Свинина по-китайськи є візитною карткою китайських кулінарних традицій. Завдяки умінь кухарів, м’ясо може приймати вигляд, мати смак і запах абсолютно інших продуктів – риби, фруктів, птиці… Таке блюдо в оригінальному виконанні безумовно є прикрасою будь-якого столу.
Класична свинина в кисло-солодкому соусі по-китайськи
Свинина в кисло-солодкому соусі по-китайськи – популярне блюдо національної кухні, яке можна приготувати з наступних продуктів:
- м’ясо – 500 г;
- крохмаль – 200 г;
- цукор – 100 г;
- паста томатна і оцет – по 20 мл;
- сіль, соняшникова олія.
Щоб насолодитися оригінальним блюдом, дотримуйтесь простим алгоритмом:
- З м’якоті готують нетовсті шматочки, які поміщаються в миску, засипаються крохмалем і заливаються невеликою кількістю води (до 100 мл).
- Добре просочене м’ясо обсмажується у фритюрі.
- Після цього на чисту холодну сковороду містяться цукор і паста, під ними включається сильний вогонь.
- Далі всипається ложка солі і вливається 150 мл окропу.
- Після закипання ретельно перемішаного соусу вливається оцет.
- Для загустіння заправки в неї додається ложка крохмалю.
- У фіналі в соус викладається м’ясо і гаситься близько 3 – 4 хвилин.
Рецепт приготування з ананасами
Любителі смаку екзотичних плодів можуть спробувати виконати рецепт з наступних продуктів:
- вирізка – 500 г;
- перець болгарський – 200 г;
- цибуля – 100 г;
- ананас – 1 банка;
- часник – ½ головки;
- соєвий соус і оцет – по 30 мл;
- імбир, крохмаль, олія, перець.
М’ясо з ананасами готується наступним чином:
- М’якоть нарізати шматочками, які перчатся, обвалюються в крохмалі і обсмажуються. Готове м’ясо викласти в окремий посуд.
- Подрібнені цибулю і перець пассеруются близько 10 хвилин в сковороді, куди додається 5 г сухого імбиру і нарізані ананаси.
- З соком від ананасів, соєвого соусу, оцту, крохмалю і подрібненого часнику готується заправка.
- М’ясо викласти в сковороду з овочами, заливають заправкою і гаситься на повільному вогні 5 хвилин.
Ананаси в рецепті можна сміливо замінити більш звичними нам фруктами. Наприклад, консервованими абрикосами або зовсім стиглими свіжими сливами.
Свинина з овочами по-китайськи
Швидке і дуже смачне блюдо можна виконати з:
- 300 г свинини;
- 1 болгарського перцю;
- 1 морквини;
- ½ Кореня селери;
- 1 цибулини;
- ½ Головки часнику;
- 60 мл соєвого соусу;
- 15 мл соку лимона;
- крохмалю, імбиру, рослинного масла.
Спосіб приготування:
- В якості маринаду використовується суміш соєвого соусу, лимонного соку, натертого імбиру і крохмалю.
- Довгасті шматочки м’яса маринуються в отриманому складі 10 хвилин.
- У цей час на сковороді обсмажують цибульні півкільця, смужки моркви, перцю і селери.
- Овочі викладають на тарілку, а на сковороду відправляється м’ясо.
- За 5 хвилин до готовності овочі викладаються до свинини і всі компоненти ретельно перемішуються.
Готуємо традиційне блюдо з рисом
Ситне блюдо, яке відрізняється особливою ароматностью, можна приготувати з такого продуктового набору:
- вирізка – 400 г;
- перець болгарський – 1 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- морква – 3 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- паростки бамбука (консерви) – 1 банка;
- часник – 3 зубки;
- рис – 150 г;
- соєвий соус – 75 мл;
- оцет – 30 мл;
- імбир, борошно, соняшникова олія, цукор, перець.
Щоб на виході отримати красиве блюдо з розсипчастим рисом, вибирайте для його приготування длиннозерные сорту. У них менше крохмалю, а значить, ймовірність, що вони перетворяться на кашу, нижче.
Етапи приготування:
- Вирізка ріжеться на шматочки, які перчатся і умочують в клярі з яєць та борошна.
- Овочі (включаючи паростки бамбука) ріжуться смужками і пассеруются.
- З соєвого соусу, цукру, оцту, подрібненого часнику і сухого імбиру готується заправка, яку заливається м’ясо і овочі.
- Тушкована свинина по-китайськи подається з гарніром з розсипчастого рису.
Стрілки часнику зі свининою по-китайськи
У меню китайських ресторанів часто можна зустріти цікаву страву, до складу якого входять нетрадиційні для нашої кухні стрілки часнику.
Виконується такий рецепт:
- 600 г свинини;
- пучка часникових стрілок;
- 150 мл соєвого соусу;
- невеликої кількості сушеного імбиру і крохмалю;
- масла для смаження.
Щоб урізноманітнити раціон, виконайте таку послідовність дій:
- Тонкі м’ясні скибочки маринуються в ⅓ соєвого соусу близько 20 хвилин, після чого обсмажуються разом з імбиром на інтенсивному вогні. Це дозволяє зберегти соковитість м’яса.
- Стрілки ріжуться невеликими шматочками і смажаться на іншій сковороді близько 3 хвилин при постійному помішуванні.
- З решти соусу і дрібки крохмалю готується заправка, якій заливаються сполучені в сковороді м’ясо і стрілки.
- Блюдо після закипання соусу гаситься близько 5 хвилин і отставляется.
Варіант приготування з локшиною
Шанувальникам азіатської кухні рекомендується приготувати страву з:
- 500 р свинини;
- 200 р локшини;
- 200 г грибів;
- 1 солодкого перцю;
- 100 мл соєвого соусу;
- 30 мл кетчупу;
- меду, рисового оцту, борошна (по 15 г);
- солі і спецій.
Безумовно, для виконання такого рецепта потрібна спеціальна китайська локшина, але якщо у вашій доступності такого продукту немає, приготуйте блюдо з якісною локшиною з твердих сортів пшениці.
Спосіб приготування:
- М’ясо нарізають тонкими пластинками, які посипаються сіллю і імбиром, потім обвалюються в борошні і обсмажуються у великій кількості киплячої олії.
- В цей час відварюється лапша і відкидається на друшляк.
- Подрібнені гриби обсмажують з перцем і невеликою кількістю солі.
- Отримана маса з’єднується з м’ясом і заливається сумішшю з меду, оцту, кетчупу і соєвого соусу.
- Через 3 хвилини локшина викладається до м’яса.
- Через 5 хвилин блюдо готове до подачі.
Свинина в клярі по-китайськи
Ніжне блюдо, не вимагає особливих кулінарних навичок, потребує підготувати такі інгредієнти:
- 500 г м’яса;
- пару яєць;
- 15 г цукру;
- такий же обсяг оцту і крохмалю;
- цибулину;
- морква;
- головку часнику;
- 30 мл томатного соусу;
- сіль, спеції і масло для смаження.
В процесі виконайте наступні кроки:
- Для кляру яйця змішуються з крохмалем і сіллю.
- Свинину нарізати шматочками, які умочують в отриманому складі і обсмажуються на розпеченому маслі до готовності.
- Овочі ріжуться соломкою і пассеруются з додаванням соусу, розведеного в такій же кількості води.
- Через 2 хвилини до овочів додаються цукор, оцет і сіль.
- Після загустіння заправки на сковороду викладається м’ясо та «доходить» разом з овочами ще пару хвилин.
Як приготувати з додаванням грибів?
Після низки кулінарних експериментів стає ясно, що гриби чудово доповнюють страви азіатської кухні.
Для чудового м’яса по-китайськи беруться:
- цукіні;
- морква;
- цибулина;
- 2 болгарських перцю;
- 200 г печериць;
- 400 г м’яса;
- головка часнику;
- сіль, спеції, соєвий соус.
Основні етапи процесу приготування:
- Цибулю, перець, гриби і цукіні нарізати соломкою, моркву натирається.
- М’ясо ріжеться шматочками, солиться і обсмажується з цибулею на сковороді з товстим дном.
- Після утворення у цибульно-м’ясної маси золотистої скоринки в неї відправляються підготовлені овочі.
- За 5 хвилин до готовності у посуд вливається соус і викладається пропущений через прес часник.
Свиняча відбивна котлета по-китайськи
Щоб приготувати до гарніру прекрасне м’ясне блюдо, буквально містить у роті, слід підготувати:
- 500 р свинини;
- 30 мл соєвого соусу;
- головку часнику;
- зелена цибуля;
- борошно;
- 3 яйця;
- трохи олії.
Страва азіатської кухні готується за наступною схемою:
- М’ясо ріжеться на порційні шматки, які відбиваються і маринуються в суміші з соусу, товченого часнику і подрібненої цибулі.
- Через 20 хвилин відбивні обвалюються в борошні, умочують у збитому яйці і обсмажуються по 2 хвилини з кожного боку до готовності.
Отже, ароматна і смачна свинина по-китайськи, завдяки великій кількості варіацій приготування, сьогодні стала популярною стравою, виконання якого є навіть початківцям кулінарам. Спробуйте і будьте впевнені — результат вас приємно здивує!