Соковиті і ароматні страви з свинини – чудове частування, підходить для щоденного і святкового меню. Найсмачнішою частиною м’ясної туші є свинячий окіст, рецептів приготування якого існує безліч. Його можна солити, тушкувати, запікати або зробити апетитні шашлики. Будь-яке частування з цього м’яса виходить просто приголомшливим!
Свинячий окіст, запечений в духовці шматком
Свинина відрізняється ніжним, приємним смаком і готується досить швидко, тому відмінно підходить для запікання великим шматком. Така закуска може служити самостійним блюдом або стати основою для приготування салатів, запіканок, бутербродів.
Необхідні компоненти:
- окіст молодої свині – 1,8 кг;
- чотири зубчики часнику;
- сіль, коріандр, мелений перець, орегано – за своїм смаком.
Готуємо:
- Очистити верхню частину м’ясного шматка з допомогою ножа, потім ретельно промити водою з крана і обсушити кухонної серветкою.
- З часнику зняти лушпиння і розчавити під пресом. Після чого змішати його з кухонною сіллю, олією (20 мл) і приправами.
- Гарненько натерти окіст запашної сумішшю, потім зробити кілька надрізів по всій поверхні шматка і наповнити їх часниковим складом.
- Потім залишити м’ясо в прохолодному місці на годину, щоб воно замаринувалося.
- Після цього помістити окіст на деко, оброблений маслом і відправити в духовку.
- Виставити температуру 220 градусів і готувати чверть години. Потім зменшити вогонь і запікати м’ясо протягом трьох годин.
- Під час приготування слід перевертати окіст і обливати його соком, що виділився кожні півгодини.
Коли закуска придбає рум’яний відтінок, її можна вважати готовою. Гаряче м’ясо остудити, нарізати тонкими шматочками і поставити на стіл.
Готуємо по-іспанськи
Іспанська рецепт свинячого окосту включає в себе використання тільки двох інгредієнтів – м’яса і солі. У підсумку виходить в’ялена свинина з неповторним вишуканим смаком. А називається таке блюдо «хамон».
Необхідні компоненти:
- м’ясо поросят – 5 кг;
- морська сіль (велика) – скільки буде потрібно.
Готуємо:
- Для засолювання свинячого окосту по-іспанськи необхідно взяти об’ємну дерев’яну ємність – в ній м’ясо буде краще зберігатися під час процесу підготовки.
- Потім свинину необхідно рясно засипати сіллю і покласти в підготовлений посуд.
- Після цього окіст потрібно залишити на п’ять днів у холодному місці, щоб він добре просолился.
- Потім вимити свинячий шматок чистої водою і відправити в морозилку на два місяці. За цей час сіль рівномірно розподілиться по всій м’язової структурі м’яса.
- Після закінчення цього часу, необхідно дістати окіст і повісити в темному приміщенні з хорошою циркуляцією повітря, температура якого не повинна перевищувати 20 градусів. Після чого залишити продукт там на три місяці.
- Кінцевий етап приготування – це помістити м’ясо в прохолодний підвал на два роки, де він буде «доходити» і поступово здобувати потрібний смак.
Незважаючи на досить складну рецептуру приготування, якщо все зробити правильно, свинячий окіст по-іспанськи буде просто чудовим і викличе бурю емоцій у рідних і друзів під час сімейного банкету.
Як смачно запекти у фользі
Свинячий окіст, запечений в духовці під шаром фольги, – дуже популярне блюдо серед сучасних господинь. Готується вона просто і легко, а отриманий результат обов’язково порадує своїм дивовижним смаком і апетитним виглядом.
Необхідні компоненти:
- шматок свинини — 0,75 кг;
- гірчиця – 20 р;
- майонезний соус – 50 г;
- спеції для м’яса, кухонна сіль.
Готуємо:
- Окіст добре вимити і промокнути рушником.
- Майонез змішати з гірчицею і придатними спеціями, потім отриманим складом рясно змастити весь шматок.
- Тепер накрити свинину харчовою плівкою і поставити маринуватися на дві години при кімнатній температурі.
- Після цього загорнути м’ясо у фольгу, покласти в жароміцний посуд і помістити в духовку.
- Готувати п’ятдесят хвилин при температурі 210 градусів. Потім зменшити температуру до 175 градусів і витримати продукт ще півгодини.
- Потім прибрати фольгу і запікати окіст п’ятнадцять хвилин у відкритому вигляді до появи рум’яної скоринки.
Готового м’яса дати п’ять хвилин настоятися в гарячій духовці, потім вийняти і остудити. Вживати закуску краще з гарніром з макаронів або відвареної картоплі.
Найкращий шашлик зі свинячого окосту
Свинина ідеально підходить для приготування шашлику. Щоб останній вийшов особливо смачним, апетитним і просто танув у роті, необхідно вибрати свіже м’ясо молодої тварини і правильно замаринувати його перед просмажуванням.
Необхідні компоненти:
- окіст – 1,2 кг;
- один лимон;
- велика цибулина;
- морська сіль, чебрець, розмарин, суміш перців – скільки знадобиться.
Готуємо:
- М’ясо нарізати великими кубиками, вимити і скласти в емальовану каструлю.
- Нашаткувати цибулину півкільцями і перемішати зі свининою.
- Потім вміст каструлі посолити, присипати сухими приправами і залити соком, вичавленим з лимона. Все добре розмішати і залишити на вісім годин в холодильнику.
- Дістати підготовлені шматочки м’яса, дати їм трохи прогрітися, потім нанизати на шампури і приступити до приготування.
- Шашлики необхідно ретельно смажити над розжареним вугіллям, періодично повертаючи шампури.
Про готовність м’яса може повідомити поява ароматною скоринки коричневого кольору. Подавати чудове ласощі рекомендується з часниковим соусом, гострої аджикою і свіжим хлібом.
Домашня шинка в мультиварці
Цей рецепт допоможе дізнатися, як смачно приготувати свинячий окіст в мультиварці. За допомогою кухонного приладу зі свинини можна швидко зробити чудову шинку, яка буде набагато корисніше і краще магазинних аналогів.
Необхідні компоненти:
- м’ясо свиняче – 1 кг;
- морська сіль, улюблені спеції – на смак;
- вода – 950 мл
Готуємо:
- З окосту видалити шкірку (якщо вона є), після чого натерти сіллю і рясно засипати спеціями.
- Залишити м’ясо на дванадцять годин, щоб воно повністю промокло.
- Потім помістити окіст в рукав для запікання і обмотати його тонкою, міцною мотузкою.
- Покласти м’ясо в чашу мультиварки і додати воду.
- Вибрати режим «Гасіння» і готувати дві години.
Після звукового оповіщення вийняти домашню шинку і дочекатися, коли вона повністю охолоне. Готовий продукт нарізати акуратними шматочками і пригостити всіх присутніх.
М’ясо, смажене на сковороді з імбиром
Любителям пікантних страв дуже сподобається свинина, пожаренная з часником, соєвим соусом і імбиром. Ці продукти надають м’ясу незрівнянний смак і роблять страву по-справжньому вишуканим.
Необхідні компоненти:
- окіст – 950 г;
- два невеликих корінця імбиру;
- п’ять зубчиків часнику;
- соєвий соус – 60 мл;
- один болгарський перець (червоний):
- зелена цибуля – 7 пір’я.
Готуємо:
- Свинину вимити і нарізати брусочками.
- Імбир очистити і порізати тонкими прямокутниками.
- Часник подрібнити спеціальним приладом.
- Покласти продукти в глибоку тарілку, налити до них соєвий соус і розмішати.
- Приготовленим маринадом залити м’ясо і залишити на двадцять хвилин.
- У розігріту сковорідку покласти шматочок вершкового жиру і заповнити її свининою з маринадом.
- Гасити м’ясо під кришкою півгодини. Коли воно стане м’яким, додати нарізану кружальцями, болгарський перець і рубаний зелений лук.
- Смажити все разом ще сім хвилин, потім погасити конфорку.
Вживати м’ясо, смажене з імбиром, рекомендується гарячим. Таке блюдо чудово поєднується з тушкованим рисом і свіжими овочами.
З медової скоринкою
Свинячий окіст, запечений з медом, – дивовижний шедевр кулінарії, який варто спробувати хоча б раз у житті. Ніжне м’ясо з апетитною духмяною скоринкою стане справжньою прикрасою святкового столу і обов’язково сподобається всім запрошеним гостям.
Необхідні компоненти:
- свинячий шматок (без шкіри) – 1,6 кг;
- дві цибулини;
- гірчиця (домашня) – 45 г;
- три часникові часточки;
- натуральний мед – 25 г;
- сіль, коріандр, розмарин, перець – за смаком.
Готуємо:
- У глибокій тарілці з’єднати подрібнений часник, спеції, мед і сіль. Потім додати олію (23 мл) і покрити готовою сумішшю весь окіст.
- М’ясо запакувати в целофановий пакет і прибрати в холодильник на п’ять годин. За цей час слід кілька разів перевернути свинину, щоб вона рівномірно просочилася маринадом.
- Потім порізати кільцями цибулю і викласти його на фольгу. Зверху покласти м’ясний шматок, загорнути його вільними краями блискучого паперу і відправити в розігріту до 185 градусів духовку.
- Через півтори години фольгу необхідно зняти, додати вогню і прожарити окіст до рум’яності.
Приготовану закуску рекомендується накрити фольгою і дати поступово охолонути: так вона стане ще смачніше. Подавати страву зі свинини краще зі свіжою зеленню і овочевим салатом.
Приємного апетиту!