Свиняча шия, запечена в духовці цілим шматком

На відміну від інших частин свинини, шия – найбільш ніжна. В такому м’ясі відсутні жили, а завдяки невеликим прошаркам сала приготовлена шия виходить ароматною. Порівняно з яловичої, шийка свиняча, запечена в духовці цілим шматком, виходить дуже соковитою. А смак готового блюда залежить від вибраного вами маринаду. Нижче ми розглянемо декілька з його варіацій.

На приготування цієї страви ви витратите 1 годину і такі інгредієнти:

  • свиняча шия – 1 кг,
  • сіль за смаком.

Для медового маринаду:

  • 2 ст. л. оливкової олії,
  • 3 ст. л. соєвого концентрату,
  • 3 ст. л. меду,
  • 1 зубчик часнику,
  • 1 ч. л. соку лимона,
  • сушений орігано і базилік за смаком.

Для цибульно-томатного маринаду:

  • 70 гр. томатної пасти (це 1 «трикутник»),
  • 2 цибулини,
  • 2 ч. л. хмелі-сунелі,
  • 1 ч. л. оцту,
  • 0,5 ч. л. цукру.

Для винного маринаду:

  • 200 гр. червоного сухого вина,
  • улюблені спеції за смаком.

З цієї кількості продуктів у вас вийде близько 6 порцій.

Рецепт свинячої шиї запечена в духовці цілим шматком

 

Для початку я хочу дати кілька рекомендацій, як правильно вибрати м’ясо. Важливе значення при виборі свинячої шиї грає колір жирового прошарку. Якщо вона біла чи рожевувата, купуйте сміливо, це молоде м’ясо. Якщо ж сало жовтого кольору, це означає, що свинина стара. Бійтеся покупки м’яса самця – воно буде погано пахнути. І, по можливості, не купуйте імпортну заморожену свинину. Таке м’ясо взагалі позбавлене смаку. Тепер приступимо до приготування.
Рецепт свинячої шийки, запеченої в духовці цілим шматком, простий. Очистіть м’ясо від плівки і ретельно промийте його в проточній воді. Обсушіть паперовим рушником м’ясо і зробить в ньому кілька неглибоких надрізів. Це дозволить шиї краще промаринуватися. За бажанням, в ці отвори можна увіткнути зубчики часнику або моркви. Після цього натріть м’ясо сіллю і приступайте до приготування маринаду.

Дивіться також:  Пиріжки з сиром рецепти з фото

Медовий маринад

Це мій улюблений рецепт. Завдяки йому м’ясо здобуває приємний, солодкуватий смак, і на ньому з’являється рум’яна кірочка. Для цього маринаду краще використовувати рідкий мед.
Змішуємо олію з соєвим концентратом і медом. Додаємо подрібнений часник, сік лимона або лайма, сушений базилік і орегано.

Цибульно-томатний маринад

А завдяки цьому маринаду готове м’ясо буде нагадувати смак шашлику. Для його приготування змішуємо томатну пасту з приправою «Хмелі-сунелі», оцтом і цукром. Нарізаємо цибулю півкільцями, але з томатною сумішшю поки не змішуємо. Нею треба ретельно обмазати м’ясо, а нарізану цибулю викласти поверх нього і зробити м’яса масаж. Так цибуля пустить сік, і шия добре просочиться маринадом.

Винний маринад

Цей рецепт, на мій погляд, більш підходить для приготування яловичини. Але у випадку запікання свинячої шиї цілим кусом, цей маринад буде також актуальне. Тут взагалі все просто – посипте м’ясо улюбленими спеціями і залийте вином.

Буде краще, якщо у вибраному вами маринаді м’ясо простоїть всю ніч у холодильнику. Так воно краще просочиться і буде ще соковитіше.
А тепер я розповім, як запекти свинячу шийку в духовці цілим шматком. Після того, як ви дістанете її з маринаду, дайте їй пів годинки постояти при кімнатній температурі. Беремо фольгу і викладаємо на неї нарізані слайсами улюблені овочі – морква, болгарський перець, кабачок, гриби. Замість перерахованого можна викласти лише картоплю в шкірці. Він повинен бути маленького розміру (великий картоплю можна порізати на дольки), ретельно вимитим і посоленою. Зверху кладемо наше м’ясо і закутуємо його фольгою. Сік з м’яса просочить овочі, і вони вийдуть неймовірно смачними. І у вас відразу ж буде готовий і гарнір.
Кладемо м’ясо на деко або жароміцну форму і ставимо в розігріту до 180 духовку. Свиняча шия буде готуватися близько години. Час приготування залежить від ваги м’яса. За 20 хвилин до кінця зніміть з нього фольгу і продовжуйте запікати.
Навіть в холодному вигляді запечену свинячу шию можна використовувати в якості холодної закуски або як складову частину бутерброда.

Дивіться також:  Крем-суп з брокколі і спаржі з фото

Прокрутка до верху