Свинячий окіст в духовці – 7 рецептів приготування смачного і соковитого м’яса

Свинячий окіст в духовці готують цілісним шматком, порційно, в спеціях, під різними соусами. Запекаясь в духовці, м’ясо зберігає природну соковитість, «обволікається хрусткою скоринкою. М’ясо за бажанням доповнюють шарами тіста, овочів.

Свинячий окіст, запечений у фользі в духовці

Склад:

  • окіст – 0,7 кг;
  • сметана, майонез – 1 ст. л.;
  • гірчиця – 0,5 – 1 ст. л.;
  • часник – 8 — 10 зубчиків (1 головка);
  • прянощі.

Етапи приготування:

  • Чистий, протертий серветками окіст проколюють довгим тонким ножем з усіх боків (до середини шматка).
  • Набирають на палець сіль, натираючи проколи зсередини, шпигуя просолені місця часником (останній повинен розподілитися всередині шматка рівномірно).
  • Із часнику готують кашку: ріжуть зубчики, розтирають з сіллю, перцем, спеціями.
  • Вливають в розтертий часник майонез, сметану, гірчицю, злегка збивають виделкою.
  • М’ясо покривають сумішшю, загортають у харчову плівку.
  • В теплій (але не жаркою) кімнаті окіст насичується соусом протягом 3 годин
  • Наступний етап маринування – 2 години (не знімаючи плівку) в холодильнику.
  • Через 5 годин маринування прибирають харчову плівку, ставлять свинину на фольгу, складають конвертом, який збереже соки.
  • Запікати свинячий окіст коштує в 2 етапи: перші 45 хв. м’ясо пропікається при 220°С.
  • Другі 45 хв. м’ясо готується при 180°С.
  • З готового м’яса фольгу знімають і залишають при тих же 180°С, щоб зверху «схопилася» корочка.
  • З вимкненого шафи окіст не виймають ще 10 хв.

Якщо запекти свинячий окіст у фользі суцільним шматком — це збереже його соки. Печений часник дає легкий аромат і присмак м’яса. Обідок пряного м’яса доповнює серцевину з натуральним смаком. Подають страву відразу з духовки, теплим, охолодженим або використовують як заготовку для інших страв.

Незвичайний рецепт в тесті

Склад:

  • окіст – 0,9 – 1, 2 кг;
  • масло вершкове (в тісто) – 170 г;
  • борошно – 0,4 кг;
  • вершкове масло (для обмазки) – 40 г;
  • яйце – 1 (тільки жовток);
  • сіль, естрагон, інші прянощі;
  • гірчиця (міцна) – 1,5 ст. л.
  • тепла вода.

Етапи приготування:

  • Ставлять духовий шафа на 210°С.
  • Свинину складають у формі рулету (тонкий шматок згортають кілька разів).
  • Щоб закріпити отриману форму, обмотують шматок міцної ниткою (мотузкою).
  • Масло розминають, покривають їм свинину, яку загортають у фольгу (остання повинна щільно закривати все м’ясо, щоб не виходили аромати і соки).
  • Для запікання до напівготовності залишають окіст на 25 хв. в розпеченій духовці.
  • Борошно з теплим вершковим маслом розтирають до крупинок, вливають підігріту (не гарячу) воду, місять. Тісто має постояти не менше години.
  • Духовку вимикають, але м’яса дають ще прогрітися 10 хв.
  • Заготівлю посипають прянощами з сіллю, залишають остигати, знімають нитки.
  • Розкочують корж, якої вистачить, щоб закрити все м’ясо.
  • Покривають корж гірчицею, залишаючи «чисті» краю, щоб з’єднати.
  • У центрі кладуть листки естрагону, зверху – свинину, яку закривають тестом, скріплюючи краю.
  • Роблять по всій поверхні рулету 5 – 6 проколів виделкою, змащують жовтком.
  • Через 40 хв. перевіряють – страва готова.
  • Відразу з духовки тісто поміщають у фольгу або в рушник, щоб распарилось, не було твердим.
Дивіться також:  Американський яблучний пиріг – 8 рецептів приготування

Це французький спосіб готувати свинину. Тісто можна замінити на дріжджовий, листковий види. М’ясо можна загортати сире, але більш тонкий шматок, щоб встиг запектися. Подають випічку відразу з духовки.

Готуємо порційними шматками

Склад:

  • свинина 2 кг;
  • мариновані гриби – 0,25 кг;
  • крохмаль – 30 г (1 повна ст. л.);
  • вино (будь-яке) і бульйон – по 0,2 л;
  • вершки – 0,2 л;
  • рослинне масло – на-віч (для смаження цибулі);
  • цибуля – 2 середніх;
  • паприка, прянощі, сіль.

Етапи приготування:

  • Промите, сухе м’ясо, ріжуть на великі шматки, підсмажують, щоб «схопилася» корочка.
  • У витоплений гарячий жир підсипають цибулю, перемішаний з прянощами, паприкою, обсмажують 30 сек.
  • Вводять сіль, борошно, готують на сильному вогні 1 хв, слідкуючи, щоб зажарка не згоріла.
  • Підливають суміш рідини (бульйон, вино), через 3 – 5 хв. – вершки.
  • Соус готовий, якщо нагадує рідкий кисіль (при перемішуванні видно чистий слід від лопатки, який зникає через 1 – 2 сек.).
  • М’ясо посипають грибами (без маринаду), заливають заправкою.
  • М’ясо повинно готуватися в соусі 40 хв., температуру вибирають середню – 170°С.

Інгредієнти страви – класичне доповнення до м’яса. Гасіння розм’якшує свинину, робить її соковитою, вершково-ніжною. Вершково-грибна підливка і м’ясо поєднуються з нейтральними крупами (рис, кус-кус) або вермішеллю.

Як запекти свинячий окіст з картоплею в рукаві

Склад:

  • окіст – 0,5 кг;
  • картопля – 0,5 кг;
  • сіль, часник, зелень, солодкий перець і інші прянощі;
  • пара пучок цукру;
  • кефір, томатний сік, вода (міцний бульйон) – по 0,5 ст.
  • Готують окіст: відрізають зайвий жир, миють, підсушують.
  • Очищений картопля (молода можна готувати нечищеним) ріжуть на кілька великих частин.
  • Змішують м’ясо з картоплею, засипають прянощами, сіллю, зеленню, часником і цукром.
  • Заливають картоплю з м’ясом соусом з томатного соку, води (бульйону), кефіру, перемішують.
  • Заповнюють рукав заготівлею, зав’язують, залишаючи трохи місця з обох сторін (рукав надуется).
  • Рукав можна проколоти кілька разів, щоб пар не розривав плівку.
  • Через годину (при 180°С) блюдо буде готово.
  • Можна підпекти скоринку, проткнувши і розрізавши рукав за 5 хв. до вимикання шафи.
Дивіться також:  Кошики з білковим кремом – 7 рецептів смачних тістечок

Рукав використовують, щоб приготувати свинину особливо соковитою. Картопля буде ніжним, як масло, а м’ясо «наповниться» соусом і прянощами. Блюдо «освіжають» соковитою зеленню, подають з салатом.

Соковите м’ясо в соєво-гірчичному маринаді

Склад:

  • окіст – 0,5 кг;

Для пряного соусу:

  • сушені прянощі (часник, чабер, перець, базилік) – по щіпці;
  • також підійдуть (на вибір) кмин, паприка, орегано, майоран;
  • готова гірчиця (у зернах) – 2 ст. л.;
  • частина 1 гострого перцю (порізаного, з насінням або без) – за бажанням;
  • соєвий соус – завжди в 2 рази більше гірчиці.

Етапи приготування:

  • Замішують маринад: соєвий соус, всі прянощі, гірчицю, підсолоджують (якщо потрібно).
  • Щоб окіст швидко пропікся, ріжуть його на плоскі шматки (1 – 2 см).
  • Свинина повинна витримуватися під соусом-1 година.
  • Готують в духовці, розпеченій до 200°С 20 хв. (можна загорнути у фольгу, рукав).

Це простий варіант запеченого м’яса. Секрет страви – в пряному соусі з горошинками гірчиці, які лопаються у роті. У маринаду сильний смак, але він не перебиває особливий аромат свинини. Маринад можна злегка підсолодити декількома краплями фруктового сиропу, меду або просто цукром. Подають окіст в соусі до рису, вермішелі, кус-кусу або помидорному салату.

У майонезному соусі

Склад:

На 0,5 кг окосту (з невеликим жировим шаром) потрібно:

  • перець мелений – 5 г (на кінчику ч. л.);
  • сіль – 10 г;
  • майонез (нежирний) – 6 ст. л.;
  • сухий часник, паприка – за бажанням;
  • твердий сир (не обов’язково) – 50 р.

Етапи приготування:

  • Ставлять духовку на 170°С.
  • Чистий підсушену від вологи свинину поділяють на пластини (2 см), проколюють кілька разів (для більш якісного маринування).
  • Шматки перемішують з перцем (спеціями) і майонезом, дають постояти в кімнаті 2 години (краще – добу).
  • Поміщають м’ясну заготовку в деко (зверху можна присипати сиром).
  • Через 40 хв. запікання страву можна виймати і подавати, притрусивши зеленню.
Дивіться також:  Медовик з заварним кремом – 6 рецептів приготування торта

Окіст свинячий, запечений в духовці у майонезному соусі, подають до золотистим кілець цибулі, печеної картоплі, свіжого салату. Соковите м’ясо добре розривається на волокна. Завдяки майонезу текстура стає ніжніше, а смак – пікантніша.

Свинячий окіст в паніровці в духовці

Склад:

На 1 кг окосту:

  • сухарі – 0,2 кг;
  • рідке масло (розтоплене вершкове або рослинне) – 150 мл;
  • пряні трави (базилік, різні види перців, чебрець) – 2 ст. л. (загальна маса).
  • сіль.

Етапи приготування:

  • Вибирають в духовій шафі температуру 200°С.
  • Промиті, сухі порційні шматки окосту приправляють перцем з сіллю з усіх боків.
  • Для панірування сухарі вливають масло з травами і сіллю.
  • М’ясо рівномірно покривають шаром панірування, кладуть на лист в духовку.
  • Через 30 хв. дістають готовий окіст, а ще через 10 хв. – його можна різати (дуже гаряча скоринка погано ріжеться).
  • У свинині небезпечні рожеві сирі прошарку, тому м’ясо має приготуватися повністю.
  • Температура всередині готового свинячого м’яса – вище 75°С (впізнають її за допомогою кухонного термометра).

Сухарна кірочка хрустка з прянощами обволікає соковите м’ясо. У духовці продукт злегка промаринується, але основний смак спецій залишиться в скоринці. М’ясо «з пилу з жару» їдять з різними гарнірами – овочевими пюре, кашами, салатами.

Запечена свинина – один з найшвидших, перевірених страв для любителів м’яса. Змінюючи маринади для м’яса, спеції, добавки по своєму смаку, можна покращувати рецепти «під себе».

Прокрутка до верху