Приготовлена різними способами свинина на сковороді – просте і досить швидке блюдо. При цьому воно виходить смачною, ситною, поживним. А, якщо додати цікавий маринад або соус, то ще й оригінальним. З свинини на звичайній сковорідці можна приготувати навіть повноцінне святкове блюдо.
Класичні відбивні зі свинини на сковороді
Інгредієнти:
- ½ Кіло свинячої вирізки;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. борошна;
- велика сіль;
- запашний мелений перець.
Приготування:
- М’ясну вирізку порізати великими скибками. Товщина кожного повинна вийти близько 1,5 см.
- Відбити свинину. Натерти сумішшю крупної солі і перцю.
- У мисці збити яйця. В другу ємність висипати борошно. По черзі вмочати в них м’ясні шматочки.
- Викладати відбивні зі свинини на сковорідку з будь-яким розігрітим жиром і обсмажують до готовності.
Подати з кетчупом або будь-яким іншим соусом.
Як смачно посмажити шніцель
Інгредієнти:
- 500 г свинячого ошийка;
- велика сіль і перець;
- домашні панірувальні сухарі;
- рослинна олія;
- 2 великих яйця;
- 2 ст. л. води;
- 1 цибулина;
- 1 зубок часнику;
- 5 десертних ложок борошна.
Приготування:
- Нарізати свинину середніми стейками. Відбити кухонним молоточком через харчову плівку. Обробляти м’ясо ретельно, щоб воно стало тонше і надалі добре просмажене. Якщо посолити і поперчити свинину ще до відбивання, то спеції краще вберуться у філе.
- Цибулю з часником теркою перетворити в кашку. Намазати їй свинину і залишити маринуватися.
- З сухої булки зробити великі панірувальні сухарі. Висипати їх на плоску миску. Окремо збити і присолити яйця. Додати до них крижану воду. У третю ємність засипати борошно.
- Підготовлені шматки м’яса по черзі вмочати в борошно, збиту яєчну масу, сухарі.
Смажити шніцель зі свинини в киплячому маслі до появи красивою апетитною скоринки.
Рецепт приготування з підливою
Інгредієнти:
- 650 г свинячої м’якоті;
- ½ Ст. класичного майонезу;
- 1 ст. л. солодкої гірчиці;
- 1 цибулинка;
- 2/3 ст. теплої води;
- будь-яка зелень;
- сіль і перець;
- рослинне масло.
Приготування:
- Нарізати м’ясо невеликими шматочками. Злегка обсмажити на розігрітій олії. Присолити.
- Додати кубики цибулі. Готувати продукти до м’якості овочів.
- Майонез змішати з гірчицею. Розвести водою. Додати сіль і перець.
- Залити сумішшю м’ясо з цибулею. Тушкувати під кришкою 40 хвилин.
Отримані шматочки свинини з підливою щедро присипати будь подрібненою зеленню.
Піджарка зі свинини на сковороді
Інгредієнти:
- 850 г свинячої м’якоті;
- по 1 шт. великої моркви і ріпчастої цибулі;
- невеликий шматочок свіжого імбиру;
- 40 г вершкового масла;
- 750 мл м’ясного бульйону;
- сушений солодкий перець шматочками, сіль, чебрець і лаврове листя;
- 250 мл густого томатного соку;
- 2 ст. л. борошна;
- рослинне масло.
Приготування:
- Імбир почистити від шкірки, нарізати дуже тонкими кружечками і обсмажити на невеликій кількості рослинного масла. Відкласти в сторону.
- У жирі, що залишився приготувати невеликі шматочки свинини до рум’яності і скоринки. Додати вершкове масло.
- Присипати свинину борошно. Перемішати. Готувати ще 6 – 7 хвилин.
- Влити нежирний гарячий м’ясний бульйон. Можна замінити його овочевим.
- Поставити масу на невеликому вогні до загусання.
- В окремій сковороді приготувати піджарку з подрібнених овочів. Додати до неї порізаний смужками імбир, всі спеції, томатний сік. Потомити суміш пару хвилин.
- З’єднати з м’ясом.
- Готувати страву під кришкою до м’якості свинини. Можна вимкнути, коли в сковороді залишиться ще багато підливи або ж дочекатися, поки гуща підсохне.
Подавати піджарку з свинини з улюбленим гарніром.
Варіант смаження шматочками з цибулею
Інгредієнти:
- 700 г свинячої м’якоті;
- 2 цибулини;
- сіль і перець;
- 2/3 ст. води;
- 1 ст. л. смальцю.
Приготування:
- Розтопити смалець на сковороді. Обсмажити шматочки свинини.
- Коли м’ясо зарум’яниться, можна засипати його цибульними полуколечками.
- Готувати до прозорості овоча. Тільки після цього посолити і поперчити.
- Залити продукти окропом. Зменшити вогонь і тушкувати під кришкою 40 – 45 хвилин. За цей час вода повинна випаруватися, а м’ясо – стати м’яким і соковитим.
Смачно подавати смажені шматочки свинини за таким рецептом з картопляним пюре на вершках.
Готуємо з картоплею
Інгредієнти:
- 1 кіло картоплі;
- ½ Кіло свинини;
- сіль і спеції;
- цибулина;
- рафінована олія.
Приготування:
- Невеликі шматочки м’яса присипати сіллю і вибраними спеціями. Перемішати, залишити на 15 хвилин.
- Обсмажити свинину на розігрітій олії до легкої рум’яності.
- Всипати подрібнену цибулю до м’яса.
- Коли овоч розм’якшиться, додати картоплю, нарізану крупною соломкою.
- Смажити під кришкою на середньому вогні. Не заважати!
- Коли картопля почне розм’якшуватися, посолити її. Один раз перемішати вміст сковорідки.
- Продовжити приготування страви під кришкою вже на маленькому вогні.
Подати асорті з маринованих овочів.
Соковитий стейк зі свинини на сковороді
Інгредієнти:
- 2 шматки свинячої вирізки (приблизно на 500 м);
- рослинна олія;
- кухонна сіль і перець.
Приготування:
- Щоб приготувати стейк зі свинини, насамперед м’ясо нарізати скибками товщиною близько 2 див. Прибрати з них зайву вологу паперовими рушниками.
- Стейки відбити, не порушивши їх цілісність.
- Натерти сіллю і перчиком. Залишити на півгодини.
- Розігріти в сковорідці олію.
Швидко обсмажити стейки з свинини. Зовні на шматочках повинна з’явитися рум’яна скоринка, усередині вони залишаться м’якими.
Відбивні з м’яса в клярі
Інгредієнти:
- ½ Кг філе свинини;
- ½ Ст. борошна;
- 2 яйця;
- сіль, перець і рослинне масло.
Приготування:
- Свинину розрізати на шматки середньої товщини (близько 1,5 див).
- Посипати сіллю, перцем. Можна вибрати будь-які інші приправи.
- Яйця вилити в глибоку посуд і добре збити віночком. Присолити отриману суміш.
- М’ясо по черзі вмочати то в збиті яйця, то в борошно з кожної сторони.
Смажити відбивні по 3 – 4 хвилини з кожного боку.
Свинина, смажена в соєвому соусі
Інгредієнти:
- 800 г м’якоті свинини з невеликою кількістю жиру;
- 5 десертних ложок класичного соєвого соусу;
- 1 велика цибулина;
- 1 ч. л. суміші приправ для шурпи і стільки ж гострою пастоподібної гірчиці;
- сіль і рафінована олія.
Приготування:
- Порізати м’ясо середніми скибочками. Викласти у велику миску.
- Додати великі шматочки цибулі, гірчицю, соус і всі спеції.
- Добре вимісити продукти руками. Накрити кришкою і залишити їх у такому вигляді на 90 хвилин. Якщо вдома не дуже жарко, то можна маринувати свинину прямо на столі.
- Обсмажити підготовлене м’ясо до золотистої скоринки на великому вогні. Зменшити нагрів плити до мінімального і готувати свинину ще чверть години, помішуючи.
Коли м’ясо, смажене на сковороді, стане м’яким, можна знімати з вогню.
Класичні котлети з свинячого фаршу
Інгредієнти:
- 1 кг рубленого свинячого м’яса з жировими прошарками;
- 1 ч. л. солі з верхом;
- суміш перців;
- три яєчних жовтки;
- 2 скибочки вчорашнього білого хліба;
- ½ Склянки холодного молока;
- 2 шт. цибулі;
- 5 десертних ложок борошна;
- кілька часникових зубчиків;
- рослинна олія для обсмажування.
Приготування:
- Одну цибулину разом з шматочками свинини і часником пропустити через м’ясорубку або перетворити у фарш у спеціальній насадці блендера. Другий овоч дрібно нарізати і обсмажити до рум’яності. Обжарку також відправити у фарш. Додати сіль, суміш перців.
- Перемістити до фаршу яєчні жовтки і розмочений в молоці, віджатий хліб без скоринок.
- Добре перемішати масу. Відбити її об тверду поверхню.
- Залишити фарш в прохолоді на чверть години. Зліпити з нього невеликі котлети.
- Обваляти заготовки в борошні. Обсмажити на помірному вогні в сковороді без кришки.
Скільки готувати котлети, щоб не пересушити, але і не залишити їх сирими, залежить від їх розміру. Чим крупніше м’ясні коржі, тим довше їх потрібно нагрівати на вогні.
Ескалоп з свинини на сковороді
Інгредієнти:
- 2 шматка нежирної свинячої вирізки;
- сіль і чорний мелений перець;
- рафінована олія.
Приготування:
- Свинячу вирізку порізати суворо поперек волокон. Повинні вийти медальйони не більше 10 см в діаметрі і не товще 1,5 див.
- Відбити м’ясні заготовки.
- Викласти в сковороду з великою кількістю розігрітого масла.
- Посолити і поперчити страву в процесі.
- Стежити за тим, щоб саме м’ясо смажилося, а не тушкувалося. При необхідності зливати виділяється з нього сік.
Готувати ескалопи по 5 – 6 хвилин з кожного боку на середньому вогні.
М’ясо з ананасами в кисло-солодкому соусі
Інгредієнти:
- 800 г свинини;
- 350 г консервованих ананасів;
- 1 цибулинка;
- 7 десертних ложок томат-пасти;
- по 2 десертні ложки борошна і картопляного крохмалю;
- 2 ч. л. оцту;
- соєвий соус;
- масло;
- щіпка цукру;
- сіль і перець.
Приготування:
- Насухо витерти серветками з паперу промите м’ясо. Порізати мініатюрними кубиками. Засипати крохмалем, борошном. Додати невелику кількість соєвого соусу. Залишити свинину в такому вигляді на 20 – 25 хвилин.
- Ананаси нарізати кубиками, промити від сиропу (рідина з банки не виливати). Обсмажити на сковорідці з будь-яким маслом. Перекласти на тарілку.
- В тій же посуді готувати замариновані м’ясні шматочки з кубиками цибулі. Свинина і овоч повинні злегка зарум’яниться.
- Змішати залишився сироп, томатну пасту, оцет, цукор. Перемішати. Залити сумішшю м’ясо на сковороді.
Тушкувати під кришкою чверть години.
Щоб смачно посмажити свинину, потрібно підібрати якісну сковороду. Краще всього використовувати товстостінну посуд, наприклад, чавунну.