Яловиче м’ясо являє собою нежирний і багатий поживними елементами продукт, який перетворює суп з яловичини в одне з найбільш збалансованих перших страв. Чудові смакові якості цього сорту м’яса, поєднуються з різними крупами, овочами, дозволяють експериментувати і втілювати в життя нові ідеї, виходячи з переваг кулінара.
Класичний суп харчо з яловичини з рисом
Запашний, наваристий суп з пряними нотками є перлиною грузинською традицією. Якщо виникло бажання глибше вивчити грузинську культуру, слід починати з кухні.
Для приготування ароматного супу з півкілограма м’ясного продукту знадобиться:
- перець солодкий і гострий – 1 шт.;
- томат – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- зливу кисла – 3 шт.;
- паста томатна – 70 г;
- рисова крупа – 100 г;
- часник – 1 шт.;
- зелень – 1 пучок;
- сіль, приправа – за бажанням.
Технологія створення полягає в таких етапах:
- Вода об’ємом 5 л доводиться до кипіння.
- У киплячу рідину поміщається шматок м’яса, в процесі варіння якого періодично видаляється пінка, і вариться до готовності.
- З бульйону витягується м’ясний продукт і після охолодження поділяється на шматочки, кістка при цьому видаляється.
- Після повернення м’ясних шматочків на розігріту сковороду кладуть нарізану соломкою цибулю, подрібнений кубиками солодкий перець, сливова кашка і томатна паста.
- Вміст сковороди гаситься близько ¼ години.
- Промитий рис і тушковані овочі поміщаються в бульйон, де проварюються не більше 15-17 хвилин.
- З томату, розім’ятого часнику, подрібненого гострого перцю, спецій і солі готується заправка, після чого додається до інших компонентів.
- Суп проварюється близько 7 хвилин, солиться і приправляється за смаком.
Смачне перше блюдо з локшиною
Суп з локшиною і яловичиною чудово підійде для ситного обіду.
Готується перша страва дуже просто при наявності:
- м’якоть – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- локшина – 50 г;
- зелень – 1 пучок;
- сіль, лавровий лист, чорний перець – за смаком.
При створенні:
- М’ясне філе і ціла цибулина проварюються в сотейнику.
- Через годину бульйон проціджують, а витягнута яловичина обробляється на невеликі шматки.
- У бульйон додаються морквяна соломка, подрібнена зелень і спеції.
- Через 5 хвилин до вмісту додається локшина, після чого страва вариться до готовності.
Увага! Якщо вдатися до варіанту приготування бульйону на м’ясній кісточці, то суп буде ще пахучіше, а смак більш насиченим.
В мультиварці
Суп з яловичини в мультиварці виходить не менш апетитним, ніж в каструлі традиційним чином. А додаток продуктового набору грибами додасть особливої ароматності.
Для створення знадобиться:
- м’ясо – 400 г;
- гриби – 300 г;
- картопля – 400 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- паста томатна – 10 г;
- зелень – 1 пучок;
- сіль, лавровий лист, чорний перець – за смаком.
Щоб покуштувати кулінарне дослідження:
- Розділене м’ясо викладається в чашу разом з лавровим листом, заливається водою.
- На мультиварці виставляється програма «Суп» на 2 години.
- Після закипання з бульйону знімається пінка.
- Картопля ріжеться брусками, гриби – пластинами, цибулю і моркву шинкують.
- Картопля і коренеплоди поміщаються в чашу після години.
- Ще через ¼ години додаються гриби і цибулю.
- За 12-15 хвилин до звукового сигналу вводяться томатна паста, подрібнена зелень, спеції.
З сочевицею
Корисний суп не тільки з-за бульйону на яловичині, але і завдяки сочевиці, яка містить речовини, що запобігають розвиток ракових пухлин.
Щоб виконати рецепт, необхідно придбати:
- м’ясо – 700 г;
- бульйон – 2 л;
- морква – 100 г;
- цибуля – 900 г;
- часник – 6 зубчиків;
- томати (конс.) – 300 г;
- сочевиця – 200 г;
- масло (оливки.) – 40 мл;
- сіль, зелень, чорний перець – за смаком.
У процесі створення:
- Яловичина відварюється до напівготовності для отримання бульйону, після чого видаляється, ріжеться і викладається в сотейник з розігрітим маслом, де обсмажується близько 10 хвилин.
- Свіжі овочі подрібнюються і обсмажуються на сковороді.
- Через 8 хвилин овочева маса, помідори і бульйон додаються до м’яса в сотейник, де тушкують 1 год.
- Після закінчення часу в сотейник додається промита під проточною водою сочевиця.
- Через 45 хвилин блюдо можна дегустувати.
Гороховий суп з яловичиною
Суп, який відрізняється ситністю та особливими смаковими якостями, властивими цієї бобової культури.
Для приготування необхідно мати під рукою:
- м’ясо – 500 г;
- картопля – 250-300 г;
- морква – 100 г;
- цибуля – 120 г;
- горох – 250 г;
- масло (злив.) – 50 г;
- сіль, лавровий лист – за смаком.
Щоб ситно попоїсти:
- Горох заливається водою і настояти 2 години.
- У підготовлений бульйон з яловичини додається горох і вариться до розвареного стану.
- Цибульні шматочки і морквяна стружка пассеруются.
- Картопляна соломка поміщається в каструлю після того, як горох розвариться.
- Після готовності картоплі додається овочева маса, після чого суп солиться, приправляється і вариться ще 6 хвилин.
З гречкою
Гречаний суп – це ще одне просте у виконанні перше блюдо, поживність і смак якого не поступаються багатокомпонентним кулінарним аналогам.
Якщо в холодильнику знайдуться 400 г яловичини, достатньо підготувати:
- картопля – 500 г;
- морква – 150 г;
- цибуля – 200 г;
- крупа гречана – 100 г;
- масло (пісне)– 50 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
При створенні:
- З звареного бульйону витягується яловичина і подрібнюється.
- З порізаних овочів на сковороді готується заправка.
- У каструлю з киплячою рідиною поміщається картоплю.
- Через чверть години вводяться крупа і заправка.
- Суп солиться, приправляється і вариться до готового стану.
Незвичайний суп гуляш з яловичини
Ароматний суп з густою консистенцією, яке припаде до душі любителям м’ясних страв.
Під руками повинні бути:
- м’ясо – ½ кг;
- цибуля – 1 шт.;
- картопля – 4 шт.;
- перець болгарський – 2 шт. різних кольорів;
- паста томатна – 60 мл;
- масло (пісне) – 50 мл;
- сіль, спеції – за смаком.
Приготування здійснюється наступним чином:
- У каструлі з товстим дном пассеруется подрібнену цибулю.
- Після здобуття прозорості до цибулі додаються шматочки м’яса і обсмажуються.
- Через ¼ години в каструлю поміщається паста, а через 12 хвилин додається гаряча вода.
- Після закипання в суп додаються кубики картоплі.
- За чверть години до завершення готування в суп поміщаються смужки перцю, сіль і спеції.
Традиційна Шурпа з яловичини
Густий суп зі східної кухні, який можна створити з таких компонентів:
- м’ясо – 300 г;
- цибуля – 3 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- перець болгарський – 1 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- сіль, спеції, зелень – за смаком.
Щоб поринути в атмосферу Сходу:
- М’ясний продукт і овочі нарізати великими шматками.
- У киплячу воду поміщається м’ясний продукт, де вариться близько години, після чого бульйон додаються моркву, цибулю і частина обраних спецій.
- Через третину години додаються томати, а ще через чверть – картопля і залишилася приправа.
- За чверть години до завершення процесу приготування в блюдо викладаються зелень, перець, сіль.
Яловичий борщ з буряком і капустою
Традиційна страва української кухні відмінно виходить на яловичому бульйоні, приготованому з 300 р м’яса з кісточкою.
Крім м’ясного продукту, необхідні:
- цибуля – 1 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- буряк – 1 шт.;
- капуста (свіжий.) – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- часник– 3 зубчики;
- борошно – 10 г;
- оцет – 10 мл;
- паста томатна – 50 мл;
- сіль, спеції, лавровий лист – за смаком.
Щоб втілити в життя рецепт:
- Готується бульйон, в який поміщаються кубики картоплі і нашаткована капуста.
- На сковороді готується заправка з натертих коренеплодів, оцту і пасти, яка після готовності відправляється в суп.
- Нарзанный півкільцями цибулю пассеруется і змішується з борошном.
- За 15 хвилин до готовності борщу цибульна зажарка вводиться в каструлю.
Хашлама по-вірменськи
Ще одне блюдо східної кухні, що характеризується великою кількістю м’яса і зелені.
Для приготування знадобиться:
- м’якоть – 1,5 кг;
- цибуля – 150 г;
- перець болгарський – 350 г;
- баклажани – 500 г;
- помідори – 500 г;
- пиво – 200 мл;
- сіль, спеції, зелень – за смаком.
У процесі створення:
- Баклажани ріжуться брусочками, солятся і залишають на ¼ години.
- Порізаний півкільцями цибулю поміщається на товсте дно каструлі.
- Поверх цибулі розміщуються шматки яловичини.
- Після приправ і солі наступним шаром викладаються злегка віджаті баклажани.
- Потім викладаються смужки перцю, змішані з пластинами томатів.
- Верхнім шаром викладаються скибочки картоплі, після чого всі ще раз солиться і приправляється.
- Вміст притрушивается зеленню і заливається склянкою пива.
- Тушкується хашлама протягом 150 хвилин.
Скільки варити яловичину для супу?
Смачне перше страву можна приготувати на бульйоні, отриманому від варіння, як м’якоті, так і кісточки. У разі використання м’якоті, варіння на повільному вогні основного інгредієнта займає від одного до двох годин.
На тривалість впливають два основних фактора:
- вид яловичого м’яса;
- величина шматка.
Отже, суп з яловичини – це прекрасна поживна страва, яка завдяки різноманіттю рецептів припаде до смаку людям різних культур, віку і полу.