Секрети приготування пікантного ароматного м’яса доступні кулінару будь-якого рівня, а компоненти запропонованих рецептів прості і доступні. Основою всіх рецептів ми зробили свиняче м’ясо і соєвий соус. Свинина в соєвому соусі виходить надзвичайно смачною, особливо, якщо промаринувати її 1-2 години перед запіканням.
Свинина в соєвому соусі, запечена в духовці
Рукав (пакет) для запікання — великий помічник на кухні: у ньому можна готувати без масла, зберігаючи кухню в чистоті. М’ясний жир змішається з соєвим соусом, і вийде дуже смачно і натурально.
Всього потрібно:
- свиняча шия або лопатка — 400 г;
- пряний соус або класичний соєвий — 50 мл;
- гострий мелений перець — 5 р;
- 2 цибулини.
Поки розігрівається духовка, готуємо продукти:
- М’ясо ріжемо кубиками, цибулю — кільцями. Закладаємо їх у рукав. Закриваємо рукав з одного боку.
- Заливаємо всередину соєвий соус, засипаємо перець, закриваємо рукав з другої сторони. Інтенсивно струшуємо пакет, щоб вміст рівномірно розподілилася.
- Кладемо пакет на деко, ставимо в духовку, температура – 180°С. Через 15 хвилин виделкою або зубочисткою проколюємо пакет в декількох місцях, і готуємо ще 10 хвилин.
Як посмажити м’ясо на сковороді
Слідуйте наступним інструкціям для отримання соковитого, ароматного м’яса з красивою скоринкою.
Вам знадобляться:
- свинина, поперекова частина — півкіло;
- 1 літр води;
- 50 мл класичного соєвого соусу;
- половина чайн. л. меленого перцю;
- половина чайн. л. сушеного часнику;
- олія для смаження.
Діяти так:
- У воді розчинити соєвий соус (або сіль, але тоді потрібно додати ще півсклянки цукру). М’ясо нарізати великими плоскими шматками, залити водою. Тримати в холодильнику 1 годину. Якщо м’яса багато, то можна тримати довше, але не більше 8 годин.
- Розігріти сковороду, налити масло, насипати на сковорідку перець і часник.
- М’ясо промокнути паперовими серветками, щоб позбутися від надлишків води і солі. Викласти на сковороду.
- Швидко обсмажити на сильному відкритому вогні з обох сторін, потім накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати 5 хвилин.
На замітку. Важливо викладати м’ясо не холодну, а заздалегідь сильно розігріту сковороду: шматок повинен швидко «запечатані» скоринкою, щоб всередині м’ясо залишилося м’яким.
Готуємо в мультиварці
Ви можете варіювати цей рецепт, додавши спеції.
Базовий список інгредієнтів короткий:
- свиняча вирізка — 400 г;
- соєвий соус природного бродіння — 4 стіл. л.;
- будь вершкове масло — 100 г;
- вода (для створення пари) — 500 мл;
- спеції — на свій розсуд.
Також знадобиться фольга і верхній контейнер мультиварки для приготування страв на пару.
Як приготувати в мультиварці:
- У чашу заливаємо воду, встановлюємо контейнер.
- М’ясо нарізаємо порційними шматками. На дно посуду наливаємо соєвий соус, викладаємо м’ясо, даємо йому просолитися протягом 15 хвилин.
- Посипаємо м’ясо спеціями, загортаємо у фольгу. Ретельно закривайте фольгу, щоб жир не витікав. У кожній «конверт» додаємо квадратик вершкового масла: така хитрість не дасть м’ясу пересихати.
- Переміщаємо заготовки під вкладиш. Готуємо на пару, орієнтуючись на рекомендації мультиварки, в середньому це півгодини.
Свинина в медово-соєвому соусі
Будемо поливати свинину маринадом в процесі гасіння, щоб м’ясо вийшло з пікантним солодким смаковими відтінком.
Для маринаду знадобляться:
- 2 стіл. л. меду;
- сік половини апельсина свіжовичавлений;
- 50 мл пряного соєвого соусу (або соусу «Теріякі»);
- 100 мл гарячої води;
- по 1 ч. ложці спецій: мускатний горіх, копчена паприка;
- трохи масла для змащування сковороди.
Готується просто і швидко:
- Свинину нарізаємо кубиками.
- Готуємо заправку: нагріваємо воду (потрібна гаряча, але не кипячена). Вичавлюємо сік цитрусового фрукта, додаємо до нього мед, спеції, соєвий соус.
- Додаємо гарячу воду, перемішуємо. Завдяки їй мед розчиниться, підлива стане однорідною, а аромати інгредієнтів активізуються.
- Розігріваємо сковороду, змащену маслом. М’ясо смажимо на сковороді 2-3 хвилини на сильному вогні.
- Зменшуємо вогонь до мінімуму, виливаємо половину заправки, закриваємо кришкою, тушкуємо 10 хвилин. Після перших 10 хвилин м’ясо віддасть зайвий жир — його потрібно злити.
- Потім додаємо другу половину заправки, тушкуємо ще 10 хвилин. Повторно доданий свіжий, не розбавлений жиром маринад робить смак яскравіше.
Рецепт приготування з овочами
З невеликої кількості м’яса можна отримати гаряче на декілька осіб за рахунок того, що овочі збільшують підсумковий обсяг.
Подивимося на базовий список компонентів:
- помідори солодкі (Черрі, наприклад) — 3 шт.;
- дві цибулини;
- морква — 1 шт.;
- перець жовтий і червоний — по 1 шт. (можна однакові, але різнокольорові прикрашають страву);
- зелень (кріп, базилік, петрушка) — сушена або свіжа, за смаком;
- перець мелений — 5 г;
- класичний соєвий соус — 1стол. л.;
- соняшникова рафінована олія — 4 стіл. л.;
- свинина (вибирайте частини, де менше жиру, але не повністю знежирені) — 300 р.
Інструкції по приготуванню:
- Помідори очищаємо від шкірки (від найтоншій її частині, верхньої плівки). Цибулю ріжемо кубиками досить дрібно. Моркву можна нарізати в измельчителе, але для краси страви краще зробити це ножем вручну, тонкими смужками.
- Перець очищаємо від насіння і перегородок, також ріжемо смужками. Вручну рвемо на дрібні частини листочки базиліка.
- Розігріваємо на сковороді масло, викладаємо всі підготовлені овочі і базилік, накриваємо кришкою, тримаємо на повільному вогні
- Поки овочі обсмажуються і віддають свій сік, свинину ріжемо смужками приблизно 2 на 5 див. Викладаємо м’ясо в овочі, перчимо, вливаємо соєвий соус, додаємо вогонь і обсмажуємо 5-7 хвилин. Кришку не закриваємо, страва постійно перемішуємо, щоб овочі не пригоріли, а м’ясо обсмажувалося рівномірно.
Зазвичай радять дати м’ясу «відпочити» кілька хвилин перед подачею, але дане блюдо краще вживати відразу, оскільки остиглі овочі втрачають смак.
В кисло-солодкому соусі з імбиром
Такий маринад для свинини можна купити в магазині, але цікавіше приготувати самостійно.
Продукти досить прості:
- свинина з жирком — півкіло;
- соняшникова олія для змащування сковороди;
- яблучний оцет — 20 мл;
- цукор — 50 г;
- томатна паста — 50 мл;
- пряний або класичний соєвий соус — 20 мл;
- у вигляді мелених спецій: часник, перець, імбир — по 1 чайн. л.;
- вода — 20 мл
Процес приготування наступний:
- Свинину нарізаємо у формі стейків, тобто великими плоскими шматками товщиною 3 див. Обсмажуємо на розігрітій сковороді — спочатку по 1 хвилині на сильному вогні без кришки, потім ще 5 хвилин на слабкому вогні під кришкою. Після чого вимикаємо вогонь, але не відкриваємо кришку: м’ясо повинно “дійти”.
- Готуємо заправку: змішуємо воду, томатну пасту, соєвий соус, оцет, цукор, імбир, часник, перець. Нагріваємо на водяній бані.
- Стейки розкладаємо по тарілках, зверху кожен поливаємо заправкою.
Свинина в соєвому соусі з медом і гірчицею
Цікава гостро-солодка підлива внесе різноманітність у вечерю.
Підготуйте такі продукти:
- нерозбавлений соус Kikkoman — 4 стіл. л.;
- квітковий мед (світло-жовтий) — 1 стіл. л.;
- гірчиця (рідка, не порошок) — 1 чайн. л.;
- цибулина;
- свиняче філе — 500 р.;
- масло, жир або кулінарний спрей для смаження.
Послідовність дій:
- Філе ріжемо дрібними кубиками. Цибулю — тонкими (5 мм) півкільцями.
- Розігріваємо сковороду, наливаємо олію, викладаємо м’ясо, цибулю, обсмажуємо на сильному вогні 5 хвилин. Періодично перемішуємо для рівномірної обробки.
- В окрему ємність наливаємо соєвий соус, розчиняємо в ньому гірчицю. Отриманою сумішшю поливаємо м’ясо. Тушкуємо 15 хвилин.
- Додаємо мед і готуємо ще три хвилини. Мед кладемо в останню чергу, оскільки він швидко пригорає.
Свинина в соєвому соусі з медом в духовці виходить соковитою, ароматною, з легким солодкуватим смаком.