Свинина в фользі, запечена в духовці – 11 рецептів приготування

Свинина, запечена в духовці у фользі, – блюдо, яке готується досить просто, без зайвого жиру, тільки з додаванням натуральних спецій, а іноді – фруктів і овочів. Її можна готувати як порційними шматочками, так і цілісним шматком, а подавати гарячою або холодною. Останній факт робить запечене м’ясо здоровою альтернативою магазинною ковбасою.

Свинина в фользі, запечена шматочками в духовці

Близьке за смаком до шашлику, але неймовірно ніжне і соковите м’ясо в соусі, – такий виходить свинина шматочками, приготовлена в духовці у фользі. У процесі готування господині потрібно буде тільки з’єднати всі інгредієнти, перемішати і упакувати їх у фольгу, а потім дістати з духовки вже готове м’ясо в соусі.

Продукти, необхідні для страви:

  • 1000 г свинини;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 50 г гірчиці з цілими зернами;
  • сіль, спеції.

Процес запікання покроково:

  • Свинину (можна взяти пожирніше або пісну) вимити, обсушити паперовим рушником і нарізати на невеликі шматочки.
  • З цибулин зняти лушпиння, кожну головку розрізати навпіл уздовж і нашаткувати полукольцам. В окремому посуді змішати рослинну олію, гірчицю і цибулю.
  • М’ясо поперчити-посолити і викласти до нього цибульну нарізку. Гарненько все перемішати, розминаючи цибулю руками, щоб він пустив сік.
  • На лист фольги, складений вдвічі, викласти м’ясо і накрити другим листом фольги, щільно скріплюючи краю, щоб вийшла герметична подушка, з якої ні пар, ні соус не витечуть.
  • Спочатку м’ясо потрібно залишити в спокої на сорок хвилин, щоб воно добре просочилося. Потім залишиться тільки запекти свинину при 200 градусах протягом 50 – 60 хвилин.

Як смачно запекти м’ясо, одним шматком

Вміння запекти свинину одним шматком – це найвищий рівень майстерності кухаря. Таке частування відразу стає центральним гарячим блюдом на будь-якому святі. Існує маса рецептур з використанням різних спецій, але наведений спосіб з попередніми маринуванням і медово-гірчичним соусом дозволяє виконати ідеальне блюдо навіть молодої господині.

Щоб приготувати свинину одним шматком знадобляться:

  • 1500 г м’яса (карбонат, ошийок або окіст) одним шматком;
  • 4 г чорного меленого перцю;
  • 15 – 20 г часнику;
  • 5 г паприки;
  • 15 мл соусу барбекю;
  • 10 г меду;
  • 30 г діжонської гірчиці;
  • 10 г солі.

Черговість дій:

  • Для попередньої підготовки м’яса його слід вимити і промокнути рушником. Потім зробити тонкі проколи (тендерайзером або довгим ножем) і відправити на 2 – 3 години в сольовий розчин (пропорції: на 1000 мл води 30 г солі).
  • Для соусу з’єднати з медом і соусом всі сухі компоненти (гірчиця до складу соусу не входить) і ретельно все розмішати. Замариноване м’ясо витерти практично насухо паперовими рушниками і натерти соусом.
  • Щоб свинина зберегла свою соковитість, шматок м’яса слід упакувати в конверт з фольги, як і в попередньому рецепті, і відправити на годину в духовку, прогріту до 180 градусів.
  • Після закінчення зазначеного часу, відкрити фольгу і проколоти м’ясо ножем. Якщо витікає рожевий сік – запікати ще 20 хвилин. Якщо сік прозорий, верхній аркуш фольги слід зняти, змастити м’ясо зверху гірчицею і відправити ще ненадовго в духовку до утворення хрусткої апетитною скоринки.

Свинячі реберця, запечені у фользі

З свинячих реберець можна приготувати безліч перших і других страв. Цей м’ясний продукт використовують для рагу, супів, готують в сковороді, на грилі або мангалі. Але самий простий і тим не менш смачний спосіб їхнього готування – запікання в духовці.

Щоб приготувати свинячі реберця в фользі, слід заздалегідь підготувати:

  • 1000 м реберець;
  • 1 лимон;
  • 30 г часнику;
  • 5 р куркуми;
  • 10 г сухих прованських трав;
  • 3 г меленого запашного перцю;
  • сіль за смаком.
Дивіться також:  Серце куряче – 12 смачних рецептів приготування

Хід роботи:

  • Нешироку смужку свинячих реберець розрізати на окремі сегменти уздовж кісток і скласти в одну посудину відповідного літражу. У миску з м’ясом відправити всі спеції, нарізаний тонкими слайсами часник, видавити сік лимона і посолити за смаком.
  • Все добре перемішати, щоб спеції і сіль рівномірно розподілилися, і прибрати на 2 – 3 години в холодильник для маринування, прикривши м’ясо кришкою або харчовою плівкою.
  • Промариновавшиеся реберця «упакувати» в конверт з фольги, змащене рослинним маслом і відправити на півтори години в духовку запікатися при 180°С.

В кінці запікання, щоб м’ясо зарум’янилося, фольгу ненадовго можна відкрити.

Соковита свиняча шийка в духовці

Свинина чудово поєднується з різними фруктами. Її готують з яблуками, апельсинами, чорносливом, родзинками, ананасами і курагою. Також стигла, в міру солодка і щільна груша дивовижно доповнює смак м’яса.

Тому свинячу шийку можна не тільки запекти одним шматком, як в рецепті вище, але і приготувати з грушами, взявши:

  • 1300 г свинячої шиї одним шматком;
  • 1 – 2 середні груші (наприклад, сорти Конференс);
  • 100 мл вина;
  • оливкова олія, сіль і спеції для свинини за смаком.

Запікаємо наступним чином:

  • Підготовлений шматок свинини надрізати упоперек волокон через кожні 2 – 3 см на таку глибину, щоб утворився зазор помістився скибочку груші.
  • Потім шматок м’яса щедро натерти оливковою олією, сіллю і спеціями, розподіляючи їх не тільки з поверхні, але і в кожному надрізі.
  • Покласти шийку на обробну дошку або тарілку, затягнути зверху харчовою плівкою і залишити маринуватися на 40 хвилин при кімнатній температурі або від півтори години до цілої ночі в холодильнику. Якщо свинина для запікання маринувалася в холодильнику, то для подальшого її приготування м’яса обов’язково потрібно дати трохи полежати на столі і зігрітися до кімнатної температури.
  • Груші нарізати на поздовжні скибочки, товщина яких буде приблизно дорівнює півтора сантиметри, і вкласти в надрізи на шийці.
  • Обернути шматок м’яса фольгою. Вона в цьому випадку не тільки збереже соковитість продукту, але і не дасть м’яса під час запікання розвалитися.
  • Готувати свинячу шийку при 180 градусах до готовності. За пару хвилин до закінчення приготування, розгорнути фольгу, м’ясо полити зверху вином і потримати трохи під грилем для апетитною скоринки.

Запечений свинячий окіст

Шматок свинячого окосту при мінімумі активних дій з боку господині може перетворитися на смачний шматок запеченого м’яса з красивою томатної скоринкою.

Для цього необхідно взяти:

  • 600 – 700 г свинячого окосту;
  • 15 – 20 г часнику;
  • 30 – 50 г томатної пасти;
  • сіль, спеції для свинини.

Етапи приготування:

  • Свинячий окіст натерти сіллю зі спеціями і нашпигувати тонко нарізаними пластинками часнику. Обернути м’ясо фольгою і залишити на кілька годин при кімнатній температурі.
  • Далі прямо у фользі запікати свинину в духовці приблизно одну годину при 200 градусах. Після цього фольгу розгорнути, змастити м’ясо томатною пастою і відправити ще на 15 – 20 хвилин у піч до утворення гарної скоринки.

Лопаткова частина

Лопатка володіє чудовими смаковими якостями. До того ж, це найменш жирна частина свинячої туші, але вона все ж трохи жорсткувата, тому не підходить для смаження або звичайного запікання. Зате свиняча лопатка в духовці у фользі по-домашньому виходить дуже смачною.

Для цієї рецептури будуть потрібні наступні продукти:

  • 1500 р лопаткової частини свинячої туші одним шматком;
  • 1 середня морква;
  • 3 – 4 зубчики часнику;
  • сіль і спеції за смаком.

Як приготувати:

  • Спочатку з м’ясом проробляємо стандартні водні процедури з подальшим обсушиванием паперовими рушниками. Далі натираємо його сіллю і спеціями.
  • Очищену моркву і часточки часнику нарізаємо тонкими скибочками. По всій поверхні лопатки робимо ножем тонкі глибокі надрізи і шпигуємо їх часником та морквою.
  • Залишається тільки покласти м’ясо в глибоку ємність, прикрити кришкою і залишити маринуватися на кілька годин при кімнатній температурі.
  • Потім щільно обернути м’ясо фольгою, перекласти в глибоку жаростійку форму або на деко і відправити запікатися при 180 – 200 градусах.
Дивіться також:  Як швидко зварити квасолю червону і білу без замочування?

Подавати запечену лопатку слід гарячої, порізавши на порційні шматочки.

Буженина з свинини у фользі

Домашня буженина може стати не тільки частиною м’ясної нарізки на святковому столі або фуршеті. У повсякденному меню вона чудово замінить магазинну ковбасу для бутербродів. Але щоб м’ясо вийшло соковитим, в міру щільним, не разваливающимся при нарізуванні, слід точно повторювати рецептуру, не нехтуючи маринуванням і витримкою м’яса в холодильнику.

Необхідні інгредієнти:

  • 1000 г свинини;
  • 25 – 30 г часнику;
  • 20 г гірчиці;
  • 3 г червоного меленого перцю;
  • 3 г чорного меленого перцю;
  • 5 г сушеного базиліка;
  • сіль.

Технологія приготування домашньої буженини:

  • Зубчики часнику розрізати вздовж на 2 – 4 часточки, видаливши зелені серцевинки. Змішати спеції із сіллю і сухим базиліком, обваляти в цій сухої суміші часник.
  • Шматок м’яса вимити і прибрати з нього всю вологу з допомогою паперових рушників. Зверху вздовж всього шматка зробити рівномірно проколи гострим ножем і вставити в кожен часниковий скибочку. Залишилися спеціями натерти м’ясо з усіх боків.
  • Викласти свинину в щільно закривається контейнер і прибрати мінімум на 12 годин у холодильник.
  • Далі, упакувавши м’ясну заготовку у фольгу, запікати її півтори години при 180 градусах і ще чверть години – при 160.

Остиглу в духовці буженину зберігати, обернувши новим шматком фольги, а що утворився в процесі запікання соком можна поливати каші.

Запікаємо в маринаді з гірчиці і меду

Гірчиця дарує ніжність м’яса, а мед – красиву карамельну скоринку, тому медово-гірчичний маринад найбільш часто використовується для запікання. Так, свинина шматочками на подушці з ріпчастої цибулі, приготована з використанням такого маринаду, багатьом подобається навіть більше ніж шашлик.

Пропорції інгредієнтів для цього м’ясної страви:

  • 1000 г свинини;
  • 50 г гірчиці;
  • 30 г меду;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • 500 р ріпчастої цибулі;
  • сіль приправа для шашлику за смаком.

Спосіб приготування:

  • М’ясо вимити і нарізати шматочками, стандартними для класичного шашлику на мангалі. Посолити і приправити свинину спеціями.
  • В окремій посудині з’єднати гірчицю, соєвий соус і мед. Важливо: продукт бджільництва повинен бути в рідкому стані, тому його при необхідності слід розтопити в мікрохвильовій печі або на паровій бані.
  • Полити отриманим маринадом м’ясо, перемішати, щоб кожен шматочок скупався в ньому, і залишити маринуватися мінімум на два – три години.
  • Ріпчасту цибулю нарізати великими півкільцями.
  • Шматок фольги достатнього розміру, щоб на ньому помістилося м’ясо, скласти в два шари. Викласти на нього подушку з півкілець ріпчастої цибулі, а на неї відправити промаринованное м’ясо.
  • Зверху прикрити свинину іншим відрізком фольги і поставити запікатися в духовку при 190 градусах.

Через 25 хвилин верхню фольгу прибрати і готувати страву далі до абсолютної готовності.

Карбонад

Карбонад – це м’ясний делікатес із свинини спинно-поперекового відрубу, в якому допускається наявність лише невеликий прошарок жиру (не більше 5 мм). Приготувати цю страву насправді набагато простіше, ніж знайти для нього гарне м’ясо. Але віддаючи перевагу карбонаду, приготованих в домашніх умовах, завжди можна контролювати якість використовуваних продуктів.

Для домашнього делікатесу з свинини будуть потрібні:

  • 1000 г корейки;
  • 1000 – 1500 мл води;
  • 200 г яблук;
  • 10 г часнику;
  • 20 г гірчиці;
  • 30 г кухонної солі;
  • 2,5 г хмелі-сунелі;
  • 3 лаврових листа;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • чорний мелений перець за смаком.
Дивіться також:  Риба по-польськи – 7 рецептів приготування

Алгоритм приготування:

  • Закип’ятити воду з сіллю, запашним перцем і лавровим листом. Коли маринад охолоне, покласти в нього м’ясо і залишити на дві години. Це зробить карбонад соковитіше і ніжніше.
  • Вимочене в маринаді м’ясо обсушити рушником, нашпигувати пластинками часнику, посипати чорним меленим перцем, обмазати гірчицею і притрусити хмелі-сунелі.
  • Щоб зріз карбонаду вийшов круглим, перев’язати шматок м’яса ниткою або шпагатом.
  • Яблука вимити і нарізати тонкими часточками.
  • На лист фольги покласти частину яблук, а на них – м’ясо. Зверху обкласти його іншими фруктами і загорнути все в фольгу. Яблука не дадуть м’яса пригоріти і додадуть йому цікаві смакові нотки.
  • Запікати карбонад при 180 – 220 градусах трохи більше години, до того моменту, коли виділяється при проколюванні сік буде прозорим. Дати охолонути свинині прямо у вимкненій духовці і подавати, очистивши від яблук.

Томлена в фользі з часником

Аромат цієї страви не залишить нікого байдужим, а квашена капуста або соус з хрону стануть для нього прекрасним доповненням. Для приготування підійде свиняча шийка, корейка або окіст. М’ясо може бути необрізним, але обов’язково з невеликою прошарком жиру, яка додасть соковитості.

Пропорції інгредієнтів, які використовуються в процесі приготування:

  • 700 – 800 г свинини одним шматком;
  • 35 – 50 г часнику;
  • 20 – 40 г паприки;
  • сіль та інші спеції за смаком.

Етапи запікання:

  • Часник продавити через прес і змішати з паприкою, сіллю і іншими улюбленими спеціями. Отриманою сумішшю натерти шматок свинини з усіх боків.
  • Згорнути м’ясо в тугий рулет, перев’язати нитками, щоб він не розвалився. При необхідності зверху знову обмазати сумішшю часнику і спецій.
  • Потім обернути фольгою і відправити на 1 – 1,5 години в духовку. Температура запікання при цьому повинна становити 220 градусів.
  • Готове м’ясо звільнити від ниток, остудити і подавати, розрізаючи на порційні шматочки.

Ескалоп з свинини у фользі

Ті, хто ретельно стежать за кожною з’їденої калорией, можуть замінити смажені в маслі відбивні на приготований в духовці ескалоп. Рівні, круглі і нарізані поперек волокон шматки м’яса хоч і відбивають перед приготуванням, але не панірують і не готують в маслі.

Щоб побалувати себе свинячими эскалопами будуть потрібні:

  • 500 г свинячої вирізки;
  • 1 лимон;
  • 3 – 4 часникові часточки;
  • сіль.

Приготування:

  • М’ясо нарізати поперек волокон на круглі заготовки товщиною не більше півтора сантиметрів. Потім відбити до товщини 6 мм
  • Часник пропустить через чеснокодавку, змішати з лимонним соком і сіллю. Цією сумішшю обмазати м’ясо і залишити на 20 хвилин, щоб воно замаринувалося.
  • Загорнути заготовки шматок фольги і відправити в гарячу духовку на 20 – 30 хвилин.

Скільки запікати свинину в фользі в духовці

Визначившись з рецептом запеченої у фользі свинини, але купивши шматок м’яса більший або менший, ніж заявлений в рецепті, не хвилюйтеся про перерахунок пропорцій інгредієнтів. Це легко зробити просто у відповідності з власними смаками.

А ось питання, скільки вибраний шматок м’яса повинен провести в духовці, може увігнати в ступор. Тож розберемося, як довго запікати свинину у фользі цілим шматком або шматочками.

При запіканні м’яса цілим шматком при стандартних 180 – 200 градусах час розраховується за таким принципом: 25 хвилин на кожні 500 г м’яса і ще 25 хвилин на шматок. Таким чином, шматок свинини вагою 1 кг повинен провести в духовці 1 годину 15 хвилин.

Нарізане на порційні шматочки м’ясо запікається в рази швидше. Воно буде готове вже за 30 – 40 хвилин.

Рецептів м’яса, запеченого у фользі, безліч. Вибирайте будь-який, додавайте нові інгредієнти і ваш обідній стіл ніколи не буде нудним!

Прокрутка до верху