Грудинка являє собою відносно дешеву частина туші свині, і при цьому страви з неї виходять смачними і дуже ситними. До того ж, свиняча грудинка в духовці є ще й досить корисною, так як при запіканні велику кількість жиру, що витоплюється.
Свиняча грудинка, запечена в духовці зі спеціями
Навіть початківець кулінар з легкістю впорається з приготуванням такого простого рецепту. Результат перевершить всі очікування.
Використовуються для підготовки ситного страви лише пара інгредієнтів:
- 1 кг грудинки;
- спеції і сіль.
Покрокова інструкція приготування:
- Основний інгредієнт промивається, після чого обсушивается паперовими рушниками.
- В піалі змішуються улюблені спеції і сіль.
- Цільний шматок грудинки ретельно натирається сумішшю спецій, після чого поміщається у форму для запікання, поставити в розігріту до 180 °C духовку на 60 хвилин.
- Готовий продукт нарізати пластинами, які відразу подаються до столу.
Готуємо у фользі
Перед тим, як приготувати грудинку вагою в 1 кг у фользі, слід додатково взяти:
- головку часнику;
- сіль і мелений перець.
Черговість дій:
- Грудинка промивається, обсушивается, а також звільняється від хрящів або реберець, якщо такі є.
- В піалі змішуються пропущений через прес часник, а також сіль і спеції.
- Отриманою сумішшю натирається шматок свинини, який обертається фольгою кілька разів.
- Грудинка у фользі відправляється в розігріту до 180 °C духовку, де запікається 60 хвилин.
- По закінченні вказаного часу м’ясо залишається в закритій духовці ще 30 хвилин, після чого страва у фользі відправляється в холодильник на 3 години.
- Остиглий продукт нарізане тонкими пластинками, які викладаються на тарілку і подаються до столу.
Як смачно запекти в рукаві
Апетитна грудинка чудово підходить для сервірування святкового столу.
Для виконання рецепта достатньо підготувати:
- 1 кг грудинки;
- лимон;
- головку часнику;
- стопку рослинного масла;
- зелень;
- спеції і сіль.
Основні кроки приготування страви:
- М’ясний шматок промивається і обсушивается паперовими рушниками, які добре вбирають надлишки рідини.
- Очищені зубчики часнику діляться на тонкі пластинки, якими нашпиговують грудинка.
- З лимона вичавлюється сік.
- З ароматних спецій, солі, соку та олії готується в окремій піалі густа кашка.
- М’ясо натирається пряної масою, після чого поміщається в рукав, який туго зав’язується з двох сторін.
- Запікається грудинка 80 хвилин, останні 20 з яких – у надрезанном рукаві, щоб грудинка придбала красивий підрум’янений вигляд.
Рулет з грудинки свинячої в духовці
Рулет, приготований з грудинки, з легкістю замінить ковбаси та інші м’ясні вироби, які ми звикли брати в магазині.
Досить обзавестися:
- 1 кг грудинки;
- головку часнику;
- сумішшю перців;
- сіллю.
Етапи приготування полягають у виконанні таких маніпуляцій.
- Перець всипається в ступку, де ретельно перетирається. Потім спеція змішується з сіллю.
- М’ясо добре промивається, після чого в ньому робляться надрізи «ромбиком» для часнику.
- Часник очищається і ділиться на пластинки, якими нашпиговують м’ясний продукт.
- Грудинка натирається сумішшю спецій з сіллю, а потім згортається у вигляді рулету, який фіксується нитками.
- Рулетик поміщається в фольгу, в якій випікається протягом 2 годин при 170 °C.
- По закінченні вказаного часу виріб дістається з духовки, щоб після охолодження при кімнатній температурі його можна було відправити в холодильник на 3 години.
З овочами
Грудинка, запечена з різноманітними овочами, виявляється особливо соковитою і корисною.
Ця закуска стане нагадуванням про яскраве літо, коли на пікніку збиралися найближчі.
Готується страва з:
- 600 г грудинки;
- 3 цукіні;
- 2 болгарських перців;
- цибулини;
- 3 головок часнику;
- рожевого помідора;
- 5 морквин;
- 30 мл соєвого соусу;
- такого ж обсягу рисового оцту;
- оливкової олії;
- спецій;
- зелені і йогурту.
Хід роботи:
- З головки часнику, спецій, солі, оцту і соєвого соусу робиться маринад, яким заправляється нарізана порційними шматочками грудинка.
- Цибулина нарізають півкільцями, цукіні і перець – кубиками, моркву – соломкою, часник – пластинками, томат – кружечками.
- Через 3 години у форму для запікання шарами укладаються цукіні, ½ цибулі, часнику½, морква, ½ цибулі, перець, помідори, ½ часнику і грудинка.
- Вміст сбрызгивается маслом, заправляється маринадом і прикривається фольгою, після чого страва запікається 60 хвилин до готовності.
- Перед подачею апетитну страву притрушивается рубаною зеленню і заправляється йогуртом.
Запікаємо з картоплею
Картопля – універсальний гарнір, відповідний до різних м’ясних і рибних страв. В цілях економії часу ситний обід можна приготувати шляхом запікання 1 кг грудинки разом з такою ж кількістю картоплі.
Крім того, знадобляться:
- сіль;
- соняшникова олія;
- пряні трави;
- перець мелений.
Спосіб приготування:
- Картопляні бульби очищаються і ріжуться на кілька частин, які відварюють в підсоленій воді 10 хвилин. Після цього вони виводяться на паперовий рушник, де сбрызгиваются маслом і притрушиваются спеціями.
- З солі і спецій готується пряна суміш, якої натирається грудинка.
- М’ясо поміщається в рукав, який зав’язується з двох сторін.
- Запікається грудинка 60 хвилин, після чого один край рукава розв’язується, щоб туди вмістилися картопляні шматочки.
- Запікання триває ще 40 хвилин
Свиняча грудинка, запечена в духовці з часником
Смачне блюдо з грудинки виходить з використанням наступних продуктів:
- 1,5 кг м’яса;
- 200 г цибулі;
- головки часнику;
- стопки вустерського соусу;
- суміші чорного і червоного перцю;
- невеликої кількості чебрецю.
Етапи підготовки страви:
- М’ясо промивається, звільняється від хрящів і натирається спеціями.
- Часникові зубчики нарізати пластинками.
- В грудинці робляться надрізи, в які вкладається часник. Після цього продукт кладуть у вогнетривку форму, застелену фольгою.
- Цибулю нарізати кільцями.
- Грудинка поливається соусом, а потім покривається подрібненою цибулею.
- Заготівля прикривається фольгою, після чого відправляється в духовку на 1,5 години.
Свиняча грудинка в духовці – ситне і апетитне блюдо, швидке і просте приготування якого робить його доступним навіть для зовсім юних і недосвідчених господинь.