Суп з сушених грибів — 7 рецептів приготування вдома

Сухі гриби, як і свіжі, містять в достатній кількості рослинний білок і клітковину. Але ось грибний аромат цього продукту настільки виражений, що страви, приготовані на його основі, виходять особливо смачними. Грибна сушка може бути одним з інгредієнтів котлет, голубців, вареників, пельменів, солянок, борщів і соусів. Значно урізноманітнити повсякденний раціон можна приготувавши і суп із сушених грибів. Тим більше, що існує не один рецепт цієї страви.

Суп з сушених грибів — простий рецепт

Щоб зварити простий і корисний суп з сушених грибів з картоплею слід взяти:

  • 2000-2500 мл питної води;
  • 550 г картоплі;
  • 240 г цибулі;
  • 170 г моркви;
  • 100 мл вершків;
  • 34 г сушених грибів;
  • 35 мл рослинного масла;
  • сіль, зелень, спеції.

Приготування покроково:

  • Гриби спочатку слід промити в проточній теплій воді від піску і сміття. Потім всієї рідини дати стекти, а гриби залити свіжою порцією окропу і залишити розмокати.
  • З картоплин зчистити шкірку і покришити їх кубиками або іншим способом. Воду для першого страви в підходящої ємності визначити на плиту і дочекатися її закипання. Далі перекласти в неї картопляні кубики і варити до абсолютної готовності.
  • Поки готується картопля, в сковороді обсмажити пропущену морквяну стружку і подрібнений півкільцями цибулю.
  • Гриби віджати руками і перекласти на сковороду до пассированным овочів, влити невелику кількість води, в якій вони замочували, і томити до повного випаровування рідини.
  • В грибну піджарку влити вершки, розмішати і вимкнути вогонь. Зелень вимити, порубати, викласти в сковороду до грибів і перемішати.
  • У каструлю з сварившимся картоплею викласти грибну піджарку, посолити, приправити спеціями. Довести до кипіння і прибрати з плити. Страва вийде більш смачним, якщо настоїться хоча б годину перед подачею.

В мультиварці

Для смачного, ароматного і дієтичного грибного супу в мультиварці на 100 грам грибів і півкіло картоплі будуть потрібні наступні продукти:

  • 2500 мл води;
  • цибулина і солодка морква;
  • жменька вермішелі;
  • 30-40 мл олії;
  • спеції і сіль за смаком.

Як зварити суп з сушених грибів в мультиварці:

  • Перш ніж приступити до інших кулінарних процесів, слід розмочити в окропі сухі гриби. Щоб набухання йшло активніше, ємність з сушкою накривають кришкою.
  • У мультикастрюлю хлюпнути трохи олії, викласти цибулю з морквою, попередньо подрібнені за допомогою ножа і терки. Готувати ці овочі близько п’яти хвилин, використовуючи функцію «Смаження».
  • Далі в піджарку перекласти віджаті розпарені гриби і підготовлений картопля. Влити потрібну кількість води і готувати дві години, скориставшись програмою «Гасіння».
  • За 20-30 хвилин до завершення програми приготування в электрокастрюлю слід додати вермішель, сіль і спеції.
Дивіться також:  Кабачкова ікра на зиму пальчики оближеш – 10 рецептів

З перловкою

Щоб зварити грибний суп з перловкою на 100 грам грибів потрібні:

  • 300 г картоплі;
  • середня цибулина і така ж морква;
  • 60 г перлової крупи;
  • 55 г топленого масла;
  • лавровий лист, чорний мелений перець, сіль і сметана за смаком.

Послідовність кулінарних процесів:

  • Гриби обов’язково замочити перед готуванням. Краще зробити це напередодні ввечері.
  • Замочені гриби залити достатньою кількістю води і поставити на вогонь. Після закипання цей інгредієнт супу повинен варитися приблизно півтори години. Википає воду слід періодично підливати.
  • Поки варяться гриби, окремо слід відварити до готовності промиту перлову крупу і варити на топленому маслі овочеву піджарку з півкілець цибулі з морквяної стружкою.
  • Відварені гриби виловити шумівкою в окрему ємність. Відвар з каструлі, в якій вони варилися, акуратно перелити в іншу ємність, залишивши на дні осад.
  • У каструлю з грибним бульйоном скласти перловку, гриби, піджарку і очищений подрібнений картоплю. Поставити все на вогонь і варити до готовності картоплі.
  • За пару хвилин до вимкнення вогню додати в суп спеції і сіль. Подавати, заправивши сметаною за смаком.

З гречаною крупою

Для грибного супу з гречаною крупою будуть потрібні:

  • 100 г грибний сушіння;
  • 100 г гречаної крупи;
  • 150 г картоплі;
  • 70 г цибулі;
  • 80 г моркви;
  • рослинна олія, спеції і сіль.

Хід роботи:

  • Грибну сушку замочити в гарячій воді мінімум на дві години. Після замочування гарненько промити, залити водою і варити чверть години. Воду злити, залити новою і варити ще десять хвилин.
  • Не гаючи часу, слід пасерувати на невеликій кількості рослинного масла морквяну стружку і нашатковану цибулю.
  • У каструлю з грибами викласти нарізану кубиками очищену картоплю, проварити 10 хвилин. Наступною в суп відправити промиту гречану крупу і також варити 10 хвилин після закипання.
  • Після цього в суп відправити піджарку, спеції і посолити. Дати покипіти вмісту каструлі п’ять хвилин і вимкнути вогонь.
Дивіться також:  Яловичина, запечена в духовці – Рецепт з фото

Коли готовий суп трохи настоїться, його можна подавати. Смачніше зробити це зі сметаною і зеленню.

Як зварити суп з сушених білих грибів?

Сушені білі гриби чудово поєднуються з будь-якими крупами і макаронними виробами. Але ті, кому наведений нижче перелік інгредієнтів здасться простуватим, можуть надати вишуканих ноток смаку, замінивши плавлений сир Пармезаном.

Для духмяного і наваристого супу з білих сушених грибів належить скористатися наступним продуктовим набором:

  • 100 г сушених білих грибів;
  • 400 г картоплі;
  • 75-80 г цибулі;
  • 80-95 г моркви;
  • 100 г вермішелі типу «Павутинка»;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 50 г плавленого сиру;
  • кухонна сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  • Білі гриби замочити у воді мінімум на пару годин (в ідеалі вони повинні набухати всю ніч). Потім змінити воду і поставити грибну сушку варитися.
  • Через 30-40 хвилин виловити гриби шумівкою, а в бульйон, який залишився в каструлі, перекласти очищений і нарізаний кубиками картоплю. Варити 10-15 хвилин.
  • Поки вариться картопля, на сковороді слід спочатку обсмажити цибулю і моркву, а потім додати проварені гриби і тушкувати все разом 5 хвилин. При необхідності, гриби можна нарізати дрібними шматочками.
  • До готової картоплі перекласти піджарку з овочів з грибами і вермішель. Варити до готовності макаронних виробів, орієнтуючись на час, вказаний на упаковці.
  • Потім посолити суп, додати натертий на тертці плавлений сир, витримати каструлю на вогні, поки він не розплавиться. Зняти готову страву з плити, дати йому настоятися не менше п’яти хвилин під кришкою і можна дегустувати.

Особливість білих сушених грибів полягає в їх ароматі. Тому, вирішивши приготувати з них суп по кожному з наведених рецептів, слід виключити з них все «яскраві» спеції.

Варіант приготування по-італійськи

У багатьох європейських країнах особливою популярністю користуються перші страви, що мають кремову консистенцію.

Одним з таких ласощів є італійський грибний суп-пюре, який готується з:

  • 3000 мл питної води;
  • 500 г картоплі;
  • 500 г свіжих печериць;
  • 200 г печериць портобелло або печериць з коричневою голівкою;
  • 70 г сухих білих грибів;
  • 150 г моркви;
  • 110 г цибулі;
  • 110 г кореня селери;
  • 1 гілочка розмарину;
  • оливкова олія, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Рецепт грибного супу-пюре по кроках:

  • У каструлі відповідного літражу закип’ятити воду, додати в неї сіль, перець і невеликі шматочки гілочки розмарину.
  • Картоплю, коріння і одну морквину почистити, помити, порізати дрібними кубиками і покласти в киплячу воду слідом за спеціями.
  • Сушені білі гриби залити на 20 хвилин окропом, потім вичавити, подрібнити і додати до овочів, встигли покипіти приблизно двадцять хвилин.
  • Тим часом дрібно нашатковану цибулю і натерту іншу моркву обсмажити на сковороді з оливковою олією.
  • Гриби почистити і перетворити в невеликі слайсы.
  • Додати овочеву піджарку і свіжі гриби в суп і варити 15 хвилин на середньому вогні. Прибрати каструлю з плити, витримати суп під кришкою хвилин 20, потім пюрировать заглибним блендером і можна подавати, посипавши зеленню або сухариками.
Дивіться також:  Як смачно посмажити гриби на сковороді

Французький крем-суп з сушених грибів

Приблизно півстоліття минуло з тих пір, як у Франції з’явилася мода на перетирання всіх інгредієнтів супу в пюре. Імовірно, саме так і з’явилися крем-супи. Готову страву виходить легким і навіть повітряним. Єдиними умовами для його приготування є перевірена рецептура та наявність блендера або міксера на кухні.

Щоб приготувати французький вершковий крем-суп, пропорції інгредієнтів будуть наступні:

  • 60 г сухих грибів;
  • 300 г свіжих грибів;
  • 60 мл розтопленого вершкового масла;
  • 70 г лука-ріпка;
  • 15 г часнику;
  • 50 мл вина;
  • 100 мл води;
  • 50 г борошна;
  • 100 мл жирних вершків;
  • сіль, перець рубана зелень петрушки.

Порядок приготування:

  • Сушені гриби залити крутим окропом і залишити їх у нього на чверть години. Потім віджати, а воду процідити і залишити — вона стане в нагоді надалі.
  • На вершковому маслі обсмажити дрібно шинковані цибулю і часник, додати свіжі розпарені сухі гриби, готувати до повного випаровування рідини.
  • Влити до грибів вино і протушкувати все пару хвилин, щоб алкоголь випарувався. Далі просіяти борошно і підлити воду, яка залишилася після замочування. Томити на слабкому вогні приблизно півгодини.
  • Після цього гарні невеликі грибочки виловити шумівкою. У решту масу влити вершки, добре прогріти, посолити, поперчити. Зняти з вогню, перетворити в пюре блендером.
  • Подавати суп порційно, красиво викладаючи зверху в тарілку цілі грибочки і посипаючи рубаною зеленню.

Щоб суп-пюре не вийшов рідким і не розділився на бульйон і осад з подрібнених продуктів, слід дуже уважно дотримуватися рецептури і точно відміряти рецептурну кількість продуктів.

Прокрутка до верху