сочевиця – цінне джерело рослинного білка, який, на думку дієтологів, служить повноцінною заміною м’яса. Суп може стати улюбленим блюдом для людей, що дотримують пости, або вегетаріанців.