Свинина в горщиках – продукт дієтичний, ніж смажене, і навіть варене м’ясо. Її приготування не вимагає особливих зусиль, до того ж, зараз можна знайти величезну кількість найрізноманітніших рецептів, які припадуть до душі навіть справжнім гурманам.
Печеня зі свинини з овочами в горщиках
Один з найпоширеніших варіантів. У середньому готується 50-60 хв.
Для приготування потрібно:
- свинина (краще всього використовувати шию або корейку, де м’ясо м’яке і ніжне; також не варто повністю видаляти жирові прошарки – вони додадуть страві більш глибокий смак) – 250-300 г;
- гриби (краще – печериці) – 150-200 г;
- картопля – 5 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1-2 шт.;
- сметана – 40 г;
- нежирні вершки – 100 мл;
- запашне масло (нерафінована соняшникова або оливкова) – 1 ст. л.;
- зубчики часнику – 2 шт.;
- сіль/перець за смаком;
- для аромату можна додати трохи кропу, гвоздики, кінзи.
Покрокова інструкція:
- Свинину нарізати дрібними кубиками, посолити і помістити в глибоку миску. Все ретельно перемішати, залити невеликою кількістю гарячої (краще кип’яченою) води і залишити розморожуватися. Таким чином, м’ясо зберігає свою м’якість і повністю просочиться сіллю.
- Дно горщика змастити вершковим маслом і підігріти на слабкому вогні.
- Поки м’ясо розморожується, можна зайнятися овочами. Картопля, часник та цибулю треба ретельно очистити, помити і нарізати невеликими шматочками. Укласти на дно горщикам порізані овочі. Поперчити, додати запашне масло і спеції за смаком.
- Окремо готується соус зі сметани і нежирних вершків. Все ретельно перемішати, посолити, поперчити.
- Викласти до овочів розморожене м’ясо і залити зверху соусом.
- Свинина з картоплею в горщиках випікається в духовці, яку необхідно прогріти заздалегідь, при температурі 220 градусів. Випікати протягом 30 хв.
Печеня зі свинини готово. Як гарнір можна приготувати салат із залишків грибів і свіжого кропу. В якості прикраси додати трохи кінзи і іншої зелені.
Покроковий рецепт плову
Плов зі свининою в горщику – для багатьох не зовсім звичне блюдо. Традиційний плов готується з баранини на відкритому повітрі, в спеціальному посуді під назвою «казан». Варіант страви зі свининою є більш сучасним.
Основні інгредієнти:
- свинина (корейка, шийка, філе – тут більше м’яса і воно м’якше) – 200-300 р;
- рис – 150 г;
- морква – 1-2 шт.;
- цибуля – 1-2 шт.;
- сіль/перець за смаком;
- спеції, також можна додати сушені овочі, запашне масло.
Спосіб приготування дуже простий:
- Рис заздалегідь замочити і ретельно промити.
- Горщик акуратно змастити вершковим або рослинним маслом і прожарити на сильному вогні. Щоб смак страви був більш насиченим, на дно можна покласти дрібно нарізану цибулю або жирові обрізки м’яса.
- Тепер слід заготовити м’ясо і овочі. Цибулю і свинину нарізати дрібними кубиками, моркву – невеликою соломкою.
- Викласти нарізане м’ясо в горщик, ретельно обсмажити на сильному вогні.
- Додати цибулю, моркву, сіль. Перемішати, зменшити вогонь. Готувати до появи у овочів золотистої скоринки (5-7 хв).
- Посипати спеціями. Залити кип’яченою водою: вона повинна ледве прикривати овочі, а не перетворювати блюдо в рідкий суп. Помішуючи, готувати на слабкому вогні протягом півгодини. На смак вода повинна бути сильно пересоленим – згодом рис вбере в себе всі надлишки солі.
- Висипати промитий рис, додати ще трохи води (так, щоб вона покрила весь вміст горщика).
- Тушкувати на середньому вогні протягом півгодини.
Приготований плов у горщику нітрохи не поступається традиційному страви. Подавати його слід з крупно нарізаними овочами. В якості заправки можна полити ароматним маслом або додати трохи сметани.
Чанахи в горщиках зі свининою
Свинина – більш м’яке і ніжне м’ясо, ніж та ж яловичина або баранина. Тому в багатьох традиційних стравах, саме вона виступає заміною звичним видами м’яса.
Сучасний рецепт чанахи сильно відрізняється від традиційного і більш наближений до часу. У першу чергу це стосується заміни баранини (у рідкісних випадках – яловичини) на свинину. Однак, основна технологія приготування дотримана, тому пропарені овочі із м’ясом у горщику не втратять свій насичений смак і красивий зовнішній вигляд.
Необхідні продукти:
- свинина – 500-600 г;
- картопля – 3 шт.;
- перець болгарський (для краси страви можна вибрати плоди різного кольору) – 2 шт.;
- помідори – 2-3 шт.;
- баклажани/кабачки – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- сіль/перець за смаком;
- зелень для смаку і прикраси (кріп, кінза, петрушка, базилік);
- масло для смаження й змащення посуду.
Покрокова інструкція приготування чанахи:
- Заморожене м’ясо нарізати кубиками, поперчити, посолити, залишити розморожуватися в глибокій мисці. Попередньо залити гарячою кип’яченою) водою.
- Поки м’ясо готується, необхідно зайнятися овочами. Баклажани або кабачки ретельно почистити, нарізати великими шматками. Щоб позбутися від неприємної гіркоти, овочі можна замочити на півгодини в солоній воді. Злегка обсмажити з невеликою кількістю рослинного масла.
- Перець і картоплю нарізати кубиками, цибулю – півкільцями. Все обсмажити на середньому вогні, до появи золотистої скоринки, постійно помішуючи. Це важливо, щоб нічого не підгоріло. Інакше смак готового блюда може сильно зіпсуватися.
- У утворився овочевому соку підсмажити м’ясо до появи скоринки. Краще розділити його на 3-4 порції (щоб при готуванні виділялося менше вологи і м’ясо як слід, просмажене).
- Дно горщика необхідно змастити вершковим маслом.
- Викладати інгредієнти у горщик слід у кілька шарів. Перший – м’ясо. Зверху посипати сіллю, щоб воно просочилося. Наступний шар – цибулю і баклажани для смаку ці два шари також можна злегка посолити.
- Після шару картоплі покласти ще один кубик олії. Зверху викласти нарізані перець і помідори. Для апетитності рясно посипати зеленню і різними спеціями.
- Духовку заздалегідь розігріти до 180 градусів. Горщики поставити на решітку на годину-півтора (все залежить від ступеня м’якості м’яса). Соковиті овочі будуть періодично давати сік, тому додавати в блюдо воду не потрібно.
М’ясо, запечене з гречкою і сметаною
Зазвичай свинину готують з картоплею і грибами, тому запечене м’ясо з гречкою здається ніж-то незвичайним.
Основні інгредієнти:
- свинина – 400 г;
- гречка – 3 ст. л.;
- сіль/перець за смаком;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- гриби (краще шампіньйони) – 200 г;
- сметана – 300 р.
Спосіб приготування:
- Гречку ретельно промити і просушити.
- Свинину дрібно нарізати, додати сіль і спеції, поперчити. Для смаку можна змочити в рослинному маслі.
- Овочі і гриби дрібно нашаткувати і обсмажити на сковороді до появи золотистої скоринки. Також додати сіль і перець за смаком.
- Дно горщика змастити вершковим маслом. Викладати м’ясо і овочі шарами, все перемішати, додати 3-4 ст. л. гречки.
- Перед запіканням блюдо, залити соусом зі сметани, розведеною водою.
- Випікати годину-півтора (в залежності від готовності м’яса) в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці.
З картоплею та грибами
Свинина з картоплею в горщиках в духовці – популярний рецепт, який, залежно від смакових уподобань, постійно доповнюється новими інгредієнтами. Найбільш часто додаються гриби.
Продукти, необхідні для приготування:
- свинина (корейка, грудинка) – 300 г;
- гриби – 150 г;
- картопля – 3 шт.;
- морква – 3 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- масло для аромату;
- сіль/перець за смаком.
Покрокова інструкція:
- Овочі помити, очистити, дрібно нарізати.
- Гриби ретельно промити, подрібнити. Обсмажувати на середньому вогні до появи соку.
- М’ясо розморозити, нарізати кубиками середнього розміру.
- Дно горщика змастити вершковим маслом. Викладати інгредієнти по черзі: свинина, гриби, морква, картопля. Посолити, поперчити, додати спеції за смаком.
- Цибулю обсмажити до появи золотистої скоринки. Додати до основного блюда, зверху залити водою.
- Для аромату можна посипати петрушкою або кропом, а також додати сметану.
- Випікати в розігрітій духовці протягом однієї години.
- Подавати страву прямо в горщиках.
Рецептів свинини в горщиках дуже багато і велика частина з них розрізняється лише парою інгредієнтів. Кожна господиня може знайти саме те, що доведеться їй до душі або придумати свій, ексклюзивний варіант.