Незважаючи на те, що страви з свинини не можна назвати здоровою їжею, популярність їх досить висока. Такий вид м’яса можна поєднувати з будь-якими овочами, різними приправами, зеленню й іншими продуктами. У цій рубриці будуть приведені 7 рецептів свинини з грибами в сметанному соусі.
Свинина з грибами в сметанному соусі на сковороді
Для створення такої страви потрібна сковорода з щільним дном і високими стінками.
Знадобиться взяти такі продукти:
- 0,6 кг помірно жирної свинини;
- 0,4 кг печериць;
- кілька цибулин;
- часникові зубчики;
- 0,1 кг сметани;
- бульйон або фільтровану воду;
- сіль і чорний порошковий перець.
Як зробити блюдо:
- Ріжемо помытое м’ясо невеликими квадратними шматочками і відправляємо підсмажуватися.
- Подрібнюємо цибулини і тиснемо часник, а після того, як м’ясо змінить колір і пустить сік, кидаємо їх в сковороду.
- Шаткуємо гриби, так, як зручно, і додаємо в блюдо, посипавши масу сіллю і перцем.
- Смажимо суміш приблизно 10 хвилин, потім кладемо сметану. Якщо вона дуже густа, розбавляємо бульйоном або фільтрованої водою.
- Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо блюдо півгодини.
Готувати свинину можна не тільки з печерицями, але з білими грибами, вешенками, опеньками, лисичками або будь-якими іншими видами «лісового» м’яса.
Рецепт запікання в духовці
Описане в цьому рецепті страву варто зробити до приходу гостей. Крім відмінного смаку, його перевага полягає в тому, що можна точно розрахувати кількість порцій. Це дозволить не побоюватися того, що комусь не вистачить частування.
Обсяг необхідних продуктів залежить від кількості порцій.
Для приготування страви на чотирьох осіб знадобляться:
- 4 свинячих стейка;
- гриби (приблизно 300 г);
- ріпчаста цибуля;
- сметана;
- 100 г сиру, придатного для подрібнення на тертці;
- спеції та сіль;
- шматки фольги за кількістю порцій.
Готуємо свинину з грибами у фользі:
- Трохи відбиваємо шматки м’яса, натираємо з обох сторін сіллю і спеціями, змащуємо невеликою кількістю сметани.
- Обсмажуємо гриби з цибулею, солимо і перчимо, в кінці процесу кладемо кілька ложок сметани.
- Подрібнюємо на тертці шматок твердого сиру.
- На кожен лист фольги поміщаємо свинячу відбивну, зверху викладаємо засмажку з цибулі і грибів, присипаємо порції сирної стружкою.
- Піднімаємо кути металевої папери догори і з’єднуємо так, щоб вийшли конуси.
- Розкладаємо порції на деко і відправляємо в духовку на 20 хвилин.
- Після закінчення цього часу розгортаємо «пакетики», щоб дати сирній скоринці трохи зарум’яниться.
Подавати на стіл страву можна прямо у фользі, але, щоб м’ясо не охололо раніше часу, після того як воно буде вилучено з духовки, його потрібно знову загорнути і надати металевої папері вигляд конуса.
Тушковане м’ясо в мультиварці
Мультиварки хороші тим, що в них нічого не пригорить. Але це не остання перевага електропристрої. Страви в таких агрегатах виходять соковитими і неймовірно ніжними.
Щоб смачно приготувати свинину, знадобляться такі складові:
- 0,55 кг нежирного м’яса;
- 0,28-0,3 кг грибів будь-якого виду;
- цибулина середнього розміру;
- пара морквин;
- 0,1 кг сметани;
- трохи очищеної води;
- відповідні приправи і сіль.
Як приготувати тушковану свинину в мультиварці:
- Подрібнюємо цибулю, гриби і моркву, припускаємо в чашу мультиварки.
- Ріжемо невеликими шматочками м’ясо, змішуємо з сіллю і приправами, відправляємо до засмажки.
- Постійно помішуючи, готуємо свинину до тих пір, поки вона не виділить сік і трохи не зарум’яниться.
- Кладемо сметану, наливаємо воду і закриваємо кришку приладу.
- Готуємо страву в режимі гасіння не менше півгодини: все залежить від модифікації мультиварки.
Коли прилад сповістить про закінчення процесу, не варто відразу відкривати його і розкладати тушковану свинину по тарілках. Краще дати страві трохи постояти.
Свинячі рулетики з грибами в сметанному соусі
Якщо є час на приготування, можна зробити свинячі рулетики з грибами. Отриманий результат не змусить шкодувати про витрачені зусилля, тому що блюдо виходить оригінальним і дуже смачним.
Для роботи потрібні такі продукти:
- стейки з свинини;
- гриби (70-80 г на кожен шматок м’яса);
- цибуля за бажанням;
- зелень;
- склянка сметани;
- вода або бульйон;
- сіль і приправи.
Готуємо рулетики з свинини:
- Обсмажуємо гриби з цибулею, посипати сіллю і спеціями, а потім даємо охолонути.
- Рубаємо зелень і перемішуємо з грибним складом.
- Відбиваємо свинячі стейки, натираємо сіллю і спеціями.
- На кожен шматок свинини кладемо начинку загортаємо його рулетом, потім скріплюємо. Для цих цілей можна використовувати нитки, зубочистки або заточені сірники.
- Викладаємо заготовки в сковороду і обсмажуємо до рум’яної скоринки.
- Переміщаємо рулети в каструлю з щільним дном, вливаємо розведене водою або бульйоном сметану, закриваємо кришкою і тушкуємо приблизно півгодини.
Деякі господині додають в начинку дрібно натерту моркву або сирну стружку. А томити рулетики в сметанному соусі можна не тільки в каструлі на плиті, але і в духовій шафі.
З додаванням томатів
Це ще один варіант порційного страви, на цей раз — в горщиках.
Для створення двох порцій знадобляться такі складові:
- 0,3-0,4 кг свинини;
- 0,2-0,25 кг грибів;
- цибулина;
- морква;
- часник за смаком;
- 3-4 помідора;
- 0,15-0,2 кг сметани;
- кінза;
- сіль і приправи.
Як готувати свинину з грибами і овочами:
- Нарізаємо м’ясо маленькими кубиками, солимо, перчимо і розкладаємо по горщикам, попередньо наливши в кожній з них трохи рослинного масла.
- Шаткуємо гриби, моркву і цибулю, кладемо поверх м’яса.
- Дрібно ріжемо помідори або дрібно натираємо, змішуємо з тиском часником, нагріваємо до кипіння на сковороді.
- Вводимо до складу сметану, проварюємо ще недовго, потім знімаємо з вогню і даємо трохи охолонути.
- Розливаємо отриманий соус по горщикам і відправляємо їх у духовку.
У процесі приготування доведеться стежити, щоб рідина не випарувалася і страва не пригоріло, і при необхідності додавати воду. Подаючи на стіл, потрібно насипати у кожен горщик дрібно порізану кінзу.
Дуже смачний бефстроганов
Для приготування бефстроганов від господині потрібно чимало терпіння і певної спритності рук, бо м’ясо треба нарізати рівними тонкими смужками.
Необхідні наступні інгредієнти:
- 0,65 кг свинячої м’якоті;
- 0,2 кг цибулі;
- 0,35-0,4 кг грибів;
- сметана і гірчичний соус за смаком;
- сіль і спеції.
Як зробити бефстроганов з грибами:
- Тонко нарізаємо свинину, трохи обсмажуємо на сковороді.
- Вводимо подрібнену цибулю і гриби, продовжуємо процес, приправивши суміш сіллю і спеціями.
- Змішуємо сметану з гірчицею і додаємо в блюдо, при необхідності долив трохи води.
- Закриваємо сковороду кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо до готовності.
Можна знімати блюдо з конфорки, коли свинина стане зовсім м’якою і з допомогою виделки буде легко поділятися на волокна.
Свинячі відбивні з грибами у вершковому соусі
Щоб свинячі відбивні, посмажені на сковороді, не здавалися занадто жорсткими, можна трохи загасити їх в соусі з вершків. А гриби, цибулю і часник вигідно відтіняє смак м’яса.
Знадобляться такі складові:
- 0,9 кг свинячої м’якоті;
- 0,65-0,7 кг грибів;
- пара цибулин;
- часник;
- трохи сметани;
- 0,3-0,4 л вершків;
- сіль і приправи.
Як готувати страву:
- Ріжемо свинячу м’якоть на тонкі скибочки, відбиваємо, солимо і перчимо, після чого обсмажуємо з двох сторін.
- Припускаємо в сковороді гриби, цибулю і часник, поки вони не стануть м’якими.
- Сметану розводимо вершками, перемішуємо соус до однорідності.
- У широку сковороду або каструлю викладаємо відбивні, зверху розподіляємо засмажку з грибів, цибулі та часнику.
- Заливаємо заготівлю соусом і даємо добре потомитися під кришкою.
Подаючи на стіл, таке страву бажано присипати зеленню або прикрасити пір’ям зеленого лука. А як гарнір варто приготувати картоплю, макаронні вироби, рис або будь-яку іншу крупу.
Використовуючи наведені рецепти, можна готувати такі страви не тільки зі свинини. Підійде яловичина, філе курки або індички. Вибір м’яса залежить від уподобань господині і її домочадців, а також від наявних в холодильнику продуктів.