Свинячі реберця з картоплею в духовці – 8 рецептів
Поєднання запеченої в спеціях картопельки і соковитих м’ясних реберець – ідеально підходить і для звичайного сімейного вечері, і для святкового столу. Головне, не шкодувати приправ і соусів. Пропонуємо одразу декілька найбільш вдалих рецептів, як приготувати свинячі реберця з картоплею в духовці.
Класичний рецепт в духовці
Інгредієнти: 730-830 г свинячих реберець, 850 г картоплі, цибулинка, 70 г жирного майонезу, олія без запаху, часник за смаком, мелена солодка паприка, дрібна сіль, суміш кольорових перчиком, 35 г гірчиці.
Реберця краще використовувати м’ясисті і з явною жировим прошарком, це дозволить зробити страву соковитою. Вони промиваються і розрізають уздовж кісток.
Підготовлене м’ясо потрібно змастити маринадом, який готується з майонезу, гірчиці, часнику, солі і перцю. У такому вигляді воно залишається мінімум на годину.
Картопля ріжеться великими часточками, поливається маслом, солиться, присипається паприкою. Далі овоч укладається у форму.
Поверх картоплі розподіляються тонкі кільця цибулі. Залишається викласти на овочі замариновавшиеся ребра.
Під фольгою страва буде запікатися 45-55 хвилин.
Свинячі реберця з картоплею в рукаві
Інгредієнти: 730 г реберець, кіло картоплі, 20 г гірчиці, 110 мл нежирної сметани, дрібна сіль, ароматні трави за смаком, олія.
М’ясний продукт промивається, підсушується і ріжеться шматками по 2 реберця. Далі вони обмащуються сумішшю з сметани, сіль і гірчиці. Маринуватися заготівля буде не менше години.
Картопля ріжеться шматочками, присипається ароматними травами і сіллю. Зверху вона поливається невеликою кількістю олії.
Спочатку в рукав укладається картоплю, потім – реберця. Після зав’язування на конструкції зубочисткою робиться кілька отворів. Це необхідно для виходу пари.
На деку, застеленому фольгою, рукав залишається на 60-70 хвилин при температурі 200-210 градусів.
З часником і солодкої паприкою
Інгредієнти: свинячі ребра (близько 1.5 кг), солодкий болгарський перчик, 4-6 часникових зубчиків, по 2 ст. л. оцту (9%), гірчиці, рафінованої олії, 1,5 ч. л. меленої солодкої паприки, натурального бджолиного меду, дрібна сіль, картопля.
Для натирання м’яса змішуються всі компоненти, крім часнику і солодкого болгарського перцю.
М’ясо між реберець надрізається не до кінця. Вся заготівля гарненько натирається маринадом.
Між ребрами вставляються пластинки часнику і болгарського перчика.
Конструкція викладається на деко, навколо неї розподіляється картоплю, нарізану великими часточками. Всі компоненти накриваються фольгою.
Спочатку блюдо готується 80 хвилин в закритому вигляді. Потім знімається фольга, і запікання триває ще півгодини. При цьому треба постійно змащувати м’ясо маринадом.
З додаванням грибів
Інгредієнти: півкіло м’ясистих реберець (свинячих), пара великих картопляних бульб, 230 г свіжих печериць, ріпчаста цибулька, сіль, ароматні трави, пучок свіжої петрушки.
Приготування свинячих реберець за таким рецептом починається з їх обробки. Спочатку м’ясні шматочки промиваються, а потім діляться – рубаються гострим ножем.
Реберця складаються в глибоку ємність, зверху посипаються тонкими кільцями цибулі. Туди ж додається сіль, ароматні трави. Після перемішування компонентів ємність відправляється на півгодини в холодильник.
У форму для запікання, змащену жиром, викладаються тонкі слайсы картоплі і присаливаются. Зверху – дрібно нарізані гриби.
Останнім у форму відправляється замариноване м’ясо. Вся заготівля покривається фольгою.
Запікається страву спочатку 70 хвилин закритим, потім ще 10-15 хвилин без покриття. Вже в готовому вигляді воно рясно посипається рубаною петрушкою.
З сухою зеленої аджикою і прованськими травами
Інгредієнти: трохи більше півкіло свіжих свинячих ребер, велика ложка сухої зеленої аджики, кухонна сіль, 2 мал. ложки прованських трав, 620 г картоплі, велика ложка готової гірчиці, пісне масло.
Промите і обсушенное м’ясо ріжеться на окремі реберця.
Маринад готується і аджики, ароматних трав, солі, масла і гірчиці. Отриманою сумішшю добре натираються ребра. Їм достатньо полежати в маринаді 20-25 хвилин.
Картопля ріжеться брусками. Молодий овоч при цьому можна не очищати. Картопля також присаливается і сбрызгивается маслом. За смаком до нього додаються спеції.
На лист фольги спочатку викладається картопля. Зверху – підготовлені ребра.
Страва готується 45 хвилин при 180 градусах. Потім включається функція гриль, фольга розрізається, і частування запікається ще близько 15 хвилин.
Як приготувати по-селянськи?
Інгредієнти: кіло картоплі і стільки ж реберець (свинячих), 4-6 часникових зубчиків, кілька пір’їнок зеленої цибулі, дрібна сіль, суміш кольорових мелених перчиком.
З ребер зрізати зайвий жир. Його потрібно розтопити на сковороді.
На жирі обсмажують нарізані реберця до рум’яності, після чого перекладають у форму.
Часточки картоплі до напівготовності смажаться в тому ж посуді, що і м’ясо. Робити це потрібно на сильному вогні.
Картопля солиться, перчится і посипається подрібненим будь-яким чином часником. Далі овоч перекладається до ребер.
Ще 15-17 хвилин блюдо буде запікати в розігрітій духовці. За бажанням можна присипати його тертим сиром.
Подається страва з рубаним зеленим луком.
З карамелізованою скоринкою
Інгредієнти: кіло м’ясистих свинячих ребер, 2 ст. л. томат-пасти, велика ріпчаста цибулина, мелений чорний перчик, сіль за смаком, часник, 1 ст. л. гірчиці, по дрібці кмину, солодкої паприки, 1 ч. л. натурального бджолиного меду, 90 мл фільтрованої води.
Промиті і злегка обсушені ребра нарізати гострим ножем або спеціальним сокиркою.
Цибулю і часник дрібно рубаються будь-яким зручним способом, після чого злегка розминаються руками. Далі до овочів додаються інші інгредієнти з рецепту, крім ребер і води.
Отриманою сумішшю натираються реберця. Залишити «відпочивати» потрібно мінімум на півгодини. В ідеалі – на всю ніч.
Вранці м’ясо викласти на деко, застелене фольгою.
У що залишився маринад доливають окріп, додається мед.
М’ясо запікається в духовці 70 хвилин при середній температурі. При цьому потрібно постійно поливати його гарячим маринадом.
Смачно подавати таке частування з картоплею. Можна запекти його на тому ж листі.
Інгредієнти: 3 великі цибулини, близько 700 г свинячих ребер, 3 томату, 1 ч. л. гострої гірчиці, морквина, 4 великі картоплини, часник за смаком, сіль, щіпка сушеного базиліка, 3 ст. л. рафінованої олії.
М’ясо нарізають таким чином, щоб кожна частина містила і кістка, і прошарок м’яса з жиром.
Для маринаду з’єднується гірчиця, приправи, олія, сіль. Їм добре натираються реберця. «Відпочивати» заготовки будуть близько години.
Овочі, що залишилися довільно ріжуться і викладаються на промаслений фольгу. Вони злегка подсаливаются.
Зверху розподіляються підготовлені ребра, і виливається залишився маринад.
Блюдо дуже щільно загортається і запікається 45 хвилин в добре розігрітій духовці. Потім готується ще півгодини вже без покриття до рум’яності.