Страви різних народів світу, в тому числі китайські, давно завоювали місце на столі російських любителів пікантною їжі. Свинина в кисло-солодкому соусі з ананасами відрізняється привабливою комбінацією розрізняються смаків. Любителям страв на кшталт гусака з яблуками, курки з апельсинами, обов’язково сподобається кислувато-солодка свинина.
Базовий рецепт свинини в кисло-солодкому соусі з ананасами
У різних доступних джерелах можна відшукати безліч методів приготування свинячого м’ясо з ананасами. Знаючи базовий рецепт можна сміливо пофантазувати на цю тему. Наприклад, можна додати в м’ясо улюблені овочі чи приправи і прянощі.
Щоб освоїти базовий рецепту вам знадобиться:
- м’якоть свинини – 0,5 кг;
- консервовані в банку ананаси – 300 г;
- соус із сої – 2 ст. л.;
- соус з томатів – 3 ст. л.;
- крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.;
- олія соняшникова 50 мл
Покрокова інструкція:
- М’якоть свинини (можна брати шматок без кістки, наприклад, філе корейки) промити під проточною водою, просушити і нарізати невеликими шматочками, які буде зручно їсти китайськими паличками. Це приблизно 2х2 див. Чим менше будуть шматочки, тим швидше приготується свинина!
- М’ясо помістити в глибоку посуд (миски) і засипати зверху крохмалем з кукурудзи або замінити його картопляним. Обваляти шматочки в крохмалі так, щоб вони були повністю покриті.
- Велику сковороду розігріти на сильному вогні і налити олію. Свинину порціями підсмажити з двох сторін так, щоб шматки зі всіх сторін підрум’янилися.
- М’ясо перекласти в тарілку.
- У чисту сковороду налити ананасовий сік з банки, соуси з сої і томатів. Кип’ятити 1-2 хвилини.
- В отриману киплячу рідину викласти м’ясні шматочки і тушкувати близько 15 хвилин на помірному вогні, накривши кришкою.
- Загасивши трохи м’ясо, додати в сковороду шматочки ананаса. Перемішати все і протушкувати на самому маленькому вогні протягом 5-7 хвилин.
- Готову страву подавати з відварним рисом.
Готуємо м’ясо в клярі
Щоб приготувати м’яку соковиту свинину, нагадує класичний рецепт, можна заздалегідь обсмажити порізані шматочки м’яса в клярі.
Для цього вам знадобиться:
- свинини без кісток – 0,3 кг;
- шматочки консервованих ананасів – банку;
- мед – 2 ч. л.;
- лимон;
- соус із сої – 200 мл;
- пшенична або будь-яка інша борошно – 0,2 кг;
- крохмаль (з кукурудзи або картоплі) – 1 ч. л.;
- розпушувач – 1 десертна ложка;
- вода питна – 1 ст. л.;
- перець солодкий – 1 шт.
- 1 цибулина головка;
- оливкова олія – 1 ст. л.
Покрокова інструкція:
- Свинину нарізати маленькими шматочками.
- Помістити в маринад з меду, лимонного соку і соєвого соусу на годину.
- Поки маринується м’ясо нашаткувати перець і цибулю (соломкою і кільцями).
- Для кляру з’єднати разом крохмаль, борошно і розпушувач. Суміш розмішати з водою і маслом. Отриманий кляр добре перемішати.
- Посолити м’ясо в маринаді, перемішати, обваляти шматочки в клярі.
- На сковороді в розігрітій олії обсмажити шматочки хвилин по 5-6 з кожного боку, щоб утворилася скоринка. М’ясо, обсмажене в клярі, не втратить своєї соковитості в процесі гасіння.
- Готове м’ясо викласти на тканину або серветку, яка вбере зайвий жир.
- На тій же сковороді пересмажити цибулю і перець до рум’яності.
- Туди ж викласти м’ясо, полити маринадом і тушкувати півгодини на середньому вогні.
- Додати ананаси в кінці на сковороду або при подачі.
З болгарським перцем
Для приготування м’яса в кисло-солодкому соусі з ананасами і овочами, до базового рецепту додаються наступні інгредієнти:
- перець болгарський – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- винний оцет (можна замінити яблучним) – десертна ложка;
- щіпка цукру;
- сік з томатів (замість соусу) – 200 мл
Покрокова інструкція:
- Замочити порізане м’ясо в суміші соусу із сої та крохмалю хвилин на 15-20.
- Перець і моркву нашаткувати смужками, обсмажити. Спочатку викласти обсмажуватися морква, слідом перець. Через кілька хвилин до них покласти шматочки ананаса. Смажити овочі і фрукти близько 5 хвилин.
- М’ясо посмажити до утворення скоринки.
- До свинини додати овочі з ананасами і продовжити тушкувати все разом, додавши томатний сік, трохи оцту і цукру. Готувати приблизно півгодини до готовності м’яса.
Свинина в кисло-солодкому соусі з ананасами в духовці
Щоб запекти медальйони зі свинини в кисло-солодкому соусі в духовці вам знадобиться:
- пісна свинина без прожилок і кісток – 0,5 кг;
- ананаси, консервовані в банку – 1 банка;
- соус із сої – 150 г;
- борошно – 1 ст. л.;
- крохмаль із картоплі або кукурудзи – 1 ст. л.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- помідор – 1 шт.;
- кетчуп;
- морква – 1 шт.;
- яблучний або винний оцет – 1 ст. л.
Покрокова інструкція:
- М’ясо порізати на медальйони, відбити, залити маринадом з частини соєвого соусу (100 мл), всього борошна і крохмалю.
- Порізати перець, помідор (знявши шкірку), моркву. Обсмажити моркву з перцем до рум’яності, додати до них томат, ананас і протушкувати ще хвилин 5.
- М’ясо посмажити з усіх боків. Викласти на деко.
- На обсмажені стейки покласти овочі, залити все соусом з кетчупу, цукру та оцту, внісши 50 мл соєвого соусу і потримати в духовці при 180-200° 10-15 хвилин.
Як приготувати по-китайськи
Приготувати свинину в кисло-солодкому соусі по-китайськи також просто, як і попередні страви.
Для цього вам знадобиться:
- м’якоть свинини без прожилок і кісток – 0,4 кг;
- ананаси, консервовані в банку – 1 банка;
- 1 куряче яйце;
- соус із сої – 100 мл;
- солодкий перчик – 1 шт.;
- крохмаль з кукурудзи – 1 ст. л.;
- паста з томатів – 50 г;
- оцет (9%, можна яблучний) – 2 ч. л.;
- сіль – на смак;
- трохи цукру;
- зелень.
Покрокова інструкція:
- Нарізану кубиками свинину на півгодини покласти в маринад. Для цього змішати соєвий соус із збитим яйцем.
- У цей час нарізати перець кубиками.
- Зробити соус, змішавши сироп від ананасів, пасту, оцет, сіль і цукор.
- М’ясо, обвалянное в крохмалі, обсмажити до утворення скоринки.
- До свинини влити приготований соус, викласти перець і шматочки ананаса. Залишити тушкуватися на 15-20 хвилин на слабкому вогні.
Не складні у виконанні рецепти свинини з кисло-солодким соусом допоможуть урізноманітнити раціон і порадувати домочадців вечерею в китайському стилі.