Реберця свинячі в духовці готувати дуже просто. Простий рецепт не передбачає тривалої підготовки і вся хитрість – заздалегідь замаринувати м’ясо. Незважаючи на елементарну технологію приготування, страва виходить «в бенкет і в світ» і гідно зайняти місце на будь-якому святковому столі. А невеликі варіації основного рецепта допоможуть господиням експериментувати і змінювати блюдо нескінченно.
Свинячі реберця в духовці — простий і смачний рецепт
Перше, що важливо навчитися господаркам – правильно вибирати м’ясні складові. Краща частина, грудинка, вона в міру жирна, і завжди залишиться соковитою. Більш ніжним м’ясо у молодої свинки: доросла тварина готуватися довше, а готові ребра жуются з працею. Відрізнити такий розруб легко по жиру жовтуватого відтінку. В цілому ж особливих премудростей немає, а потрібні інгредієнти завжди легко знайти в холодильнику.
Вам знадобиться:
- Ребра – 1 кг.
- Сіль, перець за смаком.
- Часник (за бажанням).
- Соняшникова олія.
Ребра промиваємо проточною водою, видаляємо зайвий жир, невеликі частини кісток. Обсушуємо паперовим рушником. Можна нарізати на великі шматки, або залишити зруб цілком. Оптимальний розмір порції – 2 шматка м’яса на кістці. Часник видавлюємо в соняшникову олію, додаємо туди сіль. Натираємо сумішшю ребра і залишаємо вбиратися на 15-20 хвилин. В ідеалі маринувати слід всю ніч або, як мінімум, 3 години: таке блюдо складніше пересушити, воно залишається соковитим. В цей час розігріваємо духовку до 180 градусів.
Ставимо в духовку реберця і печемо 40 хвилин, час від часу поливаючи м’ясним соком, що виділяється. Ребра будуть дуже апетитно пахнуть, але готовими вони вважаються тільки тоді, коли м’ясний сік повністю прозорий, а зверху утворилася золотава скоринка. Подавати страву потрібно з відварною картоплею (можна готувати свинячі ребра в духовці з картоплею), а ще краще поєднується складний гарнір – картопля тушкована капуста. Але реберця годяться і як самостійна гаряча закуска, наприклад, як додаток до пінним напоїв. А ще запечені ребра ідеально поєднуються з соусами: починаючи від класичного томатного, закінчуючи соусом сацебелі з натурального йогурту, м’яти, часнику і свіжого огірка.
Хитрість! Можна брати заморожений продукт? Ідеальний продукт охолоджений. Але в екстрених випадках реально використовувати м’ясо з морозилки тільки дати йому розтанути природним шляхом, не вдаючись до допомоги мікрохвильовки. Тоді ребра будуть соковитими, особливо якщо їх попередньо замаринувати.
Як приготувати запечені у фользі в духовці
Готування в фользі приносить справжнє задоволення багатьом господиням. Це дуже просто, а більш того – дуже зручно тим, що не доводиться після трапези відмивати форму для запікання від жиру. Свинячі ребра в духовці у фользі – елементарне страву навіть для тих, хто мало знаком з кулінарією. До того ж подавати реберця, можна не виймаючи з фольги – така подача ефектна і підходить для урочистих застіль.
Інструкція приготування в цілому не відрізняється від базового рецепту: шматки м’яса точно також миють, змазують прянощами, а потім кожен «закутується» в шар фольги. Запікаються м’ясні шматочки 50 хвилин при температурі 200 градусів і подаються разом з гарніром або соусом.
Секрет! Щоб утворилася красива корочка можна за 10 хвилин до готовності зняти верхній шар фольги і дати ребрах засмажитися. Ще краще підходить для цих цілей функція «гриль», яка сьогодні є практично у всіх духовок.
Свинячі реберця в медово-гірчичному соусі
Мед і гірчиця – класичний і, мабуть, самий ароматний соус для запікання ребер. Національні кухні Чехії, окремих регіонів Німеччини, просто немислимі без цього маринаду для м’яса: в ньому печуть курячі крила, рульку, ребра.
Вам знадобиться:
- 1 кг свинячих ребер.
- 2 ст. ложки гірчиці.
- 3 ст. ложки меду.
- Сіль, перець за смаком.
Мед злегка розтопіть на водяній бані, змішайте з гірчицею. Натріть соусом м’ясні шматочки, дайте маринаду добре просочити м’ясо. Кращий час для маринування – кілька годин, так соус просочує м’ясні волокна повністю, робить м’ясо ніжніше і значно м’якше. Далі все робимо також як в основному рецепті – викладаємо ребра в форму і смажимо 40 хвилин.
Важливий нюанс! Лише невелика гра в пропорціях, збільшення частки меду або гірчиці, значно змінює смак печених реберець. Хочете більше солодощі? Беріть більше меду. Бажаєте остринки? Не шкодуйте гірчиці. І ще один секрет: у всьому світі для маринаду використовується діжонська гірчиця: російський національний продукт сильний, тоді як діжонська м’яка і ароматна.
З соєвим соусом в духовці
Сьогодні у великій моді паназійська кухня, а соєвий соус – той самий інгредієнт, який надає страві автентичності, і так нагадує про кухні Китаю і Японії. Соєвий соус чудово доповнює свинину, так що сміливо пробуйте рецепт, навіть якщо ви не є шанувальником Азії.
Запечені з соусом реберця готуються легко і просто: головне тут промаринувати м’ясо довше і тоді воно буде буквально сповзати з кісточок після запікання. Таке блюдо буде правильно подати з вареним розсипчастим рисом, а окремо запропонувати кілька видів соусу.
Чим ще урізноманітнити маринад:
- Часником.
- Тертим імбиром.
- Соком лимона.
- Медом.
Варіацій приготування свинини з соєвим соусом багато, і кожен компонент вносить свою родзинку, змінюючи смак готового страви.
Свинячі реберця — барбекю в духовці
Барбекю прийнято робити на природі. Але що робити зимовими вечорами, коли немає можливості смажити на відкритому вогні? Можна спекти ребра барбекю прямо в духовці і мало хто з гостей відрізнить їх від оригіналу з багаття. Базовий рецепт залишається колишнім, а от з маринадами можна поекспериментувати від душі.
Які маринади допоможуть додати присмак барбекю?
- Готовий маринад з чорносливом – він підкреслить ребра, наповнить легким копченим ароматом.
- Оцет.
- «Рідкий дим».
Тут важливо домогтися скоринки, підсмажити шматочки м’яса на режимі «гриль». Подають реберця з відварною картоплею або картоплею фрі.
Спосіб приготування в рукаві
Рукав для запікання, подібно фользі, дуже економить час господинь для прибирання після готування. М’ясо в рукаві готується у власному соку, чого виходить ніжним, соковитим, а волокна буквально сповзають з кісточок.
Як готувати такі реберця? Маринуємо шматочки м’яса, обсушуємо, змащуємо будь маринадом і спеціями, покласти в пакет для запікання або рукав. У розігріту духовку ставимо ребра і тушкуємо 40-50 хвилин на 180 градусах. Деякі господині скаржаться, що м’ясо виходить, як би вареним. Виправити це дуже просто: достатньо розрізати пакет за 15 хвилин до готовності і дати страві засмажитися зверху.
Свинячі реберця в духовці можна готувати відразу з картоплею – вона вбирає м’ясний сік і стає дуже смачною, перетворюючись в ситний, грунтовний гарнір для чоловіків.
Секрети гурманів. Можна доповнити страву, зробити багатшими, якщо помістити в пакет великі шматки будь-яких овочів: баклажанів, перцю, кабачків, моркви. Вийде своєрідний овочеве рагу, яке відрізняє сильний аромат, яскравий насичений смак.
Маринади для свинячих реберець
Шанувальники м’ясних страв добре знають: як звичайний маринад здатний до невпізнання змінити смак страви, змістивши акценти з прянощі на солодкість, з гірчинки на гостроту.
Кращими маринадами для свинячих реберець (крім вищеназваних) визнано:
- Апельсиновий сік.
- Кефір.
- Кисляк.
- Натуральний йогурт і мацоні.
- Гострий томатний соус і прованські трави.
- Ткемалі (соус з аличі).
Є прихильники і несподіваних сумішей для маринування на кшталт соусу з абрикосів або на основі ананаса. У будь-якому випадку, запечені свинячі реберця – далеко не тривіальне блюдо і, при деяких зусиллях, фантазії, здатне доставляти справжнє задоволення гурманам кожен день.