Свинина в горщику з картоплею в духовці — це не просто чудове м’ясне блюдо, але справжнє кулінарне творіння, створене за старовинними мотивами російської кухні. Подивіться, як просто і легко можна перетворити домашній обід в розкішне ресторанне застілля.
Свинина в горщику з картоплею і овочами в духовці
М’ясо зі свіжими овочами, оформлене в глиняному або керамічному посуді, — одне з популярних і завжди затребуваних страв.
Склад інгредієнтів:
- морква, цибуля-ріпка — 1 шт.;
- картопля — 4 шт.;
- молодий баклажан;
- масло пісне;
- зубки часнику — 5 шт.;
- томати, перці — по 2 шт.;
- свинина (використовуємо пісне м’ясо) — 300 г;
- зелень, спеції.
Процес приготування:
- Ретельно очищаємо і промиваємо всі овочі. Видаляємо у «синього» кінчики, поділяємо його шайбами, які ріжемо ще навпіл. Щоб позбавити плід від гіркоти, викладаємо його в глибоку посуд, посипаємо сіллю, залишаємо на півгодини під гніт. По закінченні процесу виливаємо темну рідину, промокаємо шматочки баклажана паперовими серветками.
- Шаткуємо соломкою моркву, крупно нарізаємо картоплю, перець (без насіння) рубаємо смужками. Ошпарюємо помідори, тримаємо 2 хвилини в звичайній воді, після чого знімаємо шкірку і оформляємо овочі невеликими шматочками. Подрібнюємо пресом часник.
- Добре промиваємо свинину, просушуємо серветками. Ріжемо м’ясо порційно, обсмажуємо в олії разом з оформленим кубиками цибулею до рум’яності.
- Розподіляємо продукти по глиняних посудин шарами: картопля, шматочки м’яса, солодкий перець, морква та томати. Приправляємо страва часником і сіллю, посипаємо нарубаною зеленню.
- Вливаємо в горщики питну воду/бульйон і відправляємо їх на 60 хвилин у духовку (200 °C).
Ошатно сервіруємо стіл, подаємо оригінально оформлений в горщиках смачний обід. Все як в ресторані!
З маринованими огірками
Щоб отримати страва з пікантним смаком, скористайтесь представленим рецептом. Не пошкодуєте!
Список продуктів:
- сметана домашня — 400 г;
- нежирна свинина — 1 кг;
- огірки мариновані (невеликі) — 10 шт.;
- картопля — 700 г;
- сіль, улюблені спеції.
Порядок приготування:
- Добре промиваємо шматок не дуже жирного м’яса. Рубаємо його соломкою, з’єднайте з маринованими огірками, нарізаними тонкими слайсами. Кращим варіантом стане використання домашньої засолювання перевіреної якості. Приправляємо компоненти страви спеціями і сіллю, ретельно все перемішуємо.
- Очищаємо коренеплоди, нарізаємо брусочками.
- Обробляємо горщики домашньою сметаною, розподіляємо по ємностей м’ясний з огірками склад, потім поміщаємо до нього шматочки картоплі. Зверху викладаємо залишився кисломолочний продукт.
- Ставимо посуд з компонентами страви на 50 хвилин у піч, запікаємо в закритому вигляді при температурі 190 °C.
Навіть не сумнівайтеся — смак отриманого страви приємно вразить найвибагливішого гурмана.
Як приготувати з печерицями
Страви з грибами — класика російської кухні, особливо якщо апетитна страва приготовлена в духовці.
Перелік продуктів:
- масло пісне;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- густа сметана — 300 г;
- борошно — 30 г;
- нежирна свинина — 700 г;
- бульби картоплі — 500 г;
- гриби — 600 г;
- чорнослив — ½ склянки;
- спеції.
Поетапне приготування:
- Очищаємо картоплю, ділимо бульби на досить товсті шари.
- Нарізаємо попередньо оброблене м’ясо невеликими шматками, підсмажуємо їх до рожевого відтінку, розкладаємо по горщикам. Перчимо і солимо продукт.
- Маємо на свинині підготовлений картопля. Заливаємо компоненти страви невеликою кількістю бутильованої води, покриваючи рідиною м’ясний шар. Збірка завершена, духовка нагріта (200 °C). Відправляємо в їжу поки піч на 30 хвилин.
- Тим часом звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо півкільцями, пасеруємо до м’якого стану. Додаємо борошно, ретельно все перемішуємо, нагріваємо склад ще 3 хвилини.
- В окремому посуді обсмажуємо до готовності очищені, нарізані пластинами гриби, з’єднуємо їх з цибулею і чорносливом, нарубаним маленькими шматочками.
- Отриману суміш розкладаємо по глиняних посудин, заливаємо домашньою сметаною, продовжуємо процес запікання ще 30 хвилин.
Готову свинину зі сметаною, картоплею і печерицями в горщиках залишаємо в печі – нехай трохи охолоне. Після цього подаємо страву до столу.
Свинина в горщику з картоплею і сметаною
М’ясо, приготоване з коренеплодами в керамічних посудинах, вийде особливо смачною у поєднанні з солодкою домашньою сметаною.
Список інгредієнтів:
- перці солодкі, томати — по 2 шт.;
- морква, цибуля-ріпка — 1 шт.;
- бульби картоплі — 400 г;
- свинина — 600 г;
- свіжа сметана — 100 г;
- прованські трави, спеції.
Методика приготування:
- Промите м’ясо ріжемо невеликими шматками, присмачую їх запашними травами. Солимо продукти, залишаємо на 40 хвилин просочуватися ароматами приправ.
- Очищаємо овочі, дрібно натираємо моркву, шаткуємо перці і цибулю подрібнюємо помідори, крупно рубаємо картоплю.
- Поміщаємо в глиняні ємності частина кілець цибулі, на них маємо порції свинини, потім викладаємо шарами картоплю, моркву, смужки перцю, часточки помідорів. Завершуємо збірку страви залишилися цибулею. Не забуваємо приправляти страву сіллю.
- Розподіляємо по горщикам сметану, додаємо по 100 мл питної води або бульйону, відправляємо горщики на 50 хвилин у піч.
При бажанні в кінці процесу посипаємо продукти сирної стружкою, потім готуємо ще 10 хвилин у відкритому вигляді до появи ніжної скоринки.
У томатному соусі
Дуже просте у приготуванні блюдо з тонким присмаком томатного соусу, який не тільки надає яству пікантні нотки, але і забезпечує красу його зовнішнього вигляду.
Необхідні компоненти:
- перці солодкі — 3 шт.;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- масло пісне;
- картопля — 10 шт.;
- морква;
- стебло порею;
- свинина — 600 г;
- соус томатний — 120 мл;
- спеції;
- сметана (не дуже жирна) — 200 г;
- стиглі томати — 2 шт.
Технологія приготування:
- Промиваємо філе свинини, нарізаємо невеликими скибочками, промокаємо серветками. Морква шаткуємо кружечками. Обидва компоненти страви обсмажуємо до утворення рожевої скоринки.
- Очищений картопля поділяємо на невеликі шматочки і готуємо на сковороді з маслом, поки частини бульб не підрум’яняться. Половину складу поміщаємо в горщики, зверху маємо порції м’яса і моркву.
- Тепер додаємо решту картоплі, тонко нарізаний цибулю-порей, нарізаний півкільцями ріпчасту овоч, смужки солодкого перцю (без насіння) і часточки зрілих помідорів. Приправляємо продукти сіллю.
- Змішуємо в піалі соус томатний і сметану, заливаємо вміст горщиків одержаним складом, посипаємо подрібненою зеленню і запашними сушеними травами. Додаємо в кожну ємність до 50 мл окропу.
Запікаємо свинину з овочами і томатним соусом 30 хвилин при t 180 °C.
Печеня по-домашньому
Головною складовою представленого страви завжди буде соковите м’ясо. Всі інші компоненти лише супроводжують ніжні шматочки свинини в їх смачному гастрономічному «подорожі».
Склад інгредієнтів:
- зубки часнику — 3 шт.;
- картопля (не дуже велика) — 6 шт;
- бульйон (питна вода) — 400 мл;
- головка цибулі;
- свіже м’ясо — 500 г;
- сіль, листи лавра, спеції, прянощі.
Методика приготування:
- Промиваємо свинину, поділяємо її на шматочки розміром до 4 см, приправляємо духмяними прянощами. Солимо продукт, розкладаємо порційно по керамічним горщикам.
- Очищаємо овочі. Моркву нарізаємо кругляком, відправляємо їх до м’яса. Далі слід картопля, нарізаний великими брусочками, потім шар подрібненого півкільцями цибулі. Приєднуємо пропущений через прес часник, поміщаємо в ємності по листу лавра.
- Заливаємо кожен зібраний складу бульйоном таким чином, щоб рідина покривала продукти не вище картопляного шару. Відправляємо горщики на півтори години в духовку, нагріту до 180 °C.
Печеня по-домашньому готово. Особливо смачним вийшло ніжне і дуже соковите м’ясо. Чудове виконання страви!
Горщики зі свининою, картоплею і сиром в духовці
Подивимося, який приголомшливий ефект надасть сир, доданий до основного складу компонентів класичного рецепту.
Список продуктів:
- стиглий помідор;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- морква;
- картопля (бажано невеликі бульби) — 600 г;
- зелені перці — 2 шт.;
- свиняча вирізка — 800 г;
- сир «Голландський» (можна інший твердий сорт) — 250 г;
- приправи та спеції.
Приготування:
- Поділяємо м’ясо на невеликі шматки, кладемо продукт в горщики.
- Обробляємо очищені овочі: цибулю ріжемо кільцями, помідор ділимо на тонкі слайсы, картопля шаткуємо кубиками, перці оформляємо смужками.
- Відправляємо овочеву масу до свинини, викладаючи компоненти страви в наступній черговості: цибулю, моркву, шматочки коренеплодів, скибочки помідорів, частини перців. Додаємо в продукти бажану кількість солі.
- Вливаємо в глиняний посуд по 1/3 склянки фільтрованої води. Всипаємо порції сирної стружки, ставимо посуд на 40 хвилин в духовку (180 °C). Не забуваємо про те, що свинина з картоплею і сиром, як і інша страва, оформлене в горщику, готується в закритому вигляді. В іншому випадком верхня частина страви підсохне і втратить соковиті якості.
Дістаємо злегка остиглі горщики з печі і насолоджуємося чудесним страв з апетитною і ніжною скоринкою.
Приготувати свинину в духовці представленими способами вигідно з усіх боків, адже це ситна і смачна страва має досить нестандартне і дуже вишукане оформлення. На таке застілля не соромно і запросити друзів — буде чим пишатися!