М’яка соковита свинина в кисло солодкому соусі може готуватися різними способами – в духовці, мультиварці, воке або просто на сковороді. У будь-якому випадку вона виходить ніжною з чудовим яскравим смаком. Це страва для любителів поєднання м’яса з солодкуватими пряними соусами.
Свинина в кисло-солодкому соусі, запечена в духовці
Інгредієнти: 1,5 кіло м’яса, сіль, сухий часник, стакан свіжовичавленого апельсинового соку, 90 г пасти з помідорів, 60 мл яблучного оцту, 60 г цукру, 145 мл соєвого соусу, щіпка чилі, 160 мл води.
- У воду вливається соєвий соус і інші рідкі компоненти. Покупної апельсиновий сік для такої страви не підійде. Обов’язково брати свіжий напій.
- Соус солиться, у нього висипається цукор, чилі, закладається паста з томатів.
- М’ясо нарізають невеликими шматочками. Воно промивається, обсушивается, при необхідності злегка відбивається.
- Скибочки натираються сумішшю з солі і сухого часнику.
- Спочатку свинина пару хвилин обсмажується на дуже сильному вогні в сковорідці з усіх боків.
- Далі шматочки перекладаються в жароміцну ємність, заливається соусом.
М’ясо нудиться в духовці під кришкою близько години при 190 градусах.
В мультиварці
Інгредієнти: кіло м’яса, 2 великі ложки кетчупу, рідкого меду, кунжутного масла, ¼ ст. соєвого соусу без добавок, 1 ст. л. крохмалю, 3 зуб. часнику.
- У чашу приладу виливається кунжутне масло. Коли воно розігріється у програмі «Випічка», туди ж всипати невеликі м’ясні шматочки. Під закритою кришкою свинина готується до закінчення запущеного режиму.
- Соус змішується з усіма рештою інгредієнтами. Часник попередньо пропускається через прес. Кетчуп можна вибирати солодкий або гострий по своєму смаку.
- Інгредієнти маринаду перемішуються до однорідності, після чого переходять на м’ясні скибочки.
Під закритою кришкою свинина готується в мультиварці на режимі «Гасіння» 60 – 70 хвилин.
Свинина по-китайськи в кисло-солодкому соусі
Інгредієнти: півкіло м’ясної м’якоті, 2 солодких болгарських перцю, 6 ст. л. соєвого соусу, щіпка меленого імбиру, часник за смаком, сіль, 1 ст. л. оцту (6%), стільки ж цукру і крохмалю, 2 ст. л. кетчупу.
- М’ясо ріжеться невеликими шматочками, промивається і добре просушується рушниками з паперу. До свинини висипається мелений імбир, крохмаль, сіль. З останнім компонентом потрібно бути обережніше, так як соєвий соус і без того солоний.
- М’ясо добре перемішується з сипучими компонентами. До нього виливається половина соєвого соусу. У такому вигляді свинина буде маринуватися мінімум півгодини.
- Часник дрібно рубається гострим ножем, перець нарізається брусочками.
- В окремому посуді змішуються залишилися компоненти.
- Спочатку на розігрітій олії до появи скоринки обсмажуються шматочки свинини. Потім на жирі, що залишився – перець з часником.
- Інгредієнти з’єднуються в сковорідці разом, до них виливається соус з 4 кроки. Додається близько половини склянки окропу.
- Під кришкою свинина в кисло-солодкому соусі по-китайськи буде нудитися до повної готовності м’яса.
Смачно подавати вийшло блюдо з вареним рисом.
Як приготувати без додавання крохмалю?
Інгредієнти: 330 г свіжої м’ясної вирізки, середня цибулинка, 2 зуб. часнику, по 2 ст. л. соєвого соусу, цукру, борошна найвищого гатунку, по 1 ст. л. меленого імбиру, соку лайма, 90 мл соку із томатів, склянку соку з апельсинів, сіль. Як приготувати свинину в кисло-солодкому соусі без додавання крохмалю, розповідається далі.
- Цибулина нарізане тонкими полуколечками і обсмажується до розм’якшення. Далі її шматочки засипають цукром і готуються ще пару хвилин.
- До цибулі відправляється подрібнений імбир, часник, сік з томатів. Маса готується до закипання.
- Потім у неї вливається соєвий соус, сік лайма і апельсина.
- Суміш прогрівається ще 3 – 4 хвилини і знімається з вогню.
- М’ясо нарізати тонкими довгими смужками і смажиться на розігрітому жирі до скоринки. Потім воно поливається соусом з попереднього кроку.
- Борошно розвести у мінімальній порції води, солиться, виливається до свинини. Страва готується ще 3 – 5 хвилин до загустіння соусу.
Частування подається до столу гарячим.
Свинина в кисло-солодкому соусі в клярі
Інгредієнти: кіло свинячого філе, яйце, половина склянки світлого пива, ¾ склянки борошна, сіль, суміш перців, 60 мл соєвого соусу, 160 мл води, 140 г цукру, 90 мл оцту (3%), 2 ст. л. крохмалю, 1 ст. л. кетчупу.
- Крохмаль розчиняється у холодній воді. Коли в суміші не залишиться грудочок, можна додавати в неї кетчуп, оцет, соєвий соус і цукор. Після ретельного перемішування маса відправляється на слабкий вогонь.
- Соус вариться до загустіння, після чого знімається вогню і остуджується.
- Для приготування кляра вміст яйця збивається з сумішшю перцем і сіллю до появи пінки. У масу виливається тепле пиво.
- Додається борошно, замішують тісто. Воно залишається відпочивати на 8 – 10 хвилин.
- М’ясо нарізають невеликими шматочками. Вони по черзі занурюються в готовий кляр і обсмажують на добре розігрітому маслі до апетитної скоринки.
- Ще гарячою свинина поливається соусом. При бажанні можна трохи потомити м’ясо в пікантній суміші на сковорідці.
Свинина в кисло — солодкому соусі в клярі подається гостям з асорті з свіжих овочів.
З додаванням овочів
Інгредієнти: 720 г свинини, цибулина, 2 ст. л. крохмалю, велика морквина, 3 ст. л. цукру і стільки ж столового оцту, 1 мал. л. солі, солодкий болгарський перець, 140 мл рафінованої олії.
- М’ясна м’якоть нарізати тонкою соломкою. Далі вона висипається в сковороду з великою кількістю киплячої олії (120 мл) і обсмажується до скоринки. Готова свинина перекладається на тарілку.
- У жирі, що залишився обсмажуються всі овочі, нарізані середніми шматочками.
- В окрему сковорідку виливається 2/3 скл. води, висипається сіль і цукор. Суміш прогрівається до розчинення крупинок. Сюди ж додається оцет і 20 мл олії. Рідина відразу знімається з плити, в неї вливається тонкою цівкою 120 мл води з розчиненим у ній крохмалем.
- Отриманим соусом залити м’ясо.
Свинина з овочами гаситься ще 6 – 7 хвилин після закипання під кришкою.
М’ясо в воке в кисло-солодкому соусі
Інгредієнти: 420 г свинячої шиї, 6 – 7 кілець ананаса в сиропі, солодкий перчик, великий свіжий огірок, стручок перцю чилі, 2 ст. л. кетчупу, стільки ж рибного, соєвого, устричного соусу і крохмалю.
- Овочі і м’ясо довільно нарізати невеликими шматочками. Чилі рубається мініатюрними кубиками без пекучої серединки. Ананас без сиропу ріжеться брусочками.
- Спочатку на розпеченому жирі на сковороді ” вок ” до появи скоринки обсмажуються скибочки свинини.
- Далі на цій же сковороді вже без м’яса готуються до м’якості всі овочі. Після додавання до них ананаса смаження триває ще 5 – 6 хвилин.
- Повертається м’ясо.
- У ємність виливаються всі соуси, кетчуп, додається крохмаль, розведений у 60 мл холодної води.
Через пару хвилин інгредієнти добре перемішуються і знімають з вогню. За смаком можна досолити страву.
Оригінальний смак з ананасами
Інгредієнти: 3 ст. л. соусу з помідорів, півкіло м’якоті свинини, банку консервованих ананасів, 60 мл оливкової олії, 2 ст. л. соєвого соусу без добавок і кукурудзяного крохмалю, половина склянки сиропу від ананасів.
- Свинина ріжеться середніми шматочками, які обвалюються в крохмалі.
- Далі вони смажаться до рум’яності на розпеченому оливковій олії і перекладаються в тарілку.
- У сковорідку кладуть соус з томатів, виливається ананасовий сироп, додається розведений у 1/3 ст. крохмаль, соєвий соус.
- Коли маса закипить, в неї викладається м’ясо.
- Через 10 – 12 хвилин томління страви під кришкою додаються кубики фруктів.
Свинина з ананасами продовжує готуватися ще 6 – 7 хвилин. За цей час соус загусне, а скибочки фрукта встигнуть розм’якнути.
Святкова свинина в кисло-солодкому соусі з арахісом
Інгредієнти: півкіло свинячої вирізки, 140 г очищених горіхів, 40 мл соєвого соусу, 30 мл виноградного оцту, часник, велика ложка коричневого цукру, 2/3 скл. соку їх томатів, спеції за смаком.
- На розпеченій сковорідці обсмажуються кубики свинини з подрібненим часником.
- До м’яса виливається сік, соєвий соус, додаються улюблені спеції, цукор, оцет.
- Маса тушкується на мінімальному вогні 7 – 8 хвилин.
- На сухій сковорідці обсмажується рубаний ножем арахіс.
- Остиглі горіхи змішуються зі свининою.
Страва подається порційно з пюре з картоплі або відварним рисом.
З печерицями
Інгредієнти: 260 г м’яса, 120 г свіжих грибів, 100 г кабачка, баклажанів, болгарського солодкого перцю, цибулі, пучок свіжого тертого імбиру, 1 ч. л. крохмалю, 1 ст. л. соку лайма, ½ ч. л. цукру, 2 ст. л. соєвого соусу, сіль, 20 мл кунжутного масла.
- Свинина нарізане тонкими смужками і обсмажується пару хвилин на кунжутній олії з тертим імбиром, кубиками цибулі.
- У сковорідку додаються шматочки баклажанів та інших очищених овочів, пластинки грибів.
- Ще через 5 – 6 хвилин вливається крохмаль, розведений у 1/3 ст. холодної води, додається сіль, соєвий соус, цукор, сік лайма.
Разом інгредієнти тушкують ще буквально хвилинку. Овочі повинні залишитися хрустким.
З соусом «Теріякі»
Інгредієнти: півкіло м’ясної м’якоті, по 2 ст. л. тертого часнику, очищеної води, рафінованої та соєвого соусу, малий. ложка коричневого цукру, щіпка чорного меленого перцю.
- Часник перетирається з цукром. Його кількість можна регулювати по своєму смаку.
- До часнику виливається соус, вода, олія. Додається перець. Інгредієнти добре перемішуються.
- Шматочки свинини заливаються сумішшю і залишаються в прохолоді на пару годин.
- Далі вони обсмажуються на розпеченому олії до скоринки.
Залишається залити м’ясо залишками соусу з другого кроку і тушкувати в сковороді ще 4 – 6 хвилин.
Смажене на сковороді
Інгредієнти: 330 г пісної свинини, цибулина, 4 ст. л. цукру, склянка пасти з помідорів, половина склянки води, 1 ст. л. крохмалю, розведена в 3 ст. л. води, 1 ст. л. кунжутної олії 3 ст. л. соєвого соусу.
- Свинина ріжеться шматочками і обсмажується на смальці до готовності разом з тонкими пластинками лука. За смаком можна використовувати і будь-які інші овочі – солодкий болгарський перець, морква, цукіні і т. д.
- Зверху тонким струменем вливається розведений крохмаль, додаються всі інші заявлені в рецепті інгредієнти. Дуже важливо, щоб в соусі не було грудочок крохмалю. Це може зіпсувати смак готового частування.
- Після ретельного перемішування м’ясо в соусі смажиться ще 12 – 14 хвилин. Соус повинен практично повністю випаруватися.
При необхідності блюдо досаливается. Перед подачею до обіду воно рясно посипається подрібненою зеленню. Найкраще підходить свіжа кінза.